Άρθρο 30 Συμβούλιο Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Αντικατάσταση άρθρου 6 ν. 3199/2003

 

Το άρθρο 6 του ν. 3199/2003 (Α’ 280), περί των Συμβουλίων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 6

Συμβούλιο Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης

  1. Σε κάθε Υδατικό Διαμέρισμα που εκτείνεται στα διοικητικά όρια μιας ή περισσοτέρων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων συστήνεται Συμβούλιο Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Σ.Υ.Α.Δ.), το οποίο αποτελεί όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης για θέματα προστασίας και διαχείρισης υδάτων.
  2. Τα μέλη του Σ.Υ.Α.Δ. δεν είναι αμειβόμενα. Ειδικότερα συμμετέχουν:

α) ο Γραμματέας της οικείας αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως Πρόεδρος, με την επιφύλαξη της παρ. 3,

β) οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που είναι αρμόδιες για το Υδατικό Διαμέρισμα,

γ) ένας (1) εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια, στα διοικητικά όρια των οποίων εκτείνεται το Υδατικό Διαμέρισμα,

δ) ένας (1) εκπρόσωπος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,

ε) ένας (1) εκπρόσωπος από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,

στ) ένας (1) εκπρόσωπος από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας,

ζ) ένας (1) εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών,

η) ένας (1) εκπρόσωπος από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Αν μετά την παρέλευση δύο (2) μηνών από την αποστολή σχετικής πρόσκλησης, οι φορείς της περ. ζ) δεν επιλέξουν κοινό εκπρόσωπο, μπορεί να επιλεχθεί από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ένας από τους ήδη προτεινόμενους εκπροσώπους που υπέδειξαν οι εν λόγω φορείς.

  1. 3. Το Σ.Υ.Α.Δ. συγκροτείται με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το Σ.Υ.Α.Δ. συγκαλείται με μέριμνα του Προέδρου του. Σε περίπτωση που το Υδατικό Διαμέρισμα ή η λεκάνη απορροής ποταμού ανήκει στην αρμοδιότητα περισσοτέρων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα καθήκοντα Προέδρου του Σ.Υ.Α.Δ. ασκούνται από κοινού, από τους Γραμματείς των εν λόγω Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 5.
  2. Στις συνεδριάσεις του Σ.Υ.Α.Δ. μπορεί να συμμετέχουν, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωποι και άλλων φορέων, ιδίως της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων–Υγροτόπων, των οικείων παρόχων υπηρεσιών ύδατος, καθώς και εξειδικευμένοι επιστήμονες, για την ανάλυση και παρουσίαση θεμάτων τεχνικής φύσεως.
  3. To Σ.Υ.Α.Δ. εκφράζει τη γνώμη του προς τους Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εφόσον του ζητηθεί, για κάθε θέμα προστασίας και διαχείρισης των υδάτων.
  4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών εξειδικεύονται η συγκρότηση των Σ.Υ.Α.Δ., ο τρόπος λειτουργίας, εκπροσώπησης και λήψης αποφάσεων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα. Με όμοια απόφαση μπορεί να τροποποιείται η σύνθεση του Σ.Υ.Α.Δ., ως προς τον αριθμό και τις ιδιότητες των μελών του.
  5. Όπου στον παρόντα αναφέρεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Υδάτων και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης νοούνται το Συμβούλιο και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αντίστοιχα.».

 

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 13:10 | Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

    Στο Συμβούλιο Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απουσιάζουν τελείως οι χρήστες νερού, δηλαδή οι ΔΕΥΑ, οι ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, κ.α.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 12:20 | ΗΛΙΑΣ ΚΑΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Καλημέρα,

    Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας του χώρου των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων στην Ελλάδα, έργων που λειτουργούν κατά το ρου του ποταμού.

    Είναι απαραίτητο να συμμετέχει εκπρόσωπός του στο κάθε Συμβούλιο Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Σ.Υ.Α.Δ.), το οποίο αποτελεί όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης για θέματα προστασίας και διαχείρισης υδάτων, ιδρύεται σε κάθε Υδατικό Διαμέρισμα που εκτείνεται στα διοικητικά όρια μιας ή περισσοτέρων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και στο οποίο συμμετέχουν πλήθος εκπροσώπων φορέων που δεν έχουν καμία σχέση με το νερό.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 12:31 | WWF Ελλάς

    Άρθρο 30 Συμβούλιο Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Αντικατάσταση άρθρου 6 ν. 3199/2003

    Τα Συμβούλια Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποτελούν καλά παραδείγματα οργάνων κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης για θέματα προστασίας και διαχείρισης του ζωτικού υδάτινου πόρου, ωστόσο, στην πράξη δεν είναι εύκολη η συγκρότησή τους σε σώμα. Δεν φαίνεται, όμως, να επιλύει το ζήτημα αυτό η εισαγόμενη ρύθμιση.

    Επιπρόσθετα, δεν είναι σαφές γιατί αφαιρέθηκε η γνωμοδοτική αρμοδιότητα των Συμβουλίων Υδάτων επί των προσχεδίων ΣΔΛΑΠ πριν από την έγκρισή τους, ούτε και η αρμοδιότητα εκπόνησης της διαβούλευσης. Προτείνεται η διατήρηση των ρυθμίσεων αυτών που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθ. 6 του ν. 3199/2003, όπως ισχύει.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 11:05 | Σαφαρίκας Νικόλαος

    Στο άρθρο αυτό εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι απουσιάζουν οι φορείς ύδρευσης, όταν στο Ν. 3199/2003 συμμετείχε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Εκπρόσωπος των ΔΕΥΑ του υδατικού διαμερίσματος.
    Δεν είναι δυνατόν να μην υφίσταται συμμετοχή των Δ.Ε.Υ.Α., της ΚΕΔΕ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, διότι δεν είναι δυνατό από ένα όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης για θέματα προστασίας και διαχείρισης υδάτων όπως το Συμβούλιο Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι των εν λόγω φορέων, ενώ συμμετέχει πλήθος άλλων φορέων.
    Θεωρούμε επομένως ότι στο άρθρο αυτό Θα πρέπει να συμπληρωθεί και να προστεθεί ένας (1) εκπρόσωπος από κάθε Περιφερειακή Ένωση Δήμων που δραστηριοποιείται εντός του υδατικού διαμερίσματος, ένας (1) εκπρόσωπος όλων των οικείων δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης που δραστηριοποιούνται εντός του υδατικού διαμερίσματος, που διακρίνεται για την επιστημονική του κατάρτιση, την επαγγελματική του ικανότητα και την εξειδικευμένη εμπειρία του.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 01:21 | ΠΟΕ ΔΕΥΑ

    Στο άρθρο αυτό Θα πρέπει να προστεθεί η συμμετοχή των Δ.Ε.Υ.Α. διότι δεν είναι δυνατό από ένα όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης για θέματα προστασίας και διαχείρισης υδάτων όπως το Συμβούλιο Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α., ενώ συμμετέχει πλήθος άλλων φορέων.

  • 24 Φεβρουαρίου 2023, 18:37 | ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    «24 Φεβρουαρίου 2023, 15:15 | ΕΥΔΑΠ
    Μόνιμος Σύνδεσμος

    Στο εδάφιο 2 προτείνουμε να προστεθεί σημείο

    θ) ένας (1) εκπρόσωπος από τους οικείους παρόχους υπηρεσιών ύδατος»

    Εκτός και αν μπορείς ανώνυμε ΕΥΔΑΠ να αιτιολογήσεις / τεκμηριώσεις λόγο ή λόγους για τους οποίους ο/οι πάροχος/οι να έχουν θέση και ενδεχομένως και δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο υδάτων, θεωρώ ότι είναι λόγω ασυμβίβαστου οικονομικών συμφερόντων πρέπει να αποκλειστούν.

    Καλή προσπάθεια όμως… δεν λέω.

  • 24 Φεβρουαρίου 2023, 15:15 | ΕΥΔΑΠ

    Στο εδάφιο 2 προτείνουμε να προστεθεί σημείο

    θ) ένας (1) εκπρόσωπος από τους οικείους παρόχους υπηρεσιών ύδατος

  • Στο άρθρο αυτό Θα πρέπει να προστεθεί η συμμετοχή των Δ.Ε.Υ.Α. διότι δεν είναι δυνατό από ένα όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης για θέματα προστασίας και διαχείρισης υδάτων όπως το Συμβούλιο Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α., ενώ συμμετέχει πλήθος άλλων φορέων.

  • 24 Φεβρουαρίου 2023, 11:03 | ΓΟΕΒ Σερρών

    Γιατί δεν υπάρχει εκπρόσωπος από τους Ο.Ε.Β. αλλά και από ους υπόλοιπους παρόχους ύδατος;

    Αφού αποτελεί όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης για θέματα προστασίας και διαχείρισης υδάτων γιατί κρινόμαστε ερήμην;

  • 23 Φεβρουαρίου 2023, 13:27 | ΚΕΔΕ

    Δεν συμφωνούμε με την κατάργηση της συμμετοχής εκπροσώπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και εκπροσώπου των ΔΕΥΑ στο Συμβούλιο Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης (άρθρο 30), ενώ μέχρι σήμερα προβλέπεται η συμμετοχή τους (άρθρο 6 του Ν.3199/2003).

  • 20 Φεβρουαρίου 2023, 17:07 | ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    «20 Φεβρουαρίου 2023, 11:50 | Βασίλειος Σούλης
    Μόνιμος Σύνδεσμος

    Απαιτείται οπωσδήποτε η στελέχωση με ένα στέλεχος της ΕΥΔΑΠ για το υδατικό διαμέρισμα της Κεντρικής Ελλάδας και ένα στέλεχος της ΕΥΑΘ για το διαμέρισμα της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η συγκέντρωση και η μεταφορά του πόρου του νερού είναι απαραίτητη για την υδροδότηση τουλάχιστον 6εκ απο τα 10εκ της Ελληνικής Επικράτειας. Παράλληλα η ανάπτυξη των εταιριών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε περιοχές με μεγάλη αύξηση πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες κάνει υποχρεωτική την συμμετοχή στελεχών των εταιριών αυτών στα συμβούλια υδάτων».

    Πες μου σε παρακαλώ ΣΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΗ ποιά είναι τα 4 εκατομμύρια ανθρώπων για τα οποία δεν είναι απαραίτητη η συγκέντρωση και η μεταφορά του πόρου του νερού;

  • 20 Φεβρουαρίου 2023, 11:50 | Βασίλειος Σούλης

    Απαιτείται οπωσδήποτε η στελέχωση με ένα στέλεχος της ΕΥΔΑΠ για το υδατικό διαμέρισμα της Κεντρικής Ελλάδας και ένα στέλεχος της ΕΥΑΘ για το διαμέρισμα της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η συγκέντρωση και η μεταφορά του πόρου του νερού είναι απαραίτητη για την υδροδότηση τουλάχιστον 6εκ απο τα 10εκ της Ελληνικής Επικράτειας. Παράλληλα η ανάπτυξη των εταιριών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε περιοχές με μεγάλη αύξηση πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες κάνει υποχρεωτική την συμμετοχή στελεχών των εταιριών αυτών στα συμβούλια υδάτων.

  • 16 Φεβρουαρίου 2023, 15:21 | Basiliy

    Bravo