Άρθρο 06: Χωρητικότητα των Α.Ε.Π.

1. Επιτρέπεται η διαμόρφωση των υφισταμένων κερκίδων για την προσθήκη θέσεων καθώς και η προσθήκη νέων κερκίδων σύμφωνα με τις ειδικές προδιαγραφές και τους κανονισμούς της αρμόδιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (UEFA) οι οποίες επαυξάνουν τη χωρητικότητα των Α.Ε.Π. και εφόσον ο αριθμός των απαιτούμενων πρόσθετων θέσεων δεν υπερβαίνει ως ποσοστό το 30% των υπαρχόντων θέσεων.
2. Σε κάθε περίπτωση, οι ανωτέρω προσθήκες επί των Α.Ε.Π. δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στην όμορη περιοχή του ακινήτου. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής δύναται να χορηγείται παρέκκλιση όσον αφορά στο ύψος και τον όγκο των Α.Ε.Π., των κερκίδων με τα στέγαστρα τους και των πυλώνων φωτισμού, κατά τα προβλεπόμενα στην παρ.2 του άρθρου 15 του Νόμου 4067/12 ΦΕΚ 79Α/9-4-12.
3. Επιτρέπεται η προέκταση εξεδρών – κερκίδων εκτός του νομίμου περιγράμματος των Α.Ε.Π. και άνωθεν κοινοχρήστων χώρων υπό την προϋπόθεση τοποθέτησης σε ύψος τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Η ανωτέρω προέκταση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά σε οριζόντια προβολή το ½ της απόστασης έως το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου. Σε περίπτωση που η ανωτέρω προέκταση κείται άνωθεν πεζοδρόμου, οι κατασκευές δεν δύναται να προεξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής έως το 1/10 του πλάτους του πεζοδρόμου.
4. Σε περίπτωση προσθήκης κερκίδων και εμπορικών χρήσεων κατά τα προηγούμενα άρθρα σε υφιστάμενες Α.Ε.Π. του παρόντος κεφαλαίου δεν υπάρχει η υποχρέωση δέσμευσης νέων χώρων στάθμευσης, κατ’ εφαρμογή του Π/Δτος 111/04 ΦΕΚ 76Α/5-3-04 για την Περιφέρεια Αττικής και του Π/Δτος 350/96 ΦΕΚ 230Α/17-9-96 για την υπόλοιπη Ελλάδα.

  • 1 Φεβρουαρίου 2014, 17:00 | Αναστάσης

    Η επεκταση θα μπορουσε να ειναι αναλογη λογω των φιλαθλων/οπαδων που υποστηριζουν την εκαστοτε ομαδα. Στην περιπτωση του Αποστολος Νικολαϊδης για παραδειγμα, η αυξηση κατα τη γνωμη μου θα επρεπε να ειναι μεγαλυτερη του 30% καθως αδιαμφισβητητα ο Παναθηναϊκος αποτελει τη δημοφιλεστερη ομαδα στην Αθηνα οποτε οι απαιτησεις του κοσμου του ειναι μεγαλυτερες. Σε επαρχιακες ομαδες η αυξηση θα επρεπε να ειναι αναλογη των εισιτηριων που κοβουν αλλα και της υπαρχουσας χωρητικοτητας του γηπεδου. Ακομη, θα μπορουσε να ληφθει η προταση που εχει γινει απο το Παναθηναϊκο Κινημα για ανεγερση νεου γηπεδου στη Λεωφορο Αλεξανδρας, εγχειρημα το οποιο το διχως αλλο θα αναβαθμισει την περιοχη και θα ωφελησει οχι μονο την ομαδα αλλα και τη γυρω περιοχη, τα καταστηματα και το κρατος. Η προταση αυτη λοιπον πρεπει να ληφθει υπ’οψιν ωστε σε μελλοντικο διαταγμα να ειναι υλοποιησιμη ωστε το ονειρο ολου του κοσμου του Παναθηναϊκου να ειναι πια εφικτο. να ειστε σιγουροι οτι χρηματοδοτες θα βρεθουν

  • 30 Ιανουαρίου 2014, 18:12 | Γεώργιος Χουλιαράκης

    Αγαπητοί,

    Θα πρέπει στα πλαίσια της αθλητικής ισονομίας αλλά και γενικότερα να γίνει γήπεδο στον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ,στην ΑΕΚ κτλ .Η Δικαιοσύνη στην ζωή και στην κοινωνία γενικότερα δημιουργεί νέους με παιδεία ,σωστή κρίση.Η έλλειψη αυτής (της δικαιοσύνης) δημιουργεί όλα τα αρνητικά αποτελέσματα
    που «θαυμάζουμε» στις οθόνες των τηλεοράσεων.

    ΜΦΧ

  • 30 Ιανουαρίου 2014, 16:40 | Θοδωρής

    Μία αύξηση της τάξης του 30% στη χωρητικότητα ενός γηπέδου (στην περίπτωση μας, του Απόστολος Νικολαϊδης) θα ωφελήσει σημαντικά την περιοχή. Ντόπιο εργατικό δυναμικό, θα απασχοληθεί για το διάστημα της επέκτασης αυτής στο γήπεδο μας. Με την ολοκλήρωση της, η χωρητικότητα του γηπέδου θα έχει αυξηθεί σε 21.000 περίπου, κάτι που σημαίνει πως περισσότερος κόσμος θα επισκεφθεί την περιοχή. Τα καταστήματα θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, και νέοι επιχειρηματίες μπορούν να εμφανιστούν στην περιοχή. Όπως βλέπουμε θα υπάρξει μια σημαντική οικονομική τόνωση της περιοχής των Αμπελοκήπων.
    Πέρα από αυτό, έχει ήδη γίνει μια πρόταση από το Παναθηναϊκό Κίνημα, που αφορά την ολοκληρωτική ανακατασκευή του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σε βάθος χρόνου. Μιλάμε για ένα project το οποίο θα ζωντανέψει όλη την Αθήνα και θα αποφέρει σημαντικά έσοδα και στο Δήμο Αθηναίων αλλά και θα απαλλάξει τους κατοίκους της περιοχής από σημαντικά έξοδα. Μάθετε πως http://www.youtube.com/watch?v=E9mtiVNcMlQ

  • 30 Ιανουαρίου 2014, 15:01 | Μιχάλης

    Καλό είναι η ομάδα κάθε πόλης να έχει το γήπεδο της στο κέντρο της πόλης αυτής όπως είναι σχεδόν πανευρωπαικά κατοχυρωμένο. Δε μπορεί η ομάδα της Αθήνας να έχει έδρα στα προάστεια ή η ομάδα του Ηρακλείου Κρήτης στα Χανιά.

    Με αυτό σαν δεδομένο και λόγω της οικονομικής στενότητας θα πρέπει κάποια γήπεδα να ελεγχθούν και με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας. Εάν πχ 500 ή 1000 θέσεις επιπλέον του 30% καθιστούν ένα γήπεδο βιώσιμο ώς επένδυση θα είναι κρίμα να τεθεί σε αχρηστία όλη η εγκατάσταση για λόγους γραφειοκρατικούς.

    Το παραπάνω μοντέλο επέκτασης για μικρά γήπεδα του george and φαντάζει ιδανική λύση, δίνει δυνατότητα αρκετά μεγάλης επέκτασης η οποία μπορεί να περιοριστεί από τις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας, καθώς φυσικά και από τους πολεοδομικούς περιορισμούς της περιοχής ή με βάση τη περιβαλλοντική μελέτη που θα συνταχθεί ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.

    Τα γήπεδα εντός πόλεως μπορούν να βοηθήσουν και στην αναζωογόνηση της αγοράς αφού αγώνες γίνονται εκτός ΣΚ και καθημερινές μέρες (κύπελο, champions league κτλ) με αποτέλεσμα η κίνηση του κόσμου να τονώνει την εμπορικότητα των γύρω δρόμων.

  • 30 Ιανουαρίου 2014, 01:09 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΡΔΟΣ

    Να διορθωθεί το 30% των υπαρχόντων θέσεων σε 30% των υπαρχουσών θέσεων.

  • 29 Ιανουαρίου 2014, 14:56 | θεοφιλος

    θελουμε γηπεδα μεσα στις πολεις που πλεον παρακμαζουν
    και οι πολιτες χανουν την δουλεια τους. πρεπει να φτιαχτουν γηπεδα εντος πολεως ωστε να ειναι σημειο αναφορας και με τους τακτικους αγωνες 2 την εβδομαδα θα πλημυριζει το καθε κεντρο απο κοσμο και τα μαγαζια θα δουλευουν. σε αυτη την οικονομικη κριση που ζουμε μονο με τετοιους τροπους μπορουμε να απεγκλοβιστουμε σαν κοινωνια

  • 29 Ιανουαρίου 2014, 10:09 | george and

    30% ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΑΡΧΟΝ ΜΙΚΡΑ ΓΗΠΕΔΑ ΕΩΣ 20.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ.

    ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ 30% ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΗΠΕΔΑ.

    ΣΤΑ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ.
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:

    ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΑ ΕΩΣ 10.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΩΣ 80%
    ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΑ ΑΠΟ 10.000 ΕΩΣ 20.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΩΣ 60%
    ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΑ ΑΠΟ 20.000 ΕΩΣ 30.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΩΣ 30%
    ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΑ ΑΠΟ 30.000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΩΣ 20%

    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΗΠΕΔΑ 15-18.000 ΘΕΣΕΩΝ (ΕΝΑ ΓΗΠΕΔΟ ΤΥΠΟΥ AEL FC ARENA) ΕΝΩ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟΥΣ.