Άρθρο 104 – Εθνικό Μητρώο Θεσμικών Χωρικών Δεδομένων

Συγκροτείται Εθνικό Μητρώο Θεσμικών Χωρικών Δεδομένων, το οποίο λειτουργεί σε ψηφιακή και δημόσια προσβάσιμη μορφή. Στο Μητρώο συμπεριλαμβάνονται όλες οι θεσμικές γραμμές και οι συνδεόμενες με αυτές πολεοδομικές και χωροταξικές διατάξεις και κατευθύνσεις. Τα δεδομένα του Μητρώου αυτού εντάσσονται και συμπεριλαμβάνονται και στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη του Μέρους Γ’ του ν. 4635/2019 (Α’ 167).
Ενδεικτικά, το Μητρώο περιλαμβάνει τα εξής:
α. Όρια σχεδίων πόλεων, οικισμών, ΖΥΣ, οργανωμένων υποδοχέων δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανόμενων ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ, ΣΟΑ και συνθέτων τουριστικών καταλυμάτων.
β. Ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές.
γ. Χαρακτηρισμένες εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς.
ε. Γεωτεμάχια κτηματολογίου (μόνον εφόσον περιλαμβάνονται οι περιοχές όπου οι πρώτες εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί).
δ. Θεσμοθετημένες χρήσεις γης από τον πολεοδομικό σχεδιασμό ή με άλλα θεσμικά καθεστώτα.
ε. Όρους και περιορισμούς δόμησης.
στ. Δάση και δασικές εκτάσεις (μόνον εφόσον περιλαμβάνονται σε δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί και οριστικοποιηθεί).
ζ. Περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων.
η. Ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα.
θ. Ύδατα, υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών.
ι. Αρχαιολογικούς χώρους ή ιστορικούς τόπους.
ια. Παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά σύνολα ή προστατευόμενους χώρους.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 11:08 | WWF Ελλάς

    H αναφορά σε «ζ. Περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων» ως μέρος των δεδομένων του μητρώου είναι ασαφής. Πρέπει να περιλαμβάνονται στο εθνικό μητρώο τα όρια, οι ζώνες, οι χρήσεις γης και κάθε σχετικός όρος και περιορισμός για όλες τις περιοχές που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών.
    Ενώ είναι θετική η πρόβλεψη του άρθρου για συγκρότηση εθνικού μητρώου θεσμικών χωρικών δεδομένων, δεν μπορεί παρά να προκαλεί εύλογα ερωτήματα η εισαγωγή ενός ακόμη εργαλείου, με δεδομένη την προβληματική εφαρμογή ανάλογων προβλέψεων του νομικού πλαισίου. Από την οδηγία INSPIRE (2007/2/ΕΚ) και τον ν. 3882/2010, τη διασυνδεσιμότητα των συστημάτων και την «ηλεκτρονική πολεοδομία» του ν. 4495/2017, και μέχρι τον πιο πρόσφατο τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη του ν. 4635/2019, η συστηματοποίηση, διάθεση και χρήση των γεωχωρικών δεδομένων παραμένει ημιτελής και ιδιαιτέρως προβληματική.