Κανονισμός Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500mbar

Κατεβάστε το Σχέδιο Τεχνικού Κανονισμού απο εδώ:

Κανονισμός Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500 mbar (*pdf, 4,6 ΜΒ)

  • Αξιότιμοι Κύριοι,

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών (ΠΣΧΜ) αποτελεί το ομοιοεπιστημονικό και ομοιοεπαγγελματικό σωματείο που εκπροσωπεί πάνω από 9.000 Χημικούς Μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ στην Ελλάδα.

    Πρόσφατα από το ΥΠΕΚΑ βγήκαν σε διαβούλευση οι νέοι Τεχνικοί Κανονισμοί για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Οι Τεχνικοί αυτοί Κανονισμοί επηρεάζουν τους συναδέλφους, παλαιούς και νέους, με τις αναφορές τους σε επαγγελματικά θέματα, γιατί με βάση τα παραπάνω θα προσδιορισθούν ορισμένες μελλοντικές θέσεις και ευκαιρίες απασχόλησης. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε αρνητική τοποθέτηση για την απασχόληση συναδέλφων, μειώνει το κύρος των σχολών Χημικών Μηχανικών και τη ζήτηση τους από υποψήφιους φοιτητές (πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς).
    Μελετώντας την πρόταση του Υπουργείου παρατηρήσαμε τα ακόλουθα σημεία, που θεωρούμε ότι χρήζουν διορθώσεων, καθόσον αντιβαίνουν στην υπάρχουσα νομοθεσία για τα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και στη κοινή λογική . Συγκεκριμένα:

    Α. Για τις εγκαταστάσεις έως 500 mbar
    Στην παρ. 14.3 του Σχ. Κανονισμού αναφέρεται το Π.Δ. 420/19.10.87 στο Άρθρο 4 του οποίου μνημονεύονται τα πρόσωπα που δικαιούνται να μελετούν τις εγκαταστάσεις με βάση το Β.Δ. 16/17 Μαρ. 1950, όπως τροποποιήθηκε με το Β.Δ. 24.11/17.12.1953. Όμως τα Διατάγματα αυτά τροποποιήθηκαν με το Π.Δ. 274/97 και οι εγκαταστάσεις καυσίμων (Κατηγορία ΣΤ του Β.Δ. του 1953) υπήχθησαν στις χημικές εγκαταστάσεις. Είναι επόμενο ότι στην παρ. 14.3 του Κανονισμού πρέπει να μνημονεύεται και το Π.Δ. 274/97 το οποίο προσδιορίζει τις αρμοδιότητες των διπλωματούχων. μηχανικών και άλλων τεχνικών στις χημικές εγκαταστάσεις.
    Β. Για τις εγκαταστάσεις υψηλής πίεσης (16 bar)
    Στα έντυπα του Παραρτήματος Β2, χρησιμοποιείται αυθαίρετα φρασεολογία ασύμβατη με τους νόμους και τα Διατάγματα (Π.Δ. 274/97) που προσδιορίζουν επαγγελματικά δικαιώματα στη μελέτη, επίβλεψη κατασκευής και επίβλεψη λειτουργίας – συντήρησης χημικών εγκαταστάσεων, όπως είναι οι εγκαταστάσεις ή «συστήματα» Φ.Α. Ειδικότερα :
    i. Ενώ στα Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων Β3 και Β5, ορθά ορίζονται οι εγκαταστάσεις και η μελέτη τους στην Υπεύθυνη Δήλωση Β8 η μελέτη φωτογραφίζεται «Μηχανολογική» και η ευθύνη εκπόνησης της ανατίθεται σε Μηχανολόγο μηχανικό και όχι σε αρμόδιο κατά νόμο υπεύθυνο πρόσωπο, όπως ορθά προβλέπεται στο Υπόδειγμα Β19.
    ii. Σύμφωνα με το ν.6422/34 και το Π.Δ. 274/97 οι Πολιτικοί Μηχανικοί δεν έχουν δικαιώματα επί μη απλών μηχανολογικών και χημικών εγκαταστάσεων, όπως αντίθετα προβλέπεται στα Υποδείγματα Β9 και Β12 του Σχεδίου.
    iii. Στο Υπόδειγμα Β18 αντί της ορολογίας «επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων μεταφοράς Φ.Α.», χρησιμοποιείται ο όρος «επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού του Συστήματος μεταφοράς Φ.Α.».
    Για το θέμα σημειώνουμε :
    • Ο όρος «επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού» δεν υφίσταται στο ν.6422/34, που αποτελεί τη βάση για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών. Έχει επομένως αντικατασταθεί αυθαίρετα ο ισχύων στη νομοθεσία όρος «επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης μηχανολογικών ή χημικών εγκαταστάσεων».
    • Ο όρος «επίβλεψη λειτουργίας μηχανολογικού εξοπλισμού» είναι όχι μόνον απαράδεκτα ανεπαρκής, αλλά και αντιεπιστημονικός για να αποδώσει την ευθύνη λειτουργίας μίας εγκατάστασης. Δυστυχώς διάφοροι υπάλληλοι του Υπ. Ανάπτυξης, με στενά συντεχνιακά κριτήρια, ανέπτυξαν μετά την έκδοση του Π.Δ. 274/97, αυθαίρετα πρωτοβουλίες για την εισαγωγή του «νεολογισμού» αυτού στις αδειοδοτήσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συντεχνιακά συμφέροντα σε βάρος όχι μόνον κάθε δεοντολογίας αλλά κυρίως της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου.
    Προς επίρρωση των παραπάνω σας παραθέτουμε απλά ένα παράδειγμα:
    Σε αντιδραστήρα μπορεί να λειτουργεί άψογα ο μηχανολογικός εξοπλισμός, αλλά να συμβεί έκρηξη, λόγω άγνοιας της χημικής διεργασίας που λαμβάνει χώρα σε αυτόν. Το ίδιο ισχύει και για μια εγκατάσταση καύσης φυσικού αερίου (αποτελεί χημική διεργασία, σύμφωνα με την επιστήμη).
    Η ευθύνη λειτουργίας κάθε εγκατάστασης, είναι ευθύνη για το χειρισμό εξοπλισμού, υλικών, διεργασιών και ανθρώπων και τούτο προβλέπεται από τη νομοθεσία περί ευθύνης επίβλεψης εγκαταστάσεων (Βλ. Αρθρο 12 Β.Δ. 24.11/17.12.1953).
    Τέλος σημειώνουμε ότι το ΥΠΕΚΑ πρέπει να γνωρίζει ότι σε μονάδες, όπως Διυλιστήρια, Σταθμοί Υγροποιημένου Φ.Α., την ευθύνη μελετών και λειτουργίας έχουν Χημικοί Μηχανικοί οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να απαξιώνονται με αυτό τον τρόπο. Η λογική που εισάγει αυτός ο τεχνικός κανονισμός, θέτει σε αμφισβήτηση ή καταργεί στην ουσία την εργασία δεκάδων Χημικών Μηχανικών, που εργάζονται σε εγκαταστάσεις Φ.Α., Διυλιστήρια, εγκαταστάσεις καυσίμων.
    Σε κάθε περίπτωση και στους χρόνους της παγκοσμιοποίησης, δεν δικαιολογείται «άγνοια» της Διοίκησης των πεδίων δραστηριότητας των διπλωματούχων μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως προσδιορίζονται από Επαγγελματικούς Κώδικες του ΟΗΕ, της Ε.Ε., αλλά και από τα Διεθνή Επιστημονικά και Επαγγελματικά Ινστιτούτα. Επιπλέον η προσέγγιση για τα επαγγελματικά δικαιώματα που αναφέρονται εμμέσως και πονηρά στα υποδείγματα του κανονισμού, μας γυρίζει σε καταστάσεις κλειστών επαγγελμάτων, όπου αποκλείονται ειδικότητες μηχανικών, με στενά συντεχνιακά κριτήρια.
    Ευελπιστώντας σε άμεση και θετική ανταπόκριση για συνάντηση μας, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.

  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΔΑΡΥΛΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΟΒΥΕ
    ΣΑΜΟΥ 7Α, 104 38 ΑΘΗΝΑ.Τ. 2103416 064, e-mail:info@obye.gr

    portal:obye.gr
    Α.Π.264
    ΑΘΗΝΑ 30.11.2010

    Θέμα: Η θέση της ΟΒΥΕ σχετικά με τον νέο κανονισμό φυσικού αερίου που έχει αναρτηθεί, στον δικτυακό τόπο opengov.gr προς διαβούλευση.

    Η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ), εκπροσωπώντας 74 σωματεία υδραυλικών σε όλη τη χώρα – πάνω από 12.000 συναδέλφους – μελετώντας το σχέδιο κανονισμού εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που έχει αναρτηθεί στο Open Gov προς διαβούλευση, έχει να επισημάνει τα εξής:

    1.Το φυσικό αέριο είναι μια σοβαρότατη υπόθεση. Οι εγκαταστάσεις αυτού και των υπολοίπων καυσίμων αερίων, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και εξειδίκευσης. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, Π.Δ. 38/91 και τις τροποποιήσεις αυτού Π.Δ. 48/95 και Π.Δ. 55/2000, οι εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου πρέπει να επιλαμβάνονται και να εκτελούνται μόνο από αδειούχους υδραυλικούς οι οποίοι κατέχουν και την κατάλληλη άδεια καυσίμων αερίων.
    Η επιμονή μας αυτή δεν σχετίζεται με συντεχνιακά η οικονομικά συμφέροντα, αλλά μόνο με τη δημόσια ασφάλεια. Θεωρούμε λοιπόν, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της διασφάλισης της ποιότητας των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, θα πρέπει να τηρούνται
    τα εξής:
    Α) Για κάθε σύνδεση νέας εσωτερικής εγκατάστασης με το δίκτυο, να ζητείται από τις εταιρείες παροχής αερίου η υπεύθυνη δήλωση Π.Δ. 38/91 του αδειούχου υδραυλικού, θεωρημένη από τα κατά τόπους σωματεία του κλάδου.
    Β) Για τα υφιστάμενα κτίρια, προτείνουμε να συντάσσεται πιστοποιητικό αντοχής- στεγανότητας το οποίο θα υπογράφεται από τον αδειούχο υδραυλικό και θα θεωρείται και αυτό, στα κατά τόπους σωματεία που καλύπτουν τον κλάδο.
    Γ) Η κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης για την καλή εκτέλεση των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου είναι αναγκαία, διότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ελέγχονται τα στοιχεία αυτού που έκανε το έργο, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και αν όσοι εργάστηκαν στο έργο, κατείχαν την από το νόμο απαιτούμενη άδεια. Τα σωματεία των υδραυλικών διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια ασφάλεια.

    Προτάσεις της ΟΒΥΕ τις οποίες θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον νέο κανονισμό εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου:

    Ακολουθούν οι επισημάνσεις μας που παραπέμπουν σε σελίδες και παραγράφους του νέου κανονισμού που έχει δημοσιευθεί προς διαβούλευση:

    2.1.5 Εγκαταστάτης:
    Ο εγκαταστάτης που θα εκτελεί μια εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου να αναφέρεται με σαφήνεια ότι θα πρέπει να εκδίδει και να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση Π.Δ. 38/91, η οποία να θεωρείται στα κατά τόπους σωματεία που καλύπτουν τον κλάδο.

    2.1.8. Προμηθευτής υλικών:
    Ο άνωθεν (προμηθευτής υλικών) είναι αυτός που πρέπει να έχει και την απόλυτη ευθύνη για τυχόν παράνομα πιστοποιητικά καταλληλότητας υλικών.

    2.2 Εγκατάσταση αερίου
    2.2.2. Μετατροπή εσωτερικής εγκατάστασης αερίου:
    Όσον αφορά αυθαίρετες μετατροπές, εφόσον έχει εκδοθεί πιστοποιητικό από τον αδειούχο εγκαταστάτη υδραυλικό, την ευθύνη τη φέρει ο ιδιοκτήτης. Επίσης, στη περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί και πιστοποιητικό και δεν έχει θεωρηθεί και από τα σωματεία υδραυλικών τότε φέρει ευθύνη και εκείνος που έκανε την εγκατάσταση και δεν θεώρησε πιστοποιητικό, υπεύθυνη δήλωση.

    2.4. Συνδέσεις:
    Όσον αφορά τις συνδέσεις επισημαίνουμε ότι ο εγκαταστάτης αδειούχος υδραυλικός είναι ο πλέον εξειδικευμένος σχετικά με τις εργασίες συγκολλήσεων.

    3. Γενικές διατάξεις.
    3.1.4.3. Πρέπει να υπάρχει φάκελος ο οποίος να εμπεριέχει τα στοιχεία όσων εργάστηκαν στο έργο. Τα πιστοποιητικά, ή υπεύθυνες δηλώσεις να θεωρούνται στα κατά τόπους σωματεία που καλύπτουν τον κλάδο των υδραυλικών, έτσι ώστε να γίνεται ουσιαστικός έλεγχους αν αυτός που έκανε το έργο, έχει την από το νόμο απαιτούμενη άδεια και αν χρησιμοποιήθηκαν πιστοποιημένα υλικά.

    3.1.7.3. Οι εργασίες να αναθέτονται μόνο σε αδειούχους υδραυλικούς εξειδικευμένους στα καύσιμα αέρια, διότι οι αδειούχοι υδραυλικοί μπορούν να εκδίδουν και να θεωρούν υπεύθυνη δήλωση Π.Δ. 38/91 καλής εκτέλεσης των εργασιών.

    Σελ. 118 – 120 Παράρτημα 1 (πληροφοριακό):
    Το υπόδειγμα πιστοποιητικού σελ. 118 – 120, υποχρεωτικά να υπόκειται σε θεώρηση από σωματείο υδραυλικών. Θεωρούμε αναγκαία τη θεώρηση διότι σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια ασφάλεια.
    Τα σωματεία των υδραυλικών ανά την Ελλάδα, με τη θεώρηση πιστοποιητικών και υπεύθυνων δηλώσεων, μπορούν και ελέγχουν όλες τις διαδικασίες σε σχέση με όσους συμμετέχουν σε έργα εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου. Επίσης, ο αδειούχος υδραυλικός καυσίμων αερίων με τη θεώρηση υπεύθυνης δήλωσης για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στα νεόδμητα κτίρια, μπορεί να συγκεντρώνει και προϋπηρεσία. Όσον αφορά τα υφιστάμενα κτίρια θα σας επισυνάψουμε δικό μας προτεινόμενο υπόδειγμα πιστοποιητικού.

    Σελ. 125 Παράρτημα 1 (4):
    Στο υπόδειγμα της σελίδας 125 είναι αναγκαίο σύμφωνα με όσα προαναφέραμε, δίπλα από την υπογραφή του αδειοδοτημένου εγκαταστάτη να ζητείται και σφραγίδα του σωματείου υδραυλικών που θα θεωρεί το πιστοποιητικό.

    Σελ. 196 1.3.1.5. Μεταβατικές συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών υλικών:
    Διαφωνούμε ως προς την αναφορά ότι η εκπαίδευση περί συνδέσεων πολυστρωματικών σωλήνων πρέπει να γίνεται από τον κατασκευαστή. Προτείνουμε η εκπαίδευση να γίνεται από τον φορέα. Από την ΟΒΥΕ (Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας), με χρηματοδότηση κάποιου δημόσιου φορέα ή κάποιου πιστοποιημένου ΚΕΚ όπως π.χ. της ΓΣΕΒΕΕ

    Σελ. 197 1.3.3. Σωλήνες από πολυαιθυλένιο:
    Οι εργασίες που αφορούν τις σωληνώσεις να γίνονται από αδειούχο υδραυλικό, εκτός αυτών που σχετίζονται με το πολυαιθυλένιο.

    Με εκτίμηση
    Για το Δ.Σ.
    της ΟΒΥΕ
    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
    Γεώργιος Κωνσταντέλλος Ηλίας Χούντας

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 13:02 | ΟΒΥΕ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Β.Υ.Ε)
    ΣΑΜΟΥ 7Α, 104 38 ΑΘΗΝΑ. Τ. 210 34 16 064, e-mail:info@obye.gr
    W.PORTAL:obye.gr

    Α.Π.264
    ΑΘΗΝΑ 30.11.2010

    Θέμα: Η θέση της ΟΒΥΕ σχετικά με τον νέο κανονισμό φυσικού αερίου που έχει αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο opengov.gr προς διαβούλευση.

    Η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ, εκπροσωπώντας 74 σωματεία υδραυλικών σε όλη τη χώρα – πάνω από 12.000 συναδέλφους – μελετώντας το σχέδιο κανονισμού εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, που έχει αναρτηθεί στο Open Gov προς διαβούλευση, έχει να επισημάνει τα εξής:

    1.Το φυσικό αέριο είναι μια σοβαρότατη υπόθεση. Οι εγκαταστάσεις αυτού και των υπολοίπων καυσίμων αερίων, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και εξειδίκευσης. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, Π.Δ. 38/91 και τις τροποποιήσεις αυτού Π.Δ. 48/95 και Π.Δ. 55/2000, οι εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου πρέπει να επιλαμβάνονται και να εκτελούνται μόνο από αδειούχους υδραυλικούς οι οποίοι κατέχουν και την κατάλληλη άδεια καυσίμων αερίων.
    Η επιμονή μας αυτή δεν σχετίζεται με συντεχνιακά η οικονομικά συμφέροντα, αλλά μόνο με τη δημόσια ασφάλεια. Θεωρούμε λοιπόν, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της διασφάλισης της ποιότητας των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, θα πρέπει να τηρούνται
    τα εξής:
    Α) Για κάθε σύνδεση νέας εσωτερικής εγκατάστασης με το δίκτυο, να ζητείται από τις εταιρείες παροχής αερίου η υπεύθυνη δήλωση Π.Δ. 38/91 του αδειούχου υδραυλικού, θεωρημένη από τα κατά τόπους σωματεία του κλάδου.
    Β) Για τα υφιστάμενα κτίρια, προτείνουμε να συντάσσεται πιστοποιητικό αντοχής- στεγανότητας το οποίο θα υπογράφεται από τον αδειούχο υδραυλικό και θα θεωρείται και αυτό, στα κατά τόπους σωματεία που καλύπτουν τον κλάδο.
    Γ) Η κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης για την καλή εκτέλεση των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου είναι αναγκαία, διότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ελέγχονται τα στοιχεία αυτού που έκανε το έργο, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και αν όσοι εργάστηκαν στο έργο, κατείχαν την από το νόμο απαιτούμενη άδεια. Τα σωματεία των υδραυλικών διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια ασφάλεια.

    Προτάσεις της ΟΒΥΕ τις οποίες θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον νέο κανονισμό εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου:

    Ακολουθούν οι επισημάνσεις μας που παραπέμπουν σε σελίδες και παραγράφους του νέου κανονισμού που έχει δημοσιευθεί προς διαβούλευση:

    2.1.5 Εγκαταστάτης:
    Ο εγκαταστάτης που θα εκτελεί μια εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου να αναφέρεται με σαφήνεια ότι θα πρέπει να εκδίδει και να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση Π.Δ. 38/91, η οποία να θεωρείται στα κατά τόπους σωματεία που καλύπτουν τον κλάδο.

    2.1.8. Προμηθευτής υλικών:
    Ο άνωθεν (προμηθευτής υλικών) είναι αυτός που πρέπει να έχει και την απόλυτη ευθύνη για τυχόν παράνομα πιστοποιητικά καταλληλότητας υλικών.

    2.2 Εγκατάσταση αερίου
    2.2.2. Μετατροπή εσωτερικής εγκατάστασης αερίου:
    Όσον αφορά αυθαίρετες μετατροπές, εφόσον έχει εκδοθεί πιστοποιητικό από τον αδειούχο εγκαταστάτη υδραυλικό, την ευθύνη τη φέρει ο ιδιοκτήτης. Επίσης, στη περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί και πιστοποιητικό και δεν έχει θεωρηθεί και από τα σωματεία υδραυλικών τότε φέρει ευθύνη και εκείνος που έκανε την εγκατάσταση και δεν θεώρησε πιστοποιητικό, υπεύθυνη δήλωση.

    2.4. Συνδέσεις:
    Όσον αφορά τις συνδέσεις επισημαίνουμε ότι ο εγκαταστάτης αδειούχος υδραυλικός είναι ο πλέον εξειδικευμένος σχετικά με τις εργασίες συγκολλήσεων.

    3. Γενικές διατάξεις.
    3.1.4.3. Πρέπει να υπάρχει φάκελος ο οποίος να εμπεριέχει τα στοιχεία όσων εργάστηκαν στο έργο. Τα πιστοποιητικά, ή υπεύθυνες δηλώσεις να θεωρούνται στα κατά τόπους σωματεία που καλύπτουν τον κλάδο των υδραυλικών, έτσι ώστε να γίνεται ουσιαστικός έλεγχους αν αυτός που έκανε το έργο, έχει την από το νόμο απαιτούμενη άδεια και αν χρησιμοποιήθηκαν πιστοποιημένα υλικά.

    3.1.7.3. Οι εργασίες να αναθέτονται μόνο σε αδειούχους υδραυλικούς εξειδικευμένους στα καύσιμα αέρια, διότι οι αδειούχοι υδραυλικοί μπορούν να εκδίδουν και να θεωρούν υπεύθυνη δήλωση Π.Δ. 38/91 καλής εκτέλεσης των εργασιών.

    Σελ. 118 – 120 Παράρτημα 1 (πληροφοριακό):
    Το υπόδειγμα πιστοποιητικού σελ. 118 – 120, υποχρεωτικά να υπόκειται σε θεώρηση από σωματείο υδραυλικών. Θεωρούμε αναγκαία τη θεώρηση διότι σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια ασφάλεια.
    Τα σωματεία των υδραυλικών ανά την Ελλάδα, με τη θεώρηση πιστοποιητικών και υπεύθυνων δηλώσεων, μπορούν και ελέγχουν όλες τις διαδικασίες σε σχέση με όσους συμμετέχουν σε έργα εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου. Επίσης, ο αδειούχος υδραυλικός καυσίμων αερίων με τη θεώρηση υπεύθυνης δήλωσης για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στα νεόδμητα κτίρια, μπορεί να συγκεντρώνει και προϋπηρεσία. Όσον αφορά τα υφιστάμενα κτίρια θα σας επισυνάψουμε δικό μας προτεινόμενο υπόδειγμα πιστοποιητικού.

    Σελ. 125 Παράρτημα 1 (4):
    Στο υπόδειγμα της σελίδας 125 είναι αναγκαίο σύμφωνα με όσα προαναφέραμε, δίπλα από την υπογραφή του αδειοδοτημένου εγκαταστάτη να ζητείται και σφραγίδα του σωματείου υδραυλικών που θα θεωρεί το πιστοποιητικό.

    Σελ. 196 1.3.1.5. Μεταβατικές συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών υλικών:
    Διαφωνούμε ως προς την αναφορά ότι η εκπαίδευση περί συνδέσεων πολυστρωματικών σωλήνων πρέπει να γίνεται από τον κατασκευαστή. Προτείνουμε η εκπαίδευση να γίνεται από τον φορέα. Από την ΟΒΥΕ (Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας), με χρηματοδότηση κάποιου δημόσιου φορέα ή κάποιου πιστοποιημένου ΚΕΚ όπως π.χ. της ΓΣΕΒΕΕ.

    Σελ. 197 1.3.3. Σωλήνες από πολυαιθυλένιο:
    Οι εργασίες που αφορούν τις σωληνώσεις να γίνονται από αδειούχο υδραυλικό, εκτός αυτών που σχετίζονται με το πολυαιθυλένιο.

    Με εκτίμηση για το Δ.Σ.
    της ΟΒΥΕ
    Ο Πρόεδρς Ο Γενικός Γραμματέας
    Γεώργιος Κωνσταντέλλος Ηλίας Χούντας

    Σημείωση : Σας αποστέλλουμε(Ταχυδρομικώς) πιστοποιητικό- πρόταση για τα υφιστάμενα κτίρια. Επίσης, το παρόν έγγραφο θα σας αποσταλλεί και αυτό ταχυδρομικώς.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 12:09 | ΧΑΓΕΡ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Πρόσθετα σχόλια για το Κεφάλαιο 10
    Κεφάλαιο 10
    Στην προστεθείσα νέα παράγραφο 10.5 να διορθωθεί η αρίθμηση των υποπαραγράφων από 10.1.1 και 10.1.2 σε 10.5.1 και 10.5.2.
    Γενικά, όπως αναφέρω και σε προηγούμενα σχόλιά μου, όπου υπάρχει παράγραφος #.5 οι υποπαράγραφοί της αντί να αριθμούνται #.5.1, #.5.1.1, #.5.2, #.5.3 κλπ, αριθμούνται #.1.1, #.1.1.1, #.1.2, #.1.3 κλπ. Θα πρέπει να ελεγχθεί όλο το σχέδιο ως προς αυτό.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 00:02 | Μιχάλης Μακρυλός

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΕΕ Χ-Μ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ
    ΑΠΟ :
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
    ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε.
    Aθήνα 29/11/2010
    ΠΡΟΣ :
    κ. Μανιάτη, Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ
    κ. Χρήστο Σπίρτζη, Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε.
    ΚΟΙΝ:
    κ. Κ. Μπιρμπίλη, Υπουργό ΥΠΕΚΑ
    κ. Κ. Μαθιουδάκη, Γενικό Γραμματέα Ενέργειας ΥΠΕΚΑ
    κ. Α. Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης
    κ. Δ. Ρέππα, Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
    κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
    κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Υπουργό Οικονομικών

    ΘΕΜΑ: Γνώμη της ΕΕΕ Χ-Μ του ΤΕΕ για τους υπό Διαβούλευση Τεχνικούς Κανονισμούς ΦΑ σε θέματα τήρησης ή μη της επαγγελματικής νομοθεσίας

    H Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας Χημικών Μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διαπιστώνει για μία ακόμη φορά την αδυναμία εφαρμογής των κείμενων διατάξεων της επαγγελματικής νομοθεσίας σε κανονιστικά κείμενα και τη ροπή προς παραλείψεις ή αυθαίρετες διαδικαστικές παρεμβάσεις που επιχειρούν να επιβάλουν αποκλεισμούς ή σε κάθε περίπτωση εμπόδια στην επαγγελματική δραστηριοποίηση των διπλωματούχων χημικών μηχανικών στα κύρια αντικείμενα της επιστήμης τους, παρά τις ρητές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

    Κατ’ αρχήν, το ΥΠΕΚΑ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σε μονάδες όπως Διϋλιστήρια, Σταθμοί Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου την ευθύνη λειτουργίας την έχουν Χημικοί Μηχανικοί, στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ η μελέτη και η επίβλεψη κατασκευής και θέσης σε λειτουργία των χημικών εγκαταστάσεων γίνεται πάντοτε με τη συμμετοχή και κύρια ευθύνη χημικού μηχανικού

    Τα προηγούμενα προβλέπονται ρητά και στο νόμο 6422/34, ρυθμίζονται δε κατ΄ εξουσιοδότησή του με το ισχύον ΠΔ 274/97, οι δε περί του αντιθέτου εκφρασθείσες αιτιάσεις και απόψεις από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων υπέστησαν την βάσανο της απόρριψης από το ΣτΕ (αρ. απόφασης 2834/2001).

    Παρά ταύτα, παρατηρούμε ότι στους Τεχνικούς Κανονισμούς Φ.Α. ο νόμος 6422/34 ερμηνεύεται κατά το δοκούν, το Π.Δ. 274/97 αγνοείται και οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις που έχουν καταρριφθεί στο ΣτΕ επανέρχονται υπό διάφορες εκφάνσεις, ως παραλείψεις, υπερβάσεις ή ονοματοδοσίες στους υπό διαβούλευση τεχνικούς(!!!) κανονισμούς.

    Ειδικότερα οι παρατηρήσεις μας και προτάσεις τροποποίησης των υπό δημόσια διαβούλευση κανονισμών έχουν ως ακολούθως :

    Α.Εγκαταστάσεις έως 500 mbar
    Στην παρ. 14.3 του Σχ. Κανονισμού αναφέρεται το Π.Δ. 420/19.10.87 στο Αρθρο 4 του οποίου μνημονεύονται τα πρόσωπα που δικαιούνται να μελετούν τις εγκαταστάσεις με βάση το Β.Δ. 16/17 Μαρ. 1950 που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν.6422/34, όπως τροποποιήθηκε με το Β.Δ. 24.11/17.12.1953.
    Όμως τα Διατάγματα αυτά τροποποιήθηκαν με το Π.Δ. 274/97 και οι εγκαταστάσεις καυσίμων (Κατηγορία ΣΤ του Β.Δ. του 1953) υπήχθησαν στις χημικές εγκαταστάσεις.
    Είναι επόμενο ότι στην παρ. 14.3 του Κανονισμού πρέπει να μνημονεύεται και το Π.Δ. 274/97 το οποίο προσδιορίζει τις αρμοδιότητες των διπλ. μηχανικών και άλλων τεχνικών στις χημικές εγκαταστάσεις.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 20:48 | Βασίλης Τσάκος

    Διαπιστώνω αντιφατικότητα στις διατάξεις του υπό έκδοση κανονισμού, σε σχέση με την αναγκαιότητα ύπαρξης ή όχι λεβητοστασίου. Στο άρθρο 2.8.2 αναφέρεται ότι λεβητοστάσιο είναι ο ιδιαίτερος χώρος στον οποίο εγκαθίστανται μία ή περισσότερες συσκευές καύσης με συνολική θερμική ισχύ μεγαλύτερη από 50 kW. Ομοίως αναφέρεται, και μάλιστα τονίζεται με τη λέξη «μόνον», στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 8.1.3.1. Στη δεύτερη όμως παράγραφο του ιδίου άρθρου, αναφέρεται ότι η εγκατάσταση σε λεβητοστάσιο δεν είναι υποχρεωτική αν οι συσκευές καύσης έχουν ισχύ έκαστη μέχρι 35 kW, προορίζονται για ατομική θέρμανση ή θέρμανση νερού χρήσης έκαστη διαφορετικής ιδιοκτησίας και εγκαθίστανται στο ύπαιθρο. Η διατύπωση αυτή στην ουσία ακυρώνει τα λεβητοστάσια και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα προαναφερόμενα.
    Εύχομαι η αντίφαση να οφείλεται σε αβλεψία. Αν όχι, θα πρέπει να διευκρινισθεί η λέξη «ύπαιθρος», για να μη δούμε στην πορεία πυλωτές, πρασιές, αυλές, μπαλκόνια και ταράτσες γεμάτες συσκευές αερίου χωρίς κανένα μέτρο προστασίας!

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 16:02 | ΟΛΒΙΝΟ ΚΟΣΣΙΟ

    Η Italtherm δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών γύρω από την παραγωγή ενέργειας καθώς και στην εμπορία καινοτόμων συσκευών Φ.Α. από το 2004. Εξουσιοδοτημένος εμπορικός συνεργάτης της Ε.Π.Α. Αττικής τα τελευταία 3 χρόνια και βραβευμένος συνεργάτης το 2008.

    Ευχαριστούμε που μας δίνετε την δυνατότητα να εκφράσουμε την δική μας άποψη για τον υπό ψήφιση νέο τεχνικό κανονισμό του φυσικού αερίου.
    Θεωρούμε όμως πως ο προτεινόμενος αυτός τεχνικός κανονισμός με τη μορφή που είναι συνταγμένος δεν δίνει λύσεις στις απορίες που δημιούργησε ο υφιστάμενος τεχνικός κανονισμός του φυσικού αερίου (ΦΕΚ963Β) και ο οποίος καλείται σήμερα να αντικατασταθεί, αφήνοντας πάλι τους επαγγελματίες του χώρου , μηχανικούς και ιδιώτες στην αβεβαιότητα για τον τρόπο που μπορεί να γίνει μια εξωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου, στο είδος των μηχανημάτων που μπορούν να εγκατασταθούν και τον τρόπο εγκατάστασης τους.
    Θεωρούμε ότι ο υπό πρόταση κανονισμός, δεν έχει λάβει υπόψη τις ελληνικές κλιματικές συνθήκες, στον σχεδιασμό του.
    Το φυσικό αέριο σαν καύσιμο είναι πολύ εύφλεκτο και επικίνδυνο όταν συσσωρεύετε σε κλειστούς χώρους και λεβητοστάσια. Για αυτό και σε χώρες που είναι δυνατόν λόγο κλιματικών συνθηκών να γίνεται η εγκατάσταση των συσκευών και του δικτύου εξωτερικά, οφείλει το πνεύμα του νόμου να ευνοεί τέτοια εγκατάσταση για λόγους ασφάλειας. Ειδικότερα για την κεντρική θέρμανση υπάρχουν στην αγορά επίτοιχοι λέβητες συμπύκνωσης που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και μεγάλων κτιρίων αφού έχουν την δυνατότητα να εγκαθίστανται σε συστοιχίες εξωτερικά του κτιρίου και με ισχύς μέχρι 900kW. Αντίστοιχα υπάρχουν στην αγορά τέτοιες συσκευές για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, που είναι σχεδιασμένες και πιστοποιημένες μόνο για εξωτερική εγκατάσταση. Η διεθνής πρακτική για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε υφιστάμενα κτίρια είναι ότι χρησιμοποιούνται χώροι όπως τα δώματα, ακάλυπτοι, εξώστες κλπ.
    Αυτά τα καινοτόμα συστήματα θέρμανσης, μπορούν να δώσουν λύσεις σε κτίρια, που είναι αδύνατον με τον υφιστάμενο κανονισμό να συνδεθούν με το δίκτυο φ.α.. Για παράδειγμα σε υφιστάμενες πολυκατοικίες (πριν το 1980) που δεν έχουν νόμιμο λεβητοστάσιο.
    Επισημαίνουμε επίσης ότι κατά την άποψη μας είναι βασικό να δοθεί έμφαση στην σωστή εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος υπ’ αριθ. 420, 19/10/1987. Το διάταγμα αυτό ορίζει ότι κάθε νεοαναγειρόμενη οικοδομή, πρέπει να μελετηθεί ώστε η εσωτερική εγκατάσταση του φυσικού αερίου και να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες για την θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού και το μαγείρεμα. Δυστυχώς δεν ορίζεται καθαρά το φορτίο (kW) που πρέπει να λάβουν υπόψη οι μελετητές, για κάθε διαμέρισμα, για το μαγείρεμα, για την παράγωγη ζεστού νερού χρήσης κ.τ.λ.. Το αποτέλεσμα είναι να έχει χαθεί μέχρι σήμερα η μεγάλη ευκαιρία, να δημιουργηθεί σε κάθε διαμέρισμα μια πλατφόρμα αερίου. Αυτό που προτείνουμε είναι ότι κατά την μελέτη να σχεδιάζεται παροχή για κάθε διαμέρισμα που να καλύπτει επαρκώς ελάχιστη ισχύς σε kW. Η προτεινόμενη αυτή στην φιλοσοφία αυτή στην σχεδίαση των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου θα έδινε την δυνατότητα στα νοικοκυριά να έχουν διαθέσιμη την ενεργεία σε φυσικού αερίου για τις ανάγκες των σπιτιών τους.
    Είναι ανάγκη επίσης να τροποποιηθεί ο υφιστάμενος κτιριοδομικός κανονισμός του 1985 ώστε να επιτρέψει την εγκατάσταση αυτών των καινοτόμων τεχνολογικών συστημάτων που διατίθενται στην αγορά.
    θεωρούμε επίσης αναγκαίο να προβλεφτεί ένα «μηχανολογικό μπαλκόνι» στη πίσω όψη κάθε καινούριας πολυκατοικίας που θα επιτρέπεται μόνο εκεί η εγκατάσταση ατομικών μονάδων για θέρμανση, ψύξη και παράγωγη ζεστού νερού χρήσης. Οπότε οι μπροστινές όψης των νεόδμητων πολυκατοικιών θα είναι ελεύθερες από μηχανολογικά μηχανήματα.
    Σχετικά με τον υπό ψήφιση τεχνικό κανονισμό του φυσικού αερίου θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης στα παρακάτω άρθρα:

    1. Η παράγραφος 7.1.3. στερέωση των συσκευών … κλπ.
    Να αντικατασταθεί με:
    όλες οι συσκευές αερίου πρέπει να στερεώνονται σταθερά σε τοίχο ή δάπεδο όταν αυτό απαιτείται από της οδηγίες εγκατάστασης του κατασκευαστεί….

    2. Στην παράγραφο «2.8.1 χώρος εγκατάστασης είναι ο χώρος …… η υγρά καύσιμα» να προστεθεί:
    «Ειδικά για κατοικίες, στην περίπτωση εσωτερικής εγκατάστασης οικιακών συσκευών αερίου (κουζίνες, τζάκια, ταχυθερμοσίφωνες, στεγνωτήρια ρούχων κλπ) που η κάθε μία δεν υπερβαίνει σε ισχύ τα 35kW να μην λαμβάνονται υπόψη περιορισμοί για τον χώρο εγκατάστασης τους εξαιτίας της συνολικά αθροιζόμενης θερμικής ισχύς τους.»
    Για παράδειγμα σε περίπτωση που έχουμε έναν ταχυθερμοσίφωνα 28 kW, μια κουζίνα 11kW και έναν επίτοιχο λέβητα θέρμανσης 24kW να μπορούμε να τις εγκαταστήσουμε σε μια κουζίνα χωρία να απαιτείται περιορισμοί για χρήση λεβητοστασίου. Η πρακτική αυτή προτείνεται και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/42.

    Στην παράγραφο «2.8.2 λεβητοστάσιο αερίου, είναι ο ιδιαίτερος χώρος μέσα στον οποίο εγκατασταθεί συσκευές καύσεις με ονομαστική ισχύ > 50 kw κτλ», να προσθέτει:
    «Στο παρόν κανονισμό ορίζονται ο τύπος των συσκευών που πρέπει να εγκατασταθούν σε λεβητοστάσιο»

    3. Στην παράγραφο «8.1 γενικές διατάξεις για τις συσκευές αερίου» υπάρχει η διάταξη:
    «οι συσκευές αερίου οι οποίες εγκαθίστανται στο ύπαιθρο πρέπει να είναι κατάλληλες για τέτοια εγκατάσταση (αντιπαγετική προστασία)»
    Δεν πιστεύουμε ότι η αντιπαγετικη προστασία είναι ένα από τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για να επιτρέπει η εξωτερική εγκατάσταση μιας συσκευής αερίους, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Μέχρι και σήμερα εγκαθίστανται εξωτερικά συσκευές αερίου που δεν έχουν αντιπαγετικη προστασία. Μην ξεχνάμε ότι οι παροχές νερού χρήσης είναι σχεδόν εξωτερικές και χωρίς θερμόμονωτική προστασία.
    Προτείνουμε λοιπόν η παράγραφο αυτή να αντικατασταθεί με:
    «οι συσκευές αερίου οι οποίες εγκαθίστανται στο ύπαιθρο εάν δεν είναι πιστοποιούμενες για τέτοια εγκατάσταση (σήμανση CE) πρέπει να προστατευτούν με μεταλλικό ερμάριο από την καιρικές συνθήκες»

    4. Στην παράγραφο 8.2 να προστεθεί η παράγραφος:
    8.2.α στόχοι
    για τους σκοπούς πρόληψης των πυρκαγιών και με σκοπό να επιτευχθούν οι πρωταρχικοί στόχοι ασφάλειας που σχετίζονται με την προστασία των πρόσωπων, των κτιρίων και των ατόμων που συντρέχουν σε βοήθεια, οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου πρέπει να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε:
    – να αποφεύγονται οι επικίνδυνες συσσωρεύσεις αερίου καύσιμου στους χώρους που διέρχεται η εγκατάσταση καθώς και στους γειτονικούς σε αυτήν χώρους, στην περίπτωση αστοχίας της εγκατάστασης.
    – να περιορίζονται, σε περίπτωση τυχαίων συμβάντος, βλάβες στα πρόσωπα.
    – να περιορίζονται σε περίπτωση τυχαίων συμβάντος, ζημιές στους χώρους που είναι κοντά στις εγκαταστάσεις.
    Για τους παραπάνω λόγους όπου υπάρχει η δυνατότητα να προτιμείται η εξωτερική εγκατάσταση των συσκευών αερίου.

    5. Σχετικά με τον Πίνακα 8.1 η απόσταση Α κάτω από το παράθυρο του στομίου της συσκευής από 2,5 μέτρα ναι γίνει 0,50 μέτρα, και η απόσταση Β κάτω από άνοιγμα αερισμού από 2,50 μέτρα σε 0,5 μέτρα. (επί/ση 1-2-3)
    Οι παραπάνω αποστάσεις που προτείνουμε είναι αυτές που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    6. Στην παράγραφο «12.4.7 Τροφοδοσία αέρα συσκευών αερίου των τύπων Α και Β» να προστεθεί στον τίτλο η φράση: « Για εσωτερική εγκατάσταση»

    7. Στη παράγραφο «12.4.8 Απαγωγή καυσαερίων συσκευών αερίου των τύπων Α και Β» να προστεθεί η φράση «και C».

    Στην διάθεςή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση:

    italtherm
    Olvino Cossio
    Διευθύνων Σύμβουλος
    Ακροπόλεως 84 -17124 Ν. Σμύρνη
    Τηλ. : 210.9026005
    Φαχ. : 210.9011150
    Κιν. : 6972804212
    e-mail : cossio@italtherm.com

    Δρ. Ευάγγελος Τεντης
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Λέανδρου 4 – 10443 Αθήνα
    Τηλ. : 210.5134776
    Κιν. : 6977806506
    e-mail : etent@tee.gr

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 04:35 | Αθανάσιος Μπαμπανάτσας

    Μεγάλα προβλήματα:
    1) Το ταχύτερο δυνατό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο γιατί αποσαφηνίζει αρκετά προβλήματα με το απαρχαιωμένο 963. Και μπορούμε να δουλέψουμε με καλύτερα υλικά, οικονομικότερα (σε μια περίοδο κρίσης) και προπαντός ασφαλέστερα, και αργότερα ας έρθουν κάποιες παραπομπές κάποια συμπληρωματικά.
    2) Είναι ότι κάπως πρέπει να ρυθμιστή ο επανέλεγχος στις εγκαταστάσεις που δεν γίνετε σε ποσοστά που ξεπερνά το 80% που είναι πολύ επικίνδυνο γιατί έχουμε εγκαταστάσεις που ξεπερνούν 6-7 χρόνια με απουσία παντελου έλεγχου (συντήρηση εγκαταστάσεις αερίου). Η πρόταση μου είναι η άδεια της εγκαταστάσεις να έχει ισχύει 2 χρόνια και μετά να χρειαστεί να βγει καινούργια άδεια με την προσκόμιση νέου φύλου καυσαερίων και έλεγχου των συσκευών, με δικλίδα ασφάλειας ότι θα κάνει η ΕΠΑ έλεγχους ή επιλεκτικούς έλεγχους και η νέα άδεια θα έχει ισχύει άλλα 2 χρόνια και σε μη συμμόρφωση να γίνεται η παύση τροφοδοσίας με φυσικό αέριο.
    Δηλαδή Η ΕΠΑ να κάνει επανέλεγχους κάθε 2 χρόνια είτε ζητώντας αντίγραφο από μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών του αδειούχου εγκαταστάτη μαζί με το φύλο έλεγχου και καυσαερίων ότι έγινε η προβλεπόμενη από τον νόμο συντήρηση είτε με άλλον τρόπο.
    Κάτι παρόμοιο έχω δει εφαρμογή του κανονισμού αερίου από τους αντίστοιχους οργανισμούς της ΕΠΑ στην Ρουμανία που είναι κατοχυρωμένοι με κάποια νομική βάση. Ενώ και ο 963 διευκρινίζει ότι πρέπει να γίνεται δεν διευκρινίζετε το πώς ελέγχετε από ποιον συστηματικά κάθε 2 χρόνια και πως αποτελεσματικά ότι έγινε ή όχι η συντήρηση αφού είναι επικίνδυνο και για μια μικρή εγκατάσταση όσο και για ένα μεγάλο λεβητοστάσιο.
    3) Η σήμανση των ερμαρίων των μετρητών και των μειωτών φυσικού αερίου που είναι εγκατεστημένοι σε δημόσιους χώρους ή κοινοχρήστους ότι υπάρχει καύσιμο αέριο κίνδυνος κλπ και στα ελληνικά ή και Αγγλικά (και όχι με Ιταλικά μικροσκοπικά γράμματα σε ένα αυτοκόλλητο που ξαπολάει μετά από 2-3 εβδομάδες έτσι είναι εδώ Θεσσαλονίκη).
    Ακόμα και τους αγωγούς αερίου που περάνε δημοσίους χώρους να έχουν μια σήμανση παράδειγμα κίτρινο χρώμα ή λωρίδες κίτρινου χρώματος να ξεχωρίζουν ότι είναι αγωγοί με καύσιμο αέριο.
    Να είναι γραμμένο στον κανονισμό ότι θα έχει γραμμένο πλαίσιο ευανάγνωστο με της τάδε διαστάσεις στην τάδε γλώσσα και διεθνή σύμβολα και βαφή χρώματος κίτρινο δηλαδή προδιαγραφές.

    Μηχανολόγος μηχανικός

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 22:31 | ΧΑΓΕΡ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Πρόσθετα σχόλια για το Άρθρο 9 και το Παράρτημα 9
    Κεφάλαιο 9
    1. Στην παρ. 9.1 και στο τέλος του 6ου εδαφίου, να διορθωθεί η παραπομπή από §8.6.4.1, σε § 8.6.4.5.
    2. Οι υποπαράγραφοι της παρ. 9.2.5 να αναριθμηθούν από 9.2.1.1, 9.2.1.2, 9.2.1.3 και 9.2.1.4 σε 9.2.5.1, 9.2.5.2, 9.2.5.3 και 9.2.5.4.
    3. Στο τέλος της παρ. 9.3.3.1 να διορθωθεί η παραπομπή που αφορά την εικόνα από 9.1 σε 9.5.
    4. Η παρ. 9.4.2 δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην εικόνα 9.8. Κατ’ αρχή στο τρίτο εδάφιο δεν μιλάμε για περίμετρο αλλά για ακτίνα d/2+20cm όπου d η εξ. διάμετρος του καπναγωγού. Το τρίτο σχήμα δείχνει ότι ο ο καπναγωγός περιβάλλεται από προστατευτικό σωλήνα μέχρι 5 cm εκατέρωθεν του δομικού στοιχείου αλλά η απόσταση από το καυστό υλικό είναι πάλι 20 cm. Νομίζω ότι τα 5 cm πρέπει να αναφέρονται σ΄ αυτή την απόσταση και όχι σ’ αυτή που δείχνει το σχήμα.
    5. Στην παρ. 9.4.4 να διορθωθεί το 9.4.4-3 σε 9.4.3.
    6. Στην παρ. 9.5, να διορθωθεί η αρίθμηση των υπο-παραγράφων από 9.1.1, 9.1.2 και 9.1.3 σε 9.5.1, 9.5.2 και 9.5.3.
    Παράρτημα 9
    Όλες οι υποπαράγραφοι της παραγράφου 1.5 του Παραρτήματος 9 πρέπει να αναριθμηθούν από 1.1.1, 1.1.1.1, 1.1.1.2, 1.1.2, κλπ σε 1.5.1, 1.5.1.1, 1.5.1.2, 1.5.2, κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τις υποπαραγράφους της παρ. 1.10.5 (από 1.10.1.1, 1.10.1.2, 1.10.1.3, 1.10.1.4, 1.10.1.5 και 1.10.1.6 σε 1.10.5.1, 1.10.5.2, 1.10.5.3, 1.10.5.4, 1.10.5.5 και 1.10.5.6).

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 21:04 | Κωνσταντίνος Τραβασάρος

    Πρέπει να σταματήσει η υποχρεωτική μελέτη και εγκατάσταση σωληνώσεων φυσικού αερίου σε κάθε νέα κατοικία.

    Να ορισθεί επιτροπή , στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων,εκπρόσωποι των μελετητών, εγκαταστατών, διανομέων Φ.Α. που να εισηγείται βελτίωση των σχετικών κανονισμών. Η επιτροπή να παρακολουθεί και να λαμβάνει υπόψη ιδιαίτερα τα αποτελέσματα διερεύνησης ατυχημάτων που σχετίζονται με τη διανομή και χρήση του Φυσικού αερίου ώστε να αποφεύγονται μελλοντικά προβλήματα.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 12:20 | aris

    Ως μηχανικός που έχει ασχοληθεί αρκετά με μελέτες φυσικού αερίου φρονώ ότι μια σημαντική δικλείδα είναι να απαγορευτεί η διέλευση καπνοδόχου είτε κτιστής είτε μεταλλικής ανοξείδωτης μέσα από υπνοδωμάτια. Η απαγόρευση πρέπει να είναι ρητή και καθολική. Γνωρίζω ότι μεν αυτό είναι θέμα κυρίως κτιριοδομικού αλλά είναι ευκαιρία με την αλλαγή του κανονισμού αερίου να υλοποιηθεί αυτό το μέτρο. Καθώς η όδευση καπνοδόχων ή και καπναγωγών μέσα σε χώρους ύπνου όπως έχει δείξει η εμπειρία μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ανθρώπους που κοιμούνται μέσα. Πολλοί μπορούν να προβάλλουν το επιχείρημα ότι αν είναι σωστά κατασκευασμένη και μονωμένη δεν υπάρχει πρόβλημα. Εντούτοις παρακάμπτοντας το επιχείρημα της ηθελημένης αμέλειας του τεχνικού την ώρα της κατασκευής δεν πρέπει να αγνοούμε ότι υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας που μπορείνα οδηγήσει σε ένα λάθος. Οφείλουμε να υπολογίσουμε λοιπόν και τον αστάθμητο παράγοντα του ανθρώπινου λάθους αλλά και κάποιας αστοχίας υλικών και να προβλεφτεί μέσα στον κανονισμό η απαγόρευση της όδευσης καπνοδόχων μέσα σε υπνοδωμάτια. Πάντα άλλωστε υπάρχει και ένας εναλλακτικός τρόπος όδευσης του συστήματος απαγωγής καυσαερίων.

    Επίσης θα πρέπει να προβλεφτεί στον κανονισμό και να γίνει σαφές τι προβλέπεται σε όδευση σωλήνω αερίου από άλλες ιδιοκτησίες (π.χ. εξώστες). Πλέον έχει καθιερωθεί η χρήση άλλων εναλλακτικών οδεύσεων όπως μέσα σε κλιμακοστάσιο που όμως είναι πιο επικίνδυνες σε περίπτωση ατυχήματος ασχέτως δε αν γίνεται η εγκατάσταση τους μέσα σε πυράντοχα κανάλια.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 12:08 | ΧΑΓΕΡ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Τα σχόλιά μου αφορούν τα Κεφάλαια 6 και 8 του Σχεδίου
    1. Ο Πίνακας 6.1: (Ενδεικτικές τιμές σύνδεσης ορισμένων συσκευών αερίου) μπορεί να συμπληρωθεί και με λέβητες ισχύος άνω των 30 kW
    40 kW 5,6 4,5
    50 kW 7,0 5,6
    60 kW 8,4 6,8
    70 kW 9,8 7,9
    80 kW 11,2 9,1
    90 kW 12,6 10,2
    100 kW 14,0 11,3
    120 kW 16,8 13,6
    140 kW 19,6 15,7
    160 kW 22,4 18,1
    Και ενδεχομένως και για μεγαλύτερες ισχύς λεβήτων.
    2. Στο τέλος της παραγράφου 8.1, η παραπομπή να διορθωθεί από 8.1.3.1 σε 8.5.3.1 και να γίνει αναρίθμηση όλων των εδαφίων της παραγράφου 8.5 (αντί για 8.5.1, 8.5.2, 8.5.2.1, κλπ, έχει τεθεί 8.1.1, 8.1.2, 8.1.2.1, κλπ).
    3. Στη σελίδα 57, τρίτη σειρά, αντί «απάγονται» να γραφεί «αερίζονται».
    4. Στην παράγραφο 8.1.1 (αναριθμούμενη σε 8.5.1) όπου αναφέρεται «τροφοδοσία αέρα» να προστεθεί «καύσης», όπως είναι στον ισχύοντα Κανονισμό.
    5. Ομοίως στην παράγραφο 8.1.2.1 (αναριθμούμενη σε 8.5.2.1)
    6. Νομίζω ότι ο όρος που αναφέρεται στην τελευταία σειρά της σελίδας 62 (το χωριστό τμήμα είναι στεγανό έναντι του χώρου εγκατάστασης) αντιφάσκει με την πρώτη περίπτωση της παραγράφου 8.1.2.2 (8.5.2.2 σύμφωνα με την παρατήρηση 2) της σελίδας 63 (η επένδυση τύπου ερμαρίου να έχει ανοιχτή σύνδεση με το χώρο εγκατάστασης). Η αντίθεση αυτή υπάρχει και στον ισχύοντα Κανονισμό.
    7. Στην παράγραφο 8.1.3.2 (8.5.3.2 σύμφωνα με την παρατήρηση 2), στο προτελευταίο εδάφιο της σελ. 65 οι λέξεις «αντιδιαμετρικά από τα ανοίγματα προσαγωγής» πρέπει να αντικατασταθεί με τις λέξεις «στον ίδιο εξωτερικό τοίχο και διαγώνια με τα ανοίγματα προσαγωγής», όπως αναφέρεται και στον κτιριοδομική κανονισμό. Επίσης, η παραπομπή στην § 8.1.3.3 πρέπει να αντικατασταθεί με την § 8.5.3.3, σύμφωνα με την παρατήρηση 2.
    8. Στην παράγραφο 8.5.3.3 (8.1.3.3 στο Σχέδιο), και στη σελίδα 70, τρίτο εδάφιο μετά το διάγραμμα 8.5, αναφέρεται ότι τα διαγράμματα ισχύουν για λόγο πλευρών μικρότερο από 1,1 ενώ στα διαγράμματα αναφέρεται ότι ισχύουν για αγωγούς με λόγο πλευρών (μεγαλύτερη προς μικρότερη) περίπου 2. Θα πρέπει το κείμενο να ευθυγραμμιστεί με τα διαγράμματα.
    Τέλος, στο προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου αυτής, για το «αντιδιαμετρικά» ισχύει η πιο πάνω παρατήρηση 7.
    9. Στην παρ. 8.6.2, όπου αναφέρεται «προσαγωγή αέρα» να προστεθεί «καύσης». Ομοίως και στην παρ. 8.6.3 (….περιρρέονται από τον αέρα καύσης), και στις παραγράφους 8.6.4.1, 8.6.4.3, 8.6.6,
    10. Στον Πίνακα 8.1, τελευταία σειρά, πρώτη στήλη, αντί «από απέναντι πρόσοψη χωρίς ανοίγματα» να τεθεί «από απέναντι πρόσοψη με ανοίγματα». Επίσης, δεν συμφωνώ με τη μείωση της απόστασης ασφάλειας από 8 σε 6 μέτρα για την περίπτωση αυτή.
    11. Στην παρ. 8.6.5, να διορθωθεί η παραπομπή για τις αποστάσεις από παράθυρα, από 8.6.4.1 σε 8.6.4.5.
    12. Στην παρ. 8.6.8, η παραπομπή 8.1.3.1 να διορθωθεί σε 8.5.3.1 (βλέπε παρατήρηση 2) και η αναφορά στα διαγράμματα 8.3, 8.4 και 8.1 (πρίν από την εξίσωση 8.6) να διορθωθεί σε 8.3, 8.4 και 8.5. Επίσης στο προτελευταίο εδάφιο, η παραπομπή 8.1.3 να διορθωθεί σε 8.5.3.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:12 | ASIP GAS

    Σαν εγκαταστάτες Φ.Α έχουμε διαπιστώσει την θετική αποδοχή εκ μέρους των πελατών μας ενός συστήματος ανίχνευσης σεισμού και αυτόματης διακοπής παροχής αερίου, το οποίο συνδέεται στην ίδια ηλεκτροβάνα του ανιχνευτή διαρροής (που βρίσκεται αμεσως μετά τον μετρητή) και τοποθετείται σε φέρον στοιχείο της οικοδομής συνήθως μέσα στο λεβητοστάσιο.

    Ο αντισεισμικός αισθητήρας της μονάδας ελέγχου ενεργοποείται (όπως ορίζεται στο πρότυπο ASCE 25-97) από την στιγμή που αντιλαμβάνεται μια οριζόντια ημιτονοειδή ταλάντωση με αιχμή 0,3 g γιά μια χρονική διάρκεια 0,4 δευτερολέπτων. (g = επιτάχυνση λόγω βαρύτητας = 9,81 m/sec²). Με αυτόν το τρόπο η μονάδα ελέγχου αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται γιά σεισμική δόνηση και συνεπώς δεν επηρεάζεται από ταλαντώσεις ή κραδασμούς άλλου τύπου, όπως αυτό συμβαίνει στις κοινές αντισεισμικές βαλβίδες μηχανικόυ τύπου.

    Η κεντρική μονάδα του συστήματος ανιχνεύει τις σεισμικές δονήσεις, και διακόπτει άμεσα τη παροχή αερίου, προστατεύοντας το κτίριο από πυρκαγιές που προκαλούνται από διαρροές στα εσωτερικά δίκτυα. Ετσι η ασφάλεια που νοιώθει ο πελάτης είναι σημαντική , το δε κόστος του συστήματος μαζί με το καλώδιό του δεν ξεπερνά τα €140.
    Θα μπορούσε λοιπόν ένα τέτοιο σύστημα ανίχνευσης σεισμού να προταθεί στον νέο κανονισμό σαν » συνιστώμενο» ή ακόμα σαν υποχρεωτικό σε δημόσια κτήρια και νοσοκομεία.

  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ
    ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Φ.Α.

    Σε ζητήματα επαγγελματικών δικαιωμάτων διπλ. μηχανικών η Διοίκηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους.
    Παρατηρούμε ότι στους Τεχνικούς Κανονισμούς Φ.Α. ο νόμος 6422/34 ερμηνεύεται κατά το δοκούν και το Π.Δ. 274/97 αγνοείται.
    Ειδικότερα :
    Α.Εγκαταστάσεις έως 500 mbar
    Στην παρ. 14.3 του Σχ. Κανονισμού αναφέρεται το Π.Δ. 420/19.10.87 στο Αρθρο 4 του οποίου μνημονεύονται τα πρόσωπα που δικαιούνται να μελετούν τις εγκαταστάσεις με βάση το Β.Δ. 16/17 Μαρ. 1950 που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν.6422/34, όπως τροποποιήθηκε με το Β.Δ. 24.11/17.12.1953.
    Όμως τα Διατάγματα αυτά τροποποιήθηκαν με το Π.Δ. 274/97 και οι εγκαταστάσεις καυσίμων (Κατηγορία ΣΤ του Β.Δ. του 1953) υπήχθησαν στις χημικές εγκαταστάσεις.
    Είναι επόμενο ότι στην παρ. 14.3 του Κανονισμού πρέπει να μνημονεύεται και το Π.Δ. 274/97 το οποίο προσδιορίζει τις αρμοδιότητες των διπλ. μηχανικών και άλλων τεχνικών στις χημικές εγκαταστάσεις.

    Β.Εγκαταστάσεις Φ.Α. υψηλής πίεσης (16 bar)
    Στα έντυπα του Παραρτήματας Β2 χρησιμοποιείται προδήλως αυθαίρετα, φρασεολογία ασύμβατη με τους νόμους και τα Διατάγματα (Π.Δ. 274/97) που προσδιορίζουν επαγγελματικά δικαιώματα στη μελέτη, επίβλεψη κατασκευής και επίβλεψη λειτουργίας – συντήρησης χημικών εγκαταστάσεων όπως είναι οι εγκαταστάσεις ή «συστήματα» Φ.Α. Ειδικότερα :
    α.Ενώ στα Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων Β3 και Β5 ορθά ορίζονται οι εγκαταστάσεις και η μελέτη τους, στην Υπ. Δήλωση Β8 η μελέτη φωτογραφίζεται «Μηχανολογική» και η ευθύνη εκπόνησης της ανατίθεται σε Μηχανολόγο μηχανικό και όχι σε αρμόδιο κατά νόμο υπεύθυνο πρόσωπο όπως ορθά προβλέπεται στο Υπόδειγμα Β19.
    β.Σύμφωνα με το ν.6422/34 και το Π.Δ. 274/97 οι Πολιτικοί Μηχανικοί δεν έχουν δικαιώματα επί μη απλών μηχανολογικών και χημικών εγκαταστάσεων όπως αντίθετα προβλέπεται στα Υποδείγματα Β9 και Β12 του Σχεδίου.
    γ.Στο Υπόδειγμα Β18 αντί της ορολογίας «επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων μεταφοράς Φ.Α.», χρησιμοποιείται ο όρος «επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού του Συστήματος μεταφοράς Φ.Α.».
    Για το θέμα σημειώνουμε :
    • Ο όρος «επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού» δεν υφίσταται στο ν.6422/34 που αποτελεί τη βάση για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών. Εχει επομένως αντικατασταθεί αυθαίρετα ο ισχύον στη νομοθεσία όρος «επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης μηχανολογικών ή χημικών εγκαταστάσεων».
    • Ο όρος «επίβλεψη λειτουργίας μηχανολογικού εξοπλισμού» είναι όχι μόνον απαράδεκτα ανεπαρκής αλλά και αντιεπιστημονικός για να αποδώσει την ευθύνη λειτουργίας μιάς εγκατάστασης. Δυστυχώς οι αρμόδιοι του Υπ. Ανάπτυξης ανέπτυξαν μετά την έκδοση του Π.Δ. 274/97 πρωτοβουλίες για την εισαγωγή του «νεολογισμού» αυτού στις αδειοδοτήσεις, με πρόδηλο σκοπό να εξυπηρετηθούν συντεχνιακά συμφέροντα σε βάρος όχι μόνον κάθε δεοντολογίας αλλά κυρίως της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου.
    Απλά αναφέρονται δύο παραδείγματα για την τεκμηρίωση του ισχυρισμού μας :
    α. Σε αντιδραστήρα μπορεί να λειτουργεί άψογα ο μηχανολογικός εξοπλισμός αλλά να συμβεί έκρηξη λόγω άγνοιας της διεργασίας που λαμβάνει χώρα στον αντιδραστήρα.
    β. Σε γραμμή Φ.Α. μπορεί να γίνει έμφραξη ενός φίλτρου λόγω ρύπων, οι οποίοι ελέγχονται για την καλή λειτουργία του.
    Η ευθύνη λειτουργίας κάθε εγκατάστασης είναι ευθύνη για το χειρισμό εξοπλισμού, υλικών, διεργασιών και ανθρώπων σε συνδυασμό τους και τούτο προβλέπεται από τη νομοθεσία περί ευθύνης επίβλεψης εγκαταστάσεων (Βλ. Αρθρο 12 Β.Δ. 24.11/17.12.1953).
    Τέλος σημειώνουμε ότι το ΥΠΕΚΑ πρέπει να γνωρίζει ότι σε μονάδες όπως Διυλιστήρια, Σταθμοί Υγροποιημένου Φ.Α. την ευθύνη λειτουργίας έχουν Χημικοί Μηχανικοί οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να απαξιώνονται από υπαλλήλους του Υπουργείου.
    Σε κάθε περίπτωση και στους χρόνους της παγκοσμιοποίησης δεν δικαιολογείται «άγνοια» της Διοίκησης των πεδίων δραστηριότητας των διπλ. μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων όπως προσδιορίζονται από Επαγγελματικούς Κώδικες του ΟΗΕ, της Ε.Ε. αλλά και από τα Διεθνή Επιστημονικά και Επαγγελματικά Ινστιτούτα.
    Κ. Κρεμαλής

    Υ.Σ.:
    Θεωρώ ότι η απάντηση του ΥΠΕΚΑ στα ζητήματα που θίγονται στο σχόλιο μας θα προήγαγε το θεσμό της δημόσιας διαβούλευσης.

  • 15 Νοεμβρίου 2010, 20:18 | Στέλιος Αβράμης

    παρατήρηση στο έρθρο 6 του παραρτήματος 7:
    Η διατύπωση : «Οι πίνακες 2, 4, 6 ισχύουν όταν η εσωτερική διατομή της καπνοδόχου αντιστοιχεί …. ή στρογγυλές εσωτερικές διατομές έχουν το αναφερόμενο εμβαδόν διατομής.» οδηγεί στο εξής «παράδοξο» με βάση τα όσα γνωρίζουμε για το ροή μέσα σε αεραγωγούς:
    μία ορθογωνική διατομή, π.χ. 10Χ10 cm, να ισοδυναμεί με μία κυκλική διατομή Φ11,3 cm.
    Κατά την άποψή μου σωστή θα ήταν η εξής διατύπωση:
    » Οι πίνακες 2, 4, 6 ισχύουν όταν η εσωτερική διατομή της καπνοδόχου αντιστοιχεί ακριβώς στις αναφερόμενες διαστάσεις ή κυκλικές διατομές με την ισοδύναμη υδραυλική εσωτερική διάμετρο.»

  • 14 Νοεμβρίου 2010, 14:00 | NIKOΣ

    1) αρκετοί ορισμοί είναι πολύ απλοϊκοί (π.χ. ισοδυναμική γείωση είναι το μέτρο που εξασφαλίζει…), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται και συντακτικά λάθη (π.χ στις παραγράφους 2.4.6 & 2.4.7 της σελίδας 18, πρέπει να προστεθεί η λέξη μεταξύ)

    2) από τους ορισμούς απουσιάζουν αρκετοί αγγλικοί τεχνικοί όροι, π.χ ο όρος Purging στις παραγράφους 2.7.2 & 2.7.3 της σελίδας 22, ο όρος dielectric joints στην παράγραφο 1.2.6 της σελίδας 190

    3) θα πρέπει να γίνει αναλυτική περιγραφή σε υλικά βανών, συνδεσμολογίες κλπ και όχι απλή αναφορά στα εφαρμοζόμενα πρότυπα. επίσης, ανάλογα με την εφαρμογή, μπορεί να απαιτηθεί η χρήση firesafe βανών, για τις οποίες δε γίνεται καμία αναφορά

    4) θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η υποχρεωτική εγκατάσταση ανιχνευτή διαρροής & βαλβίδας σεισμικής προστασίας ακόμα και εφαρμογές με πίεση έως 100 mbar (πολυκατοικίες). Στην παράγραφο 1.2.14 της σελίδας 191, δεν ονοματίζεται κανένα διεθνές πρότυπο το οποίο πρέπει να πληρούν οι βαλβίδες σεισμικής προστασίας

    5) να προστεθεί ο ορισμός για την ονομαστική πίεση (PN) στη σελίδα 17

    6) να υπάρχει αναφορά στα υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας

  • 11 Νοεμβρίου 2010, 01:31 | ΜΠΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Επιπλέον των παραπάνω, σας υπενθυμίζεται ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στα επιπρόσθετα μέτρα πυροπροστασίας που θα πρέπει να υπάρχουν στους χώρος συσκευών φ.αερίου (πλήρης κάτάργηση του κεφ. 14 του ΦΕΚ 963β/15-7-2003).

    Ακόμα μια έλλειψη του ισχύοντος κανονισμού είναι ότι δεν αναφέρει τίποτα για τις εκπομπές ρύπων, ούτε θα καθοριστούν πως πότε ή αν ισχύουν αυτές του κατασκευαστή.

    Σας υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση λεβήτων τύπου C χωρίς την τήρηση αποστάσεων μεταξύ τους, (δηλ. μπορεί να ακόμα και να ακουμπούν) γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες συντήρησης τους καθώς με κάθε έννοια ασφάλειας και εργονομίας κατά τη συντήρηση (αδυναμία να αφαιρεθούν καλύμματα και έλλειψη χώρου γύρω από το λέβητα).

    Τέλος, δεν γίνεται καμία αναφορά στον έλεγχο εκπομπών ρύπων και στην ύπαρξη κάποιου δειγματοληπτικού ελέγχου εγκαταστάσεων. Πέρασαν πάνω από 10 έτη από την είσοδο του αερίου στα αστικά κέντρα και ακόμα δεν θεσμοθετούνται φορείς ελέγχου.

  • 11 Νοεμβρίου 2010, 01:22 | ΜΠΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Σας αναφέρω τα επίμαχα σημεία που θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει τροποποίηση, είτε γιατί έρχονται σε αντίθεση με σημεία του ισχύουντος εθνικού δίκαίου ,(π.χ. Ν. 3850/2010) είτε δεν ευσταθούν σύμφωνα με την διεθνή πρακτική εγκαταστάσεων αερίων. Συνοπτικά ο κανονισμός αυτός αντί να διορθώνει κάποια λάθη του παλιού, δημιουργεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως ο μη έλεγχος της καπνοδόχου από τις κατα τόπου εταιρείες αερίου, πολιτική που θα οδηγήσει σε ατυχήματα και θανάτους:

    1.1 Πεδίο εφαρμογής

    Δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο του πεδίου εφαρμογής του σχεδίου νόμου του κανονισμού ότι η εγκατάσταση αερίου γίνεται με ευθύνη του ιδίου του καταναλωτή, ενώ στο ΦΕΚ963β/15-7-2003 (ισχύον κανονισμός) αυτό καθορίζεται από την αρχή. Ο καταναλωτής φέρει την ευθύνη της μετατροπής, διασκευής της εγκατάστασης φ.αερίου υπό την έννοια ότι οφείλει να επιλέξει το αδειούχο προσωπικό και να παρέχει κατάλληλες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό.

    Αναφέρει το προσχέδιο του κανονισμού:

    Ο εξοπλισμός του παρόντος Κανονισμού, εάν κατασκευάζεται για πίεση μικρότερη ή ίση από 0,5 bar, υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 97/23/ΕΚ. Ο εξοπλισμός, όμως, που θα χρησιμοποιηθεί, εάν κατασκευάζεται για πίεση μεγαλύτερη από 0,5 bar, υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω Οδηγίας.

    Από το παραπάνω δεν προκύπτει λογικό νόημα.

    1.3 Mέγιστες επιτρεπόμενες πιέσεις εσωτερικής εγκατάστασης εντός κτιρίου

    Αναφέρει το προσχέδιο του κανονισμού:

    Πίνακας 1.1 Μέγιστες επιτρεπόμενες πιέσεις λειτουργίας εντός κτιρίου

    υπάρχει λαθός γιατί στις μεγάλες εγκαταστάσεις 300Νm3/h επιτρέπεται 0,5bar.

    Να προστεθεί η παράγραφος 1.2.8:

    «Το προσωπικό της Εταιρείας αερίου που επεμβαίνει στις εσωτερικές εγκαταστάσεις αερίου οφείλει να έχει τη απαιτούμενη από το νόμο επαγγελματική άδεια. Κάθε επέμβαση της Εταιρείας αερίου σε εσωτερική εγκατάστασης πρέπει υποχρεωτικά να καταγράφεται στο αρχείο της εγκατάστασης αερίου (να καταγράφονται τα στοιχεία του συγκεκριμένου προσωπικού της ΕΠΑ, η επαγγελματική άδεια του, η περιγραφή της επέμβασης και η ημερομηνία επέμβασης και υπογραφή).»

    Δεν είναι δυνατόν προσωπικό φορέα αερίου να επεμβάνει σε εγκαταστάσεις, με προσωπικό δίχως τις νόμιμες άδειες.

    Να προστεθεί η παράγραφος 2.1.11, που καθορίζεται για την επίβλεψη λειτουργίας Η/Μ φ.αερίου, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο (βλέπε Νομοθεσία μηχανολογικών εγκαταστάσεων, περί επίβλεψης λειτουργίας) :

    2.1.11 Υπεύθυνος λειτουργίας

    Φυσικό πρόσωπο, το οποίο κατέχει την οριζόμενη από το νόμο άδεια για την ανάληψη της επίβλεψης της λειτουργίας και συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικών έργων αυτής της κατηγορίας.

    3.1.1 Mελέτη εγκατάστασης αερίου και θεώρηση αυτής

    Αναφέρει το προσχέδιο του κανονισμού:

    «Σε περίπτωση νέας εγκατάστασης ή μεταβολών (τροποποιήσεων – επεκτάσεων) σε υπάρχουσα εγκατάσταση ο καταναλωτής υποχρεώνεται να υποβάλει προς θεώρηση στην Eταιρία Aερίου σχετική μελέτη. Η μελέτη θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τουλάχιστον

    ― τεχνική περιγραφή όπου θα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν,

    ― τους υπολογισμούς,

    ― σχέδια κατόψεων, ισομετρικά σχέδια και, αν απαιτείται, σχέδια τομών ή όψεων.

    H μελέτη θα εκπονηθεί από μελετητή που έχει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια.»

    Σε κανένα σημείο του σχεδίου του κανονισμού δεν αναφέρει ότι ο καταναλωτής οφείλει:

    Να αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης σε μελετητή έγκαιρα πριν την κατασκευή της εγκατάστασης

    Να αναθέσει την επίβλεψη πριν την έναρξη των εργασιών.

    Είναι γεγονός ότι μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων κατασκευάζονται πριν γίνει ανάθεση μελέτης ή επίβλεψης κατασκευάζεται αυθαίρετα κατά παράβαση της νομοθεσίας περί διαίρεσης των μηχανολογικών μελετών (άρθρο 7 του Β.Δ 24-11-53). Αυτό που θα έπρεπε σαφώς να αναφέρεται είναι ότι:

    «Ο καταναλωτής οφείλει υποχρεωτικά να αναθέσει σε αρμόδιο μηχανικό την εκπόνηση μελέτης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πριν προβεί σε οποιαδήποτε εργασία για την σύνδεση με το φ.αερίο ή την μετατροπή της εγκατάστασης του. Ο καταναλωτής οφείλει να παραδίδει στην εταιρεία αερίου τη μελέτη εγκατάστασης φ.αερίου προς έγκριση συνοδευόμενη από δήλωση ανάθεσης της μελέτης και επίβλεψης πριν την έναρξη των εργασιών της εγκατάστασης. Η Εταιρεία Αερίου οφείλει να παραλαμβάνει όλες τις μελέτες καταναλωτών ανεξάρτητα από το τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της».

    3.1.5 ‘Aδεια Xρήσης της εγκατάστασης

    Να προστεθεί η παράγραφος:

    «Η Εταιρεία Αερίου οφείλει να ελέγχει την πληρότητα του φακέλου και να εκδίδει την άδεια χρήσης εντός του εύλογου χρονικού διαστήματος που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 2 μήνες για τις οικιακές καταναλώσεις και εντός ενός μηνός για τις επαγγελματικές (μετά την κατάθεση όλων των απαιτούμενων και κατάλληλων εγγράφων και την συμμόρφωση της εγκατάστασης).

    Η Εταιρία Αερίου δύναται να προχωρήσει σε έκδοση της Άδειας χρήσης μόνο αφού λάβει έγγραφο ανάθεσης υπεύθυνου συντήρησης και υπεύθυνου λειτουργίας στα οποία θα γνωστοποιούνται τα στοιχεία του υπεύθυνου συντήρησης και του υπεύθυνου λειτουργίας.

    Η άδεια χρήσης θα έχει ισχύ για 2 χρόνια για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις και θα ανανεώνεται κατόπιν επανέλεγχου της εγκατάστασης από την Εταιρία Αερίου και έκδοσης από τον υπεύθυνο λειτουργίας:

    – καινούργιου πιστοποιητικού συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του κανονισμού

    – πιστοποιητικού επανελέγχου στεγανότητας

    Σε περίπτωση λήξης της άδειας χρήσης μιας εγκατάστασης αερίου και μη αποστολής των παραπάνω εγγράφων για ανανέωση της άδειας χρήσης, η Εταιρεία Αερίου οφείλει να ενημερώνει γραπτώς αρχικά τον καταναλωτή και στη συνέχεια εντός ενός μηνός την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία περί ακύρωσης της άδειας χρήσης. Πιστοποιημένοι φορείς ελέγχου θα μπορούν να αντικαταστήσουν την Εταιρεία αερίου ως προς τις παραπάνω υποχρεώσεις».

    Αναφέρει το προσχέδιο του κανονισμού:

    3.3 Διατάξεις που αφορούν την Εταιρία Αερίου: Δοκιμές, έλεγχος της εγκατάστασης αερίου – Χορήγηση Αδείας Χρήσης

    3.3.1 Η Εταιρία Αερίου ή Ανεξάρτητοι Φορείς θεωρούν τις μελέτες και κατασκευές οι οποίες αφορούν έργα και εγκαταστάσεις που σχετίζονται αποκλειστικά με την εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου.

    Δεν είναι αρμόδια για τον έλεγχο έργων, κατασκευών και εγκαταστάσεων όπως π.χ. τη δομική ποιότητα και στατική αντοχή στοιχείων του κτηρίου, των υποστυλωμάτων, τοιχίων, τοιχοποιίας, φρεατίων, καπνοδόχων, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κλπ.

    Η Εταιρία Αερίου εξετάζει την Τεχνική Έκθεση Εγκατάστασης μετά την υποβολή της και διενεργεί αυτοψία της εγκατάστασης, προκειμένου να διαπιστώσει τη συμφωνία αυτής με τα αναφερόμενα στην Τεχνική Έκθεση Εγκατάστασης και τις διατάξεις του Κανονισμού.

    Η Άδεια Χρήσης της εγκατάστασης, η οποία αναφέρεται στη συγκεκριμένη Τεχνική Έκθεση Εγκατάστασης, χορηγείται από την Εταιρία Αερίου μόνον εφ’ όσον διαπιστωθεί η τήρηση των ανωτέρω περιγραφομένων.

    Παρατηρήσεις επ’αυτού του σημείου:

    Σύμφωνα με το ορισμό της εσωτερικής εγκατάστασης αερίου (βλέπε ορισμό εσωτ. εγκατάστασης στο σχέδιο του κανονισμού, τον ορισμός της εγκατάσταση στο ΠΔ 362/2001 ΦΕΚ 245 A 12/10/2001 και στο Νόμο 3175/2003), η καπνοδόχος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα ο νόμος 3175/2003 έχει τροποποιήσει το άρθρο 6 του ΠΔ420/1987 και αναφέρει ότι οι εταιρείες αερίου προκείμενου να τροφοδοτήσουν την εγκατάσταση με φ.αέριο πρέπει πρώτα να ελέγχουν την ασφάλεια αυτής:

    «Προκειμένου να τροφοδοτηθεί η εγκατάσταση με φυσικό αέριο, η αρμόδια Ε.Π.Α. ελέγχει προηγουμένως την ασφάλεια της εγκατάστασης.

    Η τήρηση των διατάξεων του παρόντος Π.Δ. είναι υποχρεωτική για τη σύνδεση με το δίκτυο αερίου και την τροφοδότηση των εγκαταστάσεων υφιστάμενων και ανεγειρόμενων κτιρίων των περιοχών που αναφέρονται στο άρθρο του παρόντος.»

    Η εισαγωγή των παραπάνω περιοριστικών διατάξεων ως προς εύρος ελέγχου της κάθε Εταιρείας Αερίου, ενδέχεται να καταστήσει πλημμελή και ανεπαρκή τον έλεγχο της εγκατάστασης αερίου από την εκάστοτε Εταιρεία αερίου ή φορέα ελέγχου και αντιβαίνει το δημόσιο συμφέρον γιατί αποδεικνύεται ότι μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου προέρχονται από την διάταξη απαγωγής.

    6.1 Bάση υπολογισμού

    Η επιτρεπτή πτώση αναφέρεται ότι είναι 2mbar για πίεση λειτουργίας 20mbar, όμως η συνηθισμένη πίεση λειτουργίας όπως ορίζεται στους ΓΟΣ είναι 21,3 mbar +-10%. Επίσης το σχέδιο αναφέρει για πίεση πάνω από 25mbar η πτώση δεν μπορεί να είναι πάνω από 10%. Οπότε αφήνει ένα κενό μεταξύ 20 και 25 mbar που δεν καθορίζει τη μέγιστη επιτρεπτή πτώση πίεσης.

    8.1.3 Εγκατάσταση συσκευών αερίου του τύπου Β με συνολική ονομαστική θερμική ισχύ μεγαλύτερη από 50 kW

    8.1.3.1 Γενικά

    Αναφέρει το σχέδιο νόμου:

    «Χώροι που δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού, αλλά λειτουργούν αποδεδειγμένα με υγρά ή στερεά καύσιμα, μπορούν να μετατρέπονται σε λεβητοστάσια αερίου με ελάχιστο ύψος το ύψος ενός εργαζομένου (περίπου 1,75 m).»

    Σε αναφορά με την ελάττωση του ελάχιστο ύψος λεβητοστάσιου από 2,2μ όπως ορίζεται από τον ισχύον κανονισμό σε 1.75μ από το σχέδιο νόμου, και τις μειωμένες λοιπές διαστάσεις του χώρου εγκατάστασης συσκευών άνω των 50KW τίθεται σημαντικό θέμα ασφάλειας εργασίας και εργονομίας στο χώρο που δεν πληρεί τις κτιριοδομικές απαιτήσεις λεβητοστασίου όπως θα έπρεπε, αλλά παρόλα αυτά αεριοδοτείται. Επίσης, για πρώτη φορά αναφέρεται η έννοια του λεβητοστάσιου αερίου στο σχέδιο νόμου ενώ δεν υπάρχει στους ορισμούς.

    Σε αυτό το σημείο γίνεται μια ουσιαστική έκπτωση στην ασφάλεια στο χώρο εργασίας του συντηρητή. Επιπλέον δεν λαμβάνεται κανένα επιπλέον μέτρο πλην της –αυτονόητης- αύξησης των απαιτήσεων αερισμού. Θεωρούμε ότι επιβάλλεται: η εγκατάσταση συστήματος ανίχνευσης μονοξειδίου του άνθρακα κατά EN 50291 σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του.

    Σύμφωνα με το N. 3850/2010 Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων:

    «ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

    Άρθρο 29 Σχεδιασμός χώρων εργασίας

    1. Η μελέτη των χώρων εργασίας πρέπει να αποβλέπει στη δημιουργία ασφαλούς και υγιεινού περιβάλλοντος και ακώλυτης ροής της εργασίας. Οι διαστάσεις των χώρων εργασίας πρέπει να είναι ανάλογες με το είδος της παραγωγικής διαδικασίας και τον αριθμό των εργαζομένων.

    2. Σε κάθε θέση εργασίας πρέπει να υπολογίζεται ελεύθερη επιφάνεια ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να κινείται ανεμπόδιστα κατά την εκτέλεση της εργασίας του.

    3. Σε θέσεις εργασίας με αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος, που δεν εποπτεύονται και που βρίσκονται έξω από το οπτικό ή το ακουστικό πεδίο των υπόλοιπων θέσεων εργασίας, κατά την κρίση του τεχνικού ασφάλειας, πρέπει να υπάρχουν συστήματα με τα οποία, σε περίπτωση κινδύνου, να μπορούν να ειδοποιηθούν πρόσωπα για παροχή βοήθειας.

    Χώροι εργασίας, που δεν είναι κλειστοί από κάθε πλευρά, επιτρέπονται μόνο εφόσον αυτό είναι απαραίτητο για λόγους λειτουργίας ή παραγωγής. Το ίδιο ισχύει και για χώρους εργασίας, όπου οι πύλες ή οι θύρες οδηγούν άμεσα στην ύπαιθρο και παραμένουν συνέχεια ανοιχτές. Οι θέσεις εργασίας των χώρων εργασίας που δεν είναι κλειστοί από κάθε πλευρά ή εκείνων που παραμένουν συνέχεια ανοιχτοί διευθετούνται έτσι, ώστε οι εργαζόμενοι να προφυλάσσονται από τις καιρικές συνθήκες.

    Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, ύστερα από γνώμη του Σ.Υ.Α.Ε., ορίζονται:

    α) το ελάχιστο ύψος των χώρων εργασίας, σε συνάρτηση με την επιφάνεια τους, ο ελάχιστος απαιτούμενος όγκος κατά εργαζόμενο και εργασία, η ελάχιστη ελεύθερη επιφάνεια κίνησης στη θέση εργασίας ή γύρω από αυτή, καθώς και ο απαιτούμενος εξοπλισμός και εφοδιασμός των χώρων εργασίας για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος,

    β) οι απαιτούμενοι χώροι υγιεινής, ενδιαίτησης και παροχής ιατρικών υπηρεσιών και

    γ)οι κατασκευαστικές απαιτήσεις των διαφόρων στοιχείων των κτιριακών εγκαταστάσεων, ώστε να αποτρέπεται ο επαγγελματικός κίνδυνος που προέρχεται από αυτές.»

    Είναι αυτονόητο ότι επίπεδο ασφάλειας στο χώρο της εργασίας και αυτό δεν πρέπει να ελαττώνεται μέσω του κανονισμού.

    Στην Παρ. 12.1.3

    Αναφέρει το σχέδιο νόμου:

    «Στις μη οικιακές εγκαταστάσεις πρέπει να ορίζεται ένα πρόσωπο ως υπεύθυνος συντήρησης. Στις οικιακές εγκαταστάσεις υπεύθυνος συντήρησης είναι ο κατά νόμο οριζόμενος.»

    Το σημείο αυτό είναι ασαφές και δεν συμβάλει στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Προτείνουμε το εξής :

    «Ο καταναλωτής αερίου οφείλει μετά την προσωρινή τροφοδότηση της εγκατάστασης με φ.αερίο να αναθέσει εγγράφως την συντήρηση της σε αδειούχο συντηρητή. Στην περίπτωση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, εκτός από τον συντηρητή πρέπει να ορισθεί υπεύθυνος της λειτουργίας της. Ο υπεύθυνος λειτουργίας διαθέτει επαγγελματική άδεια επίβλεψης της λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Ο υπεύθυνος λειτουργίας θα επιβλέπει την συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης αερίου κατά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ασφάλειας εργασίας και το πρόγραμμα λειτουργίας και συντήρησης και θα ενημερώνει το αρχείο της εγκατάστασης.

    Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εγκατάστασης με τα οριζόμενα (ως προς τη συντήρηση και τη όρους ασφαλούς λειτουργίας) θα συντάσσει έγγραφο μη συμμόρφωσης και θα το κοινοποιεί στην αρμόδια Εταιρεία Αερίου.

    Η Εταιρία Αερίου δύναται να προχωρήσει σε έκδοση της Άδειας χρήσης μόνο αφού λάβει έγγραφο ανάθεσης υπεύθυνου συντήρησης και υπεύθυνου λειτουργίας στα οποία θα γνωστοποιούνται τα στοιχεία του υπεύθυνου συντήρησης και του υπεύθυνου λειτουργίας. Τα έγγραφα της ανάθεσης θα συνοδεύονται από ανάλογα έγγραφα αποδοχής υπογεγραμμένα από τον υπεύθυνο συντηρητή και τον υπεύθυνο λειτουργίας.

    Ο καταναλωτής φ.αερίου ή ο υπεύθυνος συντήρησης ή ο υπεύθυνος λειτουργίας θα μπορούν να ακυρώσουν την παραπάνω ανάθεση οποτεδήποτε. Σε περίπτωση ακύρωσης, ο καταναλωτής οφείλει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (διάρκειας ως ενός μήνα) να καταθέσει στην εταιρεία αερίου εκ νέου νέα ανάθεση και αποδοχή. Ειδικά για τις οικιακές εγκαταστάσεις αρκεί η ανάθεση και αποδοχή μόνο υπεύθυνου συντήρησης.

    Για όποια εγκατάσταση αερίου δεν τηρούνται τα ανωτέρω, η Εταιρεία αερίου θα είναι υποχρεωμένη να διακόπτει την παροχή αερίου και να ακυρώνει την άδεια χρήσης αερίου.»

    12.4.2 Σωληνώσεις εκτός κτιρίου εντός εδάφους

    Αναφέρει το σχέδιο νόμου:

    «Πρέπει να ελέγχεται η στεγανότητα των σωληνώσεων εκτός κτιρίου εντός εδάφους κάθε 4 έτη από ένα αδειοδοτημένο εγκαταστάτη. Πρέπει να εκδίδεται αντίστοιχο πιστοποιητικό επανελέγχου.»

    Προτείνουμε να αναφέρει:

    Πρέπει να ελέγχεται η στεγανότητα των σωληνώσεων εκτός κτιρίου εντός εδάφους κάθε 4 έτη από ένα αδειοδοτημένο εγκαταστάτη. Κατά εξαίρεση στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις και σε όλες όσες τροφοδοτούνται με πίεση άνω των 100mbar, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται κάθε 2 έτη. Πρέπει να εκδίδεται αντίστοιχο πιστοποιητικό επανελέγχου.

    12.4.3 Σωληνώσεις εκτός κτιρίου εκτός εδάφους

    Αναφέρει το σχέδιο νόμου:

    να γίνεται ο έλεγχος της στεγανότητας κάθε 4 έτη με κατάλληλα μέτρα (π.χ. ακόμη και με αφρίζον μέσο υπό πίεση λειτουργίας) από ένα αδειοδοτημένο εγκαταστάτη.

    Προτείνουμε να αναφέρει:

    «να γίνεται ο έλεγχος της στεγανότητας κάθε 2 έτη με κατάλληλα μέτρα (π.χ. ακόμη και με αφρίζον μέσο υπό πίεση λειτουργίας) από ένα αδειούχο εγκαταστάτη. Κατά εξαίρεση στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις και σε όλες όσες τροφοδοτούνται με πίεση άνω των 100mbar, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται κάθε 2 έτη. Πρέπει να εκδίδεται αντίστοιχο πιστοποιητικό επανελέγχου.»

    12.4.4 Σωληνώσεις εντός κτιρίου

    Αναφέρει το σχέδιο νόμου:

    «να γίνεται έλεγχος της στεγανότητας κάθε 4 έτη με κατάλληλα μέτρα (π.χ. με αφρίζον μέσο υπό πίεση λειτουργίας για ακάλυπτες και προσπελάσιμες εσωτερικές σωληνώσεις) από ένα αδειοδοτημένο εγκαταστάτη. Πρέπει να εκδίδεται αντίστοιχο πιστοποιητικό επανελέγχου.»

    Προτείνουμε να αναφέρει:

    να γίνεται έλεγχος της στεγανότητας κάθε 2 έτη με κατάλληλα μέτρα (π.χ. με αφρίζον μέσο υπό πίεση λειτουργίας για ακάλυπτες και προσπελάσιμες εσωτερικές σωληνώσεις) από ένα αδειούχο εγκαταστάτη. Κατά εξαίρεση στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις και σε όλες όσες τροφοδοτούνται με πίεση άνω των 100mbar, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται κάθε 2 έτη. Πρέπει να εκδίδεται αντίστοιχο πιστοποιητικό επανελέγχου.

    Στο κεφάλαιο 13

    Eγκατάσταση συσκευών αερίου σε επαγγελματικά μαγειρεία. Iδιαίτερες απαιτήσεις για την τροφοδοσία αέρα και την απαγωγή των καυσαερίων

    Αναφέρει το σχέδιο νόμου:

    «13.6.3 Οι εγκαταστάσεις μηχανικής απαγωγής καυσαερίων πρέπει να έχουν κατάλληλο σχεδιασμό και κατασκευή ώστε να είναι σωστή η απαγωγή και να είναι στεγανές.

    Πριν τα καυσαέρια (μαζί με τον αέρα) εισέλθουν στους αγωγούς απαγωγής, πρέπει να καθαρισθούν με τη βοήθεια φίλτρου λίπους.

    Οι αγωγοί απαγωγής πρέπει να εκβάλλουν στο ύπαιθρο στην υψηλότερη θέση του κτιρίου. Συνιστάται η χρήση επιψευδαργυρωμένου χαλυβδοελάσματος στην κατασκευή των αγωγών.»

    Τίθεται το θέμα ότι υπάρχουν υγειονομικές διατάξεις που επιτρέπουν την έξοδο καυσαερίων από χοάνη σε επαρκές ύψος με χρήση κατάλληλων φίλτρων χαμηλότερα από τη στάθμη του κτιρίου. Επομένως θα μπορούσε να γίνει σε αυτό μια διάκριση για μαγειριά στα οποία η εγκατεστημένη ισχύς είναι χαμηλότερη παράδειγμα από 50 KW είναι δυνατή η απαγωγή καυσαερίων χαμηλότερα από στάθμη του κτιρίου υπό τη προϋπόθεση χρήσης κατάλληλων φίλτρων οσμών και λίπους. Επίσης ως γνωστόν οι επιψευδαργυρωμένοι αγωγοί παρουσιάζουν ιδιαίτερα μειωμένη αντοχή σε οξείδωση σε αυξημένες θερμοκρασίες και ενδείκνυται η χρήση ανοξείδωτων.

    Παρ. 14.2

    Αναφέρει το σχέδιο νόμου:

    «Οι εγκαταστάσεις αερίων καυσίμων ή τμήματα εγκαταστάσεων, που προϋπάρχουν της εφαρμογής του παρόντος Κανονισμού (υφιστάμενες εγκαταστάσεις), προκειμένου να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο πρέπει να προσαρμόζονται στις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού στο μέγιστο δυνατό βαθμό, υπό την έννοια ότι θα αιτιολογείται κατά την προσαρμογή ποια σημεία δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν, εντός τριών (3) ετών από τη δημοσίευσή του. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω σημεία του παρόντος Κανονισμού:

    α) Τοποθέτηση και ρύθμιση ασφαλιστικών διατάξεων έναντι υπέρβασης πίεσης (αφορά κυρίως εγκαταστάσεις φυσικού αερίου με μέγιστη πίεση λειτουργίας φυσικού αερίου πάνω από 50 mbar έως και 500 mbar).

    β) Τοποθέτηση κεντρικής βάνας απομόνωσης.

    γ) Όρια επιτρεπόμενης πτώσης πίεσης.

    Υπεύθυνοι για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ανάλογα με το πεδίο ευθύνης, είναι ο Μελετητής, ο Εγκαταστάτης και ο Επιβλέπων, οι οποίοι εκτιμούν και βεβαιώνει την εφαρμογή τους, εξασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης φυσικού αερίου, των συσκευών αερίου και του συστήματος απαγωγής καυσαερίων.

    Η επιβεβαίωση της συμμόρφωσης της εγκατάστασης φυσικού αερίου, των συσκευών αερίου και του συστήματος απαγωγής καυσαερίων με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού εκτιμάται από την Εταιρία Αερίου, η οποία αφού κρίνει σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό, βεβαιώνει τη δυνατότητα ασφαλούς λειτουργίας και παροχής αερίου, άλλως ζητά τις κατάλληλες τροποποιήσεις / βελτιώσεις.»

    Τίθεται το ερώτημα πως θα εκτιμηθεί η συμμόρφωση από την εκάστοτε Εταιρεία Αερίου όταν δεν σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν θα είναι αρμόδια να ελέγχει την καπνοδόχο διότι θεωρείται δομικό στοιχείο. Προσθήκη στην αρχή της παραγράφου:

    Κάθε καταναλωτής υφιστάμενης εγκατάστασης φ.αερίου οφείλει να αναθέσει σε μελετητή, επιβλέπων και εγκαταστάτη τη συμμόρφωση της εγκατάστασης του με τον παρόν κανονισμό.

    Προτείνεται το εξής:

    «Οι εγκαταστάσεις αερίων καυσίμων ή τμήματα εγκαταστάσεων, που προϋπάρχουν της εφαρμογής του παρόντος Κανονισμού (υφιστάμενες εγκαταστάσεις), προκειμένου να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο πρέπει να προσαρμόζονται στις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού στο μέγιστο δυνατό βαθμό, υπό την έννοια ότι θα αιτιολογείται κατά την προσαρμογή ποια σημεία δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν, εντός τριών (3) ετών από τη δημοσίευσή του. Κατά εξαίρεση η εφαρμογή του κεφαλαίου 12 του παρόντος κανονισμού πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή εντός 2 ετών.

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω σημεία του παρόντος Κανονισμού:

    α) Τοποθέτηση και ρύθμιση ασφαλιστικών διατάξεων έναντι υπέρβασης πίεσης (αφορά κυρίως εγκαταστάσεις φυσικού αερίου με μέγιστη πίεση λειτουργίας φυσικού αερίου πάνω από 50 mbar έως και 500 mbar).

    β) Τοποθέτηση κεντρικής βάνας απομόνωσης.

    γ) Όρια επιτρεπόμενης πτώσης πίεσης.

    Υπεύθυνοι για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ανάλογα με το πεδίο ευθύνης, είναι ο Μελετητής, ο Εγκαταστάτης και ο Επιβλέπων, οι οποίοι εκτιμούν και βεβαιώνει την εφαρμογή τους, εξασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης φυσικού αερίου, των συσκευών αερίου και του συστήματος απαγωγής καυσαερίων.

    Η επιβεβαίωση της συμμόρφωσης της εγκατάστασης φυσικού αερίου, των συσκευών αερίου και του συστήματος απαγωγής καυσαερίων με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού εκτιμάται από την Εταιρία Αερίου, η οποία αφού κρίνει σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό, βεβαιώνει τη δυνατότητα ασφαλούς λειτουργίας και παροχής αερίου, άλλως ζητά τις κατάλληλες τροποποιήσεις / βελτιώσεις, πάντοτε κατόπιν αυτόψίας στο χώρο της εγκατάστασης.»

    Σε αναφορά με τα παραρτήματα, διαπιστώθηκαν ορισμένα θέματα που πρέπει να αναφερθούν.

    Αναφέρει το σχέδιο νόμου:

    ΠAPAPTHMA 1(5) Yπόδειγμα

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

    «Οι συσκευές αερίου θα τεθούν σε λειτουργία από αρμόδιο κατά νόμο
    πρόσωπο και θα προσκομιστεί, με ευθύνη του επιβλέποντα, το φύλλο ελέγχου
    για τους λέβητες και λοιπές συσκευές αερίου, σύμφωνα με της ισχύουσα
    νομοθεσία.»

    Να τροποποιηθεί άμεσα:

    «Οι συσκευές αερίου θα τεθούν σε λειτουργία από αρμόδιο κατά νόμο
    πρόσωπο. Η προσκόμιση του φύλλου ελέγχου για τους λέβητες και λοιπές συσκευές αερίου θα γίνεται με ευθύνη του καταναλωτή».

    Σχόλιο: Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν σε υπόδειγμα τα καθήκοντα του συντηρητή και του καταναλωτή να τα επωμίζεται ο επιβλέπων.

    ΠAPAPTHMA 9 (πληροφοριακό)

    Όσον αφορά τις προδιαγραφές δικτύου σωληνώσεων διαπιστώθηκαν τα εξής:

    Η αναφορά στο πρότυπο ΕΝ 1044 να αντικατασταθεί από το EN ISO 1762:2010 διότι το ΕΝ 1044 έχει αποσυρθεί από το αναφερόμενο.

    Ενώ η διεθνής πρακτική και εμπειρία έχει αποδείξειότι στις σεισμογενής χώρες δεν πρέπει να επιτρέπονται στις υπόγειες συνδέσεις αγωγών αερίου ενώσεις με σπείρωμα*1 , στο σημείο 1.2.1.1.2 του σχεδίου επιτρέπεται τη σύνδεση σωληνών κάτω από το έδαφος με σπείρωμα, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωλήνες με μεγάλο πάχος π.χ κατά ΕΝ 10255 Η Ηeavy type.

    Ενώ στο ισχύον κανονισμό απαιτείται φίλτρο πριν οποιαδήποτε διάταξη ελέγχου και μείωσης πίεσης, στο παρόν κανονισμό δεν απαιτείται, γεγονός μεγάλης σημασίας. Ειδικά τα δίκτυα με συγκολλητές ενώσεις, ενδέχεται ακόμα και μετά την έκπλυση του δικτύου να παραμένουν κομμάτια από τις κολλήσεις μέσα στη σωλήνα τα οποία θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια να μην βρεθούν στο μειωτή πίεσης.

    *1 Στο σεισμό ΚΟΒΕ στην Ιαπωνία στις 17-1-1995 παρουσιάστηκε πολύ μεγάλος αριθμός βλαβών (5190 βλάβες) από θραύσεις σε βιδωτές συνδέσεις δικτύου χαμηλής πίεσης ενώ στο μέσης πίεσης που ήταν συγκολλητό παρουσιάστηκαν μόνο 14 βλάβες. Επίσης αρκετές νομοθεσίες κρατών ή πολιτειών απαγορεύουν τις υπόγειες βιδωτές συνδέσεις γιατί τα στεγανοποιητικά κατά τη σειρά ΕΝ 751 δεν έχουν δοκιμαστεί σε μακροχρόνια παραμονή στο έδαφος όπου μπορεί να υπάρχουν διαβρωτικές ενώσεις.