Άρθρο 3 – Αρμοδιότητες

1.   Η Άδεια Εγκατάστασης, Επέκτασης και Λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. χορηγείται:

α) με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υπουργός Π.Ε.Κ.Α.) στις περιπτώσεις που αρμόδιος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των σταθμών αυτών είναι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1650/1986, όπως ισχύει, και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του, ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. και οι κατά περίπτωση συναρμόδιοι Υπουργοί,

β)   με  απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας εντός των ορίων της οποίας εγκαθίσταται ο σταθμός για όλα τα έργα για τα οποία αρμόδιος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1650/1986, όπως ισχύει, και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του, ο Νομάρχης ή ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας.

2.   Ειδικά σε περίπτωση Άδειας Εγκατάστασης, Επέκτασης και Λειτουργίας σταθμών της ανωτέρω περίπτωσης β’ της παραγράφου 1, οι οποίοι εκτείνονται σε περισσότερες από μία Περιφέρειες, η άδεια χορηγείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας εντός των ορίων της οποίας εγκαθίσταται το μεγαλύτερο μέρος του σταθμού παραγωγής. Για την εφαρμογή της διάταξης της παρούσας παραγράφου, ειδικά στην περίπτωση αιολικών σταθμών λαμβάνεται υπόψη το πλήθος των ανεμογεννητριών και στην περίπτωση μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, το μήκος του αγωγού προσαγωγής και τα σχετικά στοιχεία αναγράφονται ρητά στην Άδεια Λειτουργίας του Σταθμού.

3.   Η Άδεια Εγκατάστασης ή Επέκτασης και Λειτουργίας για υδροηλεκτρικούς σταθμούς με συνολική ισχύ μεγαλύτερη του άρθρου 27 παρ. 4 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του με το άρθρο 17 του ν. 3489/2006 (ΦΕΚ Α΄ 205), εκδίδεται από τον Υπουργό  Π.Ε.Κ.Α. κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Π.Ε.Κ.Α..

4.   Για την εφαρμογή της παρούσας ως Αρχή που είναι αρμόδια για τη χορήγηση της Άδειας Εγκατάστασης νοείται η Αυτοτελής Υπηρεσία Α.Π.Ε. του Υ.Π.Ε.Κ.Α. για τις περιπτώσεις των παραγράφων 1.α και 3 και η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας για τις περιπτώσεις των παραγράφων 1.β και 2.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 15:57 | ΥΔΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Στην περιπτωση των ΜΥΗΕ και την ειδικοτερη περιπτωση αυτων που απτονται αρμοδιοτητας του Γενικου Γραμματας Περιφερειας θα πρεπει να γινει πιο ειδικη αναφορα για το αν το κτιριο του σταθμου παραγωγης, σημειο του εργου οπου απαιτειται και η εκδοση σχετικης οικοδομικης αδειας,εχει τον ιδιο συντελεστη βαρυτητας με τον αγωγο προσαγωγης του εργου ουτως ωστε να γνωριζουν οι υποψηφιοι παραγωγοι την πληρη χωροθετηση αδειοδοτικα του εργου.

    Επιπλεον, λογω του αναγλυφου της ελληνικης επικρατειας πολλες φορες τα διαφορα ρεματα ή ποταμοι αποτελουν περα απο το φυσικο οριο περιοχων, οριων νομων και κατα περιπτωση περιφερειων.Ως εκ τουτου εργα που εκτεινονται κατα μηκος τετοιων ρεματων ή περιφερειων πως χωροθετουνται αδειοδοτικα?

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 11:55 | ΗΛΙΑΣ ΚΑΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Στην παράγραφο 2 αναφέρεται :

    «εντός των ορίων της οποίας εγκαθίσταται το μεγαλύτερο μέρος του σταθμού παραγωγής. Για την εφαρμογή της διάταξης ……στην περίπτωση μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, το μήκος του αγωγού προσαγωγής και τα σχετικά στοιχεία αναγράφονται ρητά στην Άδεια Λειτουργίας του Σταθμού.»

    1. Πώς για την έκδοση της Άδεις Εγκατάστασης λαμβάνεται υπόψιν κάτι που αναφέρεται ρητά στην Άδεια Λειτουργίας? Προφανώς εδώ η παράγραφος εννοεί πως αναφέρεται μόνο στην έκδοση Άδειας Επέκτασης. Όμως, δεν είναι γραμμένη με σαφή και μανιδιαίο τρόπο. Θα πρέπει να ξαναγραφεί, ώστε να μην είναι παρανοήσιμη, ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ που θα την εφαρμόσουνε.

    2. Πώς ενώ για ένα ΜΥΗΕ λαμβάνεται υπόψιν η Περιφέρεια στην οποία είναι τοποθετημένο το μεγαλύτερο μέρους του Σταθμού Παραγωγής (ΥΗΣ), μετά λαμβάνεται υπόψιν και το μήκος του αγωγού προσαγωγής? Αν δηλ. σε ένα ΜΥΗΕ τα 9/10 του αγωγού είναι στην Περιφέρεια Α και το 1/10 της όδευσης του αγωγού και το κτίριο του ΥΗΣ στην Περιφέρεια Β, τότε τελικά ποιά Περιφέρεια είναι η αρμόδια για την έκδοση των Αδειών?

    Για την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ TOMH ΑΒΕΤΕ

    Ηλίας Κακιόπουλος, BSc(Math), MSc (Fin), MBA (Fin)

    Αγ. Λαύρας 23, ΤΚ 141 21, Ηράκλειο Αττικής,
    τηλ. 210 2837371,
    φαξ. 210 2837372,
    κιν. 6944 154 210,
    email : HLIAS1971@YAHOO.GR

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 09:45 | ΕΛΕΤΑΕΝ

    1) Άρθρο 3, παρ. 1β: Ο όρος «Νομάρχης» και οι λοιποί σχετικοί όροι, θα πρέπει να εναρμονισθούν με το ν. 3852/2010 για το Πρόγραμμα «Καλλικράτης».
    2) Άρθρο 3, παρ. 2: Προκειμένου να συμπεριληφθεί και η περίπτωση ένα αιολικό πάρκο να περιλαμβάνει διαφορετικού τύπου ανεμογεννήτριες, προτείνεται να γραφεί: «Για την εφαρμογή της διάταξης της παρούσας παραγράφου, ειδικά στην περίπτωση αιολικών σταθμών λαμβάνεται υπόψη η εγκατεστημένη ισχύς των ανεμογεννητριών…»

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 12:56 | Quest Ενεργειακή ΑΕΒΕ.

    Σχόλιο επί του άρθρου 3 παρ.2
    Πρέπει να διευκρινιστεί τι γίνεται στην περίπτωση τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης και όταν αυτή αφορά αλλαγή χωροθέτησης ανεμογεννητριών που μεταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος του έργου σε σχέση με την αρχική χωτοθέτηση . Σε αυτή την περίπτωση ποιά περιφέρεια εκδίδει την τροποποίηση ??