Άρθρο 06: Ποινές

1. Οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι δικηγόροι που παρίστανται στη σύνταξη συμβολαίων, οι υποθηκοφύλακες ή οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που μεταγράφουν αυτά, εφ’ όσον δεν έχει επισυναφθεί η δήλωση και η βεβαίωση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 καθώς και οι μηχανικοί που χορήγησαν ανακριβή βεβαίωση, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής.
2. Στους μηχανικούς της προηγούμενης παραγράφου, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη, επιβάλλεται και προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του φορέα που είναι μέλη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ρυθμίζεται η διαδικασία επιβολής της διοικητικής ποινής και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
3. Ειδικά στις περιπτώσεις υπαγωγής στον παρόντα νόμο ή μεταβίβασης αυτοτελών νέων αυθαιρέτων κτισμάτων χωρίς την έκδοση άδειας, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, που κατασκευάστηκαν μετά την 28.07.2011, ο αρμόδιος για την υπαγωγή ή την έκδοση βεβαίωσης Μηχανικός τιμωρείται με την οριστική παύση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μετά από απόφαση του Προέδρου του Τ.Ε.Ε και με διαγραφή από οποιοδήποτε Μητρώο επαγγέλματος Μηχανικού μετά από απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

  • Οι ποινές τουλάχιστον για την 1η φορά που θα σημειωθεί κάποια παράβαση θα πρέπει να είναι με αναστολή. Θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στο λάθος!

  • 28 Απριλίου 2013, 15:58 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΟΖΗΣ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΤΟΙΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΠΟΦΥΓΗΣ , ΛΑΘΩΝ , ΠΛΑΝΗΣ η ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΟΤΑΝ Η ΙΔΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.
    ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΥΣΥΝΗΔΕΙΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΦΟΒΟ.
    ΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΧΕ ΣΕ ΠΑΡΑΘΥΡΟ 2 ΥΠΟΒΑΘΡΑ ΧΑΡΤΩΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΑΣΕΛΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  • 28 Απριλίου 2013, 13:56 | Γ.Π.

    Απαράδεκτη η ποινή της οριστικής αφαίρεσης της άδειας του μηχανικού.

  • 27 Απριλίου 2013, 13:19 | ΑΝΤΙΒΑΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 6
    Η ημερομηνία 28/07/2011 πρέπει να είναι καταληκτική για δημιουργία εν γένει αυθαιρέτων κτισμάτων ή αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης. Η ύπαρξη αυθαιρέτων κτισμάτων καλώς θα αποδεικνύεται με την αεροφωτογραφία της 28/07/2011. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό από την πραγματική ημερομηνία κατασκευής αυθαιρέτου την οποία ΜΟΝΟ ο ιδιοκτήτης με υπεύθυνη δήλωση του μπορεί να προσδιορίσει χρονικά και ο μηχανικός.

  • 26 Απριλίου 2013, 09:42 | Σοφία

    Οι ποινές είναι πολύ αυστηρές, ειδικά για τους μηχανικούς και άνισες.
    Με αυτό το σκεπτικό, να τιμωρούνται με οριστική αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και οι συμβολαιογράφοι και οι μεσίτες και οι δικηγόροι και οι υποθηκοφύλακες και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων.
    Επίσης, θα τιμωρηθούν με αυτό τον τρόπο όλοι αυτοί και οι ιδιοκτήτες και κατασκευαστές των αυθαιρέτων θα μείνουν ατιμώρητοι;
    Ο μηχανικός θα χάσει τη δουλειά του οριστικά, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτός φταίει για τη δημιουργία του αυθαιρέτου ώστε να τιμωρηθεί με αυτό τον τρόπο; Θα χάσουν τη δουλειά τους και οι ιδιοκτήτες;

  • 25 Απριλίου 2013, 12:23 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Οι ποινές είναι πολύ αυστηρές και ειδικά η οριστική παύση της άδειας ασκήσεως επάγγελματος. Είναι σα να λέμε ισόβια, τα οποία για τους ποινικούς εγκληματίες, στην πράξη δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον θα μπορούσε να είναι προσωρινή την πρώτη φορά και οριστική τη δεύτρερη.

  • 24 Απριλίου 2013, 19:55 | Βασίλης

    Ορίζεται αυστηρές ποινές για τον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό που δήλωσε κτίριο που δεν υπήρχε την 28-7-2011.

    Θα το δεχόμουν, αν ορίζατε και καμιά φυλάκιση – απόλυση – πρόστιμο στον Δημόσιο Υπάλληλο που υπέγραφε αυτοψίες με μισά μέτρα, χωρίς υπόγεια, χωρίς ξεμπαζώματα, χωρίς σοφίτες, κορυφογραμμές κτλ.

    Μας βάζετε πλέον να κάνουμε την δουλειά για την οποία αυτοί τόσα χρόνια πληρώνονται. Καμία καταδίκη θα δούμε επιτέλους?

  • 21 Απριλίου 2013, 22:44 | ΣΑΒΒΑΣ Π.

    ΄Πολύ αυστηρή η παρ. 3 για τους μηχανικούς, ως προς την υπαγωγή αυθαιρέτου στον νέο νόμο, όταν αυτός (ο νόμος) θα ισχύει απο 1-6-13, και οι αεροφωτογραφίες λήψεως 28-7-11 θα είναι έτοιμες μετά απο 6 μήνες.Στο μεσοδιάστημα τί γίνεται; Δεν θα γίνει καμία οριστική υπαγωγή;

  • 20 Απριλίου 2013, 03:27 | ΦΛΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αναφορικά με την: «3. Ειδικά στις περιπτώσεις υπαγωγής στον παρόντα νόμο ή μεταβίβασης αυτοτελών νέων αυθαιρέτων κτισμάτων χωρίς την έκδοση άδειας, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, που κατασκευάστηκαν μετά την 28.07.2011,….»
    Θα πρέπει ίσως ως υπαγωγή να αποσαφηνιστεί ότι νοείται η ολοκληρωμένη υπαγωγή, εκτός εάν ο μηχανικός οφείλει να γνωρίζει-ελέγχει εξ αρχής.
    Με το σκεπτικό αυτό παραθέτω προς προβληματισμό ένα τμήμα της παρ.2. α. του αρθρου 13:
    «α. Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών των παρ. 1, 10 και 11 του άρθρου 11 απαιτείται και η υποβολή αίτησης στην επιτροπή ……………»
    Αρα ξεκινάς με το αρχικό στάδιο(και με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη)
    και αν διαπιστώσεις στη συνέχεια απο αεροφωτογραφία ότι ο δηλωθείς απο τον ιδιοκτήτη χρόνος κατασκευής είναι ψευδής…τότε λαμβάνεις τα μέτρα σου.
    Βέβαια αν είμαστε σίγουροι ότι οι αεροφωτογραφίες της 28.07.2011 θα εισαχθούν εγκαίρως στο πληροφοριακό σύστημα τότε δεν τίθεται ζήτημα σχολιασμού.