Άρθρο 08: Μεταβατικές διατάξεις

1. Από την δημοσίευση του παρόντος διατάγματος για την χαρακτηριζόμενη με το παρόν περιοχή Προστασίας της Φύσης και Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών, παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του από 11.02.1994 π.δ/τος (Δ΄ 100/1995) και κάθε διάταξη που έρχεται συνολικά ή εν μέρει σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος ή που ανάγεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτό, καταργείται αντιστοίχως συνολικά ή κατά το μέρος εκείνο στο οποίο έχει επέλθει μεταβολή σύμφωνα με το παρόν.
2. Η εκτέλεση έργων και υλοποίηση δραστηριοτήτων που δεν αναφέρονται στο άρθρο 3 του παρόντος απαγορεύονται. Εξαιρούνται από την ως άνω απαγόρευση τα εξής:
ι. Τα έργα και οι δραστηριότητες που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α. υφίσταντο και λειτουργούσαν νομίμως με περιβαλλοντική αδειοδότηση (εφόσον απαιτείται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας) ή σχετική άδεια λειτουργίας,
β. είχαν άδεια εγκατάστασης ή και λειτουργίας ,
γ. πληρούν τις διατάξεις του άρθρου 26 (παρ. 1α,1β,1γ,1δ, και 1ε) του ν. 2831/2000 όπως ισχύει,
δ. είχαν περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί,
ε. είχαν έγκριση καταλληλότητας γηπέδου
στ. είχε παραχωρηθεί το γήπεδο αυτών από αρμόδια Υπηρεσία Υπουργείου για αυτή τη χρήση,
ζ . είχαν δημοπρατηθεί ή ευρίσκοντο στο στάδιο της δημοπράτησης.
εφόσον από το εγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την επίδραση των εξαιρουμένων από τις απαγορεύσεις του άρθρου 3 του παρόντος χρήσεων γης, έργων και δραστηριοτήτων στην περιοχή, προκύψει ότι τα ανωτέρω έργα, δραστηριότητες και χρήσεις γης δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας της περιοχής. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται η απομάκρυνση αυτών από την προστατευόμενη περιοχή, εντός του χρονικού διαστήματος που θα καθορισθεί στην κανονιστική πράξη έγκρισης του πενταετούς σχεδίου διαχείρισης και των προγραμμάτων δράσης που το συνοδεύουν, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας.
Έως την εκπόνηση και έγκριση του προαναφερθέντος προγράμματος δράσης, τα ανωτέρω έργα και δραστηριότητες, εντός δύο(2) ετών από την υπογραφή του παρόντος διατάγματος, επανεξετάζονται από το ΠΕΣΠΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του οικείου Φορέα Διαχείρισης.

  • Προτείνεται να προστεθεί η διατύπωση ότι «τυχόν αυστηρότερες ειδικές διατάξεις, που έχουν θεσπιστεί για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, κατισχύουν των διατάξεων του παρόντος», και να διευκρινιστεί ότι οι διατάξεις της υπ’ αριθ. 1048/2002 απόφασης του ΓΓΠΒΑ, με την οποία κηρύσσεται ΚΑΖ στην περιοχή, συνεχίζουν να ισχύουν. Άλλωστε, η απόφαση αυτή μνημονεύεται στο άρθρο 2 του σχεδίου ΠΔ.