Άρθρο 55 Χρηματοδοτικά και άλλα κίνητρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης

1. Με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει μέτρα και προωθεί δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού αρμοδιότητας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δύναται να εγκρίνονται μέτρα κ αι να παρέχονται χρηματοδοτικά, θεσμικά, διοικητικά, οικονομικά και άλλα κίνητρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο φορέας υλοποίησης ο οποίος δύναται να ορίζεται ως αναθέτουσα αρχή, ο προϋπολογισμός του σχετικού προγράμματος, οι ωφελούμενοι του προγράμματος, τα κριτήρια επιλογής τους, το πεδίο δραστηριοποίησής τους, ο φορέας χρηματοδότησης, το είδος της χρηματοδότησης και το ποσοστό αυτής, ο τρόπος πληροφόρησης για το πρόγραμμα, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής σε αυτό, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προθεσμία υποβολής τους, η διαδικασία παραλαβής, ελέγχου, αξιολόγησης και έγκρισης των αιτήσεων, η διαδικασία υποβολής ενστάσεων, η διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησης, ο τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης, οι επιμέρους στόχοι ενεργειακής απόδοσης και ο τρόπος επίτευξης αυτών, οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων, οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή του προγράμματος.

  • 8 Νοεμβρίου 2023, 12:59 | Ελένη

    Θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσίευση του Οδηγού του Προγράμματος προτού ανοίξει το Πρόγραμμα προς ενημέρωση και σχολιασμό όλων των ενδιαφερομένων, δεδομένου πως υπάρχουν και Δήμοι εκτός ΚΕΔΕ.

  • 8 Νοεμβρίου 2023, 12:36 | Παναγιώτης

    Σωστή η πρόταση για πρόγραμμα οδοφωτισμού, παρόλα αυτά η διαδικασία που αναφέρεται με τη γνώμη της ΚΕΔΕ είναι χρονοβόρα και θα καθυστερήσει την έναρξη του προγράμματος.

  • 3 Νοεμβρίου 2023, 07:23 | Γιώργος

    Καλημέρα σας ,
    Με κάποιο τρόπο πρέπει να αποφεύγονται παθογένειες με την υπερτιμολόγηση ( έλεγχος τιμών από τον πωλητή της προσφοράς) και οι προσφορές που θα κατατίθενται να έχουν εγγυήσεις για οποιαδήποτε αστοχία προκύπτει σε υλικό εξοπλισμό η τεχνικό σφάλμα.
    Επίσης ως μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου θα πρέπει να κοιτάξουμε και την ελαχιστοποίηση των τσιμέντων και στις υπερβολικές ασφαλτοστρώσεις που συμβάλλουν ως θερμοσυσσωρευτές.
    Ευχαριστώ