• Σχόλιο του χρήστη 'Ντόμαλης Κώστας' | 8 Μαΐου 2011, 01:14

    Απαντώ στις παρατηρήσεις και ερωτήσεις σας αν και θερμά παρακαλώ για να μπορούμε να συνεννοηθούμε καλυτέρα να συστηθούμε. Εγώ έχω δηλώσει και τι επάγγελμα κάνω και για πιο λόγο εμπλέκομαι με το θέμα. Απαντήσεις ακόμη και του τύπου απλά έχω το εξοχικό μου στην περιοχή είναι ευπρόσδεκτες αλλά καλό είναι να το ξέρουμε για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Αγαπητέ κύριε A. G. Lygnos. Αν θεωρείται τους πολιτικούς μας αναξιόπιστους θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είναι οι εκπρόσωποι μας. Αν πράγματι έχετε τέτοια άποψη κακώς συζητάμε. Πιστεύετε στην δημοκρατία κύριε Λιγνέ? Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προκειμένου να εκδοθεί ή να ανανεωθεί άδεια εγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας απαιτούνται περιβαλλοντικές μελέτες τις οποίες φυσικά χρηματοδοτεί ο επενδυτής. Οι ιχθυοκαλλιέργειες επίσης συνεργάζονται με ινστιτούτα, πανεπιστήμια και μελετητές τόσο Έλληνες όσο και ξένους προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση τους και φυσικά να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που, όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερο σχόλιο μου, έχουν συμφέρον να είναι σε άριστη κατάσταση για να μπορέσουν να πετύχουν βέλτιστη απόδοση. Πολλές εταιρίες του κλάδου επίσης χρηματοδοτούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, συλλόγους κλπ. και στηρίζουν με διαφόρους τρόπους την τοπική κοινωνία. Η ευαισθησία του κλάδου ως προς το περιβάλλον είναι δεδομένη. Σήμερα υπάρχει εταιρία ιχθυοτροφιών πχ (αποτελεί από τις πρώτες εταιρίες παραγωγής αγαθών παγκόσμια) που πιλοτικά μετρούν και κατατάσσουν τις ιχθυοτροφές που παράγουν βάση του «αποτυπώματος» που αφήνουν στο περιβάλλον. Περισσότερα στοιχεία στην ιστοσελίδα www.biomar.com/en/BioSustain/Home/. Να μια έμπρακτη απόδειξη ότι σεβόμαστε το περιβάλλον και νοιαζόμαστε για αυτό. Δεν είμαι ειδικός για να σας δώσω οικονομικά στοιχεία για τις ιχθυοκαλλιέργειες ελπίζω να απαντήσει ο σύλλογος ιχθυοτρόφων αλλά οι εργαζόμενοι σε αυτές (άμεσα ή έμμεσα) στην πατρίδα μας είναι πάνω από 15.000. Σας λέει αυτό κάτι? Επίσης η ετήσια παραγωγή Τσιπούρας και Λαυρακιού στην πατρίδα μας είναι πάνω από 100 χιλιάδες τόνους που σημαίνει με μια τιμή 5 ευρώ το κιλό τουλάχιστον 500 εκατ ευρώ το έτος παραγόμενος πλούτος. Οι εταιρίες του κλάδου δεν είναι φαλιρισμένες κύριε Λιγνέ, απλά βιώνουν στο πετσί τους και αυτές εκτός από τον άδικο πόλεμο που και εδώ διαπιστώνουμε από μια ελάχιστη ευτυχώς μερίδα συμπατριωτών μας και την δύσκολη κατάσταση που περνά σήμερα όλη η οικονομία μας. Μάλιστα περισσότερο από άλλους κλάδους αφού με κύκλο καλλιέργειας 14-24 μήνες (στο κοτόπουλο είναι 45 ημέρες) χρειάζονται πολλά κεφάλαια να επενδύσουν πριν να αρχίσουν να εισπράττουν από το προϊόν τους. Όσο για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών φυσικά υπάρχει και είναι εντονότατο. Σε ένα κλάδο δυναμικό με μέλλον φιλικό προς το περιβάλλον που προσφέρει εξαιρετικής διατροφικής αξίας τροφή ποιος δεν ενδιαφέρετε να επενδύσει? Και όσο τα παγκόσμια αλιευτικά απόθεμα θα λιγοστεύουν και οι διατροφικές απαιτήσεις μας θα αυξάνονται τόσο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο για την πατρίδα μας σήμερα, η προσέλκυση επενδυτών? Εμείς το έχουμε πετύχει. Για τα τεχνικά θέματα αφήστε το δεν το γνωρίζετε το πράγμα όπως και οι περισσότεροι που πολεμούν την ιχθυοκαλλιέργεια. Για αυτό και επεμβαίνω με σχόλια και για αυτό προτείνω τον διάλογο γιατί όταν ενημερωθείτε θα δείτε ότι οι ιχθυοτρόφοι και όσοι εργάζονται σε ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι κόκκινα τέρατα με κέρατα και ουρά αλλά κανονικοί άνθρωποι με ίδιες ευαισθησίες με εσάς. Θα σας πω απλά ότι η τσιπούρα και το λαυράκι είναι σαρκοφάγα ψάρια και μέρος της φυσικής διατροφής τους αποτελείται από άλλα ψάρια. Τα ψάρια ιχθυοτροφείου τρέφονται και με ιχθυάλευρα άλλα όχι στις αναλογίες που αναφέρετε (για κάθε κιλό παραγόμενου ψαριού απαιτούνται αρκετά λιγότερο από 1 κιλό ψάρια πολύ χαμηλής εμπορικής αξίας). Αυτός είναι και ένας λόγος που υποστηρίζεται παγκόσμια η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας, για να μειώσουμε την υπερ αλίευση και την καταστροφή των αγρίων πληθυσμών όπως κάναμε και με την κτηνοτροφία. Με ιχθυάλευρα επίσης τρέφονται τα πουλερικά και διάφορα άλλα εκτρεφόμενα ζώα. Για αντιβιοτικά ούτε λόγος δείτε παλιό μου σχόλιο. Αυτό για την εισαγωγή αγνώστων στην περιοχή ειδών δεν ισχύει. Ο γόνος παράγεται σε χερσαίες μονάδες κοντά στις μονάδες εκτροφής και η τσιπούρα και το λαυράκι είναι κοινά ψάρια στις θάλασσες μας. Πρόβλημα υπάρχει από το ερμα που κουβαλούν τα πλοία που διασχίζουν το αιγαίο. Επίσης παρατηρώντας στο Google Earth εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι μονάδες απέχουν 5 χιλιόμετρα σε ευθεία τουλάχιστον από την πόλη στις Οινούσες, βρίσκονται σε μια ακατοίκητη απομονωμένη ακριτική περιοχή όπου δεν υπάρχουν παραλίες. Η θάλασσα είναι ανοικτή και προφανώς υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα. Νομίζω ότι, οι τοπικές μονάδες, σας επηρεάζουν όσο και αυτές που βρίσκονται στην Τουρκία που παρεμπίπτοντος είναι στον κλειστό κόλπο του πολύ τουριστικότερου Cesme. Το ίδιο βλέπουμε και στον Βόρειο ευβοϊκό και την Μαλαισινα, στον Πόρο ενώ για το Τολό ούτε λόγος εκεί υπάρχουν μόνο σπίτια και μαγαζιά κτισμένα στον αιγιαλό, πολλά λύματα από σκάφη ξενοδοχεία και κατοικίες ενώ οι ιχθυοκαλλιέργειες, βρίσκονται σε ένα ακατοίκητο νησί 6 χιλιόμετρα μακριά που δεν έχει παραλίες άλλα μόνο ισχυρότατα ρεύματα. Σακούλα προερχόμενη από ιχθυοτροφείο Νέλλυ μου μπορεί να δεις, αν από αστοχία την πάρει ο αέρας και δεν ανακυκλωθεί άλλα δύσκολα θα την ξεχωρίσεις ανάμεσα στις χιλιάδες άλλες που ξεβράζει η θάλασσα εκεί όταν έχει την γνωστή τοπική απογευματινή «μπουκαδούρα». 2 εξωλέμβιες έχω κάψει στην περιοχή σου από σακούλες super market και βάραγα κουπί μεσοπέλαγα κόντρα στα ρεύματα. Άστα να πάνε μεγάλο λούκι! Τέλος κύριε Δημητρόπουλε τα στοιχεία των μελετών που παραθέτεται δείχνουν καθαρά ότι το πρόβλημα της περιοχής σας δεν προέρχεται από την ιχθυοκαλλιέργεια άλλα από τα αστικά λύματα και την γεωργία. Για αυτό σας ρώτησα σε προηγούμενο σχόλιο μου για την έως σήμερα δράση του συλλόγου σας όσο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν θα έπρεπε πρώτα να αναλάβετε κάποια δράση για το βασικό παράγοντα ρύπανσης της περιοχής σας που είναι τα αστικά λύματα της Μακρακώμης και των όμορων δήμων, λύματα σφαγίων, ελαιουργείων, βιομηχανιών κλπ? Αντίθετα όμως κυνηγάτε την ιχθυοκαλλιέργεια και μόνο αυτή που επίσης υποφέρει από τα ίδια λύματα, παραθέτετε λανθασμένες μελέτες ή μόνο επιλεκτικά κομμάτια αυτών και προτείνετε την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής δηλαδή την ενίσχυση του βασικού παράγοντα ρύπανσης της περιοχής σας!! Εσείς μου δίνετε δικαιώματα να σας αμφισβητώ. Διυλίζεται τον κώνωπα και καταπίνεται την κάμηλον κύριε πρόεδρε. Είμαι βέβαιος ότι αν επικοινωνήσετε με τις τοπικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας θα βρείτε θερμούς συμμάχους στην προσπάθεια σας προστασίας του περιβάλλοντος γιατί έχουν και οικονομικό συμφέρον εκτός από την ίδια με εσάς περιβαλλοντική ευαισθησία. Θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους σχολιαστές επίσης ότι η λήψη δειγμάτων «ρυπασμένων» περιοχών και η μελέτη της προέλευσης των ρύπων είναι εύκολη διαδικασία. Αν ενδιαφέρεστε και το ερευνήσετε θα διαπιστώσετε ότι όλα αυτά για τα οποία παραπονιέστε (τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειοψηφία) δηλαδή η υποβάθμιση της ποιότητας του θαλασσινού νερού και του περιβάλλοντος σε σχέση με το παρελθόν δεν οφείλονται στην Ιχθυοκαλλιέργεια άλλα είναι αποτέλεσμα της έντονης άναρχης και αυθαίρετης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής σας που έχει επιτελεστεί τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια. Για αυτό μίλησα για ανάγκη συνεννόησης, συνεργασίας, διαλόγου και ενημέρωσης. Για αυτό σε προηγούμενο σχόλιο μου κύριε πρόεδρε του συλλόγου προστασίας του περιβάλλοντος αγίου Ιωάννη του θεολόγου Μαλεσινας σας ρώτησα με πιο τρόπο αποφασίσατε ότι η ιχθυοκαλλιέργειες είναι ο κακός δαίμονας που πρέπει να εξορκίσετε και αν είχατε προηγούμενα ζητήσει ενημέρωση από τους ιχθυοκαλλιεργητές. Και φυσικά υπάρχει και τεραστία ευθύνη και των ιχθυοκαλλιεργητών άλλα και του ίδιου του κράτους και των αρμοδίων υπηρεσιών του που δεν έχουν ενημερώσει, ως όφειλαν, για το τι είναι τελικά αυτή η δραστηριότητα και τι κέρδος και συνέπειες συνεπάγεται. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Φιλικά Κώστας Ντόμαλης Ιχθυολόγος