Άρθρο 61 – Μεταβατικές – τελικές – εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Το άρθρο 79 του ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 79
Μεταβατικές – τελικές – εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξειδικεύονται όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για την εφαρμογή του παρόντος, όπως ιδίως ο τρόπος καταχώρισης των στοιχείων των ακινήτων στην Ψηφιακή Τράπεζα Γης και τα αναγκαία στοιχεία αυτής, ο τρόπος υπολογισμού των αξιών γης των ακινήτων, η ηλεκτρονική διαδικασία αντιστοίχισης των ακινήτων προσφοράς προς τα ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης, η διαδικασία καταβολής/παρακατάθεσης της αξίας του μεταφερόμενου συντελεστή δόμησης από τον αποδεχόμενο συντελεστή δόμησης και της εκταμίευσής του προς τον προσφέροντα συντελεστή δόμησης, η προθεσμία καταβολής/παρακατάθεσης, μετά την πάροδο της οποίας ματαιώνεται η διαδικασία μεταφοράς συντελεστή δόμησης, καθώς και η έντυπη και ηλεκτρονική αποτύπωση της ολοκλήρωσης της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και ο σχετικός τίτλος που θα μπορεί να μεταγραφεί στα Υποθηκοφυλακεία και να καταχωρισθεί στα Κτηματολόγια της χώρας. Επίσης, εξειδικεύονται ο τρόπος και οι προϋποθέσεις καταχώρισης τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης που έχουν εκδοθεί βάσει των ν. 880/1979 (Α’ 58), 2300/1995 (Α’ 69) και 3044/2002 (Α’ 197). Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα προσδιορίζεται και ο χρόνος έναρξης λειτουργίας της Ψηφιακής Τράπεζας Γης.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης καθορίζονται ειδικότερα οι προϋποθέσεις και οι τυχόν επιμέρους όροι έκδοσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, το περιεχόμενο και η διαδικασία έκδοσης των τίτλων Μ.Σ.Δ., καθώς και η διαδικασία μεταγραφής τους στα Υποθηκοφυλακεία και εγγραφής τους στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι δυνατόν να εξειδικεύονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα ακίνητα προσφοράς και υποδοχής συντελεστή δόμησης των άρθρων 70 και 71, αντίστοιχα.»
4. Τα άρθρα 69 και 73 και οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 77 του ν. 4495/2017 καταργούνται.