Άρθρο 1 – Σκοπός

1. Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι:

Α) ο καθορισμός των προσόντων που πρέπει να πληρούν οι ενεργειακοί επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού, των κανόνων και αρχών που διέπουν την εκτέλεση του έργου τους, των λοιπών όρων και προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται και της διαδικασίας χορήγησης άδειας ενεργειακού επιθεωρητή.

Β) ο καθορισμός της διοικητικής και οργανωτικής δομής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας, (εφεξής Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.), των αρμοδιοτήτων της και των αρχών που διέπουν τη λειτουργία της, η οποία συστήνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ( εφεξής ΥΠΕΚΑ).

  • Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων
    Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων και
    Μηχανολόγων Μηχανικών του
    Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

    31 Ιανουαρίου 2010

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παραθέτει παρακάτω τις θέσεις του όσον αφορά τον Κανονισμό για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές.

    Η θέσπιση του Κ.ΕΝ.Α.Κ. αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας, αφενός μεν προς την ορθολογικότερη χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, αφετέρου δε προς μια φιλική προς το περιβάλλον οικιστική ανάπτυξη. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η δημόσια διαβούλευση που διενεργείται έχει υποχρέωση να συμπεριλάβει τις ορθότερες γνώμες και προτάσεις με στόχο τη σύνθεση ενός πλήρους πακέτου κανονισμών.

    Στα πλαίσια αυτά, ο Σύλλογος οφείλει να υπενθυμίσει πως μόλις πρόσφατα το Τμήμα του οποίου τους απόφοιτους εκπροσωπεί μετονομάστηκε από «Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων» σε «Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών». Αυτή η αναφορά γίνεται για να τονιστεί ο ξεκάθαρος προσανατολισμός του αντικειμένου των σπουδών που έχουν λάβει οι απόφοιτοι και δεν είναι άλλος από αυτόν της ενέργειας. Τονίζεται επίσης ότι παρά την μετονομασία το Τμήμα έχει διατηρήσει στο ακέραιο την εξειδίκευση που είχε στην Ενέργεια.

    Ο Σύλλογος είναι σύμφωνος με την φιλοσοφία και τις γενικές αρχές που διέπουν το σχέδιο νόμου, παρ’ όλα αυτά είναι απαραίτητο να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις:

    Η πρώτη αφορά τη διεκδίκηση του δικαιώματος των Διπλωματούχων Μηχανικών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να εγγραφούν στα μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών με την έναρξη εφαρμογής του Κ.ΕΝ.Α.Κ. δίχως την απαίτηση παρακολούθησης σεμιναρίων ή εξετάσεων. Πυλώνας στήριξης του αιτήματος αυτού αποτελεί ο Οδηγός Σπουδών του Τμήματος, οποίος στον σκοπό ίδρυσης αναφέρει ρητά:
    «Στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών δίνεται έμφαση σε ενεργειακά θέματα όπως η παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, η ορθολογική χρήση της και η περιβαλλοντολογική προστασία. Πιο συγκεκριμένα αποσκοπεί στην καλλιέργεια και την προαγωγή της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας και της γνώσης που αφορά:
    • Τη σύγχρονη ενεργειακή τεχνολογία (παραγωγή, μετατροπή, μεταφορά, αποθήκευση και χρήση συμβατικών και ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων).
    • Τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων από θεσμικής, οργανωτικής και οικονομικής άποψης και των επιπτώσεων της διαχείρισης αυτής σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
    • Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ενέργειας σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

    Παράλληλα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το αντικείμενο της Ενεργειακής Επιθεώρησης καλύπτεται πλήρως από τα διδασκόμενα μαθήματα και τα εμπλεκόμενα εργαστήρια όπως αυτά περιγράφονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (παρατίθενται αυτούσια στο τέλος της επιστολής).

    Η δεύτερη παρέμβαση αφορά την αποκατάσταση ορισμένων αδικιών που υφίσταται ο κλάδος των Μηχανολόγων Μηχανικών, όσον αφορά την συμμετοχή τους στην μελέτη και την επίβλεψη τεχνικών έργων.

    Η υπό κατάργηση μελέτη θερμομόνωσης και συνεπακολούθως, οι μελέτες θέρμανσης – ψύξης – αερισμού, είναι αντικείμενα καθαρά μηχανολογικής θεώρησης. Δηλαδή, απαιτούν μια ιδιαίτερη εξειδίκευση στα ενεργειακά ζητήματα, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι βέλτιστες επιδόσεις και αποδόσεις. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές μέχρι και σήμερα, αντιμετωπίζονται επιφανειακά. Πέραν αυτού, και ενώ θα έπρεπε να απαιτείται μελέτη μηχανολόγου και μόνο, για κάθε κτίριο, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι εν λόγω μελέτες συντάσσονται και από άλλους μηχανικούς όπως αναφέρεται στη Νομοθεσία. Ταυτόχρονα, η απλοϊκή θεώρηση τους, τόσο από τους συντάσσοντες, όσο και από το κράτος, οδηγεί στα διαμετρικώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

    Επομένως, ο Σύλλογος οφείλει να διεκδικήσει για το σύνολο του κλάδου των Μηχανολόγων Μηχανικών την αποκλειστική υπογραφή των ενεργειακών μελετών και την υποχρεωτική ένταξη της στον φάκελο της άδειας κάθε οικοδομής.

    Ωστόσο, από αυτήν την διαδικασία δεν μπορούν να αποκλειστούν και μηχανικοί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν την επιστημονική επάρκεια τους σε θέματα ενεργειακής διαχείρισης και ενεργειακού σχεδιασμού του δομημένου χώρου. Αυτό προϋποθέτει την επαρκή τεκμηριώσει τεχνογνωσίας, είτε μέσω ικανού αριθμού προπτυχιακών μαθημάτων ειδικότητας, είτε μέσω μεταπτυχιακής εξειδίκευσης, είτε μέσω ειδικών σεμιναρίων μακράς διαρκείας υπό την αιγίδα του ΤΕΕ. Στην τελευταία περίπτωση, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες σε αυτά τα σεμινάρια θα είναι μόνο Διπλωματούχοι Μηχανικοί.

    Η τρίτη παρέμβαση του Συλλόγου αφορά τον ΚΕΝΑΚ και τα ουσιαστικά και μετρίσιμα αποτελέσματα που οφείλει να παρουσιάσει. Για αυτό το λόγο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η επιστημονικά τεκμηριωμένη επαλήθευση των συμπερασμάτων της ενεργειακής πιστοποίησης ενός κτιρίου είτε αυτή γίνεται με τη διαδικασία που προβλέπεται επί των μελετών, είτε με κάποιο αποδεκτό διεθνώς εργαλείο προσομοίωσης. Η επαλήθευση αυτή μπορεί να γίνει μόνο με πραγματικές μετρήσεις της απόδοσης με ειδικό εξοπλισμό.

    Ο Σύλλογος οφείλει να προτείνει την άμεση εκπαίδευση προσωπικού που θα στελεχώνει την υπηρεσία που θα είναι υπεύθυνη για την επαλήθευση του έργου των ενεργειακών επιθεωρητών, την επαλήθευση με επί τόπου μετρήσεις και έλεγχο ιστορικού καταναλώσεων (λογαριασμοί ρεύματος, αερίου, πετρελαίου κ.ο.κ.), για τον έλεγχο του έργου των ενεργειακών επιθεωρητών, σε μεγάλο δείγμα κτιρίων, την επιβολή κυρώσεων και την αφαίρεση της άδειας του ενεργειακού επιθεωρητή μετά από τη διαπίστωση επαναλαμβανόμενων λανθασμένων πιστοποιήσεων και τέλος την υποχρεωτική τήρηση όλου του ιστορικού ενεργειακών καταναλώσεων ειδικά από μεγάλα κτίρια και επιχειρήσεις.

    Η τέταρτη παρέμβαση του Συλλόγου αφορά την 10ετή εμπειρία που αναφέρεται στο Άρθρο 8 του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος. Αν πρέπει με κάποιον τρόπο να αξιοποιηθεί η κατ’ ελάχιστον «10ετής εμπειρία» ορισμένων μηχανικών προκειμένου να λειτουργήσει ο θεσμός των Ενεργειακών Επιθεωρητών, ο Σύλλογος προτείνει την τοποθέτηση των «έμπειρων» σε έναν ελεγκτικό μηχανισμό με αντικείμενο την εξέταση και επικύρωση των αποτελεσμάτων των ενεργειακών επιθεωρήσεων. Διότι ο Σύλλογος πιστεύει ακράδαντα πως αν ένας τρόπος υπάρχει ώστε να διαπιστωθεί ακριβοδίκαια η εμπειρία και η πραγματική γνώση ενός αντικειμένου, αυτός είναι οι γραπτές και αδιάβλητες εξετάσεις και όχι ο διαχωρισμός των μηχανικών με αυθαίρετο τρόπο σε έμπειρους και μη, σε ειδικούς και μη.

    Εν κατακλείδι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προτείνει για τη δίκαιη αξιολόγηση των αιτημάτων του να εξετάσετε προσεκτικά τα σημαντικά αυτούσια αποσπάσματα του Οδηγού Σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΔΜ που ακολουθούν και είναι σχετικά με το αντικείμενο της ενεργειακής επιθεώρησης. Έτσι θα γίνει εύκολα αντιληπτό το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος, η εμβάθυνση σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων που αποκτούν οι απόφοιτοί του, ο σκοπός του τμήματος και τελικά ο λόγος ίδρυσής του από την Ελληνική Πολιτεία.

    Αυτούσια αποσπάσματα από τον Οδηγό Σπουδών

    116 Ηλεκτροτεχνία
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    3 5 4
    Προαπ/να: Φυσική, Μαθηματικά, Υπολογιστές
    Σκοπός: Να εισάγει το φοιτητή στις βασικές γνώσεις θεωρίας και ανάλυσης ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Ο φοιτητής αποκτά τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να κατανοήσει σε επόμενα μαθήματα θέματα ηλεκτρικών μηχανών και μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
    Περιεχόμενο: Ηλεκτρικό φορτίο, ρεύμα, τάση, ισχύς. Νόμοι Kirchhoff και θεώρημα Tellegen. Ηλεκτρικά στοιχεία. Μέθοδοι ανάλυσης κυκλωμάτων στην ημιτονοειδή μόνιμη κατάσταση ισορροπίας. Θεωρήματα ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Αμοιβαία επαγωγή και μετασχηματιστής. Ισχύς και ενέργεια σε κυκλώματα με ημιτονοειδή διέγερση. Συντελεστής ισχύος και διόρθωση. Συμμετρικά και ασύμμετρα τριφασικά κυκλώματα. Ανάλυση κυκλωμάτων με περιοδική μη ημιτονοειδή διέγερση. Αρμονικές και σειρά Fourier. Δίοδοι και ανορθωτικές διατάξεις.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις και 2 κατ’ οίκον εργασίες
    Αξιολόγηση: 50% τελική γραπτή εξέταση, 30% πρόοδος και 20% κατ’ οίκον εργασίες.
    Βιβλιογραφία: 1)Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων, Ν. Μάργαρης, Τόμος Α, εκδόσεις Τζιόλα, 2)Εισαγωγή στα Ηλεκτρικά Κυκλώματα και Συστήματα, Ε. Παπαδόπουλος, εκδόσεις ΕΜΠ., 3)Ηλεκτρικά Κυκλώματα, Edminister, Εκδόσεις ΕΣΠΙ., 4)Ηλεκτρικά Κυκλώματα, Γ. Χατζαράκης, Τόμος Β, εκδόσεις Τζιόλα.

    118 Μετάδοση Θερμότητας
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    5 5 6
    Προαπ/να: Μηχανική Ρευστών, Διαφορικές Εξισώσεις
    Σκοπός: 1) Κατανόηση των μηχανισμών μετάδοσης θερμότητας με αγωγή, συναγωγή και ακτινοβολία, 2) Ανάπτυξη των απαραίτητων εργαλείων για την επίλυση προβλημάτων της μηχανικής που περιλαμβάνουν διεργασίες μετάδοσης θερμότητας, 3) Απόκτηση του ελάχιστου επιπέδου γνώσεων που είναι απαραίτητο για έναν/μία μηχανικό, και τέλος 4) Ανάπτυξη του θεωρητικού υπόβαθρου που χρειάζεται για περαιτέρω μελέτη.
    Περιεχόμενο: Μηχανισμοί μετάδοσης θερμότητας – αγωγή, συναγωγή, ακτινοβολία. Αγωγή θερμότητας, νόμος Fourier, εξίσωση διάχυσης ενέργειας με αγωγή, απλοποίηση και επίλυση της εξίσωσης διάχυσης χωρίς ή με παραγωγή (πηγή) θερμότητας, μονοδιάστατη αγωγή θερμότητας, θερμικές αντιστάσεις αγωγής και συναγωγής, μετάδοση θερμότητας σε πτυχωτές επιφάνειες. Δυσδιάστατη αγωγή θερμότητας, εξίσωση Laplace, αναλυτικές λύσεις, γραφική μέθοδος, μέθοδος των πεπερασμένων διαφορών, μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων, παράγων μορφής. Μεταβατική θερμική αγωγή, μέθοδος ομοιόμορφων ιδιοτήτων, αριθμός Biot, ημιάπειρο μέσο, διαγράμματα μεταβατικής αγωγής σε μια διάσταση. Συναγωγή, νόμος ψύξης Newton, αριθμός Reynolds, στρωτή και τυρβώδης ροή, αριθμός Nusselt, εξίσωση ενέργειας, εξισώσεις Navier-Stokes, εξισώσεις στρωτού οριακού στρώματος, μετάδοση θερμότητας σε εξωτερικές ροές, μετάδοση θερμότητας σε εσωτερικές ροές, αναλογία μεταξύ μεταφοράς ορμής και θερμότητας (Reynolds), αναλογία Chilton-Colburn. Φυσική συναγωγή, συντελεστής θερμικής διαστολής, αριθμός Grashof, φυσική συναγωγή γύρω από κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες, φυσική συναγωγή σε εσώκλειστους χώρους, ζώνες ανακυκλοφορίας, κελιά Bernard, συνδυασμένη φυσική και εξαναγκασμένη συναγωγή. Bρασμός και συμπύκνωση. Θερμική ακτινοβολία, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ακτινοβολία μέλανος σώματος, νόμος μετατόπισης Wien, βαθμός εκπομπής ακτινοβολίας, απορροφητικότητα, διαπερατότητα, ανακλαστικότητα, διαχέουσες επιφάνειες, φαιές επιφάνειες, νόμος του Kirchhoff, συντελεστές όψης, ανταλλαγή ακτινοβολίας μεταξύ επιφανειών μέλανων σωμάτων, ανταλλαγή ακτινοβολίας μεταξύ επιφανειών μη-μέλανων φαιών σωμάτων.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις
    Αξιολόγηση: 25% εξέταση προόδου, 75% τελική εξέταση
    Βιβλιογραφία: 1) Κακάτσιος, Ξ. Κ., Μετάδοση θερμότητας, Κλειδάριθμος, 2002, 2) Διδακτικές σημειώσεις, 3) Μουσιόπουλος, Ν. Σ., Εισαγωγή στη μετάδοση θερμότητας, Εκδόσεις Γιαχούδη, 1991, 4) Brodkey, R. S. and Hersey, H. C., Transport phenomena, McGraw Hill, 1988 (ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Τζιόλα).

    122 Πειραματικές Μέθοδοι και Μετρητική Τεχνολογία
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    5 5 4.5
    Προαπ/να: Μηχανική Ρευστών I, Στατιστική, Μαθηματικά I, II, III
    Σκοπός: Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στις βασικές αρχές των τεχνικών πραγματοποίησης πειραματικών μετρήσεων. Ο φοιτητής εισάγεται στις έννοιες της μετρητικής τεχνολογίας και της στατιστικής ανάλυσης και στη συνέχεια εξοικειώνεται με τις αρχές λειτουργίας των μετρητικών οργάνων που χρησιμοποιούνται στην πράξη. Το μάθημα περιλαμβάνει και εργαστηριακές ασκήσεις στις οποίες ο φοιτητής έρχεται σε επαφή με την διαδικασία πραγματοποίησης εργαστηριακών μετρήσεων και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων.
    Περιεχόμενο: Μετρητική Τεχνολογία: Η έννοια της μέτρησης. Πρότυπα μεγέθη. Βαθμονόμηση. Στατικά και δυναμικά χαρακτηριστικά σημάτων εισόδου-εξόδου. Μαθηματική θεώρηση μετρητικών συστημάτων. Στατιστική ανάλυση μετρήσεων. Αβεβαιότητα και σφάλματα μετρήσεων. Επεξεργασία σήματος.
    Πειραματικές Μέθοδοι: Ψηφιακή δειγματοληψία. Μέτρηση πίεσης. Μέτρηση ταχύτητας. Μέτρηση θερμοκρασίας.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις και 2 εργαστηριακές ασκήσεις.
    Αξιολόγηση: 70% τελική γραπτή εξέταση, 30% εξέταση προόδου.
    Βιβλιογραφία: 1) Διδακτικές Σημειώσεις, 2) Τεχνική Μετρήσεων στη Μηχανική των Ρευστών. Α. Γούλας. Εκδ. Γιαχουδη-Γιαπουλη, 1988.

    127 Ήπιες και Νέες Μορφές Ενέργειας
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ
    6 5 3.5
    Προαπ/να:
    Σκοπός: Εισαγωγή στια συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
    Περιεχόμενο: Εισαγωγή στα θέματα ενεργειακής πολιτικής και χρήσης ενέργειας. Ενέργεια και Ευρωπαϊκή ένωση. Ενεργειακή ανάλυση, Πράσινη Βίβλος, Λευκή Βίβλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.. Ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας. Ηλιακή Ενέργεια, προέλευση και τρόποι χρήσης της, ενεργητικά και παθητικά Ηλιακά Συστήματα. Αιολική ενέργεια. Γεωθερμική Ενέργεια, Βιομάζα, Υδροηλεκτρική Ενέργεια. Περιβαλλοντική ανάλυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), Ανάλυση Κύκλου Ζωής. Θερμοδυναμική Ανάλυση των Συστημάτων ΑΠΕ, Ενεργειακή Ανάλυση.
    Διδασκαλία: Προφορικές Παραδόσεις
    Αξιολόγηση: Δύο εξετάσεις, πρόοδος και τελική. Εργασία
    Βιβλιογραφία Σημειώσεις

    143 Εισαγωγή στη Διαχείριση Ενέργειας
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ
    2 5 4.5
    Προαπ/να: Φυσική
    Σκοπός: Το μάθημα εισάγει το φοιτητή στις βασικές αρχές της διαχείρισης ενέργειας. Παρουσιάζει τα βασικά αντικείμενα της διαδικασίας διαχείρισης ενέργειας, των τεχνικών και των εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων.
    Περιεχόμενο: Διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, διαχείριση υδρογόνου, εξοικονόμηση ενέργειας, Ενεργειακοί έλεγχοι, τεχνικές οικονομικής αξιολόγησης, βελτίωση απόδοσης φωτισμού, καύση και αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων, ατμοπαραγωγοί και απόδοση συστημάτων διανομής, συστήματα ελέγχου και υπολογιστές, διαχείριση ενεργειακών διαδικασιών, μόνωση, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και διαχείριση βιομηχανικού ύδατος.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις
    Αξιολόγηση: Τελική γραπτή εξέταση
    Βιβλιογραφία: 1) Σημειώσεις, 2) Οδηγός στη Διαχείριση Ενέργειας, Capehart B., 2002, Fainmont Press

    207 Θέρμανση – Ψύξη – Κλιματισμός
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ
    8 5 5
    Προαπ/να: Μετάδοση Θερμότητας, Θερμοδυναμική Ι, Μηχανική Ρευστών Ι, Εισαγωγή στους Η/Υ, Μαθηματικά Ι, ΙΙ.
    Σκοπός: Το μάθημα εισάγει τον φοιτητή στις βασικές γνώσεις θεωρίας, σχεδίασης και ανάλυσης συστημάτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού συνδυάζοντας τις Προαπ/να:. Ενθαρρύνεται η χρήση Η/Υ για την εφαρμογή των μεθοδολογιών σχεδίασης και ο φοιτητής εφαρμόζει την αποκτηθείσα γνώση κατά την πραγματοποίηση δύο μελετών συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
    Περιεχόμενο: Εισαγωγή: Στόχοι ρύθμισης θερμικού περιβάλλοντος. Στοιχεία από τη μεταφορά θερμότητας και τη θερμοδυναμική. Θερμική άνεση. Ψυχρομετρία. Στοιχεία ηλιακής ακτινοβολίας – θερμικά κέρδη. Θέρμανση: Μονωτική συμπεριφορά υλικών, θερμομόνωση. Υπολογισμός θερμικών φορτίων. Περιγραφή και διαστασιολόγηση συστημάτων θέρμανσης. Ψύξη: Θεωρητικός και πραγματικός ψυκτικός κύκλος συμπίεσης ατμού. Ψυκτικά μίγματα. Συστήματα ψύξης με μηχανική συμπίεση ατμού. Αντλίες θερμότητας. Ψύξη με συστήματα απορρόφησης. Κλιματισμός: Περιγραφή συστημάτων κλιματισμού. Θερμικά κέρδη και υπολογισμός ψυκτικών φορτίων. Διαστασιολόγηση βασικών εξαρτημάτων και δικτύων αεραγωγών.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις και 2 κατ’ οίκον εργασίες.
    Αξιολόγηση: 70% τελική γραπτή εξέταση, 30% κατ’ οίκον εργασίες.
    Βιβλιογραφία: 1) Διδακτικές Σημειώσεις, 2) Θέρμανση, Αερισμός και Κλιματισμός. Σχεδιασμός και Ανάλυση. F. McQuiston, J. Parker, Εκδ. ΙΩΝ, 2003.

    209 Μεθοδολογίες Εξοικονόμησης και Διαχείρισης Ενέργειας
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    7 5 5.5
    Προαπ/να:
    Σκοπός: Σκοπός του μαθήματος είναι να εκπαιδεύσει τους φοιτητές στις μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία, καθώς και στις μεθόδους οικονομικής αξιολόγησης των σχετικών επενδύσεων.
    Περιεχόμενο: Η δομή της βιομηχανίας και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ενεργειακή ανάλυση βιομηχανικών συστημάτων. Ενεργειακή ανάλυση συστημάτων παραγωγής καυσίμων. Μεθοδολογίες και διαδικασίες ενεργειακής επιθεώρησης. Μέθοδοι αξιολόγησης επενδύσεων: χρόνος αποπληρωμής, καθαρή παρούσα αξία και εσωτερικός βαθμός απόδοσης. Παραδείγματα για τα κτίρια και τη βιομηχανία. Δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία. Οικονομική ανάλυση και βελτιστοποίηση διεργασιών. Ενεργειακή ανάλυση μερικών βιομηχανικών τομέων, όπως η βιομηχανία αλουμίνας/αλουμινίου, η πετροχημική βιομηχανία, η βιομηχανία σιδήρου/χάλυβα. Ασκήσεις (υπολογισμοί). Επίσκεψη εργοστασίου (κατά τις εκάστοτε δυνατότητες).
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις (3 ώρες θεωρία και 2 ώρες ασκήσεις εβδομαδιαίως).
    Αξιολόγηση: Τελική γραπτή εξέταση
    Βιβλιογραφία: 1) «Πανεπιστημιακές σημειώσεις» του Π.Α. Πηλαβάκη, ΠΔΜ και 2) Βιβλίο «Αρχές εξοικονομήσεως ενέργειας σε συστήματα παραγωγής θερμότητας – καύση» του Α. Λυγερού, ΕΜΠ.

    240 Ηλεκτρομηχανολογικές Εφαρμογές
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    8 5 4
    Προαπ/να: Ηλεκτροτεχνία, Ηλεκτρικές Μηχανές
    Σκοπός: Εισαγωγή στη μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και μελέτη εφαρμογών όπου απαιτείται η σύνθεση γνώσεων και εργαλείων Μηχανολόγου και Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.
    Περιεχόμενο: Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις: Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κτιρίων, μελέτες ανελκυστήρων, αλεξικεραύνων, χρήση εξειδικευμένου λογισμικού εγκαταστάσεων, κ.ά. Ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές: καθοδική προστασία, μη καταστροφικός έλεγχος υλικών και κατασκευών, φωτοβολταϊκά συστήματα, κ.ά.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις και 2 κατ’ οίκον εργασίες
    Αξιολόγηση: 50% τελική γραπτή εξέταση, 50% κατ’ οίκον εργασίες.
    Βιβλιογραφία: Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καταναλωτών μέσης και χαμηλής τάσης (Π. Ντοκόπουλος-Εκδόσεις ΖΗΤΗ)

    241 Αξιοπιστία, Συντήρηση και Ασφάλεια Συστημάτων
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    7 5 4.5
    Προαπ/να: Στατιστική, Η/Υ
    Σκοπός: Το μάθημα αυτό έχει σκοπό να εισάγει τον φοιτητή στις έννοιες της αξιοπιστίας, της συντήρησης και της επικινδυνότητας απλών ή σύνθετων μηχανολογικών εξαρτημάτων ή συσκευών. Βοηθά τον φοιτητή να συνδυάσει τις γνώσεις του από το μάθημα της στατιστικής με την επίλυση προβλημάτων αξιοπιστίας και χάραξης ορθολογικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης πολιτικής συντήρησης σε επιχειρησιακά και βιομηχανικό περιβάλλον.
    Περιεχόμενο: Θεωρία Αξιοπιστίας: Βασικές έννοιες, συνήθεις συναρτήσεις αξιοπιστίας. Εκθετική κατανομή, κατανομή Γ, κατανομή Weibull, κανονική κατανομή. Αξιοπιστία συστημάτων, εκτίμηση αξιοπιστίας. Markov διαδικασίες, πρόβλεψη αξιοπιστίας με ανάλυση πρωτογενών στοιχείων, δένδρα βλαβών, προσομοίωση Monte-Carlo, Duane μοντέλο. Συλλογή δεδομένων αξιοπιστίας, κόστος αξιοπιστίας. Οικονομική Πολιτική Συντήρησης: συντελεστής συντήρησης, οικονομικές συνέπειες χρόνου ακινησίας, οικονομική συντήρηση. Καθοριστικές πολιτικές αντικατάστασης: γενική θεωρία αντικατάστασης, αντικατάσταση μηχανημάτων. Στοχαστικές πολιτικές αντικατάστασης: προληπτική αντικατάσταση, ομαδική προληπτική αντικατάσταση, ολοκληρωμένη παραγωγική συντήρηση. Xρήση προσομοίωσης στη συντήρηση και αντικατάσταση.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις (13 εβδ. x 2 ώρες θεωρία και 2 ώρες εργαστηριακές ασκήσεις με τη χρήση Η/Υ) και δύο κατ’ οίκον εργασία.
    Αξιολόγηση: 70% τελική γραπτή εξέταση, 30% κατ’ οίκον εργασία ή/και εξέταση με τη χρήση Η/Υ
    Βιβλιογραφία: I. Μπακούρος, «Ειδικά θέματα για την ποιότητα, Τόμος Δ’, Αξιοπιστία και Συντήρηση», Ε.Α.Π. 2000

    316 Ηλιακή Τεχνική/Φωτοβολταϊκά Συστήματα
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    9 4 4
    Προαπ/να: Μετάδοση Θερμότητας, Αριθμητική Ανάλυση, Θέρμανση Ψύξη Κλιματισμός, Μαθηματικά Ι, ΙΙ
    Σκοπός: Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στις βασικές αρχές των τεχνικών εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας. Ο φοιτητής εξοικειώνεται με τις μεθοδολογίες εκτίμησης της διαθέσιμης ηλιακής ενέργειας και εισάγεται στις μεθοδολογίες σχεδιασμού και ανάλυσης συστημάτων εκμετάλλευσής της. Ενθαρρύνεται η χρήση Η/Υ για την εφαρμογή των μεθοδολογιών σχεδίασης και η αποκτηθείσα γνώση εφαρμόζεται κατά την πραγματοποίηση μελέτης σχεδιασμού συστήματος επίπεδων ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκών στοιχείων.
    Περιεχόμενο: Ηλιακή ακτινοβολία. Παράμετροι και υπολογισμός προσπιπτώμενης ηλιακής ακτινοβολίας σε οριζόντια και κεκλιμένη επιφάνεια. Εκτίμηση ενεργειακών αναγκών σε θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης. Επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες. Συγκεντρωτικοί συλλέκτες. Ενεργειακές αποθήκες. Ολοκληρωμένα ηλιακά συστήματα θερμικών διεργασιών. Μέθοδος καμπυλών f. Φωτοβολταϊκή τεχνολογία, πλαίσια, συστήματα. Διαστασιολόγηση.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις και 1 κατ’ οίκον εργασία.
    Αξιολόγηση: 70% τελική γραπτή εξέταση, 30% κατ’ οίκον εργασία.
    Βιβλιογραφία: 1) Διδακτικές Σημειώσεις, 2) Ηλιακή Ενέργεια. Α. Μοσχάτος. Εκδ. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, 1992.

    318 Ανεμογεννήτριες –Υδροστρόβιλοι και Υδροηλεκτρικά Έργα
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    9 4 4
    Προαπ/να: Μηχανική Ρευστών I, Στροβιλομηχανές
    Σκοπός: Βασικός Σκοπός: του μαθήματος είναι η εισαγωγή του φοιτητή στις αρχές που διέπουν τη λειτουργία ανεμογεννητριών και υδροστροβίλων. Ο φοιτητής θα αποκτήσει γνώση και κατανόηση σε βάθος των βασικών αρχών, της λειτουργίας, των ροϊκών φαινομένων και των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών των παραπάνω μηχανών. Επίσης θα αποκτήσει εμπειρία στη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων τεχνικών ανάλυσης, σχεδιασμού και επιλογής διαφόρων κατηγοριών ανεμογεννητριών και υδροστροβίλων. Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη και χρήση υπολογιστικών μεθόδων, η διεξαγωγή πειραματικής άσκησης και απαιτείται η εκπόνηση μίας ομαδικής εργασίας.
    Περιεχόμενο: Ανεμογεννήτριες – Γνωριμία με την αιολική ενέργεια και τις ανεμογεννήτριες. Ατμόσφαιρα και αιολικό δυναμικό. Τύποι και υποσυστήματα ανεμογεννητριών. Αεροδυναμική σχεδίαση ανεμογεννητριών οριζοντίου άξονα. Αεροδυναμική σχεδίαση ανεμογεννητριών κατακόρυφου άξονα. Στατική και δυναμική φόρτιση ανεμογεννητριών. Επιλογή θέσης εγκατάστασης. Αιολικά πάρκα. Πρακτικά στοιχεία επιλογής ανεμογεννητριών. Οικονομικά μεγέθη ανεμογεννητριών. – Υδροστρόβιλοι – υδροηλεκτρικά έργα – Υδροηλεκτρική ενέργεια, παγκόσμια και εθνική κατάσταση, πλεονεκτήματα και επιπτώσεις. Υδροηλεκτρικά έργα, ταξινόμηση έργων, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, υδροδυναμικό δυναμικό, υδρογραφήματα. Αρχές λειτουργίας και κατάταξη υδροστροβίλων, υδροστρόβιλοι δράσεως, υδροστρόβιλοι αντιδράσεως, αρχές ομοιότητας, ειδικός αριθμός στροφών, σπηλαίωση.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις και εργαστηριακή άσκηση αεροδυναμικής, εργαστηριακή άσκηση ανάπτυξης υπολογιστικής μεθόδου
    Αξιολόγηση: 50% τελική γραπτή εξέταση, 30% ομαδική εργασία, 10% εργαστηριακή άσκηση, 10% υπολογιστική άσκηση.
    Βιβλιογραφία: 1) Γ. Μπεργελές, «Ανεμοκινητήρες», Εκδόσεις ΣΥΜΕΩΝ, ΑΘΗΝΑ.2) Σημειώσεις. 3) Ιστοσελίδα μαθήματος.

    321 Κύκλος Ζωής Ενεργειακών Συστημάτων
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    9 4 3
    Προαπ/να: Βασικές αρχές ενεργειακών συστημάτων
    Σκοπός: Το μάθημα εισάγει τον φοιτητή στις βασικές γνώσεις εφαρμογής του εργαλείου της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής στα ενεργειακά συστήματα. Η ανάλυση των ενεργειακών συστημάτων, συμβατικών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κύκλο ζωής τους σε συνδυασμό με την ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων οδηγεί στον σωστό τρόπο αξιολόγησης και σύγκρισης τους.
    Περιεχόμενο: Το μάθημα καλύπτει το θέμα εξέτασης και αξιολόγησης των ενεργειακών συστημάτων σύμφωνα με τις αρχές της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής, λαμβανομένων υπόψη των σταδίων παραγωγής, χρήσης και απόρριψής τους. Αθροιστικό ισοζύγιο ενέργειας κατά την παραγωγή, χρήση και απόρριψη ενεργειακών συστημάτων. Κατανάλωση πρώτων και βοηθητικών υλών κατά την παραγωγή και χρήση των συστημάτων. Απόρριψη, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση μετά το πέρας της ωφέλιμης ζωής τους. Εκπομπή αερίων ρύπων σε όλα τα στάδια ζωής των συστημάτων. Βάσεις δεδομένων και εξειδικευμένο λογισμικό. Κανονισμοί και πρότυπα που ισχύουν: EMAS, ISO, οικολογικό σήμα
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις και 1 κατ’ οίκον εργασία.
    Αξιολόγηση: 35% τελική γραπτή εξέταση, 20% πρόοδος, 45% εργασία.
    Βιβλιογραφία: 1) Διδακτικές Σημειώσεις 2)Βιβλιογραφία: ανάλογα με το θέμα της εργασίας

    322 Υλικά κατασκευής και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    10 4 3.5
    Προαπ/να:
    Σκοπός: Το μάθημα αυτό εστιάζεται στην παρουσίαση των βασικών δομικών υλικών και συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε κτιριακές εφαρμογές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, αερισμό και φωτισμό.
    Περιεχόμενο: Δομικά υλικά εξοικονόμησης ενέργειας: Ιδιότητες-απαιτήσεις-χαρακτηριστικά. Συμβατικά, διαφανή και υβριδικά θερμομονωτικά υλικά. Εφαρμογές θερμομονωτικών υλικών. – Συστήματα ολοκληρωμένης θερμομόνωσης. Εφαρμογές. Σύνθετα δομικά στοιχεία: θερμομονωτικά κουφώματα, υαλοπετάσματα, «έξυπνα» κουφώματα. Συνδυασμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας: Εφαρμογές συστημάτων αερισμού, αντλιών θερμότητας, συστημάτων επανάκτησης θερμότητας. Συστήματα αποθήκευσης θερμότητας για κάλυψη ετεροχρονισμένης ζήτησης. Εφαρμογές.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις
    Αξιολόγηση: 70% τελική γραπτή εξέταση, 30% εξέταση προόδου
    Βιβλιογραφία: Διδακτικές Σημειώσεις

    324 Ενεργειακός Σχεδιασμός Κτιρίων Ι
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    9 4 5
    Προαπ/να: Θέρμανση-Ψύξη-Κλιματισμός
    Σκοπός: Το μάθημα παρουσιάζει τις βασικές αρχές του σχεδιασμού για την επίτευξη της μικρότερης δυνατής κατανάλωσης ενέργειας, τόσο σε επίπεδο μεμονωμένου κτιρίου όσο και επίπεδο οικισμών και δομημένου περιβάλλοντος γενικότερα. Αυτές οι γνώσεις βρίσκουν εφαρμογή σε απλή ενεργειακή μελέτη ενός κτιρίου χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.
    Περιεχόμενο: Συνθήκες θερμικής άνεσης: προσδιορισμός απαιτήσεων ανάλογα με το κτίριο και τη χρήση. – Ενεργειακό και θερμικό ισοζύγιο του κτιρίου: Παράμετροι, φορτία θέρμανσης-ψύξης-αερισμού και φωτισμός, εγκαταστάσεις, Έλεγχος του ηλιακού κέρδους – Φυσικός φωτισμός κτιρίων: Παράμετροι, απαιτήσεις, διατάξεις, σχεδιασμός. – Παθητικά και υβριδικά ηλιακά συστήματα για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στη θέρμανση των κτιρίων. Σχεδιασμός και ενσωμάτωση παθητικών ηλιακών συστημάτων στο κτιριακό κέλυφος. – Βέλτιστος συνδυασμός θερμομόνωσης, θερμικής μάζας και παθητικών ηλιακών συστημάτων. Επιλογή συστήματος θέρμανσης ανάλογα με τα κτιριολογικά χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις. – Στατικές μέθοδοι υπολογισμού Παθητικών Ηλιακών Συστημάτων – Ενεργειακή πιστοποίηση κτιρίων-ενεργειακή ταυτότητα
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις και κατ’ οίκον εργασία.
    Αξιολόγηση: 70% τελική γραπτή εξέταση, 15% εξέταση προόδου,15% κατ’ οίκον εργασία.
    Βιβλιογραφία: 1) Διδακτικές Σημειώσεις, 2) P. Achard, R. Gicquel ,Το ευρωπαϊκό εγχειρίδιο για τα Παθητικά Ηλιακά Κτίρια, Μαλλιάρης-Παιδεία για την Ε. Επιτροπή.

    327 Ενεργειακός Σχεδιασμός Κτιρίων ΙΙ
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ
    10 4 5
    Προαπ/να: Ενεργειακός Σχεδιασμός Κτιρίων Ι
    Σκοπός: Στο μάθημα γίνεται εμβάθυνση στον ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων. Εξετάζεται η δυναμική ενεργειακή προσομοίωση των κτιρίων ως εργαλείο μελέτης και αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. – Παράλληλα, εξετάζονται μέθοδοι με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη ψυχρή περίοδο του έτους και ο αερισμός των κτιρίων ως παράμετρος διαμόρφωσης συνθηκών άνεσης, διασφάλισης της ποιότητας του αέρα και μέσο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ο σπουδαστής αξιοποιεί τις παραπάνω γνώσεις στην εκπόνηση μιας αναλυτικής μελέτης ενεργειακής βελτιστοποίησης ενός κτιρίου.
    Περιεχόμενο: Φυσικός δροσισμός κτιρίων: Ηλιοπροστασία, παθητικές και υβριδικές τεχνικές φυσικού δροσισμού με ημερήσιο και νυχτερινό αερισμό, εξάτμιση, ακτινοβολία και αγωγιμότητα προς το έδαφος. Συστήματα παθητικού δροσισμού. Φυσικός και τεχνητός αερισμός των κτιρίων. Συστήματα μεταφοράς και διάχυσης του αέρα. Συστήματα επανάκτησης θερμότητας. – Ποιότητα αέρα: απαιτήσεις σε νωπό αέρα και εξοικονόμηση ενέργειας. Το σύνδρομο του «άρρωστου κτιρίου». Δυναμική ενεργειακή προσομοίωση κτιρίων: Μέθοδοι, εφαρμογές.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις και κατ’ οίκον εργασία.
    Αξιολόγηση: 70% τελική γραπτή εξέταση, 30% κατ’ οίκον εργασία.
    Βιβλιογραφία: Διδακτικές Σημειώσεις

    348 Φαινόμενα Καύσης
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    9 4 3
    Προαπ/να: Μετάδοση Θερμότητας, Θερμοδυναμική, Μηχανική Ρευστών, Μαθηματικά
    Σκοπός: H παρουσίαση βασικών φαινομένων που καθορίζουν την καύση, όπως η χημική ισορροπία, η χημική κινητική και τα φαινόμενα μεταφοράς μάζας ορμής και ενέργειας. Επίσης η παρουσίαση πρακτικών προβλημάτων που αφορούν τη διεργασία της καύσης.
    Περιεχόμενο: Κινητική θεωρία των αερίων, φαινόμενα μεταφοράς, στοιχεία χημικής θερμοδυναμικής. Γενικές έννοιες χημικής κινητικής: τάξη της αντίδρασης, αλυσιδωτές αντιδράσεις, μόνιμη κατάσταση και μερική ισορροπία. Εκρηκτικά όρια και οξειδωτικά χαρακτηριστικά καυσίμων (υδρογόνο, μονοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, παραφίνες, αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Φλόγες προανάμιξης: μονοδιάστατη ροή, δομή στρωτής φλόγας, ταχύτητα μετάδοσης φλόγας (Mallard και LeChatelier), όρια αναφλεξιμότητας, απόσταση quenching, φαινόμενα flashback και blowoff, όρια ευστάθειας. Τυρβώδεις ροές με φλόγες, τυρβώδης ταχύτητα καύσης, σταθεροποίηση φλόγας σε ροές υψηλών ταχυτήτων. Φλόγες διάχυσης: φαινομενολογία, ισοζύγια μονοδιάστατης φλόγας, τυρβώδεις δέσμες καυσίμου. Έναυση: αλυσιδωτή, θερμική εξαναγκασμένη.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις και 1 κατ’ οίκον εργασία
    Αξιολόγηση: 70% γραπτές εξετάσεις και 30% κατ’ οίκον εργασία
    Βιβλιογραφία: 1) Διδακτικές σημειώσεις, 2) Kanury, A.M., 1995, Introduction to Combustion Phenomena, Gordon & Breach Science Publishers Ltd, 3) Kuo, K.K. 2005, Principles of Combustion, 2nd Edition

    362 Αρχές Συστημάτων Σχεδίασης (CAD)
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    9 4 3.5
    Προαπ/να: 113 Μηχανολογικό Σχέδιο
    Σκοπός: Ο σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση του φοιτητή στην σχεδίαση με τη βοήθεια Η/Υ βάση εμπορικού προγράμματος CAD (Computer Aided Design), καθώς και η εφαρμογή των κανόνων του Μηχανολογικού Σχεδίου.
    Περιεχόμενο: Εισαγωγή στην Σχεδίαση με Η/Υ. Συστήματα συντεταγμένων. Συστήματα CAD. Βασικές αρχές σχεδιάσεως με τη βοήθεια H/Y. Πλεονεκτήματα της αυτοματοποιημένης σχεδίασης. Διαφορές κλασσικής και σύγχρονης σχεδίασης. Εμπορικά προγράμματα CAD. Εντολές σχεδίασης. Σύμβολα, βιβλιοθήκες και ειδικές εντολές. Σχεδίαση σε δύο και τρεις διαστάσεις. Ορισμός 3D επιφανειών μη τη βοήθεια συστημάτων CAD. Τυποποιημένα αρχεία CAD. Εφαρμογές της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχειών σε συστήματα CAD/CAE για ανάλυση τάσεων και παραμορφώσεων.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις και εβδομαδιαίες εργασίες.
    Αξιολόγηση: Γραπτή εξέταση (75%) και Εβδομαδιαίες εργασίες (25%).
    Βιβλιογραφία: «ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΜΕ ΤΟ AUTOCAD 2008», Γιάννης Θ. Κάππος, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2008

    367 Προσομοίωση και Δυναμική Συστημάτων
    Εξ. Ω.Δ. Δ.Μ.
    9 4 4
    Προαπ/να: Εισαγωγή στους Η/Υ, (Στατιστική, Μαθηματικά)
    Σκοπός: Σκοπός του μαθήματος είναι από τη μια να εισάγει τους φοιτητές στις βασικές αρχές Προσομοίωσης Γεγονότων για τη μοντελοποίηση πραγματικών συστημάτων και από την άλλη να παρουσιαστεί η Δυναμική Συστημάτων ως μία μεθοδολογία για την ανάλυση καταστάσεων που μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου, με εφαρμογές σε μηχανικά, οικονομικά, οικολογικά, κοινωνικά συστήματα. Στο πλαίσιο του μαθήματος επιχειρείται να γνωρίσουν οι φοιτητές σύγχρονα λογισμικά Προσομοίωσης και Δυναμικής Συστημάτων και τέλος να αντιληφθούν τη χρησιμότητα των δύο εργαλείων στη λήψη αποφάσεων.
    Περιεχόμενο: Προσομοίωση: Σχεδίαση, ανάλυση και δημιουργία μιας προσομοίωσης. Τυχαίοι αριθμοί και γεννήτριές τους. Προσομοιωτική δειγματοληψία. Στατιστική ανάλυση αποτελεσμάτων προσομοίωσης. Εφαρμογές προσομοίωσης σε προβλήματα οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας. Λογισμικό (software) προσομοίωσης. Δυναμική Συστημάτων: Βασικές έννοιες και σκοπός. Δομές και συμπεριφορά Δυναμικών Συστημάτων (ανοικτά – κλειστά συστήματα, θετική – αρνητική ανάδραση κλπ.). Διαγράμματα επιρροής. Εξισώσεις καταστατικές και ροών. Καθυστερήσεις. Λογισμικό (software) και γλώσσες Δυναμικής Συστημάτων.
    Διδασκαλία: Προφορικές παραδόσεις (13 εβδομάδες x 2 ώρες θεωρία και 3 ώρες ασκήσεις) και 3-4 μικρές κατ’ οίκον εργασίες.
    Αξιολόγηση: 60% η γραπτή τελική εξέταση και 40% οι κατ’ οίκον εργασίες.
    Βιβλιογραφία: 1) Διδακτικές Σημειώσεις, 2) Simulation Modeling & Analysis. A. Law, W. Kelton, Ed. McGraw-Hill, 1991, 3) Business Dynamics. J. Sterman, Ed. McGraw-Hill, 2000

    Σύνδεσμος για όλα τα μαθήματα:
    http://www.uowm.gr/enman/spoudes/periexomena_mathimatwn.htm
    Σύνδεσμος όπου θα βρείτε τον πλήρη οδηγό σπουδών και το σκοπό του τμήματος:
    http://www.uowm.gr/enman/spoudes/proptyxiakes.htm

    Ομάδα Εργασίας ΚΕΝΑΚ Συλλόγου:
    • Αμαραντίδης Στυλιανός
    • Κουτσογιάννης Κωνσταντίνος
    • Ντάβος Νικόλαος
    • Παπαμιχαήλ Ιωάννης
    • Τσιτουρίδης Κυριάκος

    Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

    Νικόλαος Κ. Ντάβος Ιωάννης Παπαμιχαήλ

  • 31 Ιανουαρίου 2010, 20:48 | Μ. ΚΤΕΝΙΑΔΑΚΗΣ

    ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΧΟΛΙΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    # Επιθεωρήσεις κτιρίου (κελύφους): Να διεξάγονται από οποιασδήποτε ειδικότητας Μηχανικούς και ΤΕ (περίπου με το πνεύμα του σχεδίου Π.Δ.), ίσως και από μη μηχανικούς, αλλά σχετικής ειδικότητας (π.χ. Φυσικούς κλπ).
    #Επιθεωρήσεις λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού: Μόνο από Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους και συναφούς ειδικότητας Μηχανικούς και ΤΕ (περίπου με το πνεύμα του σχεδίου Π.Δ.)

    # ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – όχι κατ’ ανάγκην μόνο από το ΤΕΕ: Αλλά με διαφοροποίηση ως προς ύλη & ώρες ανά ειδικότητες (ομαδοποιημένες).
    # Εξετάσεις για όλους – μόνο από το ΤΕΕ – προκειμένου να γίνουν Εν. Επιθ/τές. ΒΑΣΙΚΗ ΟΜΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: ΝΑ ΕΙΝΑΙ – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ. Επίσης εξετάσεις για μετάβαση από Α. σε Β. τάξη. (π.χ. μία ή δύο φορές το χρόνο).
    #ΥΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ: Να μην είναι απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία για την απόκτηση άδειας εν. επιθεωρητή Α. τάξης.
    # ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΕΝ. ΕΠΙΘ/ΤΩΝ! Σε διάστημα 9 – 12 μηνών από τη ψήφιση, μπορούν να βγούν κανονικά οι πρώτοι Εν. Επιθ/τές ( φοβάμαι ότι τόσος θα είναι και ο χρόνος για να είναι έτοιμος – από πλευράς ΥΠΕΚΑ αλλά όχι μόνο – προς εφαρμογή, σωστά και οργανωμένα, ο ΚΕΝΑΚ).
    Μ. Κτενιαδάκης
    Μηχ/γος – Ηλ/γος Μηχανικός
    Επ. Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης

  • 31 Ιανουαρίου 2010, 16:47 | Ελεάνα Κοντού

    31 Ιανουαρίου 2010

    Θέμα: «Αντίφαση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Ενεργειακών Επιθεωρητών και Νόμου 3661/ ΚΕΝΑΚ»

    Προς κα Μπιρμπίλη
    Υπουργό Περιβάλλοντος

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

    Είμαι αρχιτέκτονας μηχανικός του Α.Π.Θ. Με αφορμή το Σχέδιο Κανονισμού για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των κτηρίων – ΚΕΝΑΚ και έχοντας χαράξει επαγγελματική πορεία στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, αποφάσισα στις αρχές Μαΐου 2009 να στείλω αίτηση συμμετοχής στα ενεργειακά σεμινάρια του ΤΕΕ/ΙΕΚΕΜ (ΕΝΕΡ1,1,2,3,4,6,7,8). Κατόπιν όμως απογοήτευσής μου για τους πολύ αργούς ρυθμούς διεξαγωγής των σεμιναρίων του ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ και διαβάζοντας πολύ προσεκτικά το Σχέδιο Πλαισίου Δημιουργίας Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών § 5.6 «…Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται από ανώτατα επιστημονικά ή άλλα ιδρύματα ή/και φορείς σχετικούς με το αντικείμενο, έχοντες αποδεδειγμένη εμπειρία και κατάλληλα μέσα…» πήρα την απόφαση να παρακολουθήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης της Ε.Β.Ε.Τ.Α.Μ. πληρώνοντας τα κατάλληλα δίδακτρα.
    Με μεγάλη μου απογοήτευση όμως και εφόσον είχα ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΒΕΤΑΜ διαβάζω στο Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Ενεργειακών Επιθεωρητών, άρθρο 6 Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών: “…δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν όσοι παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)…” ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Περιττό βέβαια να σας πω ότι εξακολουθώ μετά από 1 χρόνο σχεδόν να μην έχω καμία ειδοποίηση από το ΤΕΕ για την παρακολούθηση έστω του 1ου κύκλου.

    Αυτό που κυρίως θα ήθελα να σας μεταφέρω είναι, ότι περάν των αναφερόμενων αντιφάσεων, όλοι οι νέοι μηχανικοί / επιστήμονες / τεχνικοί / τεχνίτες της Ελλάδας…εξακολουθούμε να επιθυμούμε βασική αρχή της χώρας μας να γίνει η αξιοκρατία και η έγκαιρη/κατάλληλη πληροφόρηση από τους αρμόδιους φορείς. Η απόκτηση γνώσης πρέπει να είναι ελεύθερη και να μην μονοπωλείται μέσω δύσκαμπτων μηχανισμών.

    Εύχομαι να μην σας κούρασα και να εισακουστεί η επιθυμία μου.

    Με εκτίμηση,
    Ελεάνα Κοντού

  • 31 Ιανουαρίου 2010, 12:23 | ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ – Α.Π.Θ. (Δ.Μπίκας, Αικ. Ευμορφοπούλου, Δ.Αραβαντινός, Κ.Αξαρλή, Αικ.Τσικαλουδάκη, Θ.Θεοδοσίου)

    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ – Α.Π.Θ.
    (Δ.Μπίκας, Αικ.Ευμορφοπούλου, Δ.Αραβαντινός, Κ.Αξαρλή, Αικ.Τσικαλουδάκη, Θ.Θεοδοσίου)

    Στο κείμενο για τους ενεργειακούς επιθεωρητές αφήνεται να εννοηθεί (αν και σε κάποιο σημείο διατυπώνεται πιο ξεκάθαρα) ότι θα κάνουν τους ελέγχους σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια της αρχικής έγκρισης της άδειας ή τυχόν τροποποίησής της.

    Είναι όμως τοις πάσι γνωστό ότι ελάχιστα κτίρια έχουν ανεγερθεί ως έχουν μελετηθεί. Σε πάρα πολλά έχουν γίνει αυθαίρετες τροποποιήσεις ή προσθήκες (η γνωστή σε όλους αυθαίρετη δόμηση).

    Στην περίπτωση αυτή θα λαμβάνεται υπόψη η αυθαίρετη δόμηση ή θα παραβλέπεται;
    – Και αν παραβλέπεται προφανώς ο έλεγχος θα αποδίδει μια εικονική πραγματικότητα.
    – Αν δεν παραβλέπεται θα είναι η πρώτη καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα με άγνωστη παράμετρο τι σημαίνει αυτό…
    Δεν διευκρινίζεται τι θα γίνεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον όμως, ο ελεγκτής μηχανικός θα κάνει αρχιτεκτονική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Αν ναι, τότε:
    α) Αυξάνεται δυσανάλογα προς την αμοιβή του ο όγκος εργασίας του.
    β) Υποκαθίσταται το έργο του αρχιτέκτονα από άλλες ειδικότητες.

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 16:42 | Ελεάνα Κοντού

    29 Ιανουαρίου 2010

    Θέμα: «Αντίφαση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Ενεργειακών Επιθεωρητών και Νόμου 3661/ ΚΕΝΑΚ»

    Προς κα Μπιρμπίλη
    Υπουργό Περιβάλλοντος

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

    Είμαι αρχιτέκτονας μηχανικός του Α.Π.Θ. Με αφορμή το Σχέδιο Κανονισμού για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των κτηρίων – ΚΕΝΑΚ και έχοντας χαράξει επαγγελματική πορεία στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, αποφάσισα στις αρχές Μαΐου 2009 να στείλω αίτηση συμμετοχής στα ενεργειακά σεμινάρια του ΤΕΕ/ΙΕΚΕΜ (ΕΝΕΡ1,1,2,3,4,6,7,8). Κατόπιν όμως απογοήτευσής μου για τους πολύ αργούς ρυθμούς διεξαγωγής των σεμιναρίων του ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ και διαβάζοντας πολύ προσεκτικά το Σχέδιο Πλαισίου Δημιουργίας Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών § 5.6 «…Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται από ανώτατα επιστημονικά ή άλλα ιδρύματα ή/και φορείς σχετικούς με το αντικείμενο, έχοντες αποδεδειγμένη εμπειρία και κατάλληλα μέσα…» πήρα την απόφαση να παρακολουθήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης της Ε.Β.Ε.Τ.Α.Μ. πληρώνοντας τα κατάλληλα δίδακτρα.
    Με μεγάλη μου απογοήτευση όμως και εφόσον είχα ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΒΕΤΑΜ διαβάζω στο Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Ενεργειακών Επιθεωρητών, άρθρο 6 Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών: “…δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν όσοι παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)…” ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Περιττό βέβαια να σας πω ότι εξακολουθώ μετά από 1 χρόνο σχεδόν να μην έχω καμία ειδοποίηση από το ΤΕΕ για την παρακολούθηση έστω του 1ου κύκλου.

    Αυτό που κυρίως θα ήθελα να σας μεταφέρω είναι, ότι περάν των αναφερόμενων αντιφάσεων, όλοι οι νέοι μηχανικοί / επιστήμονες / τεχνικοί / τεχνίτες της Ελλάδας…εξακολουθούμε να επιθυμούμε βασική αρχή της χώρας μας να γίνει η αξιοκρατία και η έγκαιρη/κατάλληλη πληροφόρηση από τους αρμόδιους φορείς. Η απόκτηση γνώσης πρέπει να είναι ελεύθερη και να μην μονοπωλείται μέσω δύσκαμπτων μηχανισμών.

    Εύχομαι να μην σας κούρασα και να εισακουστεί η επιθυμία μου.

    Με εκτίμηση,
    Ε. Κοντού

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 12:55 | Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

    Ο Σύλλογος μας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Π.Τ Μυτιλήνης (ΠΣΔΜΗ-Π.Τ.Μυτιλήνης), εκπροσωπεί έναν από τους πολυπληθέστερους κλάδους Μηχανικών στη Περιφέρειά μας. Ο Δε ΠΣΔΜΗ αποτελεί τον πολυπληθέστερο κλάδο μηχανικών Πανελληνίως. Στην πολυετή μας παρουσία έχουμε αναπτύξει πολύπλευρη δραστηριότητα στα θέματα ενέργειας με συνέδρια και επιστημονικές, τεχνικές και νομοθετικές προτάσεις. Τα μέλη μας όχι μόνο λόγω επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά κυρίως εκ του γνωστικού επιστημονικού τους αντικειμένου, είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι τεχνικοί επιστήμονες στα θέματα ενέργειας, θέματα δηλαδή τα οποία κυρίως, ανήκουν στο χώρο ευθύνης του Υπουργείου σας. Με αίσθημα ευθύνης και μετά την γνωστοποίηση του προς δημόσια διαβούλευση σχεδίου νομοθετικού πλαισίου για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις κτηρίων, σας γνωρίζουμε τις απόψεις μας ως ακολούθως:
    – Θεωρούμε, ότι η ενεργοποίηση των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αλλαγή της νοοτροπίας για την αναβάθμιση της ποιότητας των κτηρίων και ιδιαιτέρως αυτήν των εγκαταστάσεων, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Συγχρόνως, εκτιμούμε ότι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων σε όλο το φάσμα του τομέα της τεχνολογίας της εξοικονόμησης ενέργειας και της παραγωγής τεχνικών έργων.
    – Αρχικά, επισημαίνουμε ότι σε όλο το τεχνικό πλαίσιο των ενεργειακών επιθεωρήσεων είναι σαφές ότι προκύπτει κενό στον τομέα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να θεσπισθεί και μια τέταρτη ενεργειακή επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις τεχνητού φωτισμού και λοιπών ηλεκτρολογικών συστημάτων, αυτοματισμών και συσκευών (ανυψωτικά, αυτόματοι είσοδοι, επαγγελματικές συσκευές, ενεργοβόρες συσκευές κλπ) με την ονομασία «ηλεκτρική εγκατάσταση». Στην περίπτωση αυτή εκτιμούμε ως όριο Α’ τάξης τα 30KW ενώ για εγκαταστάσεις πάνω από αυτό το όριο, θα χορηγείται άδεια Β’ τάξης μόνο σε ειδικότητα Διπλωματούχου Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.
    – Τονίζουμε ως βασική, απαραίτητη προϋπόθεση να προηγείται της ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, η διενέργεια επιθεωρήσεων λεβήτων – θέρμανσης και κλιματισμού σε κάθε περίπτωση για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.
    – Η υποχρέωση για ενεργειακές επιθεωρήσεις περιορίζεται σε νέα ή ριζικά ανακαινιζόμενα υφιστάμενα κτήρια, καθώς και κατά την πώληση και μίσθωση κτηρίων ή τμημάτων αυτών. Προτείνουμε να περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις κτηρίων που στεγάζουν επαγγελματικές δραστηριότητες που προβαίνουν σε ανανεώσεις αδειών λειτουργίας, ή εφόσον πρόκειται να ενταχθούν σε αναπτυξιακούς νόμους.
    – Το όριο των 1000 m2 που τίθεται για τις επιθεωρήσεις κρίνεται ως αντιεπιστημονικό, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη στοιχεία εγκατεστημένης ισχύος και ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί η διαφορά αντιμετώπισης μεταξύ 999m2 και 1001m2. Έτσι προτείνουμε:

    Ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων: Α’ τάξη κτίρια <300 τμ ανεξαρτήτως χρήσης
    Β’ τάξη άνευ περιορισμού
    Ενεργειακή επιθεώρηση λεβήτων – θέρμανσης: Α’ τάξη κτήρια < 40.000kcal/h
    Β’ τάξη άνευ περιορισμού
    Ενεργειακή επιθεώρηση κλιματισμού: Α’ τάξη εγκατεστημένη ισχύς <25 KW
    Β’ τάξη άνευ περιορισμού
    Ενεργειακή επιθεώρηση ηλεκτρικής εγκατάστασης: Α’ τάξη εγκατεστημένη ισχύς <30KW
    Β’ τάξη άνευ περιορισμού

    – Σχετικά με τον καθορισμό των δικαιούχων εκτέλεσης ενεργειακών επιθεωρήσεων, διαπιστώνουμε ότι προωθείται η λογική του «όλοι για όλα». Υποστηρίζουμε ότι δεν είναι δυνατό όλοι οι Μηχανικοί (και οι Πτυχιούχοι με προϋποθέσεις) να πραγματοποιούν όλες τις επιθεωρήσεις, πόσο μάλλον λεβήτων, εγκαταστάσεων θέρμανσης, κλιματισμού και ηλεκτρικής εγκατάστασης. Η λογική αυτή καταστρατηγεί κάθε έννοια επαγγελματικών δικαιωμάτων και φυσικά ισοπεδώνει τίτλους σπουδών και επιστημονικό – γνωστικό αντικείμενο. Δεν είναι δυνατόν με έναν κύκλο εκπαιδευτικού προγράμματος λίγων ωρών, άλλες ειδικότητες Μηχανικών και αποφοίτων ΤΕΙ, να αποκτούν το απαραίτητο υπόβαθρο γνώσεων για επιθεώρηση εγκαταστάσεων μεγάλης εγκατεστημένης ισχύος, με πολύπλοκους αυτοματισμούς και λειτουργίες. Δηλαδή, το υπόβαθρο γνώσεων Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων που αποκτήθηκε στη διάρκεια πενταετών σπουδών. Προτείνουμε σύμφωνα με τους ανωτέρω διαχωρισμούς:
    1) Απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών ειδικότητας Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και συναφών ειδικοτήτων (προκύπτουν εκ των επαγγελματικών αδειών ΤΕΕ) να λαμβάνουν άδεια B’ τάξης για όλες τις επιθεωρήσεις.
    2) Απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών άλλων ειδικοτήτων (προκύπτουν εκ των επαγγελματικών αδειών ΤΕΕ) λαμβάνουν άδεια Β’ τάξης για την ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων.
    3) Απόφοιτοι σχολών ΤΕΙ ειδικότητας Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου και συναφών ειδικοτήτων να λαμβάνουν άδεια Α’ τάξης για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις λεβήτων – θέρμανσης, κλιματισμού και ηλεκτρικής εγκατάστασης.
    4) Απόφοιτοι σχολών ΤΕΙ ειδικότητας Δομικών και συναφών ειδικοτήτων να λαμβάνουν άδεια Α’ τάξης για την ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων.
    – Σε όλα τα ανωτέρω προτείνουμε επιπλέον να εξετασθεί σοβαρά και με ευνοϊκή αντιμετώπιση, το ενδεχόμενο ένταξης στις αντίστοιχες κατηγορίες στο μητρώο, νέων Μηχανικών, με αποδεδειγμένες μεταπτυχιακές γνώσεις στο ανωτέρω θέμα.
    – Σχετικά με τις προσωρινές άδειες για περίοδο 8 μηνών, θέτουμε το εξής ερώτημα: Σε ποιο πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης και εμπειρίας θα κριθεί ως ειδικός Μηχανικός άλλης ειδικότητας, πλην Διπλωματούχου Μηχανολόγου- Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, και μάλιστα χωρίς την ολιγόωρη εκπαίδευση, να του χορηγηθεί η προσωρινή άδεια για τις επιθεωρήσεις λεβήτων – θέρμανσης, κλιματισμού και ηλεκτρικής εγκατάστασης; Ως γνωστό, οι μεσοβέζικες λύσεις μόνο πρόβλημα δημιουργούσαν. Προτείνουμε σύμφωνα με τα ανωτέρω, να μην υπάρξει ο θεσμός του προσωρινού ενεργειακού επιθεωρητή. Όταν όλα θα έχουν προβλεφτεί, προγραμματισθεί και οργανωθεί σωστά και αφού οριστούν οι πρώτοι ενεργειακοί επιθεωρητές, να είναι εκείνοι που θα κάνουν τις επιθεωρήσεις.
    – Σχετικά με τα νέα κτήρια και τα ριζικά ανακαινιζόμενα συμφωνούμε με την αντικατάσταση της μελέτης θερμομόνωσης με τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης, προτείνουμε όμως αυτή να πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως ορίων επιφάνειας, όπως άλλωστε ισχύει σήμερα για την μελέτη θερμομόνωσης. Προκύπτουν βέβαια εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα:
    1. Στην περίπτωση που θα συντάσσεται από Μηχανικό άλλης ειδικότητας (πλην Διπλωματούχου Μηχανολόγου- Ηλεκτρολόγου Μηχανικού), πώς αυτή θα περιλαμβάνει τμήματα υπολογισμών εγκαταστάσεων, όταν, ενδεχομένως αυτά θα ξεπερνούν τα προβλεπόμενα όρια και επομένως θα εμπίπτουν αποκλειστικά στα επαγγελματικά δικαιώματα του Κλάδου μας;
    Προτείνουμε λοιπόν, τα όρια που περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη νομοθεσία κατηγοριοποίησης εγκαταστάσεων.
    2. Ως γνωστό, σε νέα κτίρια κάτω των 3 ορόφων, 300m2 και 1300m3, δεν απαιτείται η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων προκειμένου για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Πώς είναι δυνατό με το υφιστάμενο και πλήρως απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο θα περιληφθούν αντίστοιχα τμήματα τεχνικών υπολογισμών;
    – Προτείνουμε επιτέλους να καταργηθούν τα ανωτέρω ακατανόητα και αντιεπιστημονικά ανωτέρω όρια. Οι νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, η εξέλιξη της τεχνολογίας των εγκαταστάσεων και τα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, απαιτούν την υποχρέωση μελετών Η/Μ εγκαταστάσεων σε μηδενική βάση για κάθε νέο κτήριο ανεξάρτητα από την επιφάνειά του.
    – Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος (η θέση μας εδώ είναι ότι δεν πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για τις εξετάσεις – ο καθένας θα αποδείξει τις γνώσεις του στην εξέταση και μονάχα εκεί), με δεδομένα τα όρια που αναφέρονται ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό ότι δε μπορεί ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να είναι κοινό για όλες τις ειδικότητες Μηχανικών ειδικότερα στις επιθεωρήσεις λεβήτων – θέρμανσης, κλιματισμού και ηλεκτρικής εγκατάστασης. Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από το γνωστικό αντικείμενο του Διπλωματούχου Μηχανολόγου- Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Οι άλλες ειδικότητες καλύπτουν ενδεχομένως μέρος των απαιτούμενων επιστημονικών ελέγχων και εκτιμήσεων. Αυτονόητο είναι ότι στις επιθεωρήσεις θέρμανσης – λεβήτων, κλιματισμού και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, άλλο πρόγραμμα θα ακολουθήσει στην Β’ τάξη Διπλωματούχος Μηχανολόγος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και άλλο οι άλλες ειδικότητες (εάν τελικά υπάρχουν, κάτι το οποίο όπως αναφέραμε μας βρίσκει πλήρως αντίθετους) για την Α’ τάξη.
    – Το ΤΕΕ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσει προσόντα εκπαιδευτών αντίστοιχα με τα προγράμματα εκπαίδευσης επιθεωρητών.
    – Σχετικά με την δημιουργία του μητρώου επιθεωρητών από την Ε.Υ.ΕΠ.Ε.Ν. με γνωμοδότηση Γ.ΕΠ.Ε.Ε, προτείνουμε αυτό να αναρτάται, προς αποφυγή φαινομένων εξαπάτησης των πολιτών.
    – Σχετικά με τον καθορισμό αμοιβών, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτές να κινηθούν κάτω από τα όρια αξιοπρέπειάς μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να εξελιχθεί σε μία γραφειοκρατική διαδικασία που όχι μόνο θα απαξιώσει τους Μηχανικούς στην κοινωνία, αλλά θα καταλήξει καθαρά σε μηχανισμό απόδοσης ευθυνών (εξιλαστήρια θύματα Μηχανικοί) μέσω δηλώσεων και σφραγίδων. Προτείνουμε να θεσπισθούν κατώτατα όρια και να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα και πολυπλοκότητα κάθε κτηρίου, το ύψος εγκατεστημένης ισχύος (θερμικής-ηλεκτρικής) και η εξειδικευμένη παρεχόμενη γνώση.
    – Το θέμα των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων αποτελεί πρόκληση για το ΤΕΕ και για το Τεχνικό Επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας. Κυρίως αποτελεί πρόκληση για την Πολιτεία που ανήγγειλε επανειλημμένα τους στόχους της για «πράσινη ανάπτυξη». Χωρίς συμβιβασμούς και συμψηφισμούς (του τύπου «όλοι για όλα»), οφείλουμε όλοι μας, με σεβασμό στην κοινωνία και στο περιβάλλον να ανταποκριθούμε υπεύθυνα.

    Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

    Καλατζής Ιωάννης Μουφλουζέλλης Ευστράτιος

  • 28 Ιανουαρίου 2010, 14:02 | Γ.Χ. , φυσικος

    Ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να αποκλείονται οι συναδελφοι φυσικοι, κάτοχοι του μεταπτυχιακού Φυσικής Περιβάλλοντος & Μετεωρολογίας. Το διαταγμα αποτελει καταφωρη αδικια προς τους συγκεκριμενους επιστημονες που εχουν αποδεδειγμενα καταρτιστει στον τομεα της ενεργειακης μελετης κτιριων.

  • 28 Ιανουαρίου 2010, 13:54 | Ν. Β

    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν 3661/2008: ΚΕΝΑΚ &ΠΔ ενεργειακών επιθεωρητών

    1. Θα πρέπει να γίνεται αναφορά στα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα ( ΕΛΟΤ ΕΝ), όπως ισχύουν στην χώρα μας και δεν πρέπει να αναπαράγονται κείμενα από τα πρότυπα αυτά, ή σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, η αναφορά να είναι η ελαχίστη δυνατή και οπωσδήποτε να είναι η πιστή μετάφραση του προτύπου.
    2. τα πρότυπα αυτά, θα πρέπει με τη συνδρομή και χρηματοδότηση του Υπουργείου να μεταφραστούν άμεσα στα ελληνικά
    3. Οι Τεχνικές Οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΟΤΕΕ) φιλοδοξούσαν να καλύψουν το κενό που υπήρχε τη δεκαετία του 1980από την έλλειψη εγκύρων Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών στον κατασκευαστικό και τον παραγωγικό τομέα. Τα κείμενα των ΤΟΤΕΕ δίνουν συστάσεις σχετικές με το σχεδιασμό, την επιλογή των υλικών και εξαρτημάτων, την κατασκευή, την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την χρήση ενός τεχνικού έργου. Με αυτά τα κείμενα προωθείται ο στόχος του ΤΕΕ να δοθεί συγκεκριμένο περιεχόμενο και να καθορισθούν οι κανόνες της τέχνης και της επιστήμης σε όλα τα στάδια της ζωής ενός τεχνικού έργου (σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη, παραλαβή, συντήρηση, χρήση.Με σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΤΕΕ (24. 07. 1985), ανατέθηκε στο ΤΕΕ η σύνταξη των ΤΟΤΕΕ με χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και με παραχώρηση στο ΤΕΕ όλων των δικαιωμάτων εκτύπωσης, ανατύπωσης και διάθεσης των τευχών. Οι ΤΟΤΕΕ, συντάχθηκαν από τριμελείς ομάδες εργασίας Διπλωματούχων Μηχανικών μελών του ΤΕΕ,. Ακολούθησε Δημόσιος Διάλογος και Δημόσια Κρίση με παρατηρήσεις που έγιναν από Οργανισμούς, Κοινωνικούς Φορείς, Υπηρεσίες του Δημοσίου και ιδιώτες και ακολούθως συντάχθηκε το τελικό κείμενο. Οι ΤΟΤΕΕ εγκρίθηκαν από το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, όπως συντάχθηκαν από το ΤΕΕ. Η εφαρμογή τους ορίστηκε υποχρεωτική, με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν.1418/84. Η ΤΟΤΕΕ που έχουν εκδοθεί, εξορισμού δε είναι τεχνικές οδηγίες καθώς περιλαμβάνουν απαιτήσεις και προδιαγραφές. Εν πάση περιπτώσει, οι ΤΟΤΕΕ αυτές επιβάλλεται μιας και ο νόμος αλλά και ο κανονισμός έχουν τεθεί σε διαβούλευση, να ανασκοπηθούν, δεδομένου ότι η τεχνολογία έχει έκτοτε εξελιχθεί. Οι εθνικές απαιτήσεις πρέπει να περιλαμβάνονται σε εθνικές προδιαγραφές ή εθνικά προσαρτήματα όπως ακριβώς έγινε με τους ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΕΣ. Οι ΤΟΤΕΕ αυτές θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τον ΕΛΟΤ ως ελληνικές προδιαγραφές, αφού βέβαια ανασκοπηθούν και επικαιροποιηθούν.
    4. Αρθρο3 «Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις» η σωστή διατύπωση πρέπει να είναι :τα μηχανήματα……… έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με το σύστημα πιστοποίησης της EUROVENT ή με ισοδύναμο προς αυτό .
    5. Προσοχή § 3.6 του ΚΕΝΑΚ η οδηγία 2000/55/ΕΕ παραπέμπει ως προς την κατάταξη των στραγγαλιστικών πηνίων στο πρότυπο EΛOT EN 50294.
    6. Όσον αφορά τους ενεργειακούς επιθεωρητές, θα έπρεπε το ΤΕΕ σε συνεργασία με το υπουργείο να καταρτίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να εκπαιδεύει (το ΤΕΕ) τους υποψήφιους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι να είναι ΜΟΝΟ φυσικά πρόσωπα και οι διαπιστευμένοι ελληνικοί φορείς πιστοποίησης να τους πιστοποιούν. Μια διαδικασία που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
    7. να οριστεί η απαιτούμενη διάρκεια για την ανανέωση των πιστοποιητικών των ενεργειακών επιθεωρητών όπως ενδεικτικά «πρέπει να γίνε κάθε 5 χρόνια εφόσον έχουν διεξάγει επιτυχώς 30 επιθεωρήσεις και έχουν συμμετάσχει σε 3 σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, πέραν του βασικού. Ενώ απώλεια του πιστοποιητικού όταν επί24 μήνες (ενδεικτικό) δεν έχει διεξάγει ο επιθεωρητής καμιά πιστοποίηση.
    8. τα πιστοποιητικά ενεργειακής κατάταξης πρέπει να συνοδεύουν το φάκελο κάθε κτιρίου, είτε αυτό πωλείται είτε ενοικιάζεται. Στο εξωτερικό σε όλα τα δημόσια κτίρια το πιστοποιητικό αυτό είναι αναρτημένο σε εμφανές σημείο. Το πιστοποιητικό της ενεργειακής κατάταξης θα πρέπει να έχει ισχύ για 10 χρόνια( ενδεικτικό);

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 17:19 | Ηλίας Τζιμογιάννης

    Επισκέφτηκα το 2009 τα απαραίτητα σεμινάρια για να εφοδιαστώ με τις απαιτούμενες γνώσεις με στόχο την πιστοποίηση ως Ενεργειακός Επιθεωρητής. Μία εξέλιξη απο την οποίο σαν Πολιτικός Μηχανικός δίχως απασχόληση και δίχως προοπτική για το μέλλον (εκεί φτάσαμε δυστυχώς – ως διανοούμενοι να μην έχουμε πλέον ελπίδες) περιμένω κάτι.
    Δια τούτο επένδυσα στην εκπαίδευση αυτή το ελάχιστο ποσό τον περίπου € 1.000,–.
    Μέχρι σήμερα περιμένω να μάθω:

    – Ποιος ή ποιοι θα είναι ο φορέας / οι φορείς που θα έχουν το δικαίωμα πιστοποίησης.
    – Πότε θα γίνουν οι πρώτες πιστοποιήσεις
    – Αν θα χρειαστεί να δώσω εξετάσεις και ποιού είδους θα είναι αυτές, δηλαδή ο τρόπος πιστοποίησης
    – Πότε θα ξεκινήσουν οι ενεργειακές επιθεωρήσεις

    Ακούμε ότι το θέμα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, αλλά μέχρι στιγμής περιμένουμε μόνον να παρθούν θεσμικές αποφάσεις και να μπουν υπογραφές. Τι θα γίνει δεν ξέρουμε, τελικά η απόφαση να παρακολουθήσουμε τα συγκεκριμένα σεμινάρια ήταν σωστή;

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 19:36 | νικηφορος

    Αυτή η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ) θα έχει έδρα
    το ΥΠΕΚΑ; Αν ναί, τότε τι σόϊ έλεγχο θα κάνει στους ανά την Ελλάδα δια
    σκορπισμένους επιθεωρητές;
    Οσο αντικειμενικοί, σωστοί και χωρίς χρηματισμούς είναι οι έλεγχοι των
    οχημάτων από τα ΚΤΕΟ άλλο τόσο θα είναι και οι έλεγχοι των κτιρίων,
    λεβήτων κ.λ.π. από τους επιθεωρητές. Ε ρε μαύρο χρήμα που έχει να πέ
    σει!!!!
    Δυστυχώς κύριοι του ΥΠΕΚΑ έτσι έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα. Μη περι
    μένετε από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξει η νοοτροπία του Ελληνα τη
    στιγμή μάλιστα που εδώ στη χώρα μας δεν τιμωρείται σχεδόν κανείς για
    δωροληψία και μαύρο χρήμα.
    Τζάμπα λοιπόν θα ταλαιπωρήσετε το κοσμάκη και θα τον αναγκάσετε να ξο
    δέψει χρήματα γιατί το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό. Θα αναβαθμι
    στούν βέβαια όλα τα κτίρια αλλά τα πρισσότερα μόνο στα χαρτιά.
    Ο Νόμος έγινε. Κάντε και σεις την Απόφαση και το Διάταγμα για να ικα
    νοποιηθεί η Ε.Ε και η οδηγία της και όλα μαζί βάλτε τα στο ψυγείο. Αν
    καταφέρετε να εφαρμόσετε το Νόμο, την Απόφαση κ.λ.π στις νέες οικοδο
    μές θα είναι μεγάλη επιτυχία.
    Υ.Γ. Αν θέλετε, αλλάξτε το αρκτικόλεξο Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ σε Ε.Υ.ΕΠ.Ε γιατί το
    ΕΠ.ΕΝ στο τέλος παραπέμπει κάπου αλλού._

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 17:24 | ΣΙΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΑΚΕ
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.
    http://www.dake-eetem.gr

    Προς κα Μπιρμπίλη
    Υπουργό Περιβάλλοντος

    14 Ιανουαρίου 2010

    Θέμα: «Απαράδεκτο Σχέδιο ΠΔ για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές»

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ

    Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις όλων των Φορέων του Κλάδου μας, και το γεγονός ότι ήδη υπάρχει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και έχει λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων Φορέων, το Σχέδιο που δόθηκε εχθές στη δημόσια διαβούλευση, σχετικά με τους όρους πιστοποίησης των ειδικευμένων ενεργειακών επιθεωρητών, αγνοεί τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007 και υποτιμά ολόκληρη την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας.
     Την ίδια στιγμή που η χώρα μας αναγνωρίζει τα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ τυγχάνουν ντροπιαστικά ρατσιστικής αντιμετώπισης.
     Την ίδια στιγμή που ξεκινά η συζήτηση για απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και την ίδια στιγμή που το ΤΕΕ καταγγέλλεται για παλαιολιθική και σκληρά συντεχνιακή στάση απέναντι στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Παιδεία και την Αγορά, είναι προκλητικό να ορίζεται αυτό ως διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης.
     Σήμερα το ΤΕΕ λειτουργεί αποκλειστικά ως συνδικαλιστικός φορέας προάσπισης των συντεχνιακών συμφερόντων των αποφοίτων του Πολυτεχνείου και των Πολυτεχνικών Σχολών.
    Επίσης με ποιο σκεπτικό οι Μηχανικοί ΤΕ δεν έχουν δικαίωμα απόκτησης Άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή Β΄ τάξης;
     Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα ΤΕΙ είναι ισότιμα Ανώτατα Ιδρύματα είναι προσβλητικό να απαιτούνται 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στην Α΄ Τάξη για να αποκτήσει ο Μηχανικός ΤΕ Άδεια Β΄ Τάξης ύστερα μάλιστα από έγκριση του ΤΕΕ!!!
    Γνωρίζετε ότι τα Τμήματα Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Δομικών και Ηλεκτρολογίας των ΤΕΙ κάνουν πολύ περισσότερα μαθήματα σχετικά με την Ενεργειακή Κατανάλωση Κτιρίων και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού από αρκετές από τις Πολυτεχνικές Σχολές;
     Είναι προφανές ότι αυτός που επιμελήθηκε το Σχέδιο του ΠΔ είναι μέλος του ΤΕΕ και ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το συντεχνιακό του συμφέρον και όχι για την ορθή εφαρμογή της Σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στη Χώρα μας.
    Άλλωστε το όριο των 1000 τ.μ. στην Α΄ τάξη, είναι τόσο χαμηλό που κάνει εξόφθαλμη την προσπάθεια να μείνουν όλοι οι Μηχανικοί ΤΕΙ εκτός αγοράς.
     Πως είναι δυνατόν να εκχωρείτε στο ΤΕΕ το δικαίωμα να είναι αυτός ο Φορέας που θα εγκρίνει τα σχετικά σεμινάρια και θα διενεργεί εξετάσεις;
     Επίσης προκλητική είναι η σύνθεση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενεργειακών Επιθεωρητών (Γ.ΕΠ.Ε.Ε.). Είναι απαράδεκτη η πρόταση να αποτελείται μόνο από μέλη ΤΕΕ!!!
     Με ποιο σκεπτικό οι εκπρόσωποι των Υπουργείων προτείνεται να είναι βαθμού Α΄ κατηγορίας ΠΕ και όχι και ΤΕ;
    Γιατί αψηφάτε τους Νόμους και υποτιμάτε έτσι τους ΤΕ υπαλλήλους;
     Γιατί μιλάτε μόνο για εμπειρογνώμονες μέλη ΤΕΕ και όχι και μέλη ΕΕΤΕΜ (Επιστημονικός και Επαγγελματικός Φορέας Μηχανικών ΤΕΙ);
     Γιατί προτείνετε μόνο καθηγητές Πολυτεχνικών Σχολών και όχι και καθηγητές ΤΕΙ;
    Γνωρίζετε τη δουλειά και το ερευνητικό έργο σειράς καθηγητών ΤΕΙ, όπως του κου Καλδέλη στο Εργαστήριο Ηπίων Μορφών Ενέργειας του ΤΕΙ Πειραιά και του κου Καπλάνη στο αντίστοιχο Εργαστήριο του ΤΕΙ Πάτρας; Γιατί υποτιμάτε έτσι την Τεχνολογική Εκπαίδευση;
     Είναι προφανές ότι εάν το συγκεκριμένο σχέδιο προχωρήσει χωρίς αλλαγές για να εκδοθεί σε ΠΔ, θα προσβληθεί από εμάς τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς είναι ανακόλουθο με την υπόλοιπη Νομοθεσία της χώρας μας και δεν τηρεί την αρχή της «Ισότητας» και της «Ισονομίας» για το μισό και πλέον δυναμικό των Μηχανικών της χώρας.

    Γιατί δεν αναζητήσατε το σχέδιο του ΠΔ στο οποίο είχε καταλήξει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ύστερα από πολύμηνη διαβούλευση;

    Μας προκαλεί πραγματικά αίσθημα ντροπής και απογοήτευσης η εικόνα μιας νέας Πολιτικού που λειτουργεί όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την αρχή της Ισότητας μεταξύ των Πολιτών αλλά με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων μιας συγκεκριμένης συντεχνίας…
    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταλάβετε το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΦΑΛΜΑ και την ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ που θα συντελεστούν με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που έχετε δώσει στη δημοσιότητα και θα προχωρήσετε άμεσα στη διόρθωσή του.

    Με τιμή
    Για την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ

    Τα μέλη του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ

    Σιάχος Δημήτρης, Αίσωπος Ιωάννης, Τσιρογιάννης Παναγιώτης
    Ευθυμιάδης Κων/νος, Ντάκος Χρήστος

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 17:49 | ΣΙΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΑΚΕ
    ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.
    http://www.dake-eetem.gr

    14 Ιανουαρίου 2010

    Θέμα: «Απαράδεκτο Σχέδιο ΠΔ για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές»

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ

    Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις όλων των Φορέων του Κλάδου μας, και το γεγονός ότι ήδη υπάρχει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και έχει λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων Φορέων, το Σχέδιο που δόθηκε εχθές στη δημόσια διαβούλευση, σχετικά με τους όρους πιστοποίησης των ειδικευμένων ενεργειακών επιθεωρητών, αγνοεί τους Νόμους 2916/2001 και 3549/2007 και υποτιμά ολόκληρη την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας.
     Την ίδια στιγμή που η χώρα μας αναγνωρίζει τα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ τυγχάνουν ντροπιαστικά ρατσιστικής αντιμετώπισης.
     Την ίδια στιγμή που ξεκινά η συζήτηση για απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και την ίδια στιγμή που το ΤΕΕ καταγγέλλεται για παλαιολιθική και σκληρά συντεχνιακή στάση απέναντι στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Παιδεία και την Αγορά, είναι προκλητικό να ορίζεται αυτό ως διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης.
     Σήμερα το ΤΕΕ λειτουργεί αποκλειστικά ως συνδικαλιστικός φορέας προάσπισης των συντεχνιακών συμφερόντων των αποφοίτων του Πολυτεχνείου και των Πολυτεχνικών Σχολών.
    Επίσης με ποιο σκεπτικό οι Μηχανικοί ΤΕ δεν έχουν δικαίωμα απόκτησης Άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή Β΄ τάξης;
     Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα ΤΕΙ είναι ισότιμα Ανώτατα Ιδρύματα είναι προσβλητικό να απαιτούνται 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στην Α΄ Τάξη για να αποκτήσει ο Μηχανικός ΤΕ Άδεια Β΄ Τάξης ύστερα μάλιστα από έγκριση του ΤΕΕ!!!
    Γνωρίζετε ότι τα Τμήματα Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Δομικών και Ηλεκτρολογίας των ΤΕΙ κάνουν πολύ περισσότερα μαθήματα σχετικά με την Ενεργειακή Κατανάλωση Κτιρίων και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού από αρκετές από τις Πολυτεχνικές Σχολές;
     Είναι προφανές ότι αυτός που επιμελήθηκε το Σχέδιο του ΠΔ είναι μέλος του ΤΕΕ και ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το συντεχνιακό του συμφέρον και όχι για την ορθή εφαρμογή της Σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στη Χώρα μας.
    Άλλωστε το όριο των 1000 τ.μ. στην Α΄ τάξη, είναι τόσο χαμηλό που κάνει εξόφθαλμη την προσπάθεια να μείνουν όλοι οι Μηχανικοί ΤΕΙ εκτός αγοράς.
     Πως είναι δυνατόν να εκχωρείτε στο ΤΕΕ το δικαίωμα να είναι αυτός ο Φορέας που θα εγκρίνει τα σχετικά σεμινάρια και θα διενεργεί εξετάσεις;
     Επίσης προκλητική είναι η σύνθεση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενεργειακών Επιθεωρητών (Γ.ΕΠ.Ε.Ε.). Είναι απαράδεκτη η πρόταση να αποτελείται μόνο από μέλη ΤΕΕ!!!
     Με ποιο σκεπτικό οι εκπρόσωποι των Υπουργείων προτείνεται να είναι βαθμού Α΄ κατηγορίας ΠΕ και όχι και ΤΕ;
    Γιατί αψηφάτε τους Νόμους και υποτιμάτε έτσι τους ΤΕ υπαλλήλους;
     Γιατί μιλάτε μόνο για εμπειρογνώμονες μέλη ΤΕΕ και όχι και μέλη ΕΕΤΕΜ (Επιστημονικός και Επαγγελματικός Φορέας Μηχανικών ΤΕΙ);
     Γιατί προτείνετε μόνο καθηγητές Πολυτεχνικών Σχολών και όχι και καθηγητές ΤΕΙ;
    Γνωρίζετε τη δουλειά και το ερευνητικό έργο σειράς καθηγητών ΤΕΙ, όπως του κου Καλδέλη στο Εργαστήριο Ηπίων Μορφών Ενέργειας του ΤΕΙ Πειραιά και του κου Καπλάνη στο αντίστοιχο Εργαστήριο του ΤΕΙ Πάτρας; Γιατί υποτιμάτε έτσι την Τεχνολογική Εκπαίδευση;
     Είναι προφανές ότι εάν το συγκεκριμένο σχέδιο προχωρήσει χωρίς αλλαγές για να εκδοθεί σε ΠΔ, θα προσβληθεί από εμάς τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς είναι ανακόλουθο με την υπόλοιπη Νομοθεσία της χώρας μας και δεν τηρεί την αρχή της «Ισότητας» και της «Ισονομίας» για το μισό και πλέον δυναμικό των Μηχανικών της χώρας.

    Γιατί δεν αναζητήσατε το σχέδιο του ΠΔ στο οποίο είχε καταλήξει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ύστερα από πολύμηνη διαβούλευση;

    Μας προκαλεί πραγματικά αίσθημα ντροπής και απογοήτευσης η εικόνα μιας νέας Πολιτικού που λειτουργεί όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την αρχή της Ισότητας μεταξύ των Πολιτών αλλά με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων μιας συγκεκριμένης συντεχνίας…
    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταλάβετε το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΦΑΛΜΑ και την ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ που θα συντελεστούν με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που έχετε δώσει στη δημοσιότητα και θα προχωρήσετε άμεσα στη διόρθωσή του.

    Με τιμή
    Για την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ

    Τα μέλη του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ

    Σιάχος Δημήτρης, Αίσωπος Ιωάννης, Τσιρογιάννης Παναγιώτης
    Ευθυμιάδης Κων/νος, Ντάκος Χρήστος

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:18 | Μάνος Κωστόπουλος

    Αλλος ένας παραλογισμός …

    Προσπαθήτε με νόμους να φτιάξετε ένα νέο καρτέλ που θα μας δίνουν νέα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ χαρτάκια …για το καλό μας βέβαια…

    Ο κόσμος χάνεται οικονομικά … κι εσείς με προσχήματα προσπαθείτε να βάλεται τον κόσμο να ξοδευτεί …για το ΚΑΛο του βέβαια…

    Οχι, δεν το θέλουμε …
    Αφήστε εμάς να αποφασίσουμε το καλό μας …τι μπορούμε να κάνουμε, τι μας συμφέρει, και τι προτεραιότητες έχουμε με το πορτοφόλι μας … (π.χ. προτιμάμε να αγοράσουμε φαί …αντί να πληρώνουμε για πιστοποιητικά κλπ. πριν νοικιάσουμε ένα σπίτι/γραφείο/κατάστημα 20-30-40-50 χρόνων !!!)

    Δεν χρειαζόμαστε να μας το πούν οι Επιθεωρητές Σας , ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΩΣΕΙΣ … Το ξέρουμε και μόνοι μας … και οι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ και οι ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ των παλιών κατασκευών …

    Απλά, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ δεν έχει η μόνωση …όσες επιθεωρήσεις και να κάνουν οι νέοι μας ενεργειακοί χωροφύλακες …

    Δεν το καταλάβατε με τα τέλη κυκλοφορίας … Μήπως τώρα πρέπει να το σκεφτείτε πιό γρήγορα ???… ότι ΜΟΝΟ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ πρέπει να δίνονται αυτά τα χαρτάκια …και δεν χρειάζονται υποχρεωτικοί νόμοι που ΒΑΖΟΥΝ ΔΙΟΔΙΑ στην οικονομία…

    {Καλλίτερα να καταργήσετε και τα πρακτικώς παν-άχρηστα πιστοποιητικά ηλεκτρολόγων για την ΔΕΗ …}