Άρθρο 56 – Ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης

Το άρθρο 71 του ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 71
Ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης

1. Τα ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης είναι:
α. Τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός περιοχών σχεδίου πόλεως ή εντός οικισμού ή εντός γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού ή ρυθμιστικών σχεδίων οι οποίες χαρακτηρίζονται ως Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (Ζ.Υ.Σ.) σύμφωνα με τους όρους της πράξης, με την οποία έγινε ο χαρακτηρισμός της ΖΥΣ.
β. Τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο και για τα οποία μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος υποβάλλεται αίτηση για έγκριση Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3986/2011 (Α΄ 152).».

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 11:42 | WWF Ελλάς

    Με την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 71 του ν. 4495/2017 ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης μπορούν να είναι μόνο τα ευρισκόμενα σε Ζώνη Υποδοχής Συντελεστή (Ζ.Υ.Σ.) ή σε ΕΣΧΑΔΑ. Η πρόβλεψη αυτή είναι θετική δεδομένου ότι και των δύο προηγείται η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και θεσπίζονται με την έκδοση π.δ., τα οποία υπόκεινται σε προηγούμενη επεξεργασία από το ΣτΕ.

  • 27 Αυγούστου 2020, 13:45 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ

    Στο άρθρο αυτό πρέπει να προστεθεί παράγραφος: Σε ακίνητα που βρίσκονται έκτος σχεδίου και στα όποια χoρηγείται αυξημένος συντελεστής δόμησης λόγω κατασκευής ειδικού κτιρίου με χρήση διαφορετικής της κατοικίας π.χ. βιοτεχνία ή γραφεία, η διαφορά να καλύπτεται μόνο με ΜΣΔ.

  • 20 Αυγούστου 2020, 12:11 | Αναστάσιος Ελευθεριάδης

    Στο άρθρο 56 προστίθενται δύο επιπλέον κατηγορίες ακινήτων υποδοχής συντελεστή δόμησης, που σημειωτέον ίσως είναι οι μοναδικές οι οποίες στο μέλλον δεν θα κριθούν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Η πρώτη, αφορά νεοεντασσόμενες περιοχές και για τις οποίες, στο σύνολό τους και υποχρεωτικά καθορίζονται ταυτόχρονα δύο συντελεστές δόμησης για πρώτη φορά. Ο δεύτερος αυξημένος αφορά τη ΜΣΔ. Εναλλακτικά και εφ΄όσον καθορισθεί μόνον ένας ΣΔ, προβλέπεται από το νόμο αύξηση ποσοστού, π.χ. 20% για κατοικίες για ΜΣΔ. Παράδειγμα: Σε μία νεοετασσόμενη περιοχή, αντί να καθορισθεί ΣΔ=0,8 να καθορισθεί ΣΔ=0,6 χωρίς ΜΣΔ και ΣΔ=0,8 με ΜΣΔ. Η δεύτερη κατηγορία, αφορά περιοχές, είτε εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου, στις οποίες μειώνεται ο ΣΔ. Η μείωση, μερική ή ολική, μπορεί να αναπληρωθεί με ΜΣΔ. Και στις δύο κατηγορίες, οι τίτλοι προσφοράς μπορεί να είναι από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, αφού δεν υπάρχει επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.