Άρθρο 27 Κατάργηση της υποχρέωσης εγκατάστασης δικτύου αερίων καυσίμων – Κατάργηση π.δ. 420/1987

Tο π.δ. 420/1987 (A’ 187), περί εγκατάστασης δίκτύων αερίων καυσίμων σε οικοδομές, καταργείται.

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 21:56 | ΔΕΔΑ

    Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και το αρ.27 αυτού, προτείνεται η κατάργηση του Π.Δ 420/1987 (A’ 187), περί εγκατάστασης δικτύων αερίων καυσίμων σε οικοδομές. Επιπλέον, στην ανάλυση των συνεπειών της εν λόγω ρύθμισης, η προτεινόμενη κατάργηση αιτιολογείται με το σκεπτικό της μη ανταπόκρισης του Π.Δ. «στις σύγχρονες απαιτήσεις για την περιβαλλοντική προστασία».
    Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της περιβαλλοντικής προστασίας ενώ δεν λαμβάνει υπόψιν τα τεχνικά δεδομένα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επέφερε η προτεινόμενη μεταβολή του θεσμικού πλαισίου.
    Η κατάργηση του ΠΔ 420/1987 επιφέρει την κατάργηση της υποχρεωτικής διάταξης για δυνατότητα εγκατάστασης δικτύου φυσικούς αερίου για κάθε νέο κτίριο, ενώ για υφιστάμενα κτίρια (α) επιφέρει την κατάργηση της δυνατότητα αλλαγής του συστήματος κεντρικής θέρμανσης, και του σχετικού εξοπλισμού (από πετρέλαιο έως φυσικό αέριο) με την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών και (β) καταργείται επίσης η δυνατότητα αυτονομίας των χρηστών εάν υπάρχει κεντρική θέρμανση, δηλαδή περιπτώσεις που αφορούν την οριστική αποσύνδεση της οριζόντιας ιδιοκτησίας από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης προτίθεται να εγκαταστήσει αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.
    Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, είναι προφανές ότι η κατάργηση του ΠΔ 420/1987 δεν μπορεί να δημιουργήσει κανένα όφελος σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε μπορεί να λεχθεί ότι οι διατάξεις του δεν πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
    Η κατάργηση της εν θέματι νομοθετικής διάταξης:
    • Για τα υφιστάμενα κτίρια, οδηγεί στη διατήρηση της θέρμανσης με πετρέλαιο, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά τους χρήστες σε απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης καθώς πλέον, σύμφωνα με την πλειοψηφία των Κανονισμών Ιδιοκτητών, θα απαιτείται ομοφωνία από όλους τους συνιδιοκτήτες (εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στον Κανονισμό Ιδιοκτητών του κτιρίου), κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε, αφαιρεί τα δικαιώματα αυτονομίας των χρηστών.

    • Για τα νέα κτίρια, η κατάργηση της υποχρεωτικής διάταξης για δυνατότητα εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου δεν επιφέρει κανένα περιβαλλοντικό όφελος, καθώς ακόμη και αν η θέρμανση παρέχεται με ρεύμα, η πρόσθετη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύπτεται από μονάδες φυσικού αερίου για πολλά χρόνια.
    • Επιπλέον, η κατάργηση του Π.Δ. 420/1987 θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των νέων συνδέσεων φυσικού αερίου, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει αρνητικά τα εγκεκριμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Δικτύων Διανομής (επενδύσεις της τάξης των €750 εκ.), θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή τους. Σημειώνεται ότι τα Προγράμματα Ανάπτυξης είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα και συγκεκριμένα, ένας από τους βασικούς άξονές τους είναι η αναβάθμιση των δικτύων διανομής για τη διαχείριση των ανανεώσιμων αερίων.

    Επομένως, θεωρείται ότι η κατάργηση του Π.Δ. 420/1987 έχει προδήλως αντίθετα αποτελέσματα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.
    Ωστόσο, είναι αντιληπτό ότι κάθε υποχρέωση που προκύπτει για νέα κτίρια πρέπει να αφορά περιοχές που περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Ανάπτυξης Δικτύων Διανομής Αερίου και όχι σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη για τροφοδοσία αερίου.
    Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η μη κατάργηση αλλά – τουλάχιστον – η διατήρηση και τροποποίηση του άρθρου 1 του Π.Δ. 420/1987, ως ακολούθως: «Η εγκατάσταση δικτύου καυσίμων αερίου είναι υποχρεωτική για κάθε νέο κτίριο που κατασκευάζεται εντός των Περιφερειών που εντάσσονται στα εγκεκριμένα από τη ΡΑΑΕΥ, Προγράμματα Ανάπτυξης Δικτύων Διανομής Αερίου».
    Προς τεκμηρίωση της θέσης μας, επιτρέψτε μας να σας παραθέσουμε τα ακόλουθα δεδομένα:
    Όπως αποδεικνύουν πρόσφατες τεχνικές εκθέσεις, η πλήρης ηλεκτρικοποίηση του τομέα θέρμανσης-ψύξης δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική και βέλτιστη λύση για την απανθρακοποίηση. Σύμφωνα με την Ολλανδική εμπειρία , η πλήρης ηλεκτρικοποίηση επιφέρει δυσανάλογο κόστος σε σχέση με τα οφέλη. Οι ελλείψεις υλικών και τεχνικού προσωπικού έχουν καταστήσει αδύνατη την ευθυγράμμιση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής νέων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με τη ζήτηση, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση δεν ικανοποιείται λόγω περιορισμών διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου. Επιπλέον, η ανάγκη ενίσχυσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης για κάθε κτίριο, θα αυξήσει το συνολικό κόστος για τους τελικούς χρήστες. Επίσης, στον πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό, η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για τοπική αποθήκευση και σταθεροποίηση του δικτύου αποδείχθηκε αδύνατη λόγω της μη διαθεσιμότητας επαρκούς ελεύθερου χώρου για τη φιλοξενία τους.
    Επίσης, ακόμη και σε περιπτώσεις που παρέχονται οικονομικά κίνητρα για ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων, οι καταναλωτές επιλέγουν το φυσικό αέριο αντί των ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας. Ειδικότερα, αναλύοντας σχετικά στοιχεία της ιταλικής αγοράς που συλλέγονται από την Assotermica σχετικά με το κίνητρο Superbonus 110% (μέτρο για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής και αντισεισμικής ανακαίνισης κτιρίων κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών κατοικιών), το έτος 2022 επί συνόλου 1.450.000 συσκευών θέρμανσης, 1.130.000 ήταν λέβητες συμπύκνωσης αερίου και 270.000 αντλίες θερμότητας. Από αυτές, περίπου 130.000 ήταν υβριδικές αντλίες θερμότητας. Επιπλέον, η οικονομική επιβάρυνση για την κυβέρνηση ήταν πολύ σημαντική και η προσπάθεια να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος προκάλεσε «υπερθέρμανση» της αγοράς εξαρτημάτων, συσκευών και ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, πολλαπλασιάζοντας επί τρία το κόστος πριν από την έναρξη των κινήτρων.
    Όπως και στην Ιταλία, εκτιμούμε ότι και στη χώρα μας, ακόμη και με επιδοτήσεις, πολλά νοικοκυριά δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις αντλίες θερμότητας. Έτσι, ελλείψει της εφαρμογής του ΠΔ 420/87, θα ενθαρρυνθούν να στραφούν σε λύσεις άμεσης ηλεκτρικής θέρμανσης, η οποία είναι λιγότερο δαπανηρή, αλλά πολύ λιγότερο αποδοτική και ακριβότερη στη λειτουργία από τους λέβητες φυσικού αερίου, επιβαρύνοντας παράλληλα το ηλεκτρικό σύστημα σε περιπτώσεις υψηλής ζήτησης.
    Περαιτέρω, η εγκατάσταση αποκλειστικά ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας σε περιοχές της χώρας μας με ψυχρό κλίμα έχει κριθεί ως τεχνικά μη αποδοτική ή/και λειτουργική. Στο υπό διαβούλευση αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, οι προαναφερόμενες κλιματολογικές συνθήκες καλύπτουν τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
    Ακόμα, σε σχέση με την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, αναγνωρίζονται τεχνικές αδυναμίες σε πυκνοδομημένους χώρους ή ακόμα και έλλειψη επαρκούς και καταρτισμένου τεχνικού δυναμικού για να υποστηρίξουν τη συντήρηση των μονάδων.
    Επιπλέον, οι υβριδικές αντλίες θερμότητας (ρεύματος-αερίου), αποτελούν την πλέον αποδοτική λύση θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης στον οικιακό τομέα και για τον λόγο αυτό, στη Βρετανία (ενδεικτικά Sixth Carbon Budget, UK), στη Γερμανία από το 2024 και στην Ολλανδία από το 2026 θα περιλαμβάνονται στις επιδοτούμενες από το κράτος συσκευές. Είναι αντιληπτό επομένως, ότι η αποθάρρυνση προεγκατάστασης δικτύων αερίου στα νέα κτίρια δεν συμβαδίζει με την αντίστοιχες δράσεις που υλοποιούνται πανευρωπαϊκά.
    Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναφορά που έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της ο έγκυρος Ευρωπαϊκός Οργανισμός «gasnaturally», έως το 2050 αναμένεται να επικρατήσουν δύο φάσεις ανάπτυξής λεβήτων στον οικιακό τομέα. Στην πρώτη φάση περιλαμβάνεται η αντικατάσταση των παλιών λεβήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου με νέους λέβητες συμπύκνωσης φυσικού Αερίου ή και υβριδικούς λέβητες αερίου-ρεύματος και στην συνέχεια σε λέβητα συμπύκνωσης φυσικού αερίου συνδυαζόμενο με ηλιοθερμικές και φωτοβολταϊκές συσκευές. Στην δεύτερη φάση, θα χρησιμοποιηθούν μιας νέας γενιά υψηλής απόδοσης συσκευές αερίου, όπως αντλίες θερμότητας αερίου και μικρο-CHP με κυψέλες καυσίμου.
    Περαιτέρω, δεδομένης της άμεσης στόχευσης της Εταιρείας μας για την έγχυση βιομεθανίου αλλά και λοιπών ανανεώσιμων αερίων στα εγχώρια δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, η κατάργηση του ΠΔ 420/1987 αναμένεται να δημιουργήσει δυσχέρειες στην εφαρμογή της πρόβλεψης της υπό αναθεώρηση Οδηγίας (ΕΕ) 2018/844 σχετικά με τη χρήση υβριδικών συστημάτων θέρμανσης (συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών αντλιών θερμότητας) από τους καταναλωτές.
    Επιπρόσθετα, ο εν ισχύ Εθνικός Κλιματικός Νόμος (ΦΕΚ Α’105/2022) μεριμνά για την επέκταση των χρηματοδοτούμενων δράσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αναφορικά με την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με στερεά καύσιμα ή συνδέονται με σύστημα τηλεθέρμανσης από συστήματα θέρμανσης με καύσιμο το φυσικό αέριο. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η εφαρμογή της εν λόγω πρόβλεψης καλύπτεται από τις πλέον πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (βλ. ΦΕΚ Β΄5540/20.09.2023, ΦΕΚ Β΄4878/2.8.2023, ΦΕΚ Β΄6615/22.12.2022 κ.α)
    Η εν λόγω πρόνοια στηρίζεται στα προφανή, από περιβαλλοντικής και οικονομικής πλευράς, οφέλη της χρήσης φυσικού αερίου σε σχέση με την χρήση ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας και βάσει αυτών των ωφελειών, χρηματοδοτείται η αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.
    Όπως αναγνωρίζεται σε σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανίας Θέρμανσης («Διαδρομές απανθρακοποίησης για τον ευρωπαϊκό οικοδομικό τομέα»), η χρήση των λεβήτων αερίου αποτελούν βασικό στήριγμα για την ενεργειακή μετάβαση, διότι πλέον των περιβαλλοντικών ωφελειών, επιφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τη βελτιστοποίηση του κόστους και την επιτυχή και ταχεία ενεργειακή μετάβαση στον οικοδομικό τομέα.
    Η προαναφερόμενη πρόβλεψη του Εθνικού Κλιματικού Νόμου ευθυγραμμίζεται και από τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα , τα οποία αναδεικνύουν ότι η χρήση ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας δεν αποτελεί αποδοτική επένδυση για μια μέση κατανάλωση ενός νοικοκυριού.
    Συμπερασματικά και βάσει της ανωτέρω ανάλυσης:

    • Η πρόταση για την κατάργηση του ΠΔ 420/1987 θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των νέων συνδέσεων φυσικού αερίου, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει αρνητικά τα εγκεκριμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Δικτύων Διανομής (επενδύσεις της τάξης των €750 εκ.), θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή τους. Σημειώνεται ότι τα Προγράμματα Ανάπτυξης είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα και συγκεκριμένα ένας από τους βασικούς άξονές τους είναι η αναβάθμιση των δικτύων διανομής για τη διαχείριση των ανανεώσιμων αερίων.
    • Η πρόταση κατάργησης του ΠΔ 420/1987, συνιστά κατάργηση της υποχρεωτικής διάταξης για δυνατότητα εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου για κάθε νέο κτίριο, ενώ για υφιστάμενα κτίρια (α) επιφέρει την κατάργηση της δυνατότητας αλλαγής του συστήματος κεντρικής θέρμανσης και του σχετικού εξοπλισμού (από πετρέλαιο έως φυσικό αέριο) με την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών και (β) καταργείται επίσης η δυνατότητα αυτονομίας των χρηστών εάν υπάρχει κεντρική θέρμανση.
    • Η πρόταση κατάργησης του ΠΔ 420/1987 δεν ευθυγραμμίζεται με το εν ισχύ εθνικό θεσμικό πλαίσιο (ΕΣΕΚ, Εθνικός Κλιματικός Νόμος). Επιπλέον δεν αναγνωρίζει τα σχετικά χρονικά ορόσημα που βρίσκονται υπό διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (βλ. αναθεώρηση της Οδηγίας 2018/844).
    • Οι προβλέψεις της εν ισχύ Οδηγίας (ΕΕ) 2018/844 και του Ν. 4122/2013 ορίζουν την εγκατάσταση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης-ψύξης υψηλής απόδοσης υπό τη προϋπόθεση θετικής τεχνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής αξιολόγησης. Η προτεινόμενη κατάργηση του ΠΔ 420/87 δεν λαμβάνει υπόψη τα ευρωπαϊκά τεχνικά και τα εγχώρια κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα αξιολόγησης ωφελειών-κόστους στη πορεία της ενεργειακής μετάβασης προς την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος, όπως προβλέπεται από το υφιστάμενο πλαίσιο.
    • Η μελέτη του ΕΜΠ σχετικά με την σκοπιμότητα αντικατάστασης υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης από αντλίες θερμότητας, αναδεικνύει ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι μη αποδοτική για ένα μέσο νοικοκυριό.
    • Το ΠΔ 420/1987 διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών σε αέριο σε νεοαναγειρόμενα κτίρια. Αυτό γίνεται διότι όπως είναι εύκολα αντιληπτό, εφόσον υπάρχει πρόβλεψη κατά την κατασκευή ενός κτιρίου για την σύνδεση με το δίκτυο αερίου, όταν οι καταναλωτές θα αποφασίσουν να συνδεθούν, αυτό θα γίνει με τον οικονομικότερο, αποδοτικότερο και ευκολότερο τρόπο. Η προεγκατάσταση φυσικού αερίου σε ένα κτίριο, εξασφαλίζει ευκολότερη πρόσβαση για την κάλυψη αναγκών όχι μόνο θέρμανσης αλλά και μαγειρέματος και παραγωγικής διαδικασίας. Κάποιες από αυτές τις ανάγκες, ειδικά συγκεκριμένες παραγωγικές διαδικασίες, απλά είναι αδύνατον να καλυφθούν από ρεύμα.
    • Το προς επικαιροποίηση ΕΣΕΚ θέτει υψηλούς στόχους για την επίτευξη του στόχου για κτίρια μηδενικής (ή σχεδόν μηδενικής) κατανάλωσης, μέσω της επέκτασης της χρήσης αντλιών θερμότητας. Πλην όμως και αυτή η στόχευση τίθεται εν αμφιβόλω και υπό την αίρεση της ευρείας χρηματοδότησης των καταναλωτών. Όπως αναφέρεται σχετικά: «..η σημαντική οικονομική προϋπόθεση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης είναι η ευχερής και φθηνή χρηματοδότηση των επενδυτικών δαπανών σε όλους τους τομείς τελικής κατανάλωσης ενέργειας» και «Η επίτευξη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης απαιτεί σημαντική αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών σε επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και σε αγορά διαρκών αγαθών … Η μειωμένη ρευστότητα και η ελλιπής πρόσβαση σε δανεισμό των νοικοκυριών μεσαίου και χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου αποθαρρύνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ενεργειακή απόδοση»
    Συνεπώς κρίνεται ότι οποιαδήποτε μεταβολή του κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου η οποία α) δεν ευθυγραμμίζεται με το εν ισχύ θεσμικό πλαίσιο, β) δεν λαμβάνει υπόψη επικαιροποιημένα τεχνοοικονομικά δεδομένα και γ) δεν λαμβάνει υπόψη την προϋπόθεση της ευρείας χρηματοδότησης των καταναλωτών καθώς και την αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης και των δημοσιονομικών επιπτώσεων που αυτή θα επιφέρει, δημιουργεί τον κίνδυνο περαιτέρω διεύρυνσης της ενεργειακής πενίας.
    Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρείται ότι η κατάργηση του Π.Δ. 420/1987 έχει προδήλως αντίθετα αποτελέσματα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.
    Ωστόσο, εννοείται ότι κάθε υποχρέωση που προκύπτει για νέα κτίρια πρέπει να αφορά περιοχές που περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Ανάπτυξης Δικτύων Διανομής Αερίου και όχι σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη για τροφοδοσία αερίου.
    Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται όχι η κατάργηση αλλά η διατήρηση και τροποποίηση του άρθρου 1 του Π.Δ. 420/1987, το οποίο μπορεί να τροποποιηθεί ως εξής: «Η εγκατάσταση δικτύου καυσίμων αερίου είναι υποχρεωτική για κάθε νέο κτίριο που κατασκευάζεται εντός των Περιφερειών που εντάσσονται στα εγκεκριμένα από τη ΡΑΑΕΥ, Προγράμματα Ανάπτυξης Δικτύων Διανομής Αερίου».

  • Με τη διάταξη του άρθρου 27 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, καταργείται στο σύνολό του το π.δ. 420/1987 (A’ 187), περί εγκατάστασης δικτύων αερίων καυσίμων σε οικοδομές.
    Α. Αναφορικά με την συνολική κατάργηση του π.δ. 420/1987, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
    Το φυσικό αέριο αποτελεί αναμφισβήτητα το ενδιάμεσο καύσιμο για τη μετάβαση σε ένα μοντέλο χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλους τους τομείς τελικής κατανάλωσης, ενώ ταυτόχρονα δύναται να οδηγήσει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
    Η χρήση του εναρμονίζεται με τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας των Παρισίων, την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, την Οδηγία Βιώσιμων Επενδύσεων (Taxonomy), κλπ, με σκοπό την ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
    Το φυσικό αέριο συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) (εγκρίθηκε με την Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής 4/31.12.2019, ΦΕΚ 4893/Β), το οποίο περιλαμβάνει με ολιστικό τρόπο όλα τα μέτρα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής που προβλέπονται για την περίοδο 2020-2030. Συγκεκριμένα συμβάλλει:
    • στην υποκατάσταση της χρήσης πετρελαίου και λιγνίτη από φυσικό αέριο, ως ένα ενδιάμεσο βήμα πολιτικής προς μια πορεία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
    • στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
    • στην διεύρυνση της χρήσης φυσικού αερίου στην τελική κατανάλωση.
    Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο και τις επενδύσεις που απαιτούνται έως την πλήρη αντικατάστασή του, το φυσικό αέριο, ως καύσιμο, θα εξακολουθήσει να έχει σημαντική προστιθέμενη αξία για την Ελληνική αγορά για αρκετά χρόνια ακόμη, παρέχοντας στους καταναλωτές την ασφάλεια της σταθερής τροφοδοσίας τους και μάλιστα με σημαντικά μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με άλλα ορυκτά καύσιμα αλλά και χαμηλότερη τιμή από άλλα καύσιμα.
    Εκφράζουμε τον εντονώτατο προβληματισμό μας αναφορικά με την κατάργηση του π.δ. 420/1987, όπως ισχύει, ιδίως κατά την περίοδο που καταβάλλονται οι μέγιστες προσπάθειες του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για:
    • την τροφοδοσία νέων περιοχών με φυσικό αέριο, σε τμήματα της χώρας όπου δεν υπάρχει ακόμα σχετικό δίκτυο και τη διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης νέων Χρηστών.
    • την προστασία του περιβάλλοντος, για τα έργα του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, καθώς και τα έργα επέκτασης της χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικό, καθαρότερο και πιο βιώσιμο καύσιμο.
    Περαιτέρω, εφ’ όσον μετά την κατάργηση του π.δ. 420/1987, η επιλογή συστήματος θέρμανσης σε νέες οικοδομές θα είναι ελεύθερη, είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιλέγονται συστήματα με καύσιμο πετρέλαιο, τα οποία έχουν μικρότερο κόστος εγκατάστασης. Με τον τρόπο αυτό όμως υπονομεύεται ο διακηρυγμένος επιδιωκόμενος στόχος που άρθρου 27 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, που είναι η ενίσχυση και βελτίωση της σύγχρονης περιβαλλοντικής προστασίας, όπως προκύπτει από την αναρτημένη στην διαβούλευση Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης. Εκτιμούμε ότι δεν είναι σκόπιμη η υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της χρήσης καυσίμων που είναι πιο ρυπογόνα από το φυσικό αέριο.
    Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν ότι το φυσικό αέριο έχει ενσωματωθεί πλήρως στην πολεοδομική νομοθεσία ως βασικό έργο υποδομής για τις νέες οικοδομές, μαζί με την ύδρευση και την ηλεκτρική ενέργεια, και ότι αποτελεί βασικό στοιχείο του Φακέλου Οικοδομικής Άδειας, αναγνωριζόμενο στην συνείδηση του πολίτη ως ένα καύσιμο φιλικότερο προς το περιβάλλον από οποιοδήποτε άλλο συμβατικό, η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 27 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, στην παρούσα χρονική στιγμή, προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη.
    Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση μια διάταξης, με την οποία καταργείται η υποχρέωση εγκατάστασης φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές, είναι πρόωρη, άκαιρη και υπέρμετρα φιλόδοξη, αποκλίνοντας σημαντικά από την πραγματιστική, ευρωπαϊκή πολιτική της σταδιακής ενεργειακής μετάβασης. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί ενδελεχής μελέτη του τρόπου και του χρονοδιαγράμματος σταδιακής κατάργησης των προβλέψεων του εν λόγω προεδρικού διατάγματος, με συνυπολογισμό και στάθμιση τόσο των υφιστάμενων συνθηκών όσο και αυτών που μπορεί να ανακύψουν από τις τρέχουσες ρευστές γεωπολιτικές συνθήκες.
    Εν όψει των ανωτέρω εκτιμούμε ότι η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 27 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί.
    Β. Ασχέτως των προβληματισμών που εγείρονται σε σχέση με την ορθότητα και προσφορότητα της επιλογής της κατάργησης του π.δ. 420/1987 στο σύνολό του, ένα πρόσθετο σημείο το οποίο θα πρέπει να τύχει προσοχής είναι το εξής:
    1. Μεταξύ των λοιπών διατάξεων του π.δ. 420/1987 που καταργούνται, με την υπό διαβούλευση ρύθμιση καταργείται και η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987 (Α΄ 187), η οποία προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 3175/2003 (Α΄ 207) και τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 3661/2008 (Α΄ 89) και ακολούθως με το άρθρο 127 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).
    Η παράγραφος 5 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987, αντίθετα με άλλες ρυθμίσεις του π.δ. 420/1987 που αφορούν σε νέες οικοδομές που πρόκειται να ανεγερθούν, αφορά σε υφιστάμενα κτίρια τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες (πολυκατοικίες), και επιτρέπει στους συνιδιοκτήτες να προβούν σε αλλαγή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης, είτε με σύνδεση με δίκτυο φυσικού αερίου είτε με την εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας ή αντλιών θερμότητας ή άλλου συστήματος θέρμανσης, με την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων του συνόλου των συνιδιοκτητών, και ανεξαρτήτως αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της (κανονισμό πολυκατοικίας).
    Η κατάργηση της εν λόγω παραγράφου έχει ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται υπέρμετρα και αδικαιολόγητα η απόφαση των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών με συστήματα θέρμανσης με καύσιμο πετρέλαιο, να προβούν σε αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος κεντρικής θέρμανσης, όχι μόνο σε φυσικό αέριο, αλλά και σε άλλα, ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα θέρμανσης, πλην εάν συμφωνήσουν σε αυτό όλοι οι συνιδιοκτήτες, γεγονός το οποίο, κατά την κοινή εμπειρία, είναι ανέφικτο. Τούτος άλλωστε ήταν ο λόγος για τον οποίο εισήχθη αρχικώς η εν λόγω ρύθμιση της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987.
    Κατ’ αποτέλεσμα, με την κατάργηση της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987, ενισχύεται η διατήρηση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης με καύσιμο πετρέλαιο, με όλες τις ενεργειακά και περιβαλλοντικά δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται. Και στην περίπτωση αυτή όμως υπονομεύεται ο διακηρυγμένος επιδιωκόμενος στόχος που άρθρου 27 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, που είναι η ενίσχυση και βελτίωσης της σύγχρονης περιβαλλοντικής προστασίας, όπως προκύπτει από την αναρτημένη στην διαβούλευση Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης.
    2. Ανάλογα ζητήματα προκαλούνται με την κατάργηση των παραγράφων 6, 7 και 8 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987, όπως προστέθηκαν με το άρθρο 127 του ν. 4495/2017, οι οποίες αφορούν στη δυνατότητα αυτονόμησης μεμονωμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικίας.
    3. Εκτιμούμε ότι, για τους λόγους που εκτίθενται ανωτέρω, οι προαναφερθείσες παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 2 του π.δ. 420/1987 θα πρέπει να διατηρηθούν σε ισχύ, ακόμη και εάν καταργηθούν οι υπόλοιπες διατάξεις του.

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 20:48 | Αρετη Σουλτογιαννη

    Με βάση το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) §4.3.6, όσον αφορά την εξέλιξη της κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα ως το έτος 2030, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην χρήση φυσικού αερίου με το μερίδιό του να αυξάνεται από 9,5% το 2020 σε 16% το έτος 2030. Ο ορθός πολεοδομικός σχεδιασμός, στον όποιο αναφέρεται το ΕΣΕΚ, δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί καταργώντας το Π.Δ. 420. Ειδικά στις περιπτώσεις που η θέρμανση του κτιρίου προβλέπεται να γίνει με χρήση φυσικού αερίου, είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο Π.Δ. 420 για να διασφαλιστεί ο κατάλληλος σχεδιασμός και η ορθή εφαρμογή του.

  • 13 Νοεμβρίου 2023, 16:59 | Ν. Κ ιοσές

    Σωστή ρύθμιση. Ίσως βρούμε τρόπο να σταματήσουμε να συντηρούμε με σκαλωσιές δεκαετίες τώρα τις σκουριασμένες σωληνώσεις , που έχουμε υποχρεωθεί να τοποθετήσουμε , χωρίς έως σήμερα να διέρχεται δίκτυο φυσικού αερίου και δίχως να προβλέπεται για τα επόμενα δέκα χρόνια. Κάποιοι «καλοί» άνθρωποι προσπάθησαν να μας απαλλάξουν από τα …βαψίματα όταν φτάξαμε την άχρηστη όπως αποδείχθηκε εγκατάσταση , αλλά και πάλι ξοδέψαμε δεύτερη φορά για να ξανατοποθετήσουμε νέες σωλήνες !

  • 9 Νοεμβρίου 2023, 12:23 | Μάρκος Κατσάφαρος

    Το ΠΔ 420/1987 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα περιέχει και άλλες διατάξεις που αφορούν ΚΑΙ στα υφιστάμενα κτίρια π.χ. το άρθρο 127 του Ν.4495/2017 περί ανεξαρτητοποίησης της θέρμανσης των υφιστάμενων διαμερισμάτων.Είναι εντελώς λανθασμένη η πλήρης κατάργηση του, εφόσον προχωράμε σε κατάργηση της υποχρέωσης μελέτης & κατασκευής νέου δικτύου ΦΑ θα μπορούσε να γίνει τροποποίηση των σχετικών άρθρων που θα καθιστούν την εγκατάσταση προαιρετική.

  • 8 Νοεμβρίου 2023, 10:44 | Νίκος Παπαδόπουλος

    Επιτέλους καταλάβαμε ότι η εποχή του φυσικού αερίου έχει παρέλθει και έχουμε περάσει πλέον στον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης. Λογική και επιβεβλημένη η κατάργηση του Π.Δ. προκειμένου να μην χειραγωγείται και καθυστερεί η ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

  • 7 Νοεμβρίου 2023, 20:54 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ Α ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΔΕΝ ΘΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΣ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ ΟΨΙΝ ΟΤΙ Η ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΟΥΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΘΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ.ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΟΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ,Η ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ ΞΕΤΡΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗΣ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΤΡΙΒΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ.
    ΑΡΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΔΑ,ΚΑΙ Ο ΕΛΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΕΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΥ ΕΝΟΙΚΟΥ.ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ.
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΑΕΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΒΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ.
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.

  • 7 Νοεμβρίου 2023, 15:56 | ΑΛΕΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.θά ηθελα να ενημερώσω τούς συναδέλφους σχετικά με την κατάργηση του Π.Δ. 420/87 , ότι καταργώντας το Π.Δ.420/87 καταργούμε και την παρ.2 του άρθρου 30 τού νόμου 3175/2003, με τόν οποίο προστέθηκαν στον πίνακα τού άρθρου 1 του Π.Δ.420/87 οι παρακάτω δήμοι και κοινότητες γιά την μελέτη και εγκατάσταση δυκτύου Φ.Α. των νομών Θεσσαλονίκης,Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθοιώτιδας, Φωκίδος, Ημαθίας, Κιλκίς,Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Εβρου,Ροδόπης.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ.ΑΛΕΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

  • 7 Νοεμβρίου 2023, 10:49 | Θωμάς Χ.

    Θα πρέπει η κατάργηση της υποχρέωσης εγκατάστασης δικτύου αερίων καυσίμων να είναι για όλη την Ελληνική Επικράτεια και όχι μόνο για την Αττική.
    Δεν είναι δυνατόν το Κράτος από την μία να μιλάει για πράσινη ανάπτυξη και από την άλλη να υποχρεώνει σε εγκατάσταση σωληνώσεων δικτύου αερίου σε νέες οικοδομές που θα μείνουν για τα επόμενα 50 χρόνια.
    Τι νόημα έχει σε κλιματικές ζώνες που δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να βάλει ο ιδιοκτήτης εγκατάσταση ΦΑ (π.χ. πόλεις όπως η Καλαμάτα, η Κόρινθος, κλπ) να συνεχίζει το κράτος να υποχρεώνει σε τέτοιες eγκαταστάσεις.

    Θα πρέπει η κατάργηση υποχρέωσης να αφορά όλη την Ελλάδα. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση απλώς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υποστηρίζονται με το ζόρι συμφέροντα ιδιοκτητών – διαχειριστών δικτύων ΦΑ.

  • 6 Νοεμβρίου 2023, 07:41 | Κωνσταντίνα

    Είναι μια αναμενόμενη σωστή και λογική απόφαση. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να μιλάει για βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και να υποχρεώνει τον κάτοικο της Αττικής σε υποχρεωτική εγκατάσταση φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές, πολύ περισσότερο όταν στο νεόδμητο σπίτι έχει εγκατασταθεί αντλία θερμότητας με fan coils για θέρμανση ψύξη ή ενδοδαπέδια θέρμανση!

  • 5 Νοεμβρίου 2023, 13:11 | ΛΕΙΒΑΔΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΗΛ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣΚΑΙ ΣΑΝ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.
    1.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΧΡΩΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
    Α ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ,ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΛΠ)ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΒΑΣΙΚΟΣ.
    Β ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΙΟ, ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΔΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ.
    ΓΕΝΙΚΑ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ.
    Γ) ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ Η ΟΧΙ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ (ΨΥΓΕΙΟ,ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ,ΖΝΧ ,ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ) .ΣΥΜΦΩΝΑ ΕΞΑΛΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗ.ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ.
    Δ) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΕΝΑΚ ΟΠΟΥ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ,Η ΠΑΡΟΧΗ ΜΕ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΧΕΔΟΝ ΧΡΗΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ.

  • 4 Νοεμβρίου 2023, 03:35 | Κ Οικονομου

    Το φυσικό αέριο δεν είναι ανανεώσιμη ενέργεια (τα κοιτάσματα προβλέπεται να εξαντληθούν πολύ συντομότερα από το μισό της διάρκειας ζωής των νέων κτιρίων), η καύση αλλά και η μεταφορά του (κυρίως του υγροποιημένου αερίου), έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα (αφού είναι μίγμα υδρογονανθράκων), ο βαθμός απόδοσης της καύσης είναι σαφώς υποδεέστερος της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και όπως -αποδείχθηκε πρόσφατα- δεν ειναι φθηνό (απλώς είχε εφαρμοσθεί η μειωμένη φορολόγηση προκειμένου να υπάρξει διείσδυση στην Ελληνική αγορά). Ιδίως όμως η υποχρεωτική μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή, δημιουργεί μη ανταποδοτική δαπάνη για τους ιδιοκτήτες των οικοδομών, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις αυτοί να προτίθενται να κάνουν χρήση του.
    Συνεπώς σωστά καταργείται το Π.∆.420 της 19/20.10.87. Θα πρέπει όμως να προβλεφθεί ότι σε περίπτωση που η συνέλευση των συνιδιοκτητών αποφασίσει την σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου, τότε η δαπάνη της -εγκεκριμμένης από το Διαχειριστή του δικτύου-μελέτης, της κατασκευής και της συντήρησης, θα βαρύνει όσους συνιδιοκτήτες προτίθενται να κάνουν χρήση.

  • 3 Νοεμβρίου 2023, 16:36 | Αθανάσιος Αλευρόπουλος

    Καλησπέρα.Απατώντας σε απορίες συναδέλφων αν παραβιάζεται πολεοδομικες διατάξεις στην εγκατάσταση δικτύου Φ.Α. στις οικοδομές εάν δεν υπάρχει μελέτη Φ.Α. στο στάδιο της έκδοσης Ο.Α. θα ήθελα να αναφέρω ότι κατά το στάδιο της σύνδεσης της οικοδομής με το δικτυο Φ.Α κατατίθεται μελέτη Φ.Α. στην ΔΕΔΑ η οποία εξετάζει με αυστηρότητα αν καταπατουνται πολεοδομικές διατάξεις.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ 9
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ.ΑΛΕΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

  • 3 Νοεμβρίου 2023, 16:28 | Αθανάσιος Αλευρόπουλος

    Καλησπέρα.Απατώντας σε απορίες συναδέλφων αν παραβιάζεται πολεοδομικες διατάξεις στην εγκατάσταση δικτύου Φ.Α. στις οικοδομές εάν δεν υπάρχει μελέτη Φ.Α. στο στάδιο της έκδοσης Ο.Α. θα ήθελα να αναφέρω ότι κατά το στάδιο της σύνδεσης της οικοδομής με το δικτυο Φ.Α κατατίθεται μελέτη Φ.Α. στην ΔΕΔΑ η οποία εξετάζει με αυστηρότητα αν καταπατουνται πολεοδομικές διατάξεις.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ.ΑΛΕΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

  • 2 Νοεμβρίου 2023, 12:24 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

    Καλό θα ήταν να γίνει κατάργηση της υποχρέωσης εγκατάστασης σε όλη την χώρα και όχι μόνο στην Αττική. Στον Νομό Καβάλας έχουμε πολλούς οικισμούς στους οποίους είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση αλλά δεν υπάρχει ούτε δίκτυο ακόμη!!!

  • 2 Νοεμβρίου 2023, 09:15 | AERIOBIZ

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 του .2965/2001 (ΦΕΚ Α΄270/23.11.2001), σημείο 7:

    «Σε βιομηχανίες βιοτεχνίες και επαγγελματικά εργαστήρια που λειτουργούν εντός των ορίων των δήμων που εκάστοτε καθορίζονται στον Πίνακα του άρθρου 1 του Π.Δ. 420/1987 και χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα για τις ανάγκες της παραγωγικής τους διαδικασίας, καθώς και σε κτίρια στα οποία χρησιμοποιούνται εστίες καύσης με εγκατεστημένη θερμική ισχύ άνω των 400 kW, επιβάλλεται η αντικατάσταση του χρησιμοποιούμενου υγρού καυσίμου με φυσικό αέριο, εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία που καθίσταται εφικτή η τροφοδοσία τους με φυσικό αέριο.»
    Καταργώντας το ΠΔ 420/1987 επιτρέπεται πλέον η χρήση υγρών καυσίμων στις πόλεις που προβλέπει το ΠΔ 420/1987.

    Η κατάργηση του ΠΔ 420/1987 θα επιφέρει περιβαλλοντικη ζημία καθώς θα επιτρέπεται πλέον η χρήση υγρών καυσίμων για παραγωγικές διαδικασίες στον αστικό ιστό των περιοχών του ΠΔ 420/1987.

    Ο νομοθέτης πρέπει να αναδιατυπώσει την πρόθεση κατάργησης του ΠΔ420/1987 γιατί θα υπάρξουν περιβαλλοντικά ζητήματα. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει τι σύστημα απαγωγής θα χρησιμοποιήσει ο καταναλωτής νέου κτιρίου όταν μετά από 1-2 χρόνια θελεήσει να εγκαταστήσει φυσικό αέριο.

    Περαιτέρω με το ΦΕΚ 2654β/2011 είναι νόμιμη η χρήση στερεών καυσίμων στον αστικό ιστό (των εγκεκριμένων καυσίμων με προδιαγραφές). Άρα από τη μια θα έχουμε την καύση πέλλετ και ξύλου , και πετρέλαιο στις επιχειρήσεις (με το ρεύμα τόσο ακριβό.. γιατί όχι; ) και από την άλλη τις αντλίες θερμότητας. Να χαρούμε την πρόοδο μας…

  • 2 Νοεμβρίου 2023, 08:39 | ΜΑΡΙΑ ΤΑΥΡΙΔΟΥ

    H μελέτη ΦΑ απαιτείται και δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί πολύ απλά δεν θα μπορέσει ο εργολάβος/ιδιοκτήτης να κάνει μια σωστή προεγκατάσταση στο στάδιο της κατασκευής.
    Στις περιοχές όμως που δεν υπάρχει δίκτυο θα έπρεπε από χρόνια να μην απαιτείται η εγκατάσταση και αυτοψία όσον αφορά τουλάχιστον το δίκτυο σωληνώσεων το οποίο δε θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα όταν φτάσει στην περιοχή το δίκτυο.
    Η διαδικασία έγκρισης μελέτης από Αθήνα για τις επαρχιακές πόλεις που δεν υπάρχει δίκτυο Φ.Α. αποτελεί ντροπή για τον κλάδο των μηχανικών εδώ και χρόνια.
    Το Φ.Α. δεν αποτελεί εμπόδιο στην ενεργειακή κατάταξη των νέων οικοδομών απλά πρέπει να συνδυαστεί με όλους τους παράγοντες της μελέτης (ηλιακά ,μόνωση κλπ)

  • 1 Νοεμβρίου 2023, 18:24 | Ανδρεας Μπουτσιουκης

    Πριν καταργήσουμε τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου καλό ειναι να βγάλουμε πρώτα έναν κανονισμό εγκατάστασης αντλιών θερμότητας ή έστω έναν πρακτικό οδηγό για τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης καθώς και μερικούς επικαιροποιημένους ειδικότερους κανονισμούς για τις λοιπές εγκαταστάσεις (ενδοδαπέδιας, θέρμανσης, κλιματισμού-0αερισμού κτλ).
    Από τη μια θέλουμε αντλίες θερμότητας και από την άλλη έχουμε τις ΤΟΤΕΕ του 1986-88….. Ευτυχώς που η εγκατάσταση φ.α. που διέπεται από έναν πιο σύγχρονο κανονισμό.
    Προβλέπω πολλά ατυχήματα με την αυξημένη χρήση ηλεκτρισμού, πολύ περισσότερα από τα ατυχήματα που έχουμε μέχρι σήμερα, και αυτό θα ειναι μια σημαντική απώλεια που δεν έχει λάβει υπόψη του κανένας μας μέχρι τώρα.

  • 1 Νοεμβρίου 2023, 17:18 | Ανδρεας Μπουτσιουκης

    Καταρχήν η εφαρμογή του opengov δεν επιτρέπει κάποιον να γράψει αρκετά γιατί τον πετάει έξω πολύ σύντομα.
    Με προσεκτική ανάλυση του θέματος της μελέτης και προεγκατάστασης, διαπιστώνουμε ότι ο εν λόγω σχεδιασμός κατάργησης της μελέτης φυσικού αερίου εξυπηρετεί μόνο περιοχές που δεν έχουν σημαντικές θερμικές ανάγκες στην χώρα μας.
    Η παραγωγή ηλεκτρισμού και τα δίκτυα ηλεκτρισμού δεν επαρκούν σε περιπτώσεις νέων κτιρίων με περισσότερα από 20 διαμερίσματα. Σε όλες τις περιπτώσεις μεγάλων κτιρίων ο διαχειριστής ΔΕΔΔΗΕ πιθανόν να ζητήσει κατασκευή υποσταθμού και εκεί θα αρχίσει η στεναχώρια του εκάστοτε εργολάβου καθώς το κόστος του υποσταθμού είναι αρκετά μεγάλο και οδηγεί και σε απαξίωση του ακινήτου.
    Πρέπει να αντιληφθούν οι συνάδελφοι δομικοί μηχανικοί ότι με το φυσικό αέριο καλύπτουμε αυτή τη στιγμή πολύ εύκολα αυξημένες ανάγκες σε θέρμανση και παραγωγή ΖΝΧ χωρίς να καταλαμβάνουμε πολύ χώρο. Θα ήταν εντελώς αναχρονιστικό να καταργηθεί η μελέτη ΦΑ γιατί πολύ απλά δεν θα μπορέσει ο εργολάβος να κάνει μια σωστή προεγκατάσταση…
    Πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε ότι μια αντλία θα οδηγήσει σε μια επιβάρυνση από 4000 ως και 10000 ευρώ ανά οριζόντια ιδιοκτησία (στην καλύτερη περίπτωση) χωρίς να λάβουμε υπόψη τους περιορισμούς χώρου. Συνεπώς θα υπάρχουν μικρά διαμερίσματα που δεν θα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού οικονομικά.
    Επιτέλους ας σκεφτούμε ότι χρειαζόμαστε προοδευτικές αλλαγές και όχι κινήσεις που απλώς εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και κλάδους. Αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα το φυσικό αέριο είναι ένα μεταβατικό κάυσιμό και θα είναι για αρκετό καιρό, γιατί αν δεν πάει στην νεόδμητη δεν θα πάει και στο σχολείο, και στο κολυμβητήριο και στην βιομηχανία. Όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη διάδοση ενός δικτύου τότε δεν θα εξυπηρετηθεί και ο μεγάλος πελάτης που είναι το Ελληνικό Δημόσιο..
    Το κόστος κατασκευής του δικτύου αερίου είναι ένα κλάσμα του κόστους κατασκευής του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού….Αυτά τα λίγα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει.

  • 1 Νοεμβρίου 2023, 16:23 | Νίκος

    Νομίζω με το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να καταργηθεί η εγκατάσταση του Φ.Α. σε όσους δεν θέλουν. Θα πρέπει να υπάρχει όμως εγκεκριμένη μελέτη απο την αρμόδια υπηρεσία έτσι ώστε να μην κάνει στο μέλλον ο καθενας ότι θέλει.

    Οπότε ναι στην κατάργηση της εγκατάστασης όχι στην κατάργηση της εγκεκριμένης μελέτης.

  • 1 Νοεμβρίου 2023, 15:28 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΣ

    Καταρχάς να ξεχωρίσουμε την μελέτη από την (προ)εγκατάσταση.
    Σκοπός της μελέτης είναι να θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας ασφαλούς εγκατάστασης. Δεν είναι σκοπός της μελέτης η υποχρέωση της εγκατάστασης!
    Αν καταργηθεί η μελέτη από τον φάκελο της πολεοδομίας τότε όταν κάποιος ένοικος θα θελήσει να τοποθετήσει συσκευή αερίου κανείς δεν μπορεί εγγυηθεί ότι η εγκατάσταση θα τηρεί πέρα από τις διατάξεις του αντίστοιχου κανονισμού και τις πολεοδομικές διατάξεις.
    Είναι τεράστιο σφάλμα η κατάργηση της υποχρέωσης της μελέτης Φ.Α., μας γυρίζει πίσω σε εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε με άναρχες κατασκευές, αδυναμία συμμόρφωσης με την πολεοδομική νομοθεσία, άσχημες εγκαταστάσεις μη συμβατές με την αρχιτεκτονική των κτιρίων κλπ.
    Η μελέτη θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτική για να θέσει τα όρια και τις υποχρεώσεις μελλοντικών εγκαταστάσεων. Σοβαρά θέματα όπως η όδευση καπναγωγών και καπνοδόχων, η όδευση αγωγών, οι θέσεις συσκευών και άλλα θέματα δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη ή σε μελλοντικές μελέτες αλλά να προβλέπονται από το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού ενός κτιρίου και να προβλέπεται η αρχιτεκτονική ενσωμάτωση των πιθανών λύσεων επί του κτιρίου.

  • 1 Νοεμβρίου 2023, 11:03 | Θοδωρής Αλιμονακης

    Συμφωνώ στην κατάργηση υποχρέωσης μελέτης και εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιείται είτε απο επιλογή είτε λόγω έλλειψης δικτύου στον εκάστοτε δρόμο του ακινήτου.
    Συνήθης επιλογή πλέον είναι η χρήση αντλίας θερμότητας.
    Συνεπώς είναι δυσμενές ως προς τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας η υποχρεωτική κατάθεση στην εταιρία Φυσικού αερίου (η οποία τελευταία με το ηλεκτρονικό σύστημα αργεί αδικαιολόγητα) αλλά και άσκοπο έξοδο και αλλοίωση των όψεων του κτηρίου η εγκατάσταση σωληνώσεων όταν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

  • 1 Νοεμβρίου 2023, 09:26 | ΑΛΕΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Είμαι από την Κομοτηνή. Στίς νέες οικοδομές μάς υποχρεώνουν να καταθέσουμε μελέτη Φ.Α .προκειμένου να πάρουμε την Ο.Α. και να κατασκευάσουμε τα δίκτυα Φ.Α. προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν οι νέες οικοδομές. Από την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν κατασκευασθεί πολλά δίκτυα Φ.Α. τα οποία έχουν απαξιωθεί με την πάροδο του χρόνου χωρίς να κατασκευασθούν τα κεντρικά δίκτυα
    Φ.Α. στήν πόλη τής Κομοτηνής. Μετά την μερική κατασκευή δικτύων Φ.Α. στήν πόλη της Κομοτηνής για να συνδεθεί μία οικοδομή με τα δίκτυα Φ.Α. της Κομοτηνής πρέπει να υποβληθεί στην ΔΕΔΑ νέα μελέτη Φ.Α. και νέα κατασκευή δικτύου Φ.Α.
    Συμπληρωματικά θα ήθελα να αναφέρω ότι οι νέες οικοδομές θα πρέπει να είναι κτίρια ενεργειακής κατάταξης Α πράγμα το οποίο δεν γίνεται με σύνδεση Φ.Α. αλλά μόνο με αντλίες θερμότητας.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΑΛΕΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

  • 1 Νοεμβρίου 2023, 09:52 | Νίκος

    Πλέον πως θα αντιμετωπίζεται η μελέτη για εγκατάσταση αερίου; Θα κατατίθεται προς έλεγχο απευθείας στον διαχειριστή του δικτύου τη χρονική στιγμή που υπάρχει επιθυμία για εγκατάσταση ανεξαρτήτου της ηλικίας της οικοδομής;
    Σε περίπτωση έκδοσης οικοδομικής άδειας για νεόδμητο και εφόσον επιθυμείται η εγκατάσταση φυσικού αερίου θα υποβάλλεται η μελέτη στο σύστημα αδειών (Θα έχει υποχρέωση έγκρισης ο διαχειριστής;) ή θα πρόκειται για ανεξάρτητη διαδικασία;

  • 31 Οκτωβρίου 2023, 09:15 | Basiliy

    Bravo