Άρθρο 08: Κυρώσεις

Σε κτίρια των οποίων η άδεια δόμησης έχει εκδοθεί μετά την 1.3.2012 και σε περίπτωση όπου κατά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με την άδεια δόμησης και συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον επιβλέποντα ή τον αρμόδιο Μηχανικό καθώς και για κτίρια ή τμήματα κτιρίων που κατασκευάστηκαν προ τις 1.3.2012 και σε περίπτωση όπου κατά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου ή της ιδιοκτησίας ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον αρμόδιο μηχανικό, πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλεται:
α) Επιβολή προστίμου από 2.000 – 20.000 ευρώ. Η κύρωση επιβάλλεται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ ή τον υπό αυτόν εξουσιοδοτούμενο κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2690/1999.
β) αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 έως 24 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η κύρωση επιβάλλεται από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Τ.Ε.Ε.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις παραβάσεων, σε περίπτωση υποτροπής για δεύτερη φορά καθώς και όταν οι παραπάνω παραβάσεις αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε προστατευόμενη περιοχή του Άρθρου 19 του Ν.1650/1986, όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του με το Άρθρο 5 του Ν.3937/2011, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται.
Οι παραπάνω κυρώσεις καταγράφονται σε ειδικό μητρώο και κοινοποιούνται
α) στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση αδειών δόμησης,
β) στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση πιστοποιητικών και αποσπασμάτων ταυτότητας κτιρίου
γ) στο Τ.Ε.Ε για περαιτέρω εκ του νόμου ενέργειες αρμοδιότητος του.
Από την ημερομηνία κοινοποίησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες απενεργοποιείται ο σχετικός κωδικός αριθμός Μηχανικού για την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρισης στοιχείων ταυτότητας κτιρίου.

  • 3 Ιουνίου 2013, 16:21 | ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΓΙΟΥ

    Υποχρεωτικά θα ελεγχθούν όλα τα ακίνητα, από μηχανικούς, προκειμένου να αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα.
    Ο έλεγχος αυτός θα γίνει σε βάθος δεκαετίας, αλλά για τις νέες κατασκευές θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ηλεκτροδότησή τους.
    Η ρύθμιση αυτή, θα συνοδεύει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα ακίνητα, που έως τις αρχές Ιουνίου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή.
    Όσοι έχουν ανεξόφλητες δόσεις, πρέπει να τις τακτοποιήσουν έως το τέλος του μήνα.
    Στην περίπτωση που κάποιοι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν στην υποχρέωση για συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου τότε τα κτίρια θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις περί αυθαιρέτων.