Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος (Δ.Μ.Χ.) Βάθης – Γερακαρίου

Στο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο Βάθης – Γερακαριού, το οικονομικό και επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στην παρουσία κοιτασματολογικών συγκεντρώσεων Χαλκού και Χρυσού σε μία ευρεία περιοχή.

Ο εν λόγω ΔΜΧ βρίσκεται στο Νομό Κιλκίς, στην περιοχή των Δ.Δ. Τέρπυλλου, Βάθης, Ευκαρπίας, Γερακαρίου, Κεντρικού Μυλοχωρίου – Αντιγόνειας του Δήμου Κιλκίς.

Τα βεβαιωμένα αποθέματα, βάσει προηγούμενων ερευνητικών εργασιών του ΙΓΜΕ, ανέρχονται συνολικά σε 28.000.000 τόνους με 0,4% Χαλκό και 0,9 γρ./τόνο Χρυσό, ενώ τα δυναμικά (potential resources) σε 180.000.000 τόνους με τις ίδιες περιεκτικότητες.

Η ακαθάριστη αξία των περιεχόμενων μετάλλων (gross metal value) Χαλκού και Χρυσού στα βέβαια αποθέματα ανέρχεται «IN SITU» περίπου 1,5 δισ. Ευρώ, ενώ στα δυναμικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα η αξία αυτή πλησιάζει τα περίπου 7,0 δισ. Ευρώ.

Στη μελλοντική εξέλιξη της περιοχής αυτής θα πρέπει να συμπεριληφθεί το πρόσθετο αποθεματικό δυναμικό των 4,0 δισ. Ευρώ που αναμένεται να προκύψει από τις έρευνες του ΙΓΜΕ στο γειτονικό κοίτασμα της Ποντοκερασιάς στο πλαίσιο σχετικού έργου του ΕΣΠΑ.

 

 • 24 Οκτωβρίου 2011, 19:44 | yiannis

  To ουράνιο ως ενεργειακό είναι εξηρημένο υπέρ του Δημοσίου. Ας διαβάσουμε πρωτα τη διακήρυξη που αναφέρει ρητά ότι δεν περιλαμβάνονται στη μίσθωση τα μεταλλεύματα (ή καλύτερα ορυκτά) που έχουν εξαιρεθεί κατά το Αρθρο 143 του Μεταλλευτικού Κώδικα.

 • 23 Οκτωβρίου 2011, 17:22 | kostas

  ΣΤΑ ΠΡΟΣ ΕΞΟΡΥΞΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ;;;;;;
  ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ;;;
  H΄ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ
  ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.