Άρθρο 16: Υποχρέωση Υλοποίησης Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.

1. Οι Κ.Δ.Ε.Π.Α. των νεοανεγειρόμενων κτιριακών κατασκευών με τους υποχρεωτικώς ακάλυπτους χώρους αυτών, που ανήκουν στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα (Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενων από υπουργεία, Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας), συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως νέων δημοσίων κτιριακών κελυφών που χρησιμοποιούνται από το κοινό (όπως μετρό, υπόγειες διαβάσεις, υπόγειοι σταθμοί αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως, αίθουσες μουσικής, αθλητισμού ή δημοσίων θεαμάτων) με πληθυσμό αιχμής (εργαζόμενοι και διακινούμενοι) άνω των 80 ατόμων ανά κτιριακή κατασκευή ή κτιριακό κέλυφος, κατατάσσονται σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες προστασίας Α1 έως Α6 και Β1 έως Β6 της παρ. 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου και η κατασκευή τους είναι υποχρεωτική.
2. Οι Κ.Δ.Ε.Π.Π. της ως άνω παραγρ. 1 είναι υποχρεωτικές εντός ή και κατ’ επέκταση εκτός κτιριακών κατασκευών στους υποχρεωτικώς ακάλυπτους χώρους ή σε ελεύθερους αδόμητους χώρους των § 2α και 2β του άρθρ. 11 του παρόντος νόμου, διαβαθμίζονται για κατηγορίες προστασίας Α1, Α5 και Β1, Β5.
3. Οι Κ.Δ.Ε.Π.Α. των Ν.Π.Ι.Δ. ιδιωτικών φορέων και ιδιωτών που αφορούν σε συνεκτικά κτιριακά συγκροτήματα και κτιριακά κελύφη, με πληθυσμό αιχμής άνω των 100 ατόμων, είναι υποχρεωτικές και υλοποιούνται εντός των κτιριακών ή και κατ’ επέκταση αυτών προς τους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων τους με διαβάθμιση κατηγορίας προστασίας Α3, Α4 και Β3 αντίστοιχα.

4. Οι ΚΔΕΠΠ, που αναφέρονται σε κτιριακές κατασκευές ή/και σε υποχρεωτικώς ακάλυπτους χώρους της ως άνω παρ. 3 του παρόντος άρθρου, ή σε ελεύθερους αδόμητους χώρους των § 2α και 2β του άρθρ. 11 του παρόντος νόμου, διαβαθμίζονται ως κατηγορίες προστασίας Β3, Β4 ή και Β5, Β6, αντίστοιχα.

5. Για τις λοιπές περιπτώσεις (Απλά κτίρια Ν.Π.Ι.Δ. άλλων ιδιωτικών φορέων και ιδιωτών), η υλοποίηση ΚΔΕΠΑΠ, έχει δυνητικό χαρακτήρα υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθούν οι σχετικές τεχνικές προδιαγραφές, που σχετίζονται με το βαθμό της χωρικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν και με τις παρ. 1α, 1β, 1γ του άρθρου 13 του παρόντος νόμου (από Α1 – Α6 και από Β1 – Β6).

6. Οι φορείς που κατέχουν, χρησιμοποιούν, εποπτεύουν ή ελέγχουν υπαίθριους χώρους (ιδίως Φορείς Διοίκησης, Χρήσης και Εκμετάλλευσης Λιμένων (Φ.Δ.Χ.Ε.Λ.), Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Ο.Σ.Ε., Υπεραστικά λεωφορεία), χαρακτηρισμένους ως κατηγορία προστασίας Α5, Β5 υλοποιούν και συντηρούν ΚΔΕΠΑ για τους διερχόμενους, επί πλέον αυτών που ήδη πιθανόν διαθέτουν ή θα διαθέσουν (διακριτή ενδεχομένως κατασκευή για το προσωπικό), με βάση τον πληθυσμό αιχμής (εργαζόμενοι, διακινούμενοι).