• Σχόλιο του χρήστη 'Δημήτρης Μπόκας' | 27 Μαΐου 2011, 22:05

    Παρακολουθώντας όλο αυτό το διάστημα τη διαβούλευση για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών, μου δημιουργούνται ανάμεικτα συναισθήματα, ικανοποίησης και προβληματισμού. Ικανοποίηση γιατί για πρώτη φορά τόσοι καταξιωμένοι επιστήμονες, ιχθυοκαλλιεργητές, εργαζόμενοι υποστηρίζουν δημοσίως τον κλάδο αυτό που τόσα έχει προσφέρει στη χώρα μας. Προβληματισμό γιατί κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν το αυτονόητο: υποβάθμιση του περιβάλλοντος υποβαθμίζει το ίδιο μας το προϊόν. Προϊόν το οποίο εξάγεται χωρίς πρόβλημα σε χώρες με πολύ αυστηρούς ελέγχους και υψηλά standards ποιότητας όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Ην. Βασίλειο κ.α. Προϊόν την κατανάλωση του οποίου συστήνει η αρμόδια Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) για την διατροφική του αξία. Όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καταναλωτές προτιμούν την τσιπούρα και το λαβράκι Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για την διατροφική τους αξία και την ποιότητα τους, αγοράζοντας τα με τιμή διπλάσια και τριπλάσια πολλές φορές από ότι πωλούνται στη χώρα μας, εμείς οι «έξυπνοι» καταναλωτές προτιμάμε τα ελεύθερης αλιείας τα οποία τα πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά και τα περισσότερα από τα οποία ψαρεύονται μακριά από τα ελληνικά πελάγη και στο δρόμο «βαφτίζονται» ελληνικά. Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμη και ενδιαφέρουσα εμπειρία για όσους κατακρίνουν τις ιχθυοκαλλιέργειες να επισκεφτούν κάποιον ιχθυογεννητικό σταθμό, μια μονάδα εκτροφής, κάποιο συσκευαστήριο, ένα εργοστάσιο παραγωγής ιχθυοτροφών. Θα έβρισκαν απάντηση σε πολλά από τα ερωτήματά τους. Δημήτρης Μπόκας Γεωπόνος - Βιοτεχνολόγος