Άρθρο 68 Συνεδρίαση και λήψη αποφάσεων του Εποπτικού Συμβουλίου

1. Το Εποπτικό Συμβούλιο συγκροτείται σε σώμα εντός τριών (3) ημερών από το διορισμό των μελών του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 και εκλέγει μεταξύ των μελών του τον Πρόεδρό του. Το Εποπτικό Συμβούλιο υποχρεούται να συνεδριάζει στην έδρα του ΔΕΣΦΑ ΑΕ τουλάχιστον μία (1) φορά ανά εταιρική χρήση και εκτάκτως όποτε απαιτείται από τις εταιρικές ανάγκες, μετά από πρόσκληση που γνωστοποιείται με επιμέλεια του Προέδρου του στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου και τον Υπεύθυνο Συμμόρφωσης τουλάχιστον επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν από την τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση. Η πρόσκληση θα πρέπει να αναγράφει με σαφήνεια τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στην πρόσκληση επισυνάπτεται έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ ΑΕ που παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τις υποθέσεις της εταιρείας, στο μέτρο που αυτές είναι χρήσιμες για την πραγματική εκτίμηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά τη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 70 του παρόντος. Ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ υποχρεούται να τροποποιήσει το καταστατικό προκειμένου να εναρμονίζεται με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου το αργότερο ως και την 31 Μαΐου 2011.

2. Το Εποπτικό Συμβούλιο δύνανται να συγκαλέσουν και δύο (2) εκ των μελών του ή ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης με πρόσκληση που κοινοποιείται τουλάχιστον επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν από τη τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου και τον Υπεύθυνο Συμμόρφωσης, εφόσον δεν είναι αυτός που συγκαλεί τη συνεδρίαση. Η πρόσκληση θα πρέπει να αναγράφει με σαφήνεια τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και κοινοποιείται εντός της ως άνω προθεσμίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ ΑΕ και στη ΡΑΕ. Το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να κοινοποιήσει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου και τον Υπεύθυνο Συμμόρφωσης την αναφερόμενη στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του παρόντος έκθεση εντός προθεσμίας τριών (3) ημερών από την ως άνω κοινοποίηση της πρόσκλησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αρνηθεί την παροχή των πληροφοριών για σπουδαίο λόγο, ο οποίος αναγράφεται στα πρακτικά.

3. Με αίτηση τουλάχιστον δύο (2) εκ των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου που κοινοποιείται στα υπόλοιπα μέλη του, τον Υπεύθυνο Συμμόρφωσης και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ ΑΕ τουλάχιστον δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν από την προγραμματισθείσα σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος συνεδρίαση, αναβάλλεται μια μόνο φορά η λήψη αποφάσεων από το Εποπτικό Συμβούλιο για όλα ή ορισμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η αίτηση θα πρέπει να ορίζει την ημέρα συνέχισης της συνεδρίασης των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, η οποία όμως δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από επτά (7) ημέρες από τη χρονολογία της αναβολής. Η μετά από αναβολή συνέλευση των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου αποτελεί συνέχιση της προηγούμενης.

4. Σε κάθε περίπτωση, το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδριάζει έγκυρα και χωρίς την τήρηση των ως άνω διατυπώσεων, εφόσον παρίστανται όλα τα μέλη του και ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης και κανείς δεν αντιλέγει στη λήψη αποφάσεων.

5. Το Εποπτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα, όταν παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται τουλάχιστον τέσσερα (4) εκ των μελών του. Οι αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου λαμβάνονται έγκυρα με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και αντιπροσωπευόμενων μελών. Κάθε μέλος δύναται να αντιπροσωπεύσει έγκυρα μόνο ένα άλλο μέλος. Η αντιπροσώπευση αποδεικνύεται μόνο με έγγραφο που έχει τη θεωρημένη υπογραφή του αντιπροσωπευόμενου μέλους και το οποίο επισυνάπτεται στο ειδικό βιβλίο που τηρείται σύμφωνα με την αμέσως επόμενη παράγραφο. Η αντιπροσώπευση δεν δύναται να ανατεθεί σε πρόσωπα άλλα εκτός των μελών του Οργάνου.

6. Οι συζητήσεις και αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου καταχωρούνται περιληπτικά σε ειδικό βιβλίο που μπορεί να τηρείται και κατά το μηχανογραφικό σύστημα. Στο βιβλίο αυτό καταχωρείται επίσης κατάλογος των παραστάντων ή αντιπροσωπευθέντων, κατά τη συνεδρίαση, μελών του Εποπτικού Συμβουλίου. Τα πρακτικά υπογράφονται από τα μέλη που παραστάθηκαν κατά τη συνεδρίαση και τον Υπεύθυνο Συμμόρφωσης, εφόσον έχει παραστεί κατά τη συνεδρίαση. Αντίγραφα των πρακτικών εκδίδονται επισήμως από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ ΑΕ ή άλλο πρόσωπο που ορίζεται προς τούτο από το καταστατικό, χωρίς να απαιτείται άλλη επικύρωσή τους. Ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ υποχρεούται να χορηγεί στους μετόχους του αντίγραφα των πρακτικών του Εποπτικού Συμβουλίου.

7. Η κατάρτιση και υπογραφή πρακτικού από όλα τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου ή τους αντιπροσώπους τους και τον Υπεύθυνο Συμμόρφωσης, εφόσον η παρουσία του κατά τη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 70 του παρόντος, ισοδυναμεί με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου, ακόμη και αν δεν έχει προηγηθεί συνεδρίαση.

8. Οι αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου κοινοποιούνται εντός πέντε (5) ημερών από τη λήψη τους στη ΡΑΕ. Αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου που υπάγονται στις πράξεις και τα στοιχεία που υποβάλλονται σε δημοσιότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7α του κ.ν. 2190/1920, όπως κάθε φορά ισχύει, καταχωρούνται στο μητρώο ανωνύμων εταιρειών της αρμόδιας αρχής και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7β του κ.ν. 2190/1920.

9. Οι διατάξεις των παραγράφων 4 και 7 του παρόντος εφαρμόζονται κατ’ αναλογία και για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων του ΔΕΣΦΑ ΑΕ, εφόσον η συμμετοχή του Υπευθύνου Συμμόρφωσης σε αυτές είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 70 του παρόντος.

10. Το καταστατικό δύναται να ορίζει και συντομότερες προθεσμίες σύγκλησης του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς και τη δυνατότητά σύγκλησής του από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ ΑΕ ή/και από μετόχους εκπροσωπούντες το 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ ΑΕ.