Άρθρο 25 – Ετήσια δήλωση κατ’ επάγγελμα αγροτών παραγωγών ΑΠΕ

1. Οι δηλώσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη, οι οποίες προβλέπονται στην περίπτωση 1.α της υποπαραγράφου ΙΓ.1 της παραγράφου ΙΓ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α΄ 85), ειδικά για το έτος 2018 μπορούν να υποβληθούν έως τις 31.12.2019. Αν δεν υποβληθεί η δήλωση του προηγούμενου εδαφίου ή διαπιστωθεί ότι η δήλωση είναι ανακριβής, επανακαθορίζεται αναδρομικά η τιμή αποζημίωσης για το έτος 2018, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον πίνακα Α΄ που προβλέπεται στην περίπτωση αυτή. Η τιμή αποζημίωσης αγροτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει καθοριστεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση, επανυπολογίζεται αναδρομικά μετά την υποβολή της δήλωσης, σύμφωνα με την παράγραφο 1.
2. Μετά το δέκατο εδάφιο της περίπτωσης α της υποπαραγράφου ΙΓ.1 της παρ. ΙΓ του άρ¬θρου πρώτου του ν. 4254/2014 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Εφόσον υποβληθεί δήλωση μετά την παρέλευση του πρώτου τριμήνου από την αρχή εκάστου έτους και το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου, η τιμή αποζημίωσης που είχε καθοριστεί πριν την υποβολή της δή¬λωσης επα¬ναϋ¬πο-λογίζεται αναδρομικά και επιβάλλεται στον κάτοχο του σταθμού εφάπαξ παρακράτηση ίση με το 50% της αξίας του πρώτου χρονικά μηνιαίου ενημε¬ρω-τικού ση¬μει¬ώ¬ματος που εκδίδεται μετά τον επανυπολογισμό της τιμής αποζημίωσης. Για τις περι¬πτώ¬σεις του προηγούμενου εδα¬φίου, ο επανυπολογισμός λαμβάνει χώρα τα αργότερο εντός δύο μηνών μετά την 31η Μαΐου και καταβάλλεται τυχόν διαφορά.».

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 23:16 | Κοτσοβού Δήμητρα

    Κάθε χρόνο επί 8 συνεχόμενα χρόνια κάνω την Υ/Δ του κατ’επάγγελμα αγρότη.
    Είμαι αγρότισσα και τον Νοέμβριο του 2011 έφτιαξα αγροτικό Φ/Β πάρκο.

    Η τιμή του ιδιώτη επαγγελματία που έφτιαξε την ίδια μέρα με μένα το ίδιο πάρκο, έχει μείνει σταθερή στο 0.42850 e / kwh, σε αντίθεση με μένα που έχει πέσει στο 0,37708 e / kwh με αποτέλεσμα η διαφορά να ξεπερνάει τις 8.000 ε το χρόνο. Γιατί αυτή η αδικία με τους αγρότες του 2011 και του 2012;

    Επίσης η τιμή της kwh έγινε ίδια με τους αγρότες που έφτιαξαν πάρκο το 2013 με κόστος εγκατάστασης το μισό από το δικό μας.

    Τιμωρήθηκα επειδή βιάστηκα να το φτιάξω;

    Πρέπει να γίνει έστω και τώρα επανακαθορισμός των τιμών βάσει του έτους σύνδεσης και του κόστους επένδυσης. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε τεράστιες στρεβλώσεις στους αγρότες και δεν είναι δίκαια.

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 22:09 | Αλεξιου Αθανασιος

    Σχετικά με την υποβολή της δήλωσης κατ’ επάγγελμα αγρότης δυστυχώς για εμάς που εγκαταστήσαμε τα αγροτικά φωτοβολταϊκά το 2011 και 2012 κάθε φορά που δηλώνουμε την ιδιότητά μας δεχόμαστε μείωση της τιμής αποζημίωσης. Αντίθετα με μια ομάδα παράγωγων που κατασκεύασαν φ/β το 2013 και έπειτα που είχαν κατά πολύ μικρότερο κόστος εγκατάστασης από εμάς.Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε το χρόνο και τη διάθεση από ότι υποστήριξε να το διορθώσει την αδικία που έχουμε υποστεί, όποτε περιμένουμε τις θέσεις και τις τωρινής κυβέρνησης.

    Σας ευχαριστώ και περιμένω τις ενέργειές σας

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 21:59 | ΛΑΖΑΡΟΣ

    Θεωρω οτι με το υπαρχον νομοσχεδιο υπαρχει μεγαλη αδικια σε μια μεγαλη μεριδα αγροτων οι οποιοι κατασκευασαν τα παρκα τους με υψηλο κοστος καθως δεν ισχυει για αυτους η παραμετροποιηση παρα μονο στους ιδιωτες. Θα πρεπει να δοθει μια λυση αμεσα για αυτο το θεμα και πιστευω ο,τι η νεα κυβερνηση θα διορθωσει αυτην την καταφωρη αδικια. μεχρι στιγμης πηραμε μονο υποσχεσεις και τιποτα αλλο. ηρθε ο καιρος λοιπον να κινηθουμε και μεις μαζικα και να δοσουμε τον αγωνα μας μεχρι την δικαιωση.

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 20:15 | Αλεξιου αθανασιος

    Σχετικά με την υποβολή της δήλωσης κατ’ επάγγελμα αγρότης δυστυχώς για εμάς που εγκαταστήσαμε τα αγροτικά φωτοβολταϊκά το 2011 και 2012 κάθε φορά που δηλώνουμε την ιδιότητά μας δεχόμαστε μείωση της τιμής αποζημίωσης. Αντίθετα με μια ομάδα παράγωγων που κατασκεύασαν φ/β το 2013 και έπειτα που είχαν κατά πολύ μικρότερο κόστος εγκατάστασης από εμάς.Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε το χρόνο και τη διάθεση από ότι υποστήριξε να το διορθώσει την αδικία που έχουμε υποστεί, όποτε περιμένουμε τις θέσεις και τις τωρινής κυβέρνησης.

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 15:27 | Πανελλήνιος Σύλλογος Αδικημένων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΑΦ)

    Η κατ’ εξαίρεση ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ μείωση τιμών που μας επεβλήθη με τον Ν. 4254/2014 ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΑ και σε αντίθεση με τον επιδιωκόμενο σκοπό του, όπως αναλύεται στην αιτιολογική του έκθεση (εξορθολογισμός αποδόσεων IRR στο 13,5% με ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟ τιμών βάσει του χρόνου σύνδεσης / κόστους επένδυσης, αντί της ημερομηνίας κατάθεσης πλήρους φακέλου στον ΛΑΓΗΕ που ίσχυε έως τότε σε όλους και συνεχίζει να ισχύει και σήμερα αποκλειστικά και μόνο στους αγρότες), δημιούργησε τεράστιες στρεβλώσεις και αγρότες πολλών ταχυτήτων και κατηγοριών:

    – Προνομιούχους (συγκαταλέγονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι οικογένειές τους) που με την υποβολή της δήλωσης κερδίζουν υπέρμετρα εξασφαλίζοντας υπεραποδόσεις έως και +40% έναντι των άλλων παραγωγών (πίνακα Α) του τριμήνου τους, και έως 96% έναντι άλλων συναδέλφων τους αγροτών της ίδιας χρονικής περιόδου (τιμή 0,37708 e / kwh των συνδικαλιστών Α΄ & Β΄ τριμήνου 2013 έναντι 0,1931864 απλών αγροτών)
    – Ακραία αδικημένους που με την δήλωση μειώνεται η τιμή τους έως και -29% έναντι των λοιπών παραγωγών του πίνακα Α με αποτέλεσμα να λειτουργούν ζημιογόνα και
    – Αδικημένους που η υποβολή της δήλωσης δεν τους επιφέρει κανένα όφελος αφού έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα

    Οι εν λόγω στρεβλώσεις επιβεβαιώθηκαν και από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου σας με την υποβολή των από 12/01/2016 & 29/07/2016 ενημερωτικά – εισηγητικά της σημειώματα με θέμα “ανάλυση επιπτώσεων εφαρμογής της Υποπαραγράφου ΙΓ.1 του Ν.4254/2014 αναφορικά με την αποζημίωση της ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β σταθμούς ισχύος έως 100kw που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και δεν έχουν τύχει ενίσχυσης (ΧΕ)” και εισήγηση την κατάργηση της γενεσιουργού αιτίας (οριζόντια μείωση επί της αρχικής FIT τιμής) και σύνδεση των τιμών με τις επανακαθορισμένες βάσει του κόστους επένδυσης / ημερομηνίας σύνδεσης τιμές του πίνακα Α. της υποπαραγράφου ΙΓ.1

    Γίνεται αντιληπτό στον κοινό νου ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι δίκαια και δεν μπορεί να διαιωνίζεται με διάφορες προφάσεις (έλλειμμα λογαριασμού, αντιδράσεις “βολεμένων”, εποπτεία κομισιόν κ.λπ.).

    Επομένως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ παρέμβασης και άρσης των στρεβλώσεων.

    Με την ευκαιρία της παράτασης υποβολής δηλώσεων 2018 μέχρι την 31/12/2019, και προς αποφυγή τουλάχιστον της μείωσης τιμής 300 αγροτών χαμηλότερα και από του πίνακα Α΄ και μετριασμού της αδικίας,

    ζητάμε

    α. να εξετασθεί το αν μπορεί να δοθεί δυνατότητα στους ακραία αδικημένους που υπέβαλαν (ως όφειλαν) την δήλωσή τους έγκαιρα και υπέστησαν ζημιά, να την ακυρώσουν χωρίς συνέπειες, λαμβανομένου υπ’ όψιν σας ότι
    – στις δηλώσεις εισοδήματος που υπέβαλαν για το 2018 το εισόδημα από τα φ/β δηλώθηκε ως αγροτικό,
    – μοριοδοτούνται για την ιδιότητά τους σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, για τα μητρώα αγροτικών φ/β .
    – η κατάταξή τους ως επαγγελματίες αγρότες στο μητρώο αγροτών & αγροτικών εκμεταλλεύσεων επικαιροποιείται ετησίως, βάσει του ποσοστού του δηλωθέντος αγροτικού εισοδήματος
    – η μη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται διαγραφή από το μητρώο επαγγελματιών αγροτών του ΛΑΓΗΕ.

    β. αντί της προτεινόμενης ρύθμισης της παραγράφου 2 του άρθρου, να θεσπιστεί υποχρέωση υποβολής δήλωσης απώλειας της ιδιότητος επαγγελματία αγρότη, μόνο όταν την χάνουν αντί της δήλωσης διατήρησης που υποβάλλεται ετησίως με την υφιστάμενη ρύθμιση.

    Θανασάς Ρήγας
    (πρόεδρος)
    Τσαγγίδης Μιχάλης
    (γραμματέας)

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 13:06 | Μηλεας Δημητρης

    Εαν υποβαλω δηλωση επαγγελματια αγροτη μειωνεται η τιμη αποζημιωσης απο το αγροτικο μου φωτοβολταικο (ενω οι απαιτησεις της τραπεζας απο το δανεισμο για το παραπανω τρεχουν) και πεφτει πιο χαμηλα απο την τιμη αποζημιωσης ενος εταιροεπαγγελματια που εχει κατασκευασει την ιδια ακριβως χρονικη περιοδο με εμενα και με χαμηλοτερο κοστος απο εμενα. Εαν δεν υποβαλω δηλωση επαγγελματια αγροτη θα χασω την αγροτικη μου ιδιοτητα και κατα συνεπεια τα προνομια του αγροτη.Με λιγα λογια μπροστα γκρεμος και πισω ρεμα.Ας μου εξηγησουν παρακαλω οι αρμοδιοι στο ΥΠΕΚΑ γιατι πρεπει να μπω σε αυτον τον παραλογισμο αλλα και ποιοι ειναι οι οφελημενοι απο αυτον γιατι σιγουρα υπαρχουν.

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 13:01 | Κεσισης Γεώργιος

    Και επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το πάρκο που έχω κατασκευάση με ημερομηνία 20/08/2011

    Όταν κάνω την αίτηση το ΚΑΤ επάγγελμα αγρότη
    Αμέσως έχω μια διαφορετική και κατώτερη τιμή μονάδος από κάποιον ελεύθερο επαγγελματία που κατασκεύασε το πάρκο την ίδια ημερομηνία με το δικό μου ενώ το κόστος κατασκευής ήταν το ίδιο και στα δυο πάρκα.

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 11:22 | Καπίτσα

    Έχουν περάσει 6 χρόνια και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για την αποκατάσταση των επαγγελματιών αγροτών που έχουν φτιάξει τα πάρκα τους το 2011 κυρίως και το 2012 και κάθε φορά που δηλώνουμε την ιδιότητά μας δεχόμαστε μείωση της τιμής αποζημίωσης. Πρέπει να τιμωρηθούμε γιατί σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, που η λέξη επένδυση ήταν απαγορευμένη, εμείς στηρίξαμε την οικονομία της χώρας μας και με τις τράπεζες απούσες? Σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να τυγχάνουμε τέτοιας αντιμετώπισης και η αδικία αυτή πρέπει να αρθεί άμεσα καταργώντας αυτή την απαράδεκτη οριζόντια μείωση του 12% !!!!

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 10:39 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Πρέπει να δοθεί μια λύση για το θέμα αυτό!

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 09:07 | Μιλτιάδης Χαρένης

    Σχετικά με την Υ/Δ του επαγγελματία αγρότη που πρέπει να υποβάλλεται κάθε έτος, θεωρώ ότι πρόκειται για μία ανούσια υποχρέωση του επαγγελματία αγρότη ή του λογιστή αφού σε κανένα άλλο πλαίσιο οικονομικό ή φορολογικό – λογιστικό δεν εφαρμόζεται. Η διατήρηση κάποιου ως επαγγελματία αγρότη φαίνεται πολύ εύκολα από την φορολογική του δήλωση – έντυπο Ε3.
    Θα έπρεπε να υπάρχει υποχρέωση του αγρότη να δηλώσει την αλλαγή του από επαγγελματίας αγρότης σε μη, και όχι τη διατήρησή του.
    Ας γίνει λοιπόν ποιο απλή η διαδικασία για τη διατήρηση της τιμής σύμβασης, και ας μην τιμωρούμαστε όσοι παραλείψαμε (όχι σκοπίμως) να την υποβάλλουμε, με φόρτο λογιστικής εργασίας και οικονομικής επιβάρυνσης λόγω έκδοσης πολλαπλών λογιστικών στοιχείων, εκπρόθεσμων υποβολών, για να έρθουμε απλά πάλι στο ίδιο αρχικό οικονομικό αποτέλεσμα…

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 08:06 | Kesisis Georgios

    Αν δεν υποβάλω το ΚΑΤ επάγγελμα αγρότη στης προκαθορισμένες ημερομηνίες δεν θα μπορώ να εισπράξω τα χρήματα για να πληρώσω το δάνειο μου.

  • 10 Νοεμβρίου 2019, 21:33 | ΚΑΡΑΜΕΤΑΞΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

    ΕΑΝ ΜΕ 10,30 ΕΠΙΤΟΚΥΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ 0,20 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΥΤΟ?

  • 10 Νοεμβρίου 2019, 21:57 | Κωνσταντίνος

    Πρέπει να βρεθεί λύση γι’αυτούς τους αγρότες που όταν υποβάλλουν την δήλωση αγρότη μειώνεται η τιμή πώλησης

  • 10 Νοεμβρίου 2019, 21:29 | Κωνσταντίνος

    Πρέπει να βρεθεί λύση γι’αυτούς τους αγρότες που όταν υποβάλλουν την δήλωση αγρότη μειώνεται η τιμή πώλησης

  • 10 Νοεμβρίου 2019, 19:29 | ΚΩΣΤΑΣ

    Σχετικά με την υποβολή της δήλωσης κατ’ επάγγελμα αγρότης δυστυχώς για
    εμάς που εγκαταστήσαμε τα αγροτικά φωτοβολταϊκά το 2011 και υποβάλουμε
    τη δήλωση τιμωρούμαστε με περικοπή κατά 12% της τιμής σύμβασης ενώ τα
    επαγγελματικά φωτοβολταϊκά παρέμειναν στην αρχική τιμή σύμβασης ,(λόγο
    υψηλής τιμής εγκατάστασης των φ/β 2011 σε σύγκριση με την εγκατάσταση φ/β του 2013 που είχαν κατά πολύ μικρότερο κόστος εγκατάστασης, όπως το ίδιο υψηλό κόστος είχαν και τα αγροτικά φ/β του 2011 αλλά τους γίνεται
    περικοπή 12%).

  • 10 Νοεμβρίου 2019, 19:36 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ

    Σχετικά με την υποβολή της δήλωσης κατ’ επάγγελμα αγρότης δυστυχώς για
    εμάς που εγκαταστήσαμε τα αγροτικά φωτοβολταϊκά το 2011 και υποβάλουμε
    τη δήλωση τιμωρούμαστε με περικοπή κατά 12% της τιμής σύμβασης ενώ τα
    επαγγελματικά φωτοβολταϊκά παρέμειναν στην αρχική τιμή σύμβασης ,(λόγο
    υψηλής τιμής εγκατάστασης των φ/β 2011 σε σύγκριση με την εγκατάσταση φ/β του 2013 που είχαν κατά πολύ μικρότερο κόστος εγκατάστασης, όπως το ίδιο υψηλό κόστος είχαν και τα αγροτικά φ/β του 2011 αλλά τους γίνεται
    περικοπή 12%).

  • 10 Νοεμβρίου 2019, 18:01 | ΜΑΚΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Υποτίθεται οτι η δήλωση επαγγελματία αγρότη υποβάλλεται για να εχει ο αγρότης κάποιο ώφελος έναντι των άλλων επαγγελματικών τάξεων.Εδω όμως έχουμε το στρεβλό,αυτή η δήλωση επαγγελματία αγρότη να μετατρέπεται σε τιμωρία για τους αγρότες που κατασκέυασαν τα πάρκα τους το 2011 και το 2012.Αυτή η στρέβλωση λοιπόν πρέπει να σταματήσει.Να σταματήσουν να τιμωρούνται αγρότες επειδή δηλώνουν το επαγγέλμα τους (αν είναι δυνατόν) και να παίρνουν τιμή αποζημιώσης λιγότερη από άλλες επαγγελμάτικες τάξεις που έχουν κατασκευάσει τα πάρκα τους στο ίδιο τρίμηνο το ίδιο έτος.

  • 10 Νοεμβρίου 2019, 18:01 | Βασιλάκη

    Ως Αγρότες, υπάρχει ένα παράδοξο του συστήματος το οποίο μας ταλαιπωρεί τόσο αξιακά όσο και οικονομικά:

    Ζητούμε να ανοίξει το σύστημα που δέχεται την Υπεύθυνη Δήλωση Αγρότη στον ΔΑΠΕΕΠ και να παραμένει ανοικτό. Είμαστε Αγρότες όλο το χρόνο (και για χρόνια) και όχι μόνο τους 3 μήνες που μας δίνει περιθώριο το αυτοματοποιημένο σύστημα του ΛΑΓΗΕ να δηλώσουμε το επάγγελμά μας.
    Μάλιστα θα ήταν λογικότερο να υποχρεούται Υπεύθυνης Δηλώσεως αυτός που αλλάζει δραστηριότητα παρά αυτός που αποδεδειγμένα παραμένει Αγρότης. Αυτή η απλή λογική δεν επικρατεί ιδιαίτερα στα πλαίσια της προσπάθειας της χώρας να απαλείψει γραφειοκρατικές λογικές με κόστος κρατικό και προσωπικό.

    Το λογιστικό και οικονομικό κόστος της μη έγκαιρης αποστολής της Υ/Δ των κατ΄ επάγγελμα αγροτών είναι πολύ μεγάλο μιας και πρέπει να αλλαχθούν τα δεδομένα πολλών λογιστικών υποχρεώσεων. Στην ουσία μπαίνουμε σε μία διαδικασία η οποία:
    – είναι χρονοβόρα (πρέπει να κοπούν πολλά χειρόγραφα πιστωτικά τιμολόγια για κάθε παραγωγό)
    – είναι ανούσια, διότι στη συνέχεια όταν μας επιτραπεί να στείλουμε την Υ/Δ θα πρέπει να κοπούν αντίστοιχα δεκατέσσερα συμπληρωματικά τιμολόγια για να επανέλθουν τα δεδομένα στην αρχική τους (σωστή) μορφή,
    – είναι πολύ δαπανηρή μιας και οι λογιστικές μεταβολές που αφορούν ΦΠΑ, ΜΥΦ και Ε3, θα είναι εκπρόθεσμες με αποτέλεσμα να προκύψουν χωρίς λόγο οικονομικές κρατήσεις, πρόστιμα, προσαυξήσεις και κοστοβόρες εργατοώρες για όλους.

    Παρακαλούμε να απλοποιήσετε τη διαδικασία και να κρατάτε το σύστημα της δήλωσης Αγρότη ανοικτό.
    Ευχαριστούμε