Άρθρο 105 Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια που αποδόθηκαν στους δικαιούχους από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ).

α. Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται, μόνο με την καταβολή του σχετικού παραβόλου και χωρίς την καταβολή του ειδικού προστίμου, αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης επί κτιρίων που αποδόθηκαν στους δικαιούχους από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ). Η αίτηση υπαγωγής δύναται να υποβληθεί είτε ανά αυτοτελή ιδιοκτησία είτε για το σύνολο των κτιρίων σύμφωνα με την άδεια οικοδομής.
β. Για την υπαγωγή πέραν των απαιτούμενων δικαιολογητικών, συνυποβάλλεται το παραχωρητήριο ή ο νόμιμος τίτλος από τον Ο.Ε.Κ.

 • Να διευκρινιστεί ότι η καταβολή μόνο παράβολου αφορά αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ήταν ήδη υλοποιημένες κατά την απόδοση του κτιρίου στους δικαιούχους και όχι αυθαίρετες κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν μετέπειτα.

 • Προτείνεται η διαγραφή των λέξεων της § α του άρθρου 105 “ σύμφωνα με την άδεια οικοδομής” αφού για τα περισσότερα συγκροτήματα του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) δεν έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες

 • 28 Σεπτεμβρίου 2016, 10:51 | ΛΙΑΝΑ

  ‘μόνο με την καταβολή του σχετικού παραβόλου’
  Δηλαδη για επεκταση/δημιουργια εξωστη ο ιδιοκτητης θα πληρωσει 500 ευρω (οσο ειναι το παραβολο για προϋπολογισμό έως και δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ)
  ενω για υπερβαση δομησης 10 μ2 θα πληρωσει 250 ευρω (οσο ειναι το παραβολο για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση μέχρι 100 τ.μ.)!

 • 15 Σεπτεμβρίου 2016, 12:42 | Giolanda

  Κανονικά δε θα πρέπει να πληρώνει τίποτα ο δικαιούχος της εργατικής κατοικίας ΟΕΚ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να αυθαιρετεί το ίδιο το κράτος και μετά να υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να πληρώνει πρόστιμο για την αυθαιρεσία που έκανε το ιδιο το κρατος!! απαράδεκτο!! θα πρέπει να καταβάλλεται πρόστιμο μόνο για τις τυχόν επεκτάσεις.

 • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 09:55 | Μαρια

  Οι αυθαιρεσίες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου αφορούν αυθαιρεσίες που προϋπήρχαν της παραχώρησης (π.χ. αυθαίρετα υπόγεια) ή και όλες τις αυθαιρεσίες που δημιουργήθηκαν μετέπειτα της παραχώρησης από τους ιδιοκτήτες;