Άρθρο 2 – Ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος, οι ακόλουθοι ορισμοί έχουν την εξής έννοια:

1. Ενεργειακή Επιθεώρηση: Ορίζεται η διαδικασία εκτίμησης των πραγματικών καταναλώσεων ενέργειας, των παραγόντων που τις επηρεάζουν, καθώς και των μεθόδων βελτίωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα.

2. Ενεργειακός Επιθεωρητής: Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διενεργεί ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης ή/και εγκαταστάσεων κλιματισμού. Νομικό Πρόσωπο, για την περίπτωση του παρόντος, νοείται εταιρεία οιασδήποτε εταιρικής μορφής, της οποίας τα μέλη – εταίροι, που έχουν τα προσόντα που ορίζονται με το παρόν, κατέχουν ατομική άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή.

3. Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών: Είναι η κατάσταση των εγγεγραμμένων ενεργειακών επιθεωρητών, οι οποίοι κατέχουν αντίστοιχη άδεια και η οποία τηρείται στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η διαχείριση της οποίας γίνεται από την Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.

4. Άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή: Είναι βεβαιωτικό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, στο οποίο πιστοποιείται η ένταξη του ενεργειακού επιθεωρητή στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών για τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων μίας ή περισσότερων κατηγοριών.

5. Γνωμοδοτική Επιτροπή Ενεργειακών Επιθεωρητών (Γ.ΕΠ.Ε.Ε.): Είναι Επιτροπή που συγκροτείται στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, η οποία γνωμοδοτεί για ζητήματα που αφορούν στη χορήγηση ή αφαίρεση άδειας ενεργειακού επιθεωρητή και εισηγείται προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ κάθε αναγκαία πράξη ή ρύθμιση σχετική με τους ενεργειακούς επιθεωρητές και το αντικείμενο των ενεργειακών επιθεωρήσεων

  • Συμφωνούμε με την άποψη που έχει διατυπωθεί και από άλλους στο πλαίσιο της παρούσας ότι θα πρέπει να τεθεί όριο στον αριθμό των ενεργειακών επιθεωρήσεων που θα είναι δυνατό να διενεργούνται μηνιαίως από τους διαπιστευμένους ενεργειακούς επιθεωρητές ώστε να προστατευθεί το κύρος της ίδιας της ενεργειακής επιθεώρησης και να μην εκφυλιστεί σε βιομηχανία παραγωγής πιστοποιητικών

    Αικατερίνη Μπαξεβάνου
    Μηχ/γος Μηχ/κος, MSc, PhD

  • 31 Ιανουαρίου 2010, 00:32 | virginios

    Καταρχήν θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στη συνύπαρξη φυσικών και νομικών προσώπων στην αγορά. Συγκεκριμένα αν τα αναφερόμενα ως νομικά πρόσωπα, που θα απαρτίζονται από αδειούχους επιθεωρητές, έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν άλλους μηχανικούς (ή μη) για την ενεργειακή επιθεώρηση, βάζοντας στο τέλος την σφραγίδα της εταιρικής μορφής, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πάλι οι νέοι μηχανικοί θα γίνουν τα «εργαλεία» των μεγάλων και καταξιωμένων μηχανικών και των εταιριών τους και οι οποίοι θα θησαυρίζουν εις βάρων των πρώτων.
    Υπάρχει περίπτωση οι γνωστοί-άγνωστοι «ενεργειακοί» μηχανικοί (καθηγητές σχολών κτλ) που θεωρούνται εξ ορισμού γκουρού, αρκετοί δε από αυτούς κάνουν και ενεργειακά σεμινάρια, να βγουν στο πεδίο? Προφανώς όχι, θα συστήσουν νομικές μορφές και θα χρησιμοποιήσουν τους φοιτητές τους, τους «συνεργάτες» τους, τους υπαλλήλους τους ως επί το πλείστον νέους μηχανικούς, που δεν έχουν 5ετή εμπειρία. Ακόμα και αν έχουν την πενταετή εμπειρία και μπορούν να αδειοδοτηθούν, είναι λογικό ότι δεν θα έχουν την οικονομική επιφάνεια των εταιριών ώστε να αγοράσουν αν χρειαστεί εξοπλισμό ή λογισμικό, άρα είναι πολύ εύκολο τελικά να επισκιαστούν από τις μεγαλοεταιρίες.
    Άρα καλό θα είναι οι νομικές μορφές να απαρτίζονται πλήρως και να δουλεύουν μόνο αδειοδοτημένοι επιθεωρητές. Επίσης η πενταετία προυπηρεσίας στο αντικείμενο δεν έχει έννοια για το λόγο ότι αν κάποιος επιτύχει στις εξετάσεις και άρα είναι ικανος, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μεθοδολογία ΚΕΝΑΚ, που είναι αρκετά συγκεκριμένη και αναλυτική.
    Τέλος, η οδηγία 2002/91, είναι γεγονός ότι αναφέρεται σε διαπιστευμένους επιθεωρητές, αλλά είναι προφάνές ότι έχει γίνει χρήση του «διαπιστευμένος» με τη γενική έννοια του όρου, ότι δηλαδή ο επιθεωρητής πρέπει να έχει κάποια διαπιστευτήρια, και όχι με την έννοια της Διαπίστευσης όπως παρέχεται από το ΕΣΥΔ. Άλλωστε το ΕΣΥΔ δεν διαπιστεύει πρόσωπα σε καμιά περίπτωση αλλά φορείς πιστοποίησης προσώπων-επιθεωρητών. Η διαπίστευση δε, είναι προαιρετική στη γενική των περιπτώσεων, όπερ σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένος κανένας φορέας πιστοποίησης προσώπων να είναι διαπιστευμένος για να λειτουργεί(εκτός αν άλλως απαιτείται από νομοθεσία).
    Εξαιτίας του παραπάνω οι διάφορες χώρες της ΕΕ έχουν αντιμετωπίσει το θέμα με διάφορους τρόπους, πχ στην Αυστρία οι επιθεωρητές παίρνουν τα διαπιστευτήρια τους μέσω ενός κρατικού μηχανισμού ενώ οι εταιρίες διαπιστεύονται από το αντίστοιχο ΕΣΥΔ, στη Σουηδία οι επιθεωρητές πιστοποιούνται από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων και οι εταιρίες διαπίστεύονται από το αντίστοιχο ΕΣΥΔ, στη Μάλτα όλα περνούν από ένα κρατικό μηχανισμό με δικές του διαδικασίες, υποθέτω παρόμοια με το προτεινόμενο ΠΔ κτλ. Κάθε κράτος μέλος απλά πρέπει να βρεί το καλύτερο μηχανισμό για τα δεδομένα της χώρας.

  • Στον ορισμό του «ενεργειακού επιθεωρητή» θεωρούμε ότι, για την αποφυγή πρβολημάτων εφαρμογής σε ότι αφορά τη «νομική μορφή» πρέπει να προσδιορίζεται με σαφήνεια τι θεωρείται «μέλος» της εταιρείας και αν η διάταξη αφορά όλα τα μέλη της εταιρείας ή τουλάχιστον ένα ή μερικά από αυτά.

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 11:09 | lefpap

    5. Γνωμοδοτική Επιτροπή Ενεργειακών Επιθεωρητών (Γ.ΕΠ.Ε.Ε.)

    Από ποιούς θα αποτελείται η επιτροπή ? Μια επιτροπή διορισμένη από το εκάστοτε υπουργείο για να ελέγχει το έργο εξειδικευμένων μηχανικών ? δεν θα πρεπε να έχει λόγο και το Τεχνικό επιμελητήριο τουλάχιστον ?
    Οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα είναι όλοι απόφοιτοί πολυτεχνικών σχολών ή ΑΤΕΙ αυτονόητο είναι αυτοί πού θα γνωμοδοτούν για το έργο τους να έχουν τα αντίστοιχα προσόντα .

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 11:05 | ARN Molson

    Για την εφαρμογή του παρόντος, οι ακόλουθοι ορισμοί έχουν την εξής έννοια:
    1. Ενεργειακή Επιθεώρηση: Ορίζεται η διαδικασία εκτίμησης των πραγματικών καταναλώσεων ενέργειας, των παραγόντων που τις επηρεάζουν, καθώς και των μεθόδων βελτίωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα.

    You must review similar proposals from Spain and Italy.

    The term «εκτίμηση» must be clear and you should explain the term in words …

    2. «Ανεξάρτητος» Ενεργειακός Επιθεωρητής: Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διενεργεί ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης ή/και εγκαταστάσεων κλιματισμού. Νομικό Πρόσωπο, για την περίπτωση του παρόντος, νοείται εταιρεία οιασδήποτε εταιρικής μορφής, της οποίας τα μέλη – εταίροι, που έχουν τα προσόντα που ορίζονται με το παρόν, κατέχουν ατομική άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή The word Ανεξάρτητος Ενεργειακός Επιθεωρητης is missed.

    ARN Molson
    Member of WOBO & WIETE

  • ΕΝΤΙΜΗ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ :

    ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3661 ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ 3661 ΠΕΡΙ ΚΤΙΡΙΩΝ.

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3661 ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΟΠΩΣ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ . ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ.

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3661 ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 765/2008 ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ.
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΟΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ Η ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ. Η ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΥΔ.

    ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΥΔ.

    ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΝΟΜΙΚΑ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3661 ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ.

    ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΕΡΙΛΕΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΟΙ ΕΝΕΝΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ, ΟΥΤΕ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΥΤΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ.

    Η ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΤΥΠΑ.

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΙΤΣΙΟΣ
    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 01:05 | ΝΑΒΡΟΖΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.
    ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ Π.Χ. 50. ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΩΣΟΠΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΤΑΙΡΙΕΣ Η ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΑΥΤΟΣ Η ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ ΑΝΤ’ΑΥΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ.
    ΑΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Π.Χ ΔΑΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 30% ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΟΚΤΑΕΤΙΑΣ, ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΙΔΙΩΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.
    ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ.
    ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΒΡΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΙ «ΜΠΑΚΑΛΗΔΕΣ» ΜΕ ΜΟΝΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟ ΕΥΤΕΛΕΣ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 80,90, ΕΥΡΩ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ……….

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 00:03 | ΜΠΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Σύμφωνα με τους ορισμούς, δεν αποκλείετε την δυνατότητα σε νομικά πρόσωπα – εταιρείες που είναι ενεργειακοί επιθεωρητές να απασχολούν αναρμόδια και μη εξειδικευμένα άτομα σε (επιτόπιες) ενεργειακές επιθεωρήσεις και οι απλώς να χρησιμοποιούν την άδεια της εταιρείας.

    Χρειάζεται σαφής διευκρίνηση στον ορισμό της ενεργειακής επιθεώρησης ότι αυτή μπορεί να εκτελείται μόνο με τη φυσική παρουσία ενεργειακού επιθεωρητή και ίσως λοιπού βοηθητικού προσωπικού. Επομένως θα πρέπει ο ενεργειακός επιθεωρητής να διαθέτει κάποιο αποδεικτικό έγγραφο-ταυτότητα με φωτογραφία και λοιπά στοιχεία ταυτοποίησης που θα αποδεικνύουν στους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας την ιδιότητα τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ουκ ολίγες φορές έχουν υπάρξει φαινόμενα απάτης και πλάνης

    Με εκτίμηση,
    Ανδρέας Μπουτσιούκης