Άρθρο 75 – Μεταβατικές διατάξεις – καταργούμενες διατάξεις

1. Οι διατάξεις των άρθρων 69 έως 72 εφαρμόζονται και επί ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων που έχουν κηρυχθεί πριν από τη δημοσίευση του παρόντος.
2. Οι διατάξεις των άρθρων 69 έως 72 εφαρμόζονται και σε περίπτωση άρσης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης σε συμμόρφωση με δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή που θα εκδοθεί επί προσφυγής με αίτημα την άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης που έχει κατατεθεί και συζητηθεί πριν από τη δημοσίευση του παρόντος. Η παραίτηση του προσφεύγοντος από υποθέσεις που δεν έχουν συζητηθεί ακόμη και έχουν ως αντικείμενο την άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης δεν κωλύει την άσκηση του δικαιώματός του να υποβάλει την αίτηση που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 70.
3. Το Πράσινο Ταμείο δύναται να καλύπτει το σύνολο της προσήκουσας αποζημίωσης για την επανεπιβολή απαλλοτρίωσης κοινόχρηστων χώρων των παραπάνω διατάξεων στο πλαίσιο ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος έως την έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου του άρθρου 74. Η διάταξη αυτή ισχύει για διάρκεια ενός (1) έτους από την δημοσίευση του παρόντος, η οποία μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται τα άρθρα 32 και 33 του ν. 4067/2012.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 13:29 | ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

    Προτείνεται η προσθήκη νέας παρ. 4:
    «Η διάταξη του εδαφ. (α) της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) εξειδικεύεται για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός ΟΥΜΕΔ της παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 3982/2011. Στα οικόπεδα αυτά το ελάχιστο ποσοστό του υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου που πρέπει να παραμένει χωρίς επίστρωση και να φυτεύεται περιορίζεται στο 1/4 (25%) αυτού».

    Αιτιολόγηση:
    Σύμφωνα με την παρ. 2.α του άρθρου 17 του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) προβλέπεται να παραμένουν χωρίς επίστρωση και να φυτεύονται τα 2/3 του υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου. Η συγκεκριμένη διάταξη λειτουργεί ουσιωδώς στο αστικό περιβάλλον, όπου επιδιώκεται η δημιουργία χώρων πρασίνου μέσα στα οικόπεδα με στόχο να συμβάλουν τόσο στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, όσο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων. Ειδικά στους ΟΥΜΕΔ όμως, ο ακάλυπτος χώρος των οικοπέδων είναι αναγκαίος για τη λειτουργία των επιχειρήσεων κυρίως ως χώρος κίνησης μεγάλων οχημάτων και στάθμευσης για παραλαβή προϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας και παράδοσης πρώτων υλών για τις ανάγκες αυτής. Δευτερευόντως ο ακάλυπτος χώρος αξιοποιείται ως χώρος προσωρινής απόθεσης πρώτων υλών και προϊόντων. Συνεπώς, στο πλαίσιο της ενίσχυσης και διευκόλυνσης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, προτείνεται πιο λειτουργική διάταξη για τη δραστηριότητα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 09:17 | ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Δ/ΝΣΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

    Άρθρο 75 – Μεταβατικές διατάξεις – καταργούμενες διατάξεις
    Άρθρο 75 παρ. 2:
    • Σύμφωνα με τη γραμματική διατύπωση του νόμου, δεν καλύπτονται περιπτώσεις τροποποιήσεων σε συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση άρσης απαλλοτρίωσης της οποίας η προσφυγή έχει κατατεθεί μετά την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου. Συνεπώς, ποια διαδικασία επανέγκρισης του σχεδίου θα ακολουθηθεί για δικαστική απόφαση επί προσφυγής που κατατέθηκε μετά την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου; Καταργείται το άρθρο 11 παρ. 4 του ν. 2882/2001;
    • Τι ισχύει για τις εκκρεμείς διαδικασίες τροποποίησης (διοικητική ή δικαστική άρση) για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες και βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4067/2012 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παρ. 6 του ν. 4315/2014;
    • Άρθρο 75 παρ. 3: Μετά την έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου, το Πράσινο Ταμείο ποια αποζημίωση θα καλύπτει;

  • 24 Αυγούστου 2020, 16:42 | Παναγιωτης Πλεσσας

    Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό μετά τη διαβούλευση ως έχει το άρθρο
    70 να διατηρηθή ως έχει διαμορφωθεί και ισχυει το αρθρο 33 του Ν.4067/12