Άρθρο 76 – Μητρώο πιστοποιημένων αξιολογητών χωρικών μελετών

1. Συστήνεται, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών Χωρικών Μελετών («ΜΑΧΜ» ή «Μητρώο»).
2. Οι Πιστοποιημένοι Αξιολογητές παρέχουν την αναγκαία συνδρομή προς την υπηρεσία για την αξιολόγηση μελετών και σύνταξη σχεδίων αποφάσεων του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Ενδεικτικά, παρέχουν τη συνδρομή τους ως προς την αξιολόγηση μελετών και τη σύνταξη εγκριτικών πράξεων σε σχέση με: Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια του άρθρου 5 του ν. 4447/2016 (Α’ 241), Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια του άρθρου 6 του ν. 4447/2016, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του άρθρου 7 του ν. 4447/2016 και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του άρθρου 8 του ν. 4447/2016, μελέτες με χρήση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας, μελέτες και εγκριτικές πράξεις Περιοχών Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης (ΠΠΑΙΠ) του άρθρου 1 του ν. 4280/2014 (Α’ 159), μελέτες και εγκριτικές πράξεις Ειδικών Περιοχών Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης (ΕΠΠΑΙΠ) του άρθρου 7 του ν. 4280/2014, μελέτες και εγκριτικές πράξεις Περιοχών Ειδικών Σχεδίων Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ανάπτυξης (ΕΣΠΕΡΑΑ) του άρθρου 16 του ν. 4280/2014, καθώς και λοιπές υποστηρικτικές μελέτες (χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές, ρυμοτομικές, ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες, μελέτες συγκοινωνιακών έργων, υδραυλικών έργων, τοπογραφίας, γεωλογικές, υδρογεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και έρευνες, γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες, μελέτες φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου και περιβαλλοντικές μελέτες). Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορούν να προστίθενται στις μελέτες του προηγούμενου εδαφίου και άλλες κατηγορίες μελετών αρμοδιότητας υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
3. Το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να αναθέτει σε Πιστοποιημένο Αξιολογητή του Μητρώου της παρ. 1 την υποβοήθηση των αρμοδίων υπηρεσιών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων ανάθεσης, εκπόνησης και έγκρισης χωρικής μελέτης, είτε αυτή εκπονείται από την αρμόδια για την έγκριση της μελέτης ή επισπεύδουσα για την εκπόνησή της αρχή, είτε αυτή έχει ανατεθεί σε εξωτερικό μελετητή. Η ανάθεση μπορεί να αφορά ιδίως στη σύνταξη φακέλων διαγωνισμού, στην αξιολόγηση προσφορών, στον έλεγχο πληρότητας και ενδελεχή ουσιαστικό έλεγχο των παραδοτέων της χωρικής μελέτης, στην αποστολή της στους αρμόδιους δημόσιους φορείς ή υπηρεσίες προς γνωμοδότηση, στην ανάρτησή της σε δημόσια διαβούλευση, στην προκαταρκτική αξιολόγηση των γνωμοδοτήσεων αυτών, στη σύνταξη σχεδίου της πράξης απόφασης έγκρισης της χωρικής μελέτης ή, αντίστοιχα, σχεδίου απόφασης απόρριψης, καθώς και σε ό,τι άλλο απαιτείται για την άρτια κατά νόμο προώθηση της μελέτης.
Στο πλαίσιο της ανάθεσης, ο Πιστοποιημένος Αξιολογητής: α) υποβάλλει, κατά περίπτωση, εκθέσεις, εισηγήσεις, προτάσεις και σχέδια, β) συμμετέχει σε συσκέψεις και συνεργάζεται με την αρμόδια διοικητική αρχή.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 10:39 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΡΤΑΣ

    Το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών Χωρικών Μελετών συγκροτείται από δημοσίους υπαλλήλους ή από ιδιώτες μελετητές; Η ανάθεση των καθηκόντων που περιγράφονται στην παράγραφο 3, σε περιπτώσεις φορέων οι οποίοι δεν έχουν την κατάλληλη στελέχωση προσωπικού, μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας των μελετών.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 09:34 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Στο σχέδιο του νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ειδικότερα στο άρθρο 76, προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών Χωρικών Μελετών («ΜΑΧΜ» ή «Μητρώο»). Οι Πιστοποιημένοι Αξιολογητές θα παρέχουν την αναγκαία συνδρομή προς την υπηρεσία για την αξιολόγηση μελετών και σύνταξη σχεδίων αποφάσεων του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μπορεί να αναθέτει σε Πιστοποιημένο Αξιολογητή του Μητρώου την υποβοήθηση των αρμοδίων υπηρεσιών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων ανάθεσης, εκπόνησης και έγκρισης χωρικής μελέτης, είτε αυτή εκπονείται από την αρμόδια για την έγκριση της μελέτης ή επισπεύδουσα για την εκπόνησή της αρχή, είτε αυτή έχει ανατεθεί σε
    εξωτερικό μελετητή. Η ανάθεση μπορεί να αφορά:

    «στη σύνταξη φακέλων διαγωνισμού, στην αξιολόγηση προσφορών, στον έλεγχο πληρότητας και ενδελεχή ουσιαστικό έλεγχο των παραδοτέων της χωρικής μελέτης, στην αποστολή της στους αρμόδιους δημόσιους φορείς ή υπηρεσίες προς γνωμοδότηση, στην ανάρτησή της σε δημόσια διαβούλευση, στην προκαταρκτική αξιολόγηση των γνωμοδοτήσεων αυτών, στη σύνταξη σχεδίου της πράξης απόφασης έγκρισης της χωρικής μελέτης ή, αντίστοιχα, σχεδίου απόφασης απόρριψης, καθώς και σε ό,τι άλλο απαιτείται για την άρτια κατά νόμο προώθηση της μελέτης. Στο πλαίσιο της ανάθεσης, ο Πιστοποιημένος Αξιολογητής: α) υποβάλλει, κατά περίπτωση, εκθέσεις, εισηγήσεις, προτάσεις και σχέδια, β) συμμετέχει σε συσκέψεις και συνεργάζεται με την αρμόδια διοικητική αρχή.»

    Σε ότι αφορά τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΕΩΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, τα ανωτέρω περιγραφόμενα αποτελούν την λεπτομερή περιγραφή των καθηκόντων της οργανικής θέσης ενός πτυχιούχου Γεωλόγου δημοσίου υπαλλήλου. Είναι γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός παρουσιάζει τρομερή έλλειψη σε πτυχιούχους Γεωλόγους λόγω της παντελούς απουσίας προγραμματισμού προσλήψεων τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά η επίλυση του προβλήματος θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ ικανού αριθμού πτυχιούχων Γεωλόγων με τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τις οργανικές θέσεις που ήδη περιγράφονται στα περιγράμματα θέσεων εργασίας.

    Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και πλήρως αντίθετοι, στην ανάθεση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιώτες Πιστοποιημένους Αξιολογητές.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 08:50 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

    Σε συνέχεια των παρατηρήσεών μας επί του άρθρου 10 και για την ολοκληρωμένη νομικά κάλυψη του θέματος της προστασίας της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και της Κτηνοτροφίας – Γεωργίας οι Πιστοποιημένοι Αξιολογητές πρέπει να παρέχουν την αναγκαία συνδρομή προς την υπηρεσία για την αξιολόγηση των Εδαφολογικών Μελετών Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και των Γεωργικών Μελετών γεωργοκτηνοτροφικού προγραμματισμού.

    Έτσι πρέπει να προστεθεί ότι στο σύνολο των μελετών που οι Πιστοποιημένοι Αξιολογητές παρέχουν την αναγκαία συνδρομή προς την υπηρεσία για την αξιολόγηση τους και οι….

    Εδαφολογικές Μελέτες Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, Γεωργικές Μελέτες γεωργοκτηνοτροφικού προγραμματισμού.

    Για το Σύλλογο Γεωπόνων Λακωνίας
    Γεώργιος Μπουραζάνης Πρόεδρος
    Χρύσανθος Κωστάκος Γραμματέας

  • 3 Σεπτεμβρίου 2020, 20:26 | ΠΑ.ΣΥ.ΓΕ.ΔΗ.

    Στο σχέδιο του νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ειδικότερα στο άρθρο 76, προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών Χωρικών Μελετών («ΜΑΧΜ» ή «Μητρώο»). Οι Πιστοποιημένοι Αξιολογητές θα παρέχουν την αναγκαία συνδρομή προς την υπηρεσία για την αξιολόγηση μελετών και σύνταξη σχεδίων αποφάσεων του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μπορεί να αναθέτει σε Πιστοποιημένο Αξιολογητή του Μητρώου την υποβοήθηση των αρμοδίων υπηρεσιών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων ανάθεσης, εκπόνησης και έγκρισης χωρικής μελέτης, είτε αυτή εκπονείται από την αρμόδια για την έγκριση της μελέτης ή επισπεύδουσα για την εκπόνησή της αρχή, είτε αυτή έχει ανατεθεί σε εξωτερικό μελετητή. Η ανάθεση μπορεί να αφορά:

    «στη σύνταξη φακέλων διαγωνισμού, στην αξιολόγηση προσφορών, στον έλεγχο πληρότητας και ενδελεχή ουσιαστικό έλεγχο των παραδοτέων της χωρικής μελέτης, στην αποστολή της στους αρμόδιους δημόσιους φορείς ή υπηρεσίες προς γνωμοδότηση, στην ανάρτησή της σε δημόσια διαβούλευση, στην προκαταρκτική αξιολόγηση των γνωμοδοτήσεων αυτών, στη σύνταξη σχεδίου της πράξης απόφασης έγκρισης της χωρικής μελέτης ή, αντίστοιχα, σχεδίου απόφασης απόρριψης, καθώς και σε ό,τι άλλο απαιτείται για την άρτια κατά νόμο προώθηση της μελέτης. Στο πλαίσιο της ανάθεσης, ο Πιστοποιημένος Αξιολογητής: α) υποβάλλει, κατά περίπτωση, εκθέσεις, εισηγήσεις, προτάσεις και σχέδια, β) συμμετέχει σε συσκέψεις και συνεργάζεται με την αρμόδια διοικητική αρχή.»

    Σε ότι αφορά τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γεωλόγων Δημοσίου (ΠΑ.ΣΥ.ΓΕ.ΔΗ.), τα ανωτέρω περιγραφόμενα αποτελούν την λεπτομερή περιγραφή των καθηκόντων της οργανικής θέσης ενός πτυχιούχου Γεωλόγου δημοσίου υπαλλήλου. Είναι γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός παρουσιάζει τρομερή έλλειψη σε πτυχιούχους Γεωλόγους λόγω της παντελούς απουσίας προγραμματισμού προσλήψεων τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά η επίλυση του προβλήματος θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ ικανού αριθμού πτυχιούχων Γεωλόγων με τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τις οργανικές θέσεις που ήδη περιγράφονται στα περιγράμματα θέσεων εργασίας.

    Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και πλήρως αντίθετοι, στην ανάθεση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιώτες Πιστοποιημένους Αξιολογητές.

  • 6 Αυγούστου 2020, 15:18 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και στην τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει χρήση του Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών Χωρικών Μελετών