Άρθρο 42 – Χρήσεις γης σε οριοθετημένους Οικισμούς

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, στις περιοχές εντός των ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους και οικισμών προϋφιστάμενων του 1923, με εξαίρεση αυτών που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί ή που διέπονται από ειδικά διατάγματα προστασίας, στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός χρήσεων γης, επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις:
1. Κατοικία
2. Κοινωνική πρόνοια
3. Εκπαίδευση προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
4. Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις
5. Θρησκευτικοί χώροι
6. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις
7. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών
8. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ)
9. Περίθαλψη (πλην Νοσοκομείων) μέχρι 50 κλίνες
10. Εστίαση, Αναψυκτήρια, Χώροι Συνάθροισης Κοινού
11. Ξενοδοχεία και Τουριστικές εγκαταστάσεις (εκτός κατασκηνώσεων – Camping) μέχρι 50 κλίνες
12. Στάθμευση (γήπεδα) (αυτοκίνητα μέχρι 3,5 τόνους)
13. Συνεργεία αυτοκινήτων (εξαιρούνται τα συνεργεία επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων με δυνατότητα μεταφοράς άνω των 9 ατόμων ή άνω των 3,5 τόνων μικτού φορτίου)
14. Επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης, τα οποία απαλλάσσονται από την διαδικασία Άδειας Εγκατάστασης και Λειτουργίας
15. Πρατήρια ενέργειας, υγρών και αερίων καυσίμων (υγρών, αερίων καυσίμων & ηλεκτρικής ενέργειας)

  • 19 Φεβρουαρίου 2014, 23:24 | Γιώργος Ανδρεάκης

    Συνοπτικά κάποιες πρώτες σκέψεις και σχολιασμοί σχετικά με τον «περιορισμό» των 50 κλινών είναι οι εξής:
    – Σίγουρα δεν αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία ολοκληρομένων ξενοδοχειακών μονάδων, λειτουργώντας ανασταλτικά στο πλαίσιο της ανάπτυξης και πλέον και της επιβίωσης, ειδικά για μία χώρα όπως της Ελλαδά, όπου ο τουρισμός αποτελεί και βασική πηγή εσόδων. … ο Υπουργός Ανάπτυξης έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις σας….?
    – Αναρωτιέμαι πόσο εύκολο είναι να λειτουργήσουν οι περιορισμοί των 50 κλινών, με τα υπόλοιπα τεχνικά κείμενα όπως οι Τεχνικές Προδιαγραφές του ΕΟΤ…
    – Η «καινοτομία» δεν έχει όρια από την πλευρά της συντακτικής ομάδας, όπου για πρώτη φορά πέρα από τις συνήθεις πολεοδομικές διατάξεις ο νομοθέτης (Πολεοδόμος) επεμβαίνει και σε θέματα που άπτονται των επιχειρήσεων και της οικονομικής διαχείρισης. Εάν ο πολεοδόμος θέλει πραγματικά να περι-ορίσει τη δόμηση, σίγουρα η επιστήμη της γεωμετρίας αποτελεί το βασικό του εργαλείο.
    – Τέλος για ακόμη μια φορά οδηγείται ο πολιτής/επιχειρηματίας αυτής της χώρας να περιορίσει την έμπνευσή του μόνο σε δόλειιους τρόπους για να ξεπεράσει τους «έξυπνα» κρατικούς γραφεικρατισμούς… πχ. 3 Χ 50 = 150 – δηλ. τρις εταιρείες δίπλα δίπλα θα ήταν δύσκολο για να ορίσουν ένα ξενοδοχείο 150 κλινών….
    Συντονιστείτε…..Τα Υπουργεία ΜΟΥ…

  • 19 Φεβρουαρίου 2014, 09:30 | ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.

    Με τον περιορισμό των 50 κλινών το μόνο που πετυχαίνεται είναι η αποθάρρυνση των επενδυτών στο να δραστηριοποιηθούν στον χώρο του τουρισμού. Δεν νοείται οργανωμένη τουριστική μονάδα-βιώσιμη αν δεν μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον ένα λεωφορείο (45 έως 62 θέσεις). Καλό θα ήταν να υπάρξει περιορισμός στη χωροθέτηση – ογκοπλασία των κτιρίων και όχι στον αριθμό των κλινών.

  • 13 Φεβρουαρίου 2014, 23:05 | Παρασκευή Φαρμάκη, Δ/νση Δόμησης & Πολ. Εφ.» Δήμου Θεσσαλονίκης

    Στους προϋφισταμενους του ’23 οικισμούς και στους οικισμούς που έχουν οριοθετηθεί με απόφαση Νομάρχη, στους οποίους δεν έγινε καθορισμός χρήσεων γης, δε θα επιτρέπονται οι σχολές και τα φροντιστήρια;

  • 11 Φεβρουαρίου 2014, 23:11 | ΚΛΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Πρόκειται για μία επικίνδυνη ρύθμιση, όπως έχει τεθεί, διότι α) επιτρέπει χρήσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με οικισμούς μικρότερους των 2.000 κατοίκων (π.χ. περ. 8, 9, 11, 12) και β) θα δημιουργήσει προηγούμενα και δεσμεύσεις σε σχέση με τον μελλοντικό πολεοδομικό σχεδιασμό και τον οριστικό καθορισμό τών χρήσεων γης σ’αυτούς τους οικισμούς. Δυστυχώς, συνεχίζουμε, ως κράτος, να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο και να αποφεύγουμε τις οριστικές και ορθές λύσεις, επιτρέποντας σε μη νόμιμες ή προσωρινές καταστάσεις να μονιμοποιούνται σε βάρος τού οικιστικού, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος (επομένως σε βάρος της ποιότητας ζωής μας και της καλώς εννοούμενης – βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας).
    Είτε, λοιπόν, πρέπει να απαλειφθεί εξολοκλήρου αυτό το άρθρο, είτε να προβλέπει, ως προσωρινή λύση, μόνο τις χρήσεις αμιγούς κατοικίας και μάλιστα με το περιεχόμενο του άρθρου 2 του ΠΔ 23/2/87 (ΦΕΚ 166Δ 5/3/87

  • 11 Φεβρουαρίου 2014, 16:33 | ΠΑΥΛΟΣ

    Αν ο «καθορισμός χρήσεων γης» που αναφέρεται καθορίζεται από τα σχοοαπ τότε οι περισσότεροι οικισμοί βγαίνουν εκτός άρθρου 42 άρα ο νέος που θέλει να εμφιαλώσει το μέλι του το λάδι του την μαρμελάδα του βγαίνει εκτός, καθώς στους περισσοτέρους οικισμούς της χώρας εκτός του κέντρου των οικισμών που είναι πολύ μικρο ο υπόλοιπος οικισμός θεωρείται αμιγή κατοικία θα πρέπει να προστεθεί σημείωση που να αναφέρει ότι μόνο το σχοαπ σε οικισμούς πριν το 1923 και κάτω από 2.000 δεν θεωρείτε ολοκληρωμένος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός.

  • 5 Φεβρουαρίου 2014, 11:53 | ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    πολύ καλή αρχη ώστε οι πλειοψηφία των οικισμών προ 23 οριοθετημένοι κάτω 2.000 κατ και λοιποί οικισμοί που μπορούν να οριοθετηθούν με το ΠΔ 85 (πρώτα) θα αποκτήσουν ένα min προστασίας μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός… Οι τοπικοί άρχοντες καθυστερούν την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και τέτοια οριζόντια μέτρα είναι χρήσιμα στο τόπο μας…..

  • 1 Φεβρουαρίου 2014, 17:10 | ΜΠΕΖΑΝΤΕ Χριστίνα

    Επειδή και οι κάτοικοι των παραδοσιακών οικισμών έχουν ανάγκη από τις ίδιες καταρχήν εξυπηρετήσεις με τους υπόλοιπους πολίτες,
    Επειδή εκεί όπου τα ειδικά Π.Διατάγματα προστασίας δεν ορίζουν σαφώς επιτρεπόμενες χρήσεις, σήμερα επιτρέπονται και εγκαθίστανται όλες οι χρήσεις,
    Επειδή το μείζον που επιβάλλεται να ελεγχθεί στους μικρούς οικισμούς είναι ιδίως η «ένταση» των χρήσεων, που αποτυπώνεται στην κλίμακα των κατασκευών,
    Επειδή οι 50 κλίνες Ξενοδοχείου ή Περίθαλψης αντιστοιχούν σε κτιριακές κατασκευές της τάξης των 1500 τμ, οι οποίες είναι απολύτως ξένες στην κλίμακα και στον ιστό των μικρών οικισμών, και μέχρι να μελετηθούν ειδικές προϋποθέσεις και δυνατότητες τέτοιων χωροθετήσεων,

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ & ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ του εισαγωγικού κειμένου & ορισμένων από τα περιεχόμενα, ως εξής:
    « Στις περιοχές εντός των ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους και οικισμών προϋφιστάμενων του 1923, εφ΄όσον δεν ορίζεται διαφορετικά από ισχύοντα ειδικά Προεδρικά Διατάγματα προστασίας και μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, από τον οποίο ενδεχομένως θα προκύψει ειδικότερος καθορισμός και όροι χρήσεων γης, επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις:

    1………

    9. Περίθαλψη (πλην Νοσοκομείων) μέχρι 20 κλίνες

    11. Ξενοδοχεία και Τουριστικές εγκαταστάσεις (εκτός κατασκηνώσεων – Camping) μέχρι 20 κλίνες

    16. Χώροι στάθμευσης & συντήρησης σκαφών αναψυχής, μήκους έως 18 μέτρων (55 ποδών).

  • 31 Ιανουαρίου 2014, 10:54 | ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Θα πρέπει να εξεταστεί η επέκταση των ρυθμίσεων του άρθρου και στους οριοθετημένους οικισμούς που υποτίθεται ότι έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός (εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη) χωρίς όμως να ορισθούν χρήσεις γης. Το φαινόμενο είναι συχνό σε πολεοδομήσεις οικισμών μετά την οριοθέτησή τους στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90. Ορθότερο θα ήταν να περιληφθούν ρητά όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό <2000 κατοίκους στους οποίους δεν υπάρχουν καθορισμένες χρήσεις γης ασχέτως της ύπαρξης ρυμοτομικού σχεδίου. Έτσι θα συμπεριληφθούν όλοι οι νομίμως υφιστάμενοι σχετικά μικροί οικισμοί στους οποίους δεν καθορίστηκαν μέχρι σήμερα χρήσεις (οι έχοντες ρυμοτομικό σχέδιο με τις διατάξεις του Ν.Δ. του 1923, οι πολεοδομημένοι με το διάταγμα του 1985, οι έχοντες ρυμοτομικό του Υπουργείου Γεωργίας, οι μη οριοθετημένοι προυφιστάμενοι του 1923, οι οριοθετημένοι με τις διατάξεις του 1985 κλπ).

    Επίσης θα πρέπει να αλλάξει ο τίτλος του άρθρου (Από ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ σε ΟΙΚΙΣΜΟΙ) καθώς δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο (αφού ήδη περιλαμβάνονται και οι προ '23 μη οριοθετημένοι οικισμοί).