Άρθρο 17: Γενικές Απαιτήσεις για όλους τους τύπους Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.

Κάθε ΚΔΕΠΑΠ πρέπει να πληροί τις εξής γενικές απαιτήσεις :
1. Οι ΚΔΕΠΑΠ υλοποιούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν στατική επάρκεια όταν φορτιστούν με την επιβολή του βάρους των ερειπίων από την τυχόν κατάρρευση των υπερκείμενων (ή προβλεπόμενων με εξάντληση του συντελεστή δόμησης ορόφων).
2. Οφείλουν επίσης να παρέχουν προστασία στην επιβολή φόρτισης από την κατάρρευση γειτονικών κατασκευών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από το Η/2, όπου Η = το μέγιστο ύψος κτιριακής κατασκευής μετά την εξάντληση του συντελεστή δόμησής του.
3. Οι ΚΔΕΠΑ πρέπει να βρίσκονται κοντά στα άτομα που πρόκειται να προστατευθούν, είτε πρόκειται για την ίδια κτιριακή κατασκευή όπου κατοικούν ή εργάζονται, είτε πρόκειται για δημόσιο χώρο (πλατεία) εγγύς της κατοικίας ή του τόπου εργασίας των. Μέγιστες αποστάσεις αυτών από ΚΔΕΠΑ θεωρούνται οι προβλεπόμενες από το άρθρο 26 παρ. 3 του παρόντος νόμου.
Για ΚΔΕΠΠ και ΚΔΕΠΕΣ δεν υπάρχει περιορισμός απόστασης από κατοικημένη περιοχή.
4. Στις χαρακτηρισμένες ΚΔΕΠΑ ή και για την περίπτωση μη Απορρήτου (άρθρ. 15 § 2δ και άρθρ. 2 §2α), που αφορά ΚΔΕΠΠ, για τις οποίες σε περιόδους ομαλότητας επιτρέπεται η πολλαπλή χρήση πρέπει :
α. Να μη γίνεται αλλοίωση της λειτουργικότητας και της στατικής επάρκειάς τους.
β. Να είναι δυνατή η μετατροπή των σε αποκλειστική χρήση ΚΔΕΠΑΠ εντός 12 ωρών.
γ. Να υπάρχει η δυνατότητα περιοδικών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ασκήσεων κατά τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μεγαλύτερα των 3 ετών, οι οποίες επιτρέπουν την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την οικοδομική άδεια, σύμφωνα με τη σχετική Κ.Υ.Α. της παρ. 5 του άρθρου 28 του παρόντος νόμου.
5. Όλοι οι χώροι προστασίας πραγμάτων Κ.Δ.Ε.Π.Π. πρέπει επιπλέον :
α. Να παρέχουν προστασία και ασφάλεια έναντι κλοπής των πραγμάτων που προστατεύονται σ’ αυτούς τόσο κατά τη διάρκεια κατάστασης έκτακτης ανάγκης όσο και στην ειδική περίπτωση κατάρρευσης της κτιριακής κατασκευής, ιδίως από εμπόλεμη κατάσταση ή σεισμό.
β. Να διαθέτουν τις κατάλληλες διαστάσεις χώρου, θυρών, διαδρόμων και οδού προσπέλασης για την απρόσκοπτη και ασφαλή μεταφορά των αντικειμένων, που θα προστατευθούν στους χώρους αυτούς.