Άρθρο 65 Μέτρα ανεξαρτησίας του ΔΕΣΦΑ ΑΕ

1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 67 και 72, ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν στους πόρους που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του ΕΣΦΑ συμπεριλαμβανομένης της άντλησης κεφαλαίων στη χρηματαγορά, ιδίως μέσω δανεισμού και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του.

2. Ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ ενεργεί πάντα κατά τρόπο που να διασφαλίζει ότι διαθέτει τους πόρους που χρειάζεται για την ομαλή και αποτελεσματική διενέργεια της δραστηριότητας της Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και για την ανάπτυξη και διατήρηση αποτελεσματικού, ασφαλούς και οικονομικού ΕΣΦΑ.

3. Τυχόν θυγατρικές επιχειρήσεις της ΔΕΠΑ ΑΕ που εκτελούν δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας Φυσικού Αερίου, απαγορεύεται να αποκτήσουν άμεση ή έμμεση συμμετοχή στον ΔΕΣΦΑ ΑΕ. Η απόκτηση συμμετοχής στον ΔΕΣΦΑ ΑΕ από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση που ασκεί δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας Φυσικού Αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 63 και δεν επιτρέπεται να συνεπάγεται την απόκτηση του Ελέγχου από τις επιχειρήσεις αυτές ή την άσκηση οιουδήποτε δικαιώματος άμεσα ή έμμεσα επί του ΔΕΣΦΑ ΑΕ. Ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ δεν έχει ούτε άμεση ούτε έμμεση συμμετοχή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και Φυσικού Αερίου ούτε λαμβάνει μερίσματα ή άλλο οικονομικό όφελος από τις επιχειρήσεις αυτές.

4. Η συνολική οργανωτική δομή και το καταστατικό του ΔΕΣΦΑ ΑΕ διασφαλίζουν την ουσιαστική ανεξαρτησία του σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο. Η ΔΕΠΑ ΑΕ απαγορεύεται να ορίζει άμεσα ή έμμεσα την ανταγωνιστική συμπεριφορά του ΔΕΣΦΑ ΑΕ σε σχέση με τις καθημερινές δραστηριότητές του και τη διαχείριση του ΕΣΦΑ, ή σε σχέση με τις δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ, το οποίο αναπτύσσεται σύμφωνα με το άρθρο 71 του παρόντος.

5. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του σύμφωνα με τους όρους του παρόντος νόμου και σύμφωνα με τα άρθρα 13 παράγραφος 1, 14 παράγραφος 1 στοιχείο (α), 16 παράγραφος 2, 3 και 5, 18 παράγραφος 6 και 21 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009, ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ δεν προβαίνει σε διακρίσεις κατά προσώπων ή φορέων και δεν περιορίζει, στρεβλώνει ή παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό στον τομέα της παραγωγής ή προμήθειας Φυσικού Αερίου.

6. Όλες οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των μερών της ΔΕΠΑ ΑΕ και του ΔΕΣΦΑ ΑΕ, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δανείων προς τη ΔΕΠΑ ΑΕ, θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις συνθήκες της αγοράς. Ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ υποχρεούται να διατηρεί λεπτομερή αρχεία των εν λόγω εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και να τα θέτει στη διάθεση της ΡΑΕ κατόπιν αιτήσεώς της.

7. Ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ ενημερώνει τη ΡΑΕ για τους οικονομικούς πόρους που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος και είναι διαθέσιμοι για μελλοντικά επενδυτικά σχέδια ή/και για την αντικατάσταση των παρόντων παγίων στοιχείων του ΕΣΦΑ.

8. Η ΔΕΠΑ ΑΕ απαγορεύεται:

(α) να προβαίνει σε πράξεις που παρεμποδίζουν ή επηρεάζουν τον ΔΕΣΦΑ ΑΕ κατά τη συμμόρφωσή του προς τις υποχρεώσεις που αυτός υπέχει σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο,

(β) να απαιτεί από τον ΔΕΣΦΑ ΑΕ να ζητά έγκριση της ΔΕΠΑ ΑΕ για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών.

9. Οι υποχρεώσεις πληροφόρησης των μετόχων σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να συνεπάγονται την κοινοποίηση εκ μέρους του ΔΕΣΦΑ ΑΕ εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών στη ΔΕΠΑ ΑΕ. Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης ή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ ΑΕ, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις του παρόντος κεφαλαίου, είναι άκυρες. Η ακυρότητα μπορεί να προβληθεί από κάθε μέτοχο ή τρίτο που έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35β του κ.ν. 2190/1920.

  • 3 Ιουνίου 2011, 12:48 | ΔΕΠΑ Α.Ε.

    Το β΄εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου («Η απόκτηση … ΔΕΣΦΑ ΑΕ») είναι καθ’υπέρβαση των προβλέψεων του αντίστοιχου άρθρου της Ευρωπαικής Οδηγίας, ενώ τυχόν παραμονή του στο νόμο ενδεχομένως εμποδίσει την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

  • 2 Ιουνίου 2011, 17:38 | ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Προσθήκη στο τέλος της παραγράφου ως εξής:
    1 (γ) Η εκμίσθωση προσωπικού και η παροχή υπηρεσιών προς οποιοδήποτε και από οποιοδήποτε άλλο τμήμα ή κλάδο ή άλλη Συνδεδεμένη Επιχείρηση της ΔΕΠΑ ΑΕ απαγορεύεται. Ωστόσο, ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ δικαιούται να παρέχει υπηρεσίες στη ΔΕΠΑ ΑΕ ή άλλη Συνδεδεμένη Επιχείρηση της ΔΕΠΑ ΑΕ,