Άρθρο 08: Καθορισμός των δικαιωμάτων των συμβολαιογράφων κατά την κατάρτιση των συμβάσεων εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού και εν γένει δημόσιων μεταλλευτικών χώρων.

Στο άρθρο 5 του ν. 3175/2003 (Α΄ 207), προστίθεται παράγραφος 5, ως εξής:
«5. Στην περίπτωση σύνταξης οποιουδήποτε συμβολαιογραφικού εγγράφου, το οποίο αφορά σε συμβάσεις εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού και εν γένει έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιων μεταλλευτικών χώρων, τα δικαιώματα των συμβολαιογράφων, του Ταμείου Νομικών και οποιουδήποτε τρίτου και οι αμοιβές των δικηγόρων δε δύνανται, στις περιπτώσεις αναλογικού καθορισμού αυτών, να υπερβαίνουν το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ προ ΦΠΑ ή το ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ προ ΦΠΑ σε κάθε άλλη περίπτωση.
Για κάθε εγγραφή ή καταχώρηση σύστασης ή μεταβίβασης ή άρσης ή διαγραφής εμπραγμάτων δικαιωμάτων ή σημειώσεων σε οποιοδήποτε δημόσιο βιβλίο, μητρώο ή κτηματολόγιο, αναφορικά με τα συμβολαιογραφικά έγγραφα του προηγούμενου εδαφίου, τα δικαιώματα του κτηματολογίου και των εμμίσθων ή αμίσθων υποθηκοφυλάκων δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ προ ΦΠΑ, αποκλειόμενης οποιασδήποτε άλλης αμοιβής, επιβάρυνσης ή τέλους.
Τα ανωτέρω ποσά μπορεί να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δικαιοσύνης.»

  • 11 Δεκεμβρίου 2012, 15:08 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ) ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟ «ΑΓΝΩΣΤΑ» ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΩΣ ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΓΑΒΑΤ ΜΕ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΔΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ 12000 MW ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΠΡΟ ΤΟΥ 2020.
    ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ 1) ΝΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΩ ΟΤΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    2) ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΟΠΩΣ ΑΣΦΑΛΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ (που εκ του αντικειμένου δεν στέκει, τι θα πεί ενάντια σε μια μορφή αγνής ενέργειας) ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
    3) ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΘΕΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ DIESEL (όπως στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ κλπ.) ΑΝΤΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ
    4) ΤΟ ΟΤΙ Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΝΗΣΟΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΔΙΚΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

  • 9 Δεκεμβρίου 2012, 10:19 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΤΣΟΣ

    Επειδη αναφερεστε σε γεωθερμια θα ηθελα να επισημανω οτι η Κυβερνηση προτιθεται να ενεργοποιησει το γεωθερμικο πεδιο της πατριδας μου της Νισυρου.Η Νισυρος ειναι με νομο του Κρατους «διατηρητεα νησος ως ιδιαιτερου φυσικου καλλους».Με δεδομενη και την αντιδραση των κατοικων που αντιδρουν με βαση και την αποτυχημενη εκμεταλλευση της Μηλου,και με δεδομενο οτι υπαρχει δημοψηφισμα με το οποιο οι κατοικοι δεν επιθυμουν τη δημιουργια γεωθερμιας,νομιζω οτι θα πρεπει να αποφευχθει ενα τετοιο εγχειρημα.