Άρθρο 75 Εντοπισμός αυθαιρέτων

Το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος προβαίνει σε εντοπισμό των αυθαίρετων κατασκευών, είτε με αξιολόγηση των στοιχειών που διαθέτει, είτε μετά από καταγγελία, είτε κατά τη διενέργεια περιοδικών ελέγχων σε συγκεκριμένες περιοχές σύμφωνα και με τις προβλέψεις του άρθρου 66.

 • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 20:53 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΜΑ

  ΠΡΟΤΑΣΗ
  Μια διαφορετική προσέγγιση του χρόνου απόδειξης ύπαρξης ενός αυθαιρέτου:
  Να δοθεί προθεσμία κάποιων μηνών ώστε όλοι οι ιδιοκτήτες:
  1)Να φωτογραφίσουν τα ακίνητά τους ώστε από τις φωτογραφίες να προκύπτουν έστω ποιοτικά και όχι ποσοτικά τα μεγέθη των κατασκευών, τόσο των νόμιμων όσο και των παράνομων καθώς και της χρήσης των χώρων.
  2) Την φωτογράφιση να την αναλάβει μηχανικός με ειδικότητα αντίστοιχη με τις σημερινές για την δήλωση των αυθαιρέτων.
  3) Με ευθύνη του μηχανικού να «περάσουν» σε βάση δεδομένων ώστε να αρχειοθετηθούν όλες αυτές οι φωτογραφίες.
  4) Τα αρχεία αυτά να φυλαχθούν από κάποιο ανεξάρτητο φορέα ο οποίος θα μπορεί να εγγυάται πως δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο λόγο. Ένας τέτοιος φορέας μπορεί να είναι το ΤΕΕ.
  5) Να δοθεί καταληκτική ημερομηνία ώστε να περάσουν στο σύστημα αυτές οι φωτογραφίες και να δοθεί κωδικός πρόσβασης στους ιδιοκτήτες και μόνο σ’ αυτούς, για τις δικές τους φωτογραφίες.
  6) Επειδή πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι στο κτίσμα τους υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και πολλοί το συνειδητοποιούν όταν και αν έρθει η ώρα να προχωρήσουν σε κάποια μεταβίβαση, πώληση ή γονική παροχή, οπότε και αναγκάζονται τότε να επιλέξουν μηχανικό για την δήλωση αυθαιρέτου, να δοθεί η δυνατότητα στο διηνεκές, χωρίς καμία καταληκτική ημερομηνία να δηλώνουν τότε και με βάση το φωτογραφικό αρχείο τους που υπάρχει κατά τα παραπάνω, ως απόδειξη του χρόνου ύπαρξης της κατασκευής την όποια αυθαίρετη κατασκευή έχουν. Ως αποδεικτικό στοιχείο του χρόνου κατασκευής να είναι και οποιοδήποτε έγγραφο, δημόσιο ή ιδιωτικό το οποίο με βεβαιότητα αναφέρεται στο συγκεκριμένο ακίνητο. Αν πχ. Προσκομιστούν παραστατικά για προμήθεια έστω 60 κ.μ. σκυροδέματος στα οποία αναγράφονται τα στοιχεία του αγοραστή και η διεύθυνση του ακινήτου, αυτά για ποίο λόγο δεν γίνονται δεκτά; Επίσης να θεωρηθεί αξιόπιστη η προσκόμιση αντιγράφου της Google earth.
  7) Περαιτέρω, καμία κατασκευή που δεν θα εμφανίζεται στις φωτογραφίες αυτές ή καμία χρήση που δεν θα προκύπτει από αυτές δεν θα γίνεται ανεκτή, ούτε για μεταβίβαση, ούτε για δήλωση αυτής ως αυθαίρετη με ανάλογη επιβολή προστίμων, αντίθετα ως μοναδική ποινή θα μπορεί να προβλέπεται η άμεση διακοπή της σύνδεσης με οποιοδήποτε Ο.Κ.Ω., μέχρι την αποκατάσταση της νομιμότητας, ή με μοναδική εξαίρεση, την άμεση υποβολή φακέλου άδειας νομιμοποίησης, αν φυσικά θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

 • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 19:57 | Μαρία Βρεκούση

  Προσπαθωντας να προχωρησω στην τακτοποίηση / νομιμοποιηση επεκτασης προσφυγικης κατοικιας στο Κερατσίνι, ανακάλυψα με τον πολιτικο μηχανικο οτι δεν υπαρχουν αναλυτικα σχεδια, δεν φαινονται στα σχεδια που υπαρχουν στην πολεοδομια στην Λεωφόρο Αλεξανδρας οι αυλες των σπιτιων και δεν μπορει να γινει τακτοποιηση αν δεν υπαρξει συνολικη ρυθμιση για ολες τις προσφυγικες κατοικιες. Παρακαλώ να ληφθεί μεριμνα και για αυτες τις περιπτώσεις, ωστε να μπορέσουν όσοι έχουνε παρόμοιο προβλημα να προχωρησουν σε τακτοποίηση των κτισματων τους.
  Με εκτίμηση
  Μ. Βρεκούση

 • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 09:12 | Μ.Μ.

  Αφενός συμφωνώ με τον συνάδελφο όσον αφορά ότι πολλές καταγγελίες γίνονται για εκβιασμό. Σε αυτό όμως έχει βοηθήσει πολύ η υφιστάμενη πρακτική σύμφωνα με την οποία δεν γίνεται έλεγχος, παρά ΜΟΝΟ για τα καταγγελλόμενα, ακόμα και όταν είναι προφανές ότι έχουν τελεστεί πληθώρα αυθαιρέτων κατασκευών. Θα βοηθούσε να υπάρχει ΣΑΦΗΣ πρόβλεψη υποχρεωτικού ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟΥ ελέγχου εφόσον διαπιστώνεται αυθαίρετη κατασκευή, προκειμένου να προφυλαχθούν όλοι όσοι κάνουν αυτοψίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταγραφή κλεισίματος πρασιάς σε κατάστημα, για το οποίο είχε προηγηθεί καταγγελία, και η ΜΗ καταγραφή στο αμέσως παρακείμενο, επειδή και μόνο δεν είχε καταγγελθεί.

 • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 07:30 | ΟΛΓΑ

  ΔΙΕΥΚΡΗΝΗΣΗ , ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΥΔΟΜ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

 • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 08:39 | ΤΟΜΟΣΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

  Οι καταγγελιες συνηθως γινονται με αλλα κινητρα, και λειτουργουν πολλες φορες ως εκβιαστικα στοιχεια για την συγκαλυψη αλλων ισως σοβαροτερων παρανομιων. Προτεινεται
  1 Να μη λαμβανονται υπ’οψη ΑΝΩΩΝΥΜΕΣ καταγγελιες
  2 Οι Καταγγελιες που γινονται να μη λαμβανονται υπ’ οψη αν αφορουν αυθαιρετη δομηση περαν των 6 μηνων απο την κατασκευη τους.