Άρθρο 18: Απόφαση κατακύρωσης του αποτελέσματος του διαγωνισμού

  1. Η αρμόδια κατά το άρθρο 1 αρχή, αφού αποφανθεί επί των ενστάσεων που τυχόν υποβληθούν, εκδίδει εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή του πρακτικού ή την εκδίκαση των ενστάσεων απόφαση κατακύρωσης ή μη του διαγωνισμού, η οποία επιδίδεται με απόδειξη στον πλειοδότη και σε όλους όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό.
  2. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υποβληθεί προσφορά ή δεν εγκριθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αυτός επαναλαμβάνεται υποχρεωτικώς στην ημερομηνία που καθορίζεται στη δημοσιευθείσα διακήρυξη ή ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, κατά περίπτωση
  3. Σε περίπτωση εγκρίσεως του αποτελέσματος του διαγωνισμού, στην απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού περιλαμβάνονται απαραιτήτως:

α.   Τα στοιχεία του αναδειχθέντος πλειοδότη και της προσφοράς του, το αντικείμενο και ο χρόνος της μίσθωσης.

β.   Όρος σύμφωνα με τον οποίο σε περίπτωση που πλειοδότης είναι ένωση ή κοινοπραξία, οι κοινοπρακτούντες οφείλουν εντός προθεσμίας που καθορίζεται στη διακήρυξη να συστήσουν εταιρία. Αν παρέλθει άπρακτη η ως άνω προθεσμία οι κοινοπρακτούντες στερούνται του δικαιώματος μισθώσεως του υπό εκμίσθωση πεδίου και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

γ.   Το ύψος του αναλογικού μισθώματος το οποίο όταν η εκμετάλλευση αφορά αποκλειστικά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1%. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις το ύψος του αναλογικού μισθώματος δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 2%.

δ. Το ύψος του ελάχιστου μισθώματος που υποχρεούται ο μισθωτής να καταβάλλει μετά την παρέλευση του χρόνου που προβλέπεται στη μελέτη για την  κατασκευή των εγκαταστάσεων.

ε. Όρο σύμφωνα με τον οποίο ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ειδικού τέλους 10% επί του αναλογικού μισθώματος, υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στα όρια των οποίων βρίσκεται ο χώρος εκμετάλλευσης.

στ. Όρος σύμφωνα με τον οποίο ο πλειοδότης οφείλει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας ποσού ίσου προς το 5% της αξίας των συναφών έργων και εγκαταστάσεων που προβλέπονται από την τεχνική μελέτη, ισχύος κατά ένα (1) έτος μεγαλύτερης από τη διάρκεια πραγματοποιήσεως των εν λόγω έργων και εγκαταστάσεων. Σε περίπτωση που η εκμετάλλευση αφορά αποκλειστικά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις  το ύψος του ποσοστού υπολογισμού της εγγυητικής ορίζεται ίσο με 2,5%. Η εγγυητική αυτή επιστολή επιστρέφεται στο μισθωτή μετά την πιστοποίηση των έργων και εγκαταστάσεων, που θα προβλέπει η τεχνικοοικονομική μελέτη. Αδικαιολόγητη απόκλιση από τα προβλεπόμενα στη μελέτη, σχετικά με την πραγματοποίηση των έργων και εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης του μισθίου, μπορεί να επιφέρει, με απόφαση του εκμισθωτή, την ολική ή μερική κατάπτωση της εγγυήσεως υπέρ του Δημοσίου.

ζ.    Όρος σύμφωνα με τον οποίο ο πλειοδότης οφείλει να υποβάλει κατά την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας διαχείρισης του πεδίου εγγυητική επιστολή καλής εκτελέσεως των όρων της σύμβασης, ύψους 30πλάσιου του ελάχιστου μισθώματος. Σε περίπτωση που η εκμετάλλευση αφορά αποκλειστικά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις το ύψος της εγγυητικής επιστολής ορίζεται στο 5πλάσιο του ελάχιστου μισθώματος. Η εγγυητική επιστολή αντικαθίσταται αναπροσαρμοζόμενη ανά πενταετία.

η.   Όρος σύμφωνα με τον οποίο ο πλειοδότης οφείλει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, καθοριζομένης στην διακήρυξη, να υποβάλει σε περίπτωση των περιοχών του άρθρου 24 του ν.1892/1990 στην αρμόδια υπηρεσία την προβλεπόμενη από το άρθρο 26 του ν.1892/1990, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 2398/1996 απόφαση. Αν παρέλθει άπρακτη η  προθεσμία αυτή με υπαιτιότητα του πλειοδότη, αυτός στερείται του δικαιώματος μισθώσεως του πεδίου και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό καταπίπτει υπέρ του δημοσίου.

θ.   Όρος σύμφωνα με τον οποίο ο πλειοδότης οφείλει εντός τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της εγκριτικής αποφάσεως ή τη σύσταση της εταιρίας ή την έγκριση του άρθρου 26 του ν.1892/1990, εφόσον απαιτούνται, να προσέλθει ενώπιον συμβολαιογράφου για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης. Το αναλογικό τέλος χαρτοσήμου και όλες οι δαπάνες για την σύνταξη του μισθωτηρίου συμβολαίου βαρύνουν τον πλειοδότη. Κατά την υπογραφή της συμβάσεως ο μισθωτής θα προσκομίσει στην αρμόδια αρχή την εγγυητική επιστολή της περ. ε του παρόντος. Αν παρέλθει άπρακτη η ως άνω προθεσμία με υπαιτιότητα του πλειοδότη, αυτός στερείται του δικαιώματος μισθώσεως του πεδίου και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.