Άρθρο 13: Σύνθεση και συγκρότηση επιτροπής καθορισμού λατομικών περιοχών

Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 του ν. 1428/1984 (Α΄ 43), αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η επιτροπή καθορισμού λατομικών περιοχών είναι οκταμελής, συγκροτείται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη και αποτελείται από έναν υπάλληλο ως τακτικό μέλος με τον αναπληρωτή του, προερχόμενους από κάθε μία από τις κατωτέρω υπηρεσίες:
1) το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ειδικότητας Μηχανικού Μεταλλείων,
2) τη Διεύθυνση Δασών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας,
3) τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού ή τοπογράφου μηχανικού ή αρχιτέκτονα μηχανικού,
4) την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου της έδρας του οικείου νομού ειδικότητας τοπογράφου μηχανικού ή πολιτικού μηχανικού. Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί υπάλληλος της συγκεκριμένης ειδικότητας ορίζεται υπάλληλος προερχόμενος από την Τεχνική Υπηρεσία άλλου δήμου εντός των γεωγραφικών ορίων του νομού.
5) το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιο για θέματα αρχαιοτήτων,
6) τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, ειδικότητας μηχανικού, κατά προτίμηση πολεοδόμου χωροτάκτη,
7) το ΙΓΜΕΜ ειδικότητας γεωλόγου ή μηχανικού μεταλλείων και
8) έναν εκπρόσωπο των ΟΤΑ, οριζόμενο από την ΠΕΔ της οικείας Περιφέρειας.
Οι υπάλληλοι των περιπτώσεων 1 και 5 ορίζονται από τον αρμόδιο Υπουργό, των περιπτώσεων 3, 4, 6 και 8 από τον Περιφερειάρχη, της περίπτωσης 2 από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της περίπτωσης 7 από τη Διοίκηση του ΙΓΜΕΜ.
Η επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίστανται τα 5/8 των μελών και οι αποφάσεις της λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών. Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο υπάλληλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.
Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία της επιτροπής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο καθορισμός λατομικών περιοχών ισχύει για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία δημοσιεύσεως της οικείας αποφάσεως του Περιφερειάρχη, δύναται δε να παραταθεί για μία ακόμη διετία με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν αιτιολογημένης προτάσεως του Περιφερειάρχη.
Εφόσον δεν γίνει ενεργοποίηση της περιοχής εντός των προθεσμιών αυτών, η έκταση αποχαρακτηρίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

  • Επειδή βάσει του χωροταξικού η εγκατάσταση ΜΥΗΕ δεν επιτρέπεται εντός καθορισμένων λατομικών περιοχών, πρέπει να προστεθεί παράγραφος που να αναφέρει ότι:
    «Απαγορεύεται ο καθορισμός λατομικών περιοχών σε θέσεις όπου έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής για ΜΥΗΕ και σε ζώνη τουλάχιστον 1 χιλ περιμετρικά των έργων αυτών συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών τους.»