• Σχόλιο του χρήστη 'Γεώργιος Μπόκας' | 22 Μαΐου 2011, 22:34

    “ Των οικιών (Ελλάδα) ημών εμπιπραμένων ημείς άδωμεν”; Αιμοδότης μας δεν είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι ξένοι (ασπιρίνες) αλλά οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες (όσοι ακόμα μένουν στο χωράφι), οι τυροκόμοι, οι βιοτέχνες και όσοι άλλοι κάθε μέρα «συνωμοτούν» και «πληγώνουν» το περιβάλλον. Δεν είναι του παρόντος να μιλήσουμε και για την πνευματική ρύπανση που ενδεχομένως να είναι χειρότερη. Να και το καλό της κρίσης, επιτέλους θα σοβαρευτούμε και είναι βέβαιο ότι όσοι με τρόπο και όχι με κόπο μάθαμε να αποκτούμε βιοτικό επίπεδο και αξιώματα, στο μέλλον θα δυσκολευτούμε. Παρότι θα ήταν προτιμότερο οι εκατοντάδες καθηγητές και επιστήμονες των ΑΕΙ, ΤΕΙ και άλλων επιστημονικών οργανισμών οι οποίοι καθημερινά ενασχολούνται με τον κλάδο ως εκ τούτου και τον υπηρετούν, να εκθέσουν ευθαρσώς την άποψη τους (το περιμένουμε τις επόμενες ημέρες) αλλά κυρίως τα επιστημονικά στοιχεία. Αποπειρώμαι χωρίς οι σπουδές μου δεν είναι ειδικές για το περιβάλλον, να πάρω δάνεια από άρθρα και στοιχεία ειδικών παραθέτοντας κάποια γενικά αλλά εντυπωσιακά, κατά τη γνώμη μου, στοιχεία όπως: - ένας πολίτης της Δύσης κατά τη διάρκεια της ζωής του καταναλώνει (ροκανίζει) 8 βοοειδή, 36 πρόβατα, 36 χοίρους και 550 κοτόπουλα. - Για να παραχθεί 1 λίτρο γάλα απαιτούνται 990 λίτρα νερό - Μια αγελάδα παράγει 100Kg μεθανίου/ετος και 2300Kg CO2/έτος. - 1,5 δις αγελάδες του πλανήτη παράγουν τα 2/3 της παγκόσμιας αμμωνίας που είναι υπεύθυνη για την όξινη βροχή. - Για να παραχθεί 1 κιλό βοδινό κρέας παράγονται 36,4 Kg CΟ2 ισοδύναμο με μια διαδρομή αυτοκινήτου 250 χλμ περίπου. - Για την παραγωγή 1 κιλού βοδινού απαιτούνται 14 m3 νερού. - Για να παραχθεί 1 κιλό ψαριών ελεύθερης ανοικτής θάλασσας απαιτούνται 7 κιλά άλλα ψάρια. - Η αναλογία μεταξύ καλλιεργημένων και ελεύθερων ψαριών σε εξάντληση θαλάσσιων πόρων είναι 1/3 περίπου, δηλαδή πρέπει να φάμε 3 καλλιεργημένα ψάρια για να αισθανθούμε την ίδια «περιβαλλοντική ενοχή» όταν τρώμε ένα ελεύθερο. Στο μέλλον προβλέπεται η αναλογία αυτή να φτάσει «ευτυχώς» το 1 προς 5. Γι αυτόν και πολλούς άλλους λόγους οι φίλοι μας οι αλιείς μόνο συνοδοιπόροι και συναγωνιστές μας μπορεί και πρέπει να είναι. - Το 18% των αερίων του θερμοκηπίου παράγεται από την κτηνοτροφία. Το παραθέτουμε όπως και όλα τα παραπάνω χωρίς να ενοχοποιούμε την κτηνοτροφία αλλά για να καταδειχθεί η ευλογία της υδατοκαλλιέργειας, όταν μάλιστα το ψάρι α) δεν καταναλώνει ενέργεια για να εξισορροπήσει την βαρύτητα (άνωση) β) είναι ποικιλόθερμο και δεν σπαταλά υδάτινους πόρους πέραν αυτών που αφορούν την παραγωγή τροφής φυτικής προέλευσης. - Οι ανάγκες της κτηνοτροφίας σε νερό είναι 200 φορές περισσότερες από ότι η καλλιέργεια σιτηρών. - Σήμερα καταναλώνουμε 2,5 φορές περισσότερο κρέας από την δεκαετία το 70. - 400 κιλά κρέας/ έτος/ ευρωπαίο - 45 κιλά κρέας/ έτος/ κάτοικο Ουγκάντα Παρότι ορισμένα από τα παραπάνω μπορεί να αμφισβητηθούν μερικώς, εν τούτοις καταδείχνουν σε κάθε καλοπροαίρετο ότι το διατροφικό ζήτημα αλλά και η σωτηρία του πλανήτη περνάει κυρίως μέσα από το νερό δηλαδή την υδατοκαλλιέργεια την οποία θα πρέπει στη χώρα μας να την αναπτύξουμε αλλά και να την υποστηρίξουμε με όλες τις επιστημονικές γνώσεις και σωστές διαχειρίσεις ώστε η εμπεριεχόμενη εκ των πραγμάτων αειφόρα δυνατότητα των θαλασσών αλλά και των εσωτερικών υδάτων να αξιοποιείται παράγοντας πολύτιμα διατροφικά και διαιτητικά, γιατί να μην πούμε και φαρμακευτικά τρόφιμα, όπως είναι τα εκλεκτής ποιότητας ψάρια της Ελληνικής υδατοκαλλιέργειας τα οποία προωθούν πολύ σοβαρές αλυσίδες σουπερ μάρκετ σε όλο τον προηγμένο κόσμο αφού πρώτα τα αναλύσουν σχολαστικά. Είναι πολύ αισιόδοξο το μήνυμα ότι η τσιπούρα και το λαβράκι Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας έχουν πάρει την έγκριση από την EFSA (European Food Security Authority) η οποία μάλιστα το υποστηρίζει στην Ε.Ε. ως προϊόν ωφέλιμο για τον εγκέφαλο και την καρδιά και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους Έλληνες διακεκριμένους επιστήμονες που υποστήριξαν εξαρχής το σχετικό φάκελο και δικαιώθηκαν. Συγχαρητήρια επίσης και στον Σ.Ε.Θ και την ΠΑΝ.Ε.ΜΜ.Ι που στις 7 Ιουνίου οργανώνουν συνάντηση δημοσιοποίησης αυτών των καλών νέων που σε μια περίοδο που η χώρα μας τείνει να γίνει «πατημένο σύκο» κάποιοι λένε «όχι, υπάρχει μέλλον» και αυτό θα το πουν παγκοσμίως διακεκριμένοι επιστήμονες ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Μπορούμε, και να παράξουμε και να εξάγουμε και θέσεις εργασίας να έχουμε και πιλότοι να είμαστε. Ευτυχώς που σήμερα αρκετοί συνέλληνες σε πολλούς τομείς επιστημονικούς, πνευματικούς, παραγωγικούς κλπ, στην χώρα και το εξωτερικό όχι μόνο δεν άδουν αλλά προσπαθούν να σβήσουν, και θα το καταφέρουν, τη φωτιά και ο τόπος θα δώσει αυτό που ανήκει στους νέους. Φανταστείτε πως θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν η βούληση και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξοδευόταν για την ανάπτυξη της ευρύτερης παραγωγικής δυνατότητας.