Άρθρο 15 Συλλογή στοιχείων – Τροποποίηση άρθρου 27 ν. 4001/2011

 

Στα στοιχεία της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179), προστίθεται η συλλογή ποιοτικών στοιχείων, προστίθεται παρ. 3, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επικαιροποιείται ως προς την επωνυμία της Αρχής, και το άρθρο 27 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 27

Συλλογή στοιχείων

  1. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) δύναται να συλλέγει πάσης φύσεως στοιχεία, ιδίως τεχνικά, ποιοτικά, οικονομικά, λογιστικά, εμπορικά και άλλα συναφή στοιχεία, προκειμένου να εκπληρώνει αποτελεσματικά τις εκ του νόμου αρμοδιότητές της.
  2. Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δύναται να απαιτεί πληροφορίες από τις επιχειρήσεις που ασκούν Ενεργειακές Δραστηριότητες σχετικά με την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, συμπεριλαμβανομένης της αιτιολόγησης για οποιαδήποτε άρνηση χορήγησης πρόσβασης σε τρίτους, καθώς και οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με μέτρα αναγκαία για την ενίσχυση των Συστημάτων ή των Δικτύων Διανομής Ενέργειας. Σε περίπτωση άρνησης ή καθυστέρησης παροχής στοιχείων ή υποβολής ελλιπών στοιχείων, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δύναται να επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπονται στην περίπτωση α` της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του ν. 3959/2011.
  3. α) Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. έχει πρόσβαση σε στοιχεία βάσης δεδομένων, είτε παρόχου, είτε Υπουργείου για την αξιολόγηση:

αα) της κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος,

αβ) της ποιότητας του πόσιμου νερού και των λυμάτων εκροής,

αγ) της επάρκειας του πόσιμου νερού,

αδ) της εξυπηρέτησης καταναλωτών,

αε) των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων.

β) Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. έχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων των παρόχων, για το σύνολο των στοιχείων που είναι απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

γ) Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. έχει πρόσβαση στα στοιχεία και τα πληροφοριακά συστήματα των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.), στο πλαίσιο εκπλήρωσης των αρμοδιοτήτων της. Επιπλέον, έχει πρόσβαση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων του άρθρου 53 του ν. 4819/2021 (A’ 129), αναφορικά με τα στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων αποβλήτων των ΦΟ.Δ.Σ.Α. και των εγκαταστάσεων που διαχειρίζονται, στις ετήσιες εκθέσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, καθώς και στο σύνολο των απαραίτητων στοιχείων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.».

 

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 13:01 | Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

    Στην παράγραφο 3 αναφέρονται μια σειρά από στοιχεία για αξιολόγηση, αλλά δεν αναφέρεται κανένα στοιχείο για το αρδευτικό νερό. Τελικά το σχέδιο νόμου αφορά και τους παρόχους νερού άρδευσης και άλλων χρήσεων?

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 12:44 | WWF Ελλάς

    Άρθρο 15 Συλλογή στοιχείων – Τροποποίηση άρθρου 27 ν. 4001/2011

    Οι μνημονευόμενες στο άρθρο 15 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πληροφορίες θα πρέπει να είναι και δημόσια διαθέσιμες, όπως και οι πληροφορίες που περιέχονται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθ. 17 τη οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 “τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι διατίθενται επαρκείς, επικαιροποιημένες πληροφορίες για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, σύμφωνα με το παράρτημα IV”.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 10:48 | Σαφαρίκας Νικόλαος

    Στην παράγραφο 3 του εν λόγω άρθρου γίνεται αναφορά για πρόσβαση της ΡΑΑΕΥ σε στοιχεία βάσης δεδομένων.
    Η ΕΔΕΥΑ διαθέτει από έτη βάση δεδομένων που μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί, όπου συλλέγονται στοιχεία του συνόλου των ΔΕΥΑ, οικονομικά και τεχνικά και ταυτόχρονα γίνεται συγκριτική αξιολόγηση αυτών.
    Καλό θα είναι να ληφθεί υπόψη και να μην δημιουργούνται συνεχώς νέες πλατφόρμες και βάσεις, όπου κάθε φορέας θα πρέπει να εισάγει τα ίδια στοιχεία δύο και τρεις φορές.

  • 27 Φεβρουαρίου 2023, 01:19 | ΠΟΕ ΔΕΥΑ

    Η νέα Ρυθμιστική Αρχή έχει αρμοδιότητες και πρόσβαση στα στοιχεία παρόχων και Υπουργείων !!! χωρίς να καθορίζονται σαφείς όροι. Προτείνεται η απόσυρση του άρθρου. Τα στοιχεία μπορεί να χορηγούνται από τους παρόχους με διαδικασίες που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία τους.

  • 24 Φεβρουαρίου 2023, 14:50 | ΜΑΡΙΑ Τ.

    Στην παράγραφο 3 του άρθρου 15 η περίπτωση (αβ) να τροποποιηθεί ως εξής :
    (αβ) της ποιότητας του πόσιμου νερού και των λυμάτων εισροής και εκροής των ΕΕΛ

  • 23 Φεβρουαρίου 2023, 21:35 | Δημοπούλου Αργυρή, ΜΟΔ αε/Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης Περιβάλλοντος

    Η περίπτωση αε) αναφέρει ότι η «η ΡΑΑΕΥ έχει πρόσβαση ….σε στοιχεία βάσης δεδομένων…..για την αξιολόγηση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων». Πρέπει να γίνει σαφές τι αφορά γιατί ήδη η αξιολόγηση της ποιότητας των λυμάτων εκροής καλύπτεται με την περίπτωση αβ).

  • 20 Φεβρουαρίου 2023, 10:02 | ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ (2η απόπειρα δημοσίευσης)

    Για τα στοιχεία τα οποία συλλέγει ή στα οποία έχει πρόσβαση η ΡΑΕ ή η ΡΑΑΕΥ, με ποιόν / ποιούς τρόπους αποδεικνύεται από τον συντάκτη η μη-διάθεση, μη-πώληση, μη-αποθήκευση, μη-επεξεργασία των δεδομένων ή παράγωγων αυτού προς επιχειρήσεις / βιομηχανίες / πολυεθνικές / τραπεζικούς κ επενδυτικούς οργανισμούς / ξένους κρατικούς φορείς κ.α. χωρίς την συγκατάθεση των ατόμων που αυτά αφορούν άμεσα ή έμμεσα;

  • 19 Φεβρουαρίου 2023, 20:41 | ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ

    Για τα στοιχεία τα οποία συλλέγει ή στα οποία έχει πρόσβαση η ΡΑΕ ή η ΡΑΑΕΥ, με ποιόν / ποιούς τρόπους αποδεικνύεται από τον συντάκτη η μη-διάθεση, μη-πώληση, μη-αποθήκευση, μη-επεξεργασία των δεδομένων ή παράγωγων αυτού προς επιχειρήσεις / βιομηχανίες / πολυεθνικές / τραπεζικούς κ επενδυτικούς οργανισμούς / ξένους κρατικούς φορείς κ.α. χωρίς την συγκατάθεση των ατόμων που αυτά αφορούν άμεσα ή έμμεσα;