Άρθρο 22 Ενώσεις – Ομοσπονδία – Προσθήκη άρθρου 6ΙΔ στον ν. 3468/2006

Στο Κεφάλαιο ΒΑ’ του ν. 3468/2006 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 6ΙΔ ως εξής:
«Άρθρο 6ΙΔ
Ενώσεις – Ομοσπονδία
1. Πέντε (5) τουλάχιστον Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.), μπορούν να συστήσουν ένωση Κ.Α.Ε., με σκοπό τον συντονισμό και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους. Η γενική συνέλευση της ένωσης Κ.Α.Ε., απαρτίζεται από τους αντιπροσώπους των Κ.Α.Ε. που μετέχουν στην ένωση. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των Κ.Α.Ε., σε αναλογία ένα (1) στα πέντε (5) μέλη της Κ.Α.Ε.. Αν το υπόλοιπο της διαίρεσης του αριθμού των μελών υπερβαίνει τον αριθμό δύο (2), η Κ.Α.Ε. εκλέγει έναν (1) ακόμη αντιπρόσωπο. Κ.Α.Ε. με λιγότερα από πέντε (5) μέλη, εκλέγει έναν (1) αντιπρόσωπο. Κ.Α.Ε. με περισσότερα από εξήντα (60) μέλη, εκλέγει δέκα (10) αντιπροσώπους.
2. Οι ενώσεις Κ.Α.Ε. όλης της χώρας μπορούν να συστήσουν την Ομοσπονδία των Κ.Α.Ε. για τον συντονισμό και τη γενικότερη εκπροσώπησή τους. Στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας συμμετέχουν όλες οι ενώσεις, με δύο (2) αντιπροσώπους έκαστη. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των ενώσεων.
3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 12 του ν. 1667/1986 (Α’ 196).».

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 13:54 | Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων και Υποστηρικτικών Φορέων

    Σχετικά με την 1η παράγραφο, όπου προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης Ένωσης Κ.Α.Ε, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η δυνατότητα σχηματισμού Ένωσης σε τοπικό επίπεδο, ήτοι να διατηρηθεί η προϋπόθεση της ύπαρξης κοινής έδρας σε επίπεδο Περιφέρειας που εισήγαγε ο νόμος 4513/2018, η οποία ανταποκρίνεται και στον εν γένει συλλογικό τρόπο οργάνωσης των συνεταιριστικών σχημάτων. Προτείνουμε, όμως, τη μείωση του ελάχιστου αριθμού των Κ.Α.Ε που απαιτείται για τη δημιουργία της Ένωσης σε τρεις (3) τουλάχιστον Κ.Α.Ε, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξή τους και σε επίπεδο επαρχίας, όπου συναντώνται λιγότεροι ενεργειακοί συνεταιρισμοί ανά Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, προτείνουμε την ακόλουθη διατύπωση της διάταξης: “Τρεις (3) τουλάχιστον Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.) που έχουν την έδρα τους στην ίδια Περιφέρεια μπορούν να συστήσουν Ένωση Κ.Α.Ε. με σκοπό το συντονισμό και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους.”

    Ένας επιπλέον προβληματισμός είναι ο κατακερματισμός ενώσεων και ομοσπονδιών ανα κατηγορία (ΕΚΟΙΝ νομου 4513, ενεργειακές κοινότητες ΑΠΕ και ενεργειακές κοινότητες πολιτών). Καθώς και οι τρεις κατηγορίες έχουν σε μεγάλο βαθμό κοινούς στόχους και ανάγκες, η δικτύωση και η εκπροσώπηση των ενεργειακών κοινοτήτων αποτελούν δραστηριότητες κομβικής σημασίας. Οι ενώσεις και η ομοσπονδία θα έχουν καταλυτικό ρόλο σε αυτές – όπως εξάλλου συμβαίνει και σε άλλες μορφές αστικών και αγροτικών συνεταιρισμών. Προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενώσεων και ομοσπονδιών όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργειακές κοινότητες και απο τις τρεις κατηγορίες και όχι η κάθε κατηγορία να έχει τις δικές τις ενώσεις και ομοσπονδίες.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 08:15 | Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής

    Προτείνουμε την ακόλουθη διατύπωση της διάταξης: “Τρείς (3) τουλάχιστον Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.) που έχουν την έδρα τους στην ίδια Περιφέρεια, μπορούν να συστήσουν Ένωση Κ.Α.Ε. με σκοπό το συντονισμό και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους.”
    Ένας επιπλέον προβληματισμός είναι ο κατακερματισμός ενώσεων και ομοσπονδιών ανα κατηγορία (ΕΚΟΙΝ νομου 4513, ενεργειακές κοινότητες ΑΠΕ και ενεργειακές κοινότητες πολιτών). Προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενώσεων και ομοσπονδιών όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργειακές κοινότητες και απο τις τρεις κατηγορίες και όχι η κάθε κατηγορία να έχει τις δικές τις ενώσεις και ομοσπονδίες.

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 20:15 | Οργάνωση ΗΛΕΚΤΡΑ ENERGY

    Σχετικά με την 1η παράγραφο, όπου προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης Ένωσης Κ.Α.Ε, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η δυνατότητα σχηματισμού Ένωσης σε τοπικό επίπεδο, ήτοι να διατηρηθεί η προϋπόθεση της ύπαρξης κοινής έδρας σε επίπεδο Περιφέρειας που εισήγαγε ο νόμος 4513/2018, η οποία ανταποκρίνεται και στον εν γένει συλλογικό τρόπο οργάνωσης των συνεταιριστικών σχημάτων. Προτείνουμε, όμως, τη μείωση του ελάχιστου αριθμού των Κ.Α.Ε που απαιτείται για τη δημιουργία της Ένωσης σε τρεις (3) τουλάχιστον Κ.Α.Ε, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξή τους και σε επίπεδο επαρχίας, όπου συναντώνται λιγότεροι ενεργειακοί συνεταιρισμοί ανά Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, προτείνουμε την ακόλουθη διατύπωση της διάταξης: “Τρείς (3) τουλάχιστον Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.) που έχουν την έδρα τους στην ίδια Περιφέρεια μπορούν να συστήσουν Ένωση Κ.Α.Ε. με σκοπό το συντονισμό και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους.”

    Ένας επιπλέον προβληματισμός είναι ο κατακερματισμός ενώσεων και ομοσπονδιών ανά κατηγορία (ΕΚΟΙΝ νόμου 4513, ενεργειακές κοινότητες ΑΠΕ και ενεργειακές κοινότητες πολιτών). Καθώς και οι τρεις κατηγορίες έχουν σε μεγάλο βαθμό κοινούς στόχους και ανάγκες, η δικτύωση και η εκπροσώπηση των ενεργειακών κοινοτήτων αποτελούν δραστηριότητες κομβικής σημασίας. Οι ενώσεις και η ομοσπονδία θα έχουν καταλυτικό ρόλο σε αυτές – όπως εξάλλου συμβαίνει και σε άλλες μορφές αστικών και αγροτικών συνεταιρισμών. Προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενώσεων και ομοσπονδιών όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργειακές κοινότητες και από τις τρεις κατηγορίες και όχι η κάθε κατηγορία να έχει τις δικές τις ενώσεις και ομοσπονδίες.

  • Δεν μπορούμε να διακρίνουμε το λόγο για τον οποίο θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές μορφές ενώσεων και τρεις διαφορετικές Ομοσπονδίες, για οργανώσεις που επί της ουσίας είναι ομοειδής.

    ***********************************************************

    Στο Άρθρο 22 Παράγραφος 1:

    Τα εδάφια:

    «Πέντε (5) τουλάχιστον Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.), μπορούν να συστήσουν ένωση Κ.Α.Ε., με σκοπό τον συντονισμό και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους. Η γενική συνέλευση της ένωσης Κ.Α.Ε., απαρτίζεται από τους αντιπροσώπους των Κ.Α.Ε. που μετέχουν στην ένωση. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των Κ.Α.Ε., σε αναλογία ένα (1) στα πέντε (5) μέλη της Κ.Α.Ε.. Αν το υπόλοιπο της διαίρεσης του αριθμού των μελών υπερβαίνει τον αριθμό δύο (2), η Κ.Α.Ε. εκλέγει έναν (1) ακόμη αντιπρόσωπο. Κ.Α.Ε. με λιγότερα από πέντε (5) μέλη, εκλέγει έναν (1) αντιπρόσωπο. Κ.Α.Ε. με περισσότερα από εξήντα (60) μέλη, εκλέγει δέκα (10) αντιπροσώπους».

    Προτείνουμε να αντικατασταθούν με τα εδάφια:

    «Πέντε (5) τουλάχιστον Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.), Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών (Ε.Κ.Π.), Κοινότητες Ενέργειας (Ε.Κ.) του ν. 4513/2018, μπορούν να συστήσουν ένωση ενεργειακών συνεταιρισμών (Ε.Ε.Σ.) για τον συντονισμό και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους. Η γενική συνέλευση της ένωσης ενεργειακών συνεταιρισμών, απαρτίζεται από τους αντιπροσώπους των μελών που μετέχουν στην ένωση. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των μελών, σε αναλογία ένα (1) στα πέντε (5) μέλη. Κ.Α.Ε., Ε.Κ.Π., Ε.Κ. με λιγότερα από πέντε (5) μέλη, εκλέγουν έναν (1) αντιπρόσωπο. Ο μέγιστος αριθμός αντιπροσώπων που μπορεί να εκλέξει μια Κ.Α.Ε., Ε.Κ.Π., Ε.Κ. στην ένωση είναι δέκα (10)».

    ***********************************************************

    Στο Άρθρο 22 Παράγραφος 2:

    Τα εδάφια:

    «Οι ενώσεις Κ.Α.Ε. όλης της χώρας μπορούν να συστήσουν την Ομοσπονδία των Κ.Α.Ε. για τον συντονισμό και τη γενικότερη εκπροσώπησή τους. Στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας συμμετέχουν όλες οι ενώσεις, με δύο (2) αντιπροσώπους έκαστη. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των ενώσεων»

    Προτείνουμε να αντικατασταθούν με τα εδάφια:

    «Οι ενώσεις Κ.Α.Ε., Ε.Κ.Π. και Ε.Κ. όλης της χώρας ή τουλάχιστον 10 Κ.Α.Ε., Ε.Κ.Π. και Ε.Κ., με περισσότερα από τριάντα 30 μέλη καθεμία, μπορούν να συστήσουν την Ομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών Ελλάδας (Ο.Ε.Κ.Ε.) για τον συντονισμό και τη γενικότερη εκπροσώπησή τους. Η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας, απαρτίζεται από τους αντιπροσώπους των μελών που μετέχουν σε αυτή. Οι αντιπρόσωποι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των μελών, σε αναλογία ένα (1) στα δεκαπέντε (15) μέλη. Ο μέγιστος αριθμός αντιπροσώπων που μπορεί να εκλέξει μια Κ.Α.Ε., Ε.Κ.Π., Ε.Κ. ή μία Ε.Ε.Σ. στην Ομοσπονδία είναι δέκα (10)».