Άρθρο 15 Σύσταση Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας-Προσθήκη άρθρου 6Ζ στον ν. 3468/2006

Στο Κεφάλαιο ΒΑ’ του ν. 3468/2006 (Α’129) προστίθεται άρθρο 6Ζ ως εξής:
«Άρθρο 6Ζ
Σύσταση Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας
1. Για τη σύσταση της Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας (Κ.Α.Ε.), τηρείται η διαδικασία ίδρυσης του αστικού συνεταιρισμού του ν. 1667/1986 (Α’ 196). Το καταστατικό συντάσσεται και υπογράφεται από τα μέλη της, σύμφωνα με το άρθρο 6Γ του παρόντος.
2. Στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η τήρηση του Μητρώου Κ.Α.Ε. και Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών του άρθρου 6Η, προσκομίζονται τα εξής δικαιολογητικά:
α) Το καταστατικό της Κ.Α.Ε., το οποίο αποτυπώνει την τήρηση των προϋποθέσεων των άρθρων 6Β και 6Γ και έχει το ελάχιστο περιεχόμενο του άρθρου 6ΣΤ.
β) Για όσα μέλη απαιτείται να θεμελιώνεται η εγγύτητα, κατά την περ. 16β του άρθρου 2:
βα) συμβολαιογραφικά έγγραφα ή δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα φυσικά πρόσωπα – μέλη που αποδεικνύουν την πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο, εντός της περιφέρειας δραστηριοποίησης ή ανάπτυξης του έργου ανανεώσιμης ενέργειας της Κ.Α.Ε. ή
ββ) πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης των φυσικών προσώπων – μελών που είναι δημότες δήμου της περιφέρειας, εντός της οποίας η Κ.Α.Ε. δραστηριοποιείται ή αναπτύσσει το έργο ανανεώσιμης ενέργειας.
γ) Τα καταστατικά των νομικών προσώπων – μελών της Κ.Α.Ε., αν υφίστανται νομικά πρόσωπα.
δ) Λοιπά στοιχεία για νομικά πρόσωπα, προκειμένου να ελεγχθεί ο χαρακτήρας της επιχείρησης ως μικρομεσαίας επιχείρησης ή αγροτικού συνεταιρισμού.
3. Η Κ.Α.Ε. αποκτά νομική προσωπικότητα με την καταχώριση του καταστατικού της στο Μητρώο Κ.Α.Ε. και Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών του Γ.Ε.ΜΗ. του ν. 3419/2005 (Α’ 267), σύμφωνα με το άρθρο 6Η του παρόντος. Δεν απαιτείται καταχώριση στο μητρώο συνεταιρισμών του Ειρηνοδικείου της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 1667/1986, ούτε οι κοινοποιήσεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 6 του ίδιου άρθρου.
4. Προβολή ακυρότητας σχετικά με τη σύσταση της Κ.Α.Ε. επιτρέπεται μόνο με αγωγή, που ασκείται μέσα σε δύο (2) μήνες από τότε που ο ενάγων έλαβε γνώση της καταχώρισης και πάντως όχι αργότερα από έξι (6) μήνες από την καταχώριση, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 1 του ν. 1667/1986.»