Άρθρο 11 – Προσαρμογή ειδικού τιμολογίου προσωπικού

1. Ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δύναται να εφαρμόζεται στο προσωπικό και στους συνταξιούχους της ΔΕΗ Α.Ε. και των θυγατρικών της για την τιμολόγηση αποκλειστικά της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας όπου εφαρμόζονται χρεώσεις προμήθειας. Σε κάθε περίπτωση, η εκ της εφαρμογής του ανωτέρω ειδικού τιμολογίου προκύπτουσα έκπτωση στη χρέωση των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις δεν καταλαμβάνονται από την έκπτωση του προηγούμενου εδαφίου.
2. Η παρ. 2 του άρθρου μόνου της ΠΥΣ 127/1990 (Α΄ 147) καταργείται.

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 19:04 | Γιάννης Καρνάρης

    Η επιχείρηση μπορεί να κάνει την έκπτωση που επιθυμεί στο προϊόν που εμπορεύεται (ρεύμα), όπως και συμβαίνει. Όχι στα Δημοτικά τέλη όπως λανθασμένα ίσως νοείται από μερίδα κόσμου.
    Αντίστοιχα δηλαδή με τις πρακτικές των supermarket στους εργαζομένους τους.
    Για τους συνταξιούχους της Επιχείρησης, όμως, δε βλέπω προφανή λόγο να έχουν μειωμένο ρεύμα.

  • 11 Νοεμβρίου 2019, 11:21 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.

    Συμπληρωματικά σε προηγούμενο σχόλιό μου: Το σωστό είναι η έκπτωση 30% να γίνεται χωριστά στις ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ και χωριστά στις ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ καταναλώσεις του Τιμολογίου Προσωπικού και ΟΧΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ. Αλλιώς αδικούνται όσοι έχουν ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ αφού ουσιαστικά θα χάνουν την έκπτωση.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 13:22 | Σταμάτης

    Άλλη μια δημόσια επιχείρηση, που διαχρονικά κόστισε στους φορολογούμενους δισεκατομμύρια, που θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια έναντι πινακίου φακής.

    Για να καμφθούν οι τυχόν αντιρρήσεις, πρώτα την απαξιώνουμε, και μετά την ξεπουλάμε. Πρόκειται για έργο που έχουμε δει και στο παρελθόν, ξανά και ξανά. Θυμηθείτε τον ΟΤΕ. Έλεος πια.

    Ασφαλώς και η μονιμότητα του προσωπικού πρέπει να καταργηθεί. Δεν νοείται ένα Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου να προσφέρει την μονιμότητα του Δημόσιου παράλληλα με τις αμοιβές του Ιδιωτικού τομέα. Τα ρετιρέ πρέπει να κατεδαφιστούν.

    Όμως η επιδότηση στην τιμή του ρεύματος για το προσωπικό της ΔΕΗ, είναι κομμάτι της αμοιβής τους, που τους δόθηκε έναντι μισθού, ώστε οφείλει να συνεχιστεί ή να αντικατασταθεί με ζεστό χρήμα.

    Όσο για τις συντάξεις των 3.000€, είναι γνωστό πως μεταμνημονιακά ήδη έχουν περικοπεί δραστικά. Ανεξάρτητα τούτου, το ύψος των συντάξεων οφείλει να είναι ανάλογο των συνταξιουδοτικών καταβολών των ασφαλισμένων. Αν κάποιος έχει καταβάλει τα κέρατά του, δεν καταλαβαίνω το γιατί θα πρέπει να του αποδοθούν ψίχουλα. Όσο για την επιδότηση του ασφαλιστικού ταμείου της ΔΕΗ, ας φρόντιζε το Δημόσιο να το διαχειριστεί καλύτερα όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να μην χρήζει κρατικής επιδότησης.

    Ασφαλώς και οι ζάπλουτοι συνδικαλιστές έγιναν με την ανοχή διαδοχικών κυβερνήσεων, που φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη επί τούτου.

    Οι ιδιωτικοποιήσεις των μέχρι τότε κρατικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επέφεραν αύξηση στο κόστος του ρεύματος κατά 30% μεσοσταθμικά. Ο ιδιώτης θέλει κέρδη, και κατά κανόνα είναι αδηφάγος, δείτε τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους. Ο δήθεν ανταγωνισμός μεταξύ ολιγοπωλίων και τέτοια κουραφέξαλα ποτέ δεν λειτούργησε στην χώρα μας. Συμφωνίες κυρίων ισορροπούν τις τιμές σε βάρος του καταναλωτή. Δείτε τον ‘ανταγωνισμό’ μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Πρόσφατα η τιμή των καρτοκινητών ανέβηκε 80% μέσα σε ένα βράδυ. Η Ελλάδα έχει την μακράν ακριβότερη τηλεφωνία της Ευρώπης. Προφανώς το ίδιο θα γίνει τελικά και στο ρεύμα. Όλα αυτά σε μια φάση που η χώρα χρειάζεται φθηνή ενέργεια, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις.

    Ο Μάρξ πέθανε. Το ίδιο και ο Φρήντμαν. Όπως απαξιώθηκε το κομμουνιστικό μοντέλο, όμοια και αντίστοιχα απαξιώθηκε και το αντίστοιχο νεοφιλελεύθερο. Το πρώτο μας έδωσε τα γκούλαγκ, το δεύτερο το κράχ της Λήμμαν μπράδερς. Η εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος οφείλει να λήξει. Κάποτε πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε τελική ανάλυση υπάρχει και ο Κέϋνς.

    Το Δημόσιο δεν είναι επιχειρηματίας, και δεν θα πρέπει να εμπλέκεται σε ανταγωνισμούς με ιδιώτες, εκεί όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Με την έννοια αυτή, η ‘σοσιαλμανία’ τύπου Παπαληγούρα, όπου το Δημόσιο αγόραζε ακριβά παραπαίουσες επιχειρήσεις, τις έχωνε χρήμα καθιστώντας τις ανταγωνιστικές, δήθεν για την προστασία των θέσεων εργασίας, και όπου τελικά τις χάριζε σε ημέτερους μεγαλοκαρχαρίες είναι για γέλια. Αν μια επιχείρηση έχει κακοδιαχειριστεί, τότε οφείλει να κλείσει, το δε προσωπικό της θα πρέπει να λαμβάνει ένα έντιμο επίδομα ανεργίας, για όσο χρόνο παραμένει σ’ αυτήν. Όμως επί επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, εκεί όπου ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί, θα πρέπει να παραμένουν στο Δημόσιο, προσφέροντας μια έντιμη υπηρεσία έναντι χαμηλού κόστους.

  • 8 Νοεμβρίου 2019, 08:05 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.

    Με το θέμα της εθελούσιας εξόδου, η ΔΕΗ δείχνει να ενδιαφέρεται για όσους αποχωρήσουν, αλλά όχι για αυτούς (τους νεότερους) που θα παραμείνουν και θα αγωνιστούν για να τη σώσουν.
    1) ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ 40%: Οι παραμένοντες χωρίς να προλάβουν τους παχυλούς μισθούς και τα εφάπαξ αυτών που έφυγαν ή τώρα φεύγουν, έχουν από το 2010 μείωση 40% στις αποδοχές.
    2) ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ.
    Στο θέμα του νέου Τιμολογίου Προσωπικού:
    3) Ήδη χρεώνονται ΕΤΜΕΑΡ-ΔΗΜΟ-ΕΡΤ.
    4) ΕΚΠΤΩΣΗ 30% στην KWh: ουσιαστικά δεν θα είναι καν 15%, σαν έκπτωση καλοπληρωτή δηλαδή, καθώς το εκπτωθέν ποσό προστίθεται ήδη στο ετήσιο εισόδημα και φορολογείται. Ποια ιδιωτική εταιρεία χρεώνει στους υπαλλήλους της την έκπτωση που τους παρέχει;
    5) Χρεώσεις ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ του ομίλου ΔΕΗ: Ποια ιδιωτική εταιρεία χρεώνει στους υπαλλήλους της τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής της;
    6) Το απολαμβάνουν κυρίως οι συνταξιούχοι που είναι συντριπτικά περισσότεροι από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ (3 προς 1). Ποια ιδιωτική εταιρεία μειώνει την έκπτωση των εν ενεργεία για να την παρέχει και στους συνταξιούχους της;
    5) Υπάρχει ήδη ετήσιο όριο στις KWh που επιδοτούνται.

  • 7 Νοεμβρίου 2019, 22:26 | Γιωργιος

    1. Το ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας χορηγείται στο προσωπικό έναντι αύξησης μισθού απο το 1960.
    2. Η μείωση αφορά μόνο την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι το σύνολο του λογαριασμού.
    3. Το «κέρδος» των εργαζομένων εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση και φορολογείται με τον ανώτερο συντελεστή.
    4. Υπάρχει όριο στην ετήσια κατανάλωση που εφαρμόζεται η έκπτωση.
    5. Υπάρχει εργαζόμενος που δεν έχει έκπτωση η δωρεάν στα προϊόντα που εμπορεύεται η επιχείρηση που δουλεύει;
    6. Είναι η δεν είναι μείωση μισθού αυτή η αλλαγή;
    7. Η εφαρμογή του ειδικού τιμολογίου δεν εμπόδισε τη ΔΕΗ να είναι πάντα κερδοφόρα (με 32.000 προσωπικό), τώρα (με 10.000 προσωπικό) την επιβάρυνε και την έκανε προβληματική ώστε η κατάργηση του να την σώσει;
    8. Προτείνω η μείωση του ειδικού τιμολογίου να εφαρμοστεί στους νεοπροσλαμβανομενους, ώστε να ξέρουν από την αρχή τα δεδομένα της επιλογής τους.

  • 7 Νοεμβρίου 2019, 21:09 | Αρης

    Οι οριζόντιες περικοπές μισθού (γιατί περί αυτού πρόκειται με την κατάργηση της έκπτωσης) δεν είναι δίκαιες.

    Η ΔΕΗ είναι ΗΔΗ μια επιχείρηση με εργαζόμενους 2 ταχυτήτων. Αυτή είναι η αλήθεια. Και εξηγούμαι:

    Υπάρχει αρκετός κόσμος (περίπου 500 άτομα) προσελήφθει με συμβάσεις αορίστου χρόνου (προκήρυξη 2014), και αμείβεται με 710 ή ακόμα και με 590 ευρώ καθαρά το μήνα.
    Πρόκειται για άτομα ηλικίας 30 έως 40 ετών, καταρτισμένα, που έχουν να δώσουν πολλά στην επιχείρηση. Στην πραγματικότητα αποτελούν επένδυση μέσω της οποίας αυτή θα αναπτυχθεί – ως φορείς νέων αντιλήψεων, και βάση στην οποία θα στηριχτεί όταν μετά από 5-7 χρόνια οι σημερινοί 55άριδες μισθωτοί της θα έχουν συνταξιοδοτηθεί.

    Οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν μειοψηφία ως προς το σύνολο του προσωπικού με αποτέλεσμα η φωνή τους να μην ακούγεται: δεν εκφράζονται καθόλου από τις υπάρχουσες συνδικαλιστικές δομές και στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμφέροντά τους είναι διαμετρικά αντίθετα με αυτών.

    Η δυσαρμονία είναι παραπάνω από εμφανής: από τη μια πλευρά απόφοιτοι λυκείου με μέσο μισθό 2000/μήνα καθαρά και από την άλλη απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (οι περισσότεροι με μεταπτυχιακές σπουδές) και νέοι εναερίτες οι οποίοι θα αγγίξουν τα 1000 ευρώ το μήνα σε 10 με 15 χρόνια από σήμερα.

    Όμως η επιχείρηση εθελοτυφλεί. Δίνει μισθούς πείνας στους εν λόγω εργαζόμενους την ίδια στιγμή που τους φορτώνει με υποχρεώσεις και ευθύνες, και μετά διοργανώνει καμπάνιες τύπου «ο ΔΕΔΔΗΕ ακούει» διότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη σωρεία παραιτήσεων αυτών των νεοπροσλαμβανόμενων.

    Και τώρα τους κόβει και το μειωμένο τιμολόγιο διότι «οι συνταξιούχοι δεν το δικαιούνται…» ή «αυτό ισχύει και στις άλλες εταιρίες ενέργειας» ή «…οι υπάλληλοι της ΔΕΗ δε στερούνται προνομίων». Εξομοίωση και οριζόντιες περικοπές προς τα κάτω δηλαδή χωρίς καν αξιολόγηση του προσωπικού, σε μια ΔΕΗ που θέλει (όταν μεγαλώσει) να γίνει αρωγός και πρωτοπόρος στο χώρο της.

    Με εκτίμηση,

  • 7 Νοεμβρίου 2019, 20:26 | Άρης

    Οι οριζόντιες περικοπές μισθού (γιατί περί αυτού πρόκειται με την κατάργηση της έκπτωσης) δεν είναι δίκαιες.

    Η ΔΕΗ είναι ΗΔΗ μια επιχείρηση με εργαζόμενους 2 ταχυτήτων.
    Αυτή είναι η αλήθεια. Και εξηγούμαι:

    Υπάρχει αρκετός κόσμος (περίπου 500 άτομα) που μπήκε στον όμιλο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με την προκήρυξη του 2014, που αμείβεται με 710 ή ακόμα και με 590 ευρώ καθαρά το μήνα.
    Πρόκειται για άτομα ηλικίας 30 έως 40 ετών, καταρτισμένα, που έχουν να δώσουν πολλά στην επιχείρηση. Στην πραγματικότητα αποτελούν επένδυση μέσω της οποίας αυτή θα αναπτυχθεί – ως φορείς νέων αντιλήψεων, και βάση στην οποία θα στηριχτεί όταν μετά από 5-7 χρόνια οι σημερινοί 55άριδες μισθωτοί της θα έχουν συνταξιοδοτηθεί.

    Οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν μειοψηφία ως προς το σύνολο του προσωπικού με αποτέλεσμα η φωνή τους να μην ακούγεται: δεν εκφράζονται καθόλου από τις υπάρχουσες συνδικαλιστικές δομές και στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμφέροντά τους είναι διαμετρικά αντίθετα με αυτών.

    Η δυσαρμονία είναι παραπάνω από εμφανής: από τη μια πλευρά απόφοιτοι λυκείου με μέσο μισθό 2000/μήνα καθαρά και από την άλλη απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (οι περισσότεροι με μεταπτυχιακές σπουδές) και νέοι εναερίτες οι οποίοι θα αγγίξουν τα 1000 ευρώ το μήνα σε 10 με 15 χρόνια από σήμερα.

    Όμως η επιχείρηση εθελοτυφλεί. Δίνει μισθούς πείνας στους εν λόγω εργαζόμενους την ίδια στιγμή που τους φορτώνει με υποχρεώσεις και ευθύνες, και μετά διοργανώνει καμπάνιες τύπου «ο ΔΕΔΔΗΕ ακούει» διότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη σωρεία παραιτήσεων αυτών των νεοπροσλαμβανόμενων.

    Και τώρα τους κόβει και το μειωμένο τιμολόγιο διότι «οι συνταξιούχοι δεν το δικαιούνται…» ή «αυτό ισχύει και στις άλλες εταιρίες ενέργειας» ή «…οι υπάλληλοι της ΔΕΗ δε στερούνται προνομίων». Εξομοίωση και οριζόντιες περικοπές προς τα κάτω δηλαδή χωρίς καν αξιολόγηση του προσωπικού, σε μια ΔΕΗ που θέλει (όταν μεγαλώσει) να γίνει αρωγός και πρωτοπόρος στο χώρο της.

    με εκτίμηση,

  • 7 Νοεμβρίου 2019, 19:35 | Λευτέρης

    Να κοπούν όλα τα προνόμια ή ακόμη καλύτερα να δοθούν σε όλους τους εργαζομένους

  • 7 Νοεμβρίου 2019, 18:43 | Σπύρος

    Για ποιό όλο να έχουν έκπτωση και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
    Γνωρίζω που ο συνταξιούχος της δεη έχει πεθάνει, και οι κληρονόμοι, δεν αλλάζουν το όνομα, και έχουν
    όλα τα ωφέλη της έκπτωσης και αυτοί

  • 7 Νοεμβρίου 2019, 16:19 | Δημήτρης

    Δεν ξέρω γιατί έχει περάσει έτσι η λανθασμένη πληροφορία, αλλά οι ΔΕΗτζήδες δημοτικά τέλη και ΕΡΤ πληρώνουν ακριβώς ότι και ο υπόλοιπος κόσμος, χωρίς καμία έκπτωση σε αυτά.

  • 7 Νοεμβρίου 2019, 15:15 | Βασίλειος Σταυρου

    ουσιαστικά καταργείτε μια αντισυνταγματικη διαταξη που ξεφυγε τοσα χρονια. Απο που και ως που καποιοι εργαζομενοι σε εναν δημοσιο οργανισμο πληρωναν προκλητικα λιγοτερα δημοτικα τελη, ΕΡΤ και ρευμα? Κανονικα δεν θα επρεπε να αφησετε καμια εκπτωση.

  • 7 Νοεμβρίου 2019, 14:28 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε ΔΥΟ σημεία τα οποία -κατά την ταπεινή μου άποψη- είναι προκλητικά γιά την Ελληνική Κοινωνία σχετικά με τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ.

    1ον- Η χορήγηση έκπτωσης επί της κατανάλωσης του ηλ.ρεύματος σε εργαζόμενους ΚΑΙ συνταξιούχους !! ΤΙ να πούνε οι υπόλοιποι χειμαζόμενοι Έλληνες , που ΟΥΔΕΜΙΑ ανταποδοτική παροχή έχουν από το επάγγελμά τους ?

    2ον- Η προκλητικά συνεχιζόμενη Κρατική επιχορήγηση στο Ασφ. Ταμείο της ΔΕΗ με … 600.000.000 Ευρώ ετησίως !!!
    https://www.liberal.gr/apopsi/pelateiako-kratos-kai-tap-dei-/187361

    Δώστε αυτά τα χρήματα γιά φάρμακα , γιά μείωση του ληστρικού ΕΝΦΙΑ , γιά αγορά φρεγατών και αεροσκαφών πριν η Τουρκία μας κολλήσει στη γωνία !!

    Ευχαριστώ γιά την προσοχή σας .

  • 7 Νοεμβρίου 2019, 13:07 | Πετρος

    Να κοπουν ολες οι επιδοτησεις για τους εργαζομενους και τους συνταξιουχους.Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να εχουν τετοιες παροχες.Δεν πληρωνονται κανονικα με χρηματα?Αν ειναι να πληρωνονται σε ειδος τοτε να δεχθω τετοιες εκπτωσεις.Αν υπαρχει αναγκη τοτε υπαρχει οπως για ολους μας το ΚΟΤ

  • 7 Νοεμβρίου 2019, 11:11 | Κωνσταντίνος

    Οι συνταξιούχοι από πού και ως που να λαμβάνουν έκπτωση στο ρεύμα; Να παραμείνει η έκπτωση μόνο για τους εργαζομένους.
    Σχετικά με την προκλητική επιδότηση του ασφαλιστικού τους με 600εκατ. ετησίως τι θα γίνει; ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ότι θα περικοπεί τουλάχιστον κατά 30% . Είναι αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι που λαμβάνουν συντάξεις 2.000-3.000 ευρώ το μήνα.