Άρθρο 15 – 14. Αγροτική χρήση

Στις περιοχές με αγροτική χρήση που περιλαμβάνουν εκτάσεις γεωργικής γης, επιτρέπονται μόνο:

(1) Κατοικία
(16) Ξενοδοχειακά καταλύματα μέχρι 20 κλίνες
(21) Εγκαταστάσεις αποθήκευσης (χαμηλής όχλησης για αγροτική χρήση)
(25) Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων.
(26) Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων
(39) Αγροτικές εκμεταλλεύσεις – εγκαταστάσεις
(41) Ορυχεία-Λατομεία-Εξόρυξη

  • 17 Μαρτίου 2017, 13:54 | Ιωάννα Μαϊστρέλλη

    *Τα επαγγελματικά εργαστήρια που επιτρέπονται να αφορούν όλων των ειδών τα αγροτικά προϊόντα και όχι μόνο της περιοχής.
    *Να προστεθούν τα καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης αγροτικών προϊόντων
    *Να προστεθούν τα κτήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
    *Να προστεθούν οι κατασκηνώσεις
    *Να υπάρξει περιορισμός στην δόμηση της κατοικίας
    *Να προστεθούν τα αγροτουριστικά καταλύματα
    *Να προστεθούν οι ΑΠΕ
    *Να προστεθούν οι μονάδες κομποστοποίσης ζωικών υποπροϊόντων που δημιουργούν κομποστ για χρήση στην γεωργία

    Ιωάννα Μαϊστρέλλη
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 17 Μαρτίου 2017, 10:59 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ,ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

    Άρθρο 15 – 14. Αγροτική χρήση , στις περιοχές με αγροτική χρήση που περιλαμβάνουν εκτάσεις γεωργικής γης, επιτρέπονται μόνο (16) . Ξενοδοχειακά καταλύματα μέχρι 20 κλίνες. Ο αριθμός των κλινών κρίνεται πολύ μικρός και επιβάλλεται να επιτρέπονται Ξενοδοχειακά καταλύματα τουλάχιστο 50 κλινών λόγω ότι: Στις περιοχές με αγροτική χρήση δραστηριοποιούνται οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις με το γεωργικό τους εισόδημα να βαίνει μειούμενο από αστάθμητους παράγοντες όπως καιρικές συνθήκες, την αύξηση του κόστους παραγωγής, μειωμένες αγροτικές ενισχύσεις κ.τ.λ., με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σε εγκατάλειψη και ερημοποίηση οι περιοχές με αγροτική χρήση.
    Πολλές περιοχές με αγροτική χρήση βρίσκονται κοντά στις ακτογραμμές , λόγω μορφολογίας του εδάφους στερούνται αποδοτικότητας και επιβάλλεται να τους δίνεται η δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης των περιοχών αυτών, για τη συμπλήρωση του οικογενειακού εισοδήματος, διαφορετικά θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη με την απαξίωση της περιουσίας τους. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις απαρτίζονται τουλάχιστον από 4-5 μέλη και το συνεχώς μειούμενο γεωργικό τους εισόδημα κρίνεται χαμηλό για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Η αύξηση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων μέχρι 50 κλίνες, όπως προβλέπεται και από τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, θα ενεργήσει θετικά και ως κίνητρο για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού που σήμερα ευρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα.

  • 17 Μαρτίου 2017, 09:11 | ΔΕΗ Α.Ε.

    Να συμπεριληφθεί και η χρήση γης (36) «Εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και φυσικού αερίου», με την ακόλουθη διατύπωση και διαίρεση σε υποκατηγορίες:
    36.1. Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα συνοδά έργα αυτών.
    36.2. Εγκαταστάσεις μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τα συνοδά έργα αυτών.
    36.3. Κτιριακές Εγκαταστάσεις Τηλεπικοινωνιών.
    36.4. Εγκαταστάσεις ύδρευσης, φυσικού αερίου και συναφείς εγκαταστάσεις.

  • 14 Μαρτίου 2017, 10:25 | ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Με το υπό ψήφιση προεδρικού διατάγματος <> , στο Άρθρο 15 – 14. Αγροτική χρήση , στις περιοχές με αγροτική χρήση που περιλαμβάνουν εκτάσεις γεωργικής γης, επιτρέπονται μόνο: (16) Ξενοδοχειακά καταλύματα μέχρι 20 κλίνες .
    Ολοκληρώνεται και αποκαλύπτεται η εξυπηρέτηση ορισμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με σκοπό τα τουριστικά καταλύματα τους να παραμείνουν μοναδικά και να μη τύχουν ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή του Μόχλου Σητείας . Δυστυχώς, με το νέο περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό , η ευρύτερη περιοχή του Μόχλου Σητείας υπέστη αλλαγή της προοπτικής που έχει φυσιολογικά η περιοχή , από μία παραθεριστική περιοχή με Ξενοδοχεία , Ενοικιαζόμενα δωμάτια , Ταβέρνες , Λιμενικό καταφύγιο , και με προοπτική ανάπτυξης , εντάχθηκε παραλόγως σε γεωργικής γη ως ¨πρώτης προτεραιότητας¨ . Αντιθέτως της πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σητείας να ενταχθεί στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές (Α2) του Ειδικού Πλαισίου, λόγω του ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά και της προοπτικές όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον χωροταξικό σχεδιασμό. Αλλά και με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Σητείας που προβλέπει για την ευρύτερη περιοχή του Μόχλου Σητείας, την κατηγορία χρήσεων γης «Τουρισμός – Αναψυχή» .

  • 13 Μαρτίου 2017, 16:03 | γιαννης μουρτζουκος

    καλο θα ηταν σε μια περιοχη αγροτικη να μπορουν να ιδρυθουν και καταστηματα υγειονομικου ενδιαφεροντος ,ωστε να προβαλουν τα τοπικα προιοντα της καθε περιοχης σερβιροντας στους επισκεπτες αυτης την παραγωγη τους και δοκιμαζοντας τα .οργανωση γευσιγνωστικων σεμιναριων οινογνωσιας και προωθηση πωλησεων δημιουργοντας επιπλεον θεσεις εργασιας στην τοπικη κοινωνια αυτων…

  • 13 Μαρτίου 2017, 15:35 | ΔΕΗ Α.Ε.

    «14. Αγροτική χρήσης», επιτρέπεται μεταξύ των άλλων η λειτουργία Ορυχείων – Λατομίων – Εξόρυξης σε αγροτικές περιοχές. Εκείνο που δεν προβλέπεται στο νομοθέτημα είναι το αντίστροφο. Δηλαδή, σε περιοχές Ορυχείων – Λατομείων – Εξόρυξης, η λειτουργία αγροτικών εκτάσεων, με δεδομένο ότι σύμφωνα με το Άρθρο 14 «Ιδιαίτερες Χρήσεις», εντός των περιοχών ιδιαίτερων χρήσεων επιτρέπονται μόνο οι συνοδές εγκαταστάσεις που τις εξυπηρετούν. Επομένως, τι γίνεται κατά την περίπτωση που αποκατεστημένες εκτάσεις αποδίδονται για γεωργική χρήση εντός μιας περιοχής εξόρυξης; Θα πρέπει να γίνει σχετική μνεία στο Άρθρο 14. Η αναφορά θα πρέπει να είναι γενικότερη και να περιλαμβάνει όλες τις χρήσεις που μπορούν λειτουργήσουν σε μια περιοχή εξόρυξης στο πλαίσιο της αποκατάστασης αυτής ή της απόδοσης μέρους αυτής στην τοπική κοινωνία ή σε άλλους φορείς (ανάπτυξη Φ/Β πάρκων, μονάδων καύσης βιομάζας, χώρων διάθεσης αποβλήτων, ΒΙΟΠΑ κ.α.), πάντα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες μελέτες.

  • 13 Μαρτίου 2017, 15:33 | ΔΕΗ Α.Ε.

    Οι υποδομές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητες σε όλο το φάσμα των χρήσεων γης, ακόμα και στις περιοχές αποκλειστικής κατοικίας.

    Συνεπώς στα άρθρα 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17 να συμπεριληφθεί η χρήση: 36.2 «Υποδομές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και συνοδά έργα αυτών».

    Τα παραπάνω είναι σύμφωνα με:
    • το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΦΕΚ Α΄ 128/2008) «Η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της χωρικής συνοχής. Για το σκοπό αυτόν, με το παρόν πλαίσιο, επιδιώκεται:… Η βελτίωση της πρόσβασης σε βασικά δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και επικοινωνιών και η ανάπτυξη των σχετικών υποδομών» (άρθρο 2).
    • το Άρθρο 190 του Νόμου 4001 (ΦΕΚ 179Α/22.08.2011): σύμφωνα με το οποίο «Σε όλες τις κατηγορίες χρήσεων γης, οι οποίες καθορίζονται στο π.δ. της 232/6.3.1987 (Δ’ 166) ή σε άλλα προεδρικά διατάγματα που εκδόθηκαν βάσει της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 1561/1985 (Α’ 148), όπως αυτή τροποποιήθηκε από την παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 3212/2003 (Α’ 308) και ισχύει, ή προβλέπονται από τον χωροταξικό ή πολεοδομικό σχεδιασμό οποιουδήποτε επιπέδου, περιλαμβάνεται ως επιτρεπτή χρήση η εγκατάσταση Κέντρων Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδευτικών αυτών έργων και υπόγειων καλωδιακών δικτύων», (ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κριτηρίων).

  • Να προστεθεί κατηγορία:
    «(18) Πρατήρια παροχής Καυσίμων και Ενέργειας»

  • Τα ορυχεία – λατομεία – εξόρυξη διέπονται από ειδικό καθεστώς και σε συνάδουν με την αγροτική χρήση.

  • Εκ μέρους του ΟΤΕ, σας υποβάλλουμε τις παρατηρήσεις μας όσον αφορά στο:
    Άρθρο 15 Αγροτική Χρήση, σελ.13
    Εγκαταστάσεις τηλεφωνίας υπάρχουν ήδη κι εξυπηρετούν αγροτικές περιοχές, προτείνεται να συμπεριληφθεί και στο άρθρο αυτό η κατηγορία που τις περιλαμβάνει, με τη διατύπωση που προκύπτει από την τροποποίηση του άρθρου 1. Συγκεκριμένα:
    «38 Εγκαταστάσεις σταθμών βάσης κεραιών τηλεπικοινωνιών».
    Επίσης, να προστεθεί και η κατηγορία 36.2, σύμφωνα με την τροποποίηση του άρθρου 1.

  • 13 Μαρτίου 2017, 11:32 | WWF

    (α) Πρόκειται για μία νέα «γενική χρήση», η πρόβλεψη της οποίας αποτελεί μία καταρχήν θετική καινοτομία του σχεδίου π.δ.. Ωστόσο, σκοπός του π.δ. θα έπρεπε να είναι η διαφύλαξη του απαραίτητου χώρου για τις αγροτικές δραστηριότητες, με τον απαραίτητο διαχωρισμό από άλλες ασύμβατες γενικές και ειδικές χρήσεις. Αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αφαιρεθεί η ειδική χρήση της «κατοικίας» από την αγροτική χρήση. Στην αντίθετη περίπτωση, δημιουργείται έμμεσα μία ακόμα γενική χρήση κατοικίας , η οποία θα καταλάβει σταδιακά τις αγροτικές εκτάσεις (μία ισχυρή τάση, εδώ και δεκαετίες, στον εξωαστικό χώρο), και η οποία τελικά δεν διαφέρει από την γενική χρήση του «Τουρισμού-Αναψυχής» (άρθρο 6 του σχεδίου π.δ.) . Η ζώνη αυτή κατοικίας θα διαιωνίζει ένα καθεστώς που προσιδιάζει σε εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς μάλιστα τους όρους και την προϋποθέσεις που προβλέπονται για την τελευταία (την εκτός σχεδίου δόμηση), και μάλιστα για περιοχές που πλέον έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό. Προτείνεται τουλάχιστον η αφαίρεση της κατοικίας [ειδική χρήση (1)] από την γενική «αγροτική χρήση».

    (β) Στην γενική «αγροτική χρήση» έχει ενταχθεί και η υπ. αριθμόν (41) ειδική χρήση «ορυχεία-λατομεία-εξόρυξη». Καταρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα λατομεία υπάρχει ιδιαίτερο πλαίσιο σχεδιασμού, το οποίο προβλέπει τον καθορισμό «λατομικών ζωνών» (πρβλ. άρθρο 3 ν. 1428/1984, όπως ισχύει): σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό, μέσα στις περιοχές αυτές δεν είναι δυνατή η επέκταση του σχεδίου πόλεως και η ανέγερση κτισμάτων, με την εξαίρεση όσων αφορούν στην λατομική και ορισμένες ακόμα δραστηριότητες (άρθρο 3 παρ. 4 ν. 1428/1984, όπως ισχύει). Μάλιστα, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις με τις οποίες επεκτείνεται χρονικά η μεταβατική λειτουργία λατομείων εκτός των ζωνών αυτών, διότι με τον τρόπο αυτό αναιρείται «το σύστημα του νόμου για τη δημιουργία λατομικών περιοχών» (πρβλ. ΣτΕ Ολ. 705/2006). Ανεξάρτητα από το νομικό αυτό πλαίσιο, η ειδική χρήση «ορυχεία-λατομεία-εξόρυξη» είναι απολύτως ασύμβατη με την αγροτική χρήση, όπως και με την «κατοικία», ή τα «ξενοδοχειακά καταλύματα μέχρι 20 κλίνες» [δηλαδή τις ειδικές χρήσεις υπ. αριθμόν (1) και (16), οι οποίες επιτρέπονται στην γενική «αγροτική χρήση»]. Προτείνεται η αφαίρεση της ειδικής χρήσης (41) από την γενική αγροτική χρήση, και η θέσπιση ξεχωριστής γενικής χρήσης για τις εξορυκτικές δραστηριότητες, με παραπομπή στο ισχύον για αυτές νομικό πλαίσιο.

  • 13 Μαρτίου 2017, 10:41 | ΣΥΜΕΩΝ ΜΑΡΝΑΣΙΔΗΣ

    Κατοικία σε γεωργική γη: Εάν δεν μπουν περιορισμοί ως προς την έκταση του γηπέδου (πρέπει να είναι μεγάλη) και τη θέση της κατοικίας σε αυτό, θα υπάρχει πρόβλημα Δημόσιας Υγείας λόγω των ψεκασμών φυτοπροστασίας των καλλιεργειών οι οποίοι δεν είναι δυνατό να σταματήσουν σε γεωργικές περιοχές κύριας χρήσης με γη υψηλής παραγωγικότητας.

    Σ. Μαρνασίδης
    Γεωπόνος ΔΑΟΚ ΠΕΛΛΑΣ

  • 13 Μαρτίου 2017, 09:18 | Δ . Κ

    Αγροτική χρήση 1ο Πρόταση Νομοτεχνικής Βελτίωσης. Προστίθενται χρήσεις ως εξης :(54) Εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά θέματα και οργανωμένη αναψυχή. (55) Εξυπηρετήσεις φυσιατρικής και ειδικών αναγκών θεραπευτικού χαρακτήρα.(56) Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις με αναψυκτήρια και (51) κατασκήνώσεις-παιδικές εξοχές.2ο Κατ εξαίρεση να επιτρέπονται μετά απο πρόταση του Υπ. Υγείας- Πρόνοιας και έγκριση απο τον ΟΡΣΑ, κέντρα στηριξης και περίθαλψης ατόμων με ειδικές ανάγκες.Ερώτημα : αυτό που ισχύει σε διάταγμα ΖΟΕ , θα το ανατρέψει το τωρινό διάταγμα; Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην ανατρέπονται κάθε τόσο σχεδιασμός και προγραμματισμός.3ο στις περιοχές αυτές θα πρέπει να συν εκτιμηθεί με το διάταγμα για τα ψυχαγωγικά πάρκα και η εγκατάσταση αυτών σε περιοχές αγροτικών χρήσεων.6

  • 13 Μαρτίου 2017, 09:46 | Δ . Κ

    Αγροτική χρήση 1ο Πόταση Νομοτεχνικής Βελτίωσης. Προστίθενται χρήσεις ως εξης :(54) Εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά θέματα και οργανωμένη αναψυχή. (55) Εξυπηρετήσεις φυσιατρικής και ειδικών αναγκών θεραπευτικού χαρακτήρα.(56) Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις με αναψυκτήρια και (51) κατασκήνώσεις-παιδικές εξοχές.2ο Κατ εξαίρεση να επιτρέπονται μετά απο πρόταση του Υπ. Υγείας- Πρόνοιας και έγκριση απο τον ΟΡΣΑ, κέντρα στηριξης και περίθαλψης ατόμων με ειδικές ανάγκες.Ερώτημα : αυτό που ισχύει σε διάταγμα ΖΟΕ , θα το ανατρέψει το τωρινό διάταγμα; Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην ανατρέπονται κάθε τόσο σχεδιασμός και προγραμματισμός.3ο στις περιοχές αυτές θα πρέπει να συν εκτιμηθεί με το διάταγμα για τα ψυχαγωγικά πάρκα και η εγκατάσταση αυτών σε περιοχές αγροτικών χρήσεων.6

  • 11 Μαρτίου 2017, 00:32 | ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Ο ορισμός των χρήσεων γής προυποθέτει την καταγραφή των δεδόμενων σε όλη την επικράτεια,εθνικό κτηματολόγιο,ολοκλήρωση αναδασμών και αμέσως μετά χαρακτηρισμό ζωνών.Στην ζώνη γεωργικών εκτάσεων παραγωγής τροφής δεν πρέπει να επιτρέπεται καμία άλλη δραστηριότητα όπως συμβαίνει σήμερα,δίπλα στο καλαμπόκι φυτρώνει ένας αγωγός φυσικού αερίου, πετρελαίου ,εθνικός δρόμος κ.τ.λ.Εαν θέλετε να έχει αποτέλεσμα και να λυθεί το πρόβλημα της άναρχης κατάστασης που είναι καθεστώς σε αυτή τη χώρα,το ότι ο καθένας κατ εξαίρεση κάνει όπου θέλει ότι θέλει χρειάζεται πολιτική βούληση ,διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και σχεδιασμός

  • 10 Μαρτίου 2017, 14:42 | Ηρακλής Πιτσιλαδής

    Δεν πρέπει να μπεί πλαφόν στην Κατοικία για την αποφυγή της διάχισης της αστικής κατοικίας; Ίσως και περιορισμός σε κατοικία μόνο για τον ασχολούμενο με την αγροτική εκμετάλευση.

  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Άνω Λεχώνια 10 – 3 – 2017
    ΠΗΛΙΟΥ – ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ
    Έδρα: Άνω Λεχώνια Μαγνησίας
    Τηλ. 2428093572 – 2428093963
    Fax. 2428094654

    ΘΕΜΑ: Συμμετοχή στη διαβούλευση
    για το σχέδιο Π.Δ. «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
    και Πρόταση Νομοθετικής Ρύθμισης για αδειοδοτήσεις αγροτικών βιομηχανιών του Α.Σ. Π. – Β.Σ. στα Άνω Λεχώνια.

    Α. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων (καθολικός διάδοχος της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου – Β. Σποράδων) είναι η συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών της περιοχής Πηλίου και Βορείων Σποράδων ( Σκιάθου – Σκοπέλου – Αλοννήσου ) .
    1. Είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου συνολικής έκτασης 46 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην περιοχή Άνω Λεχωνίων, εκτός σχεδίου, στο οποίο έχει αναπτύξει όλες τις δραστηριότητες του, μετά τη μετακόμιση του από τις παλιές εγκαταστάσεις του στην Αγριά (εντός σχεδίου).
    2. Συγκεκριμένα τα κτίρια που στεγάζουν τις δραστηριότητες του είναι τα ακόλουθα.
    α) Ψυγείο – συσκευαστήριο φρούτων (οικοδομική άδεια 244/81 και επέκταση με οικ. άδεια 229/85)
    β) Αποθήκη δεξαμενών λαδιού (οικοδομική άδεια 1599/83)
    γ) Αποθήκη (Κονσερβοποιείο) βρώσιμης ελιάς (οικοδομική άδεια 26/93)
    δ)Αποθήκη (Τυποποιητήριο) διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου (οικοδομική άδεια 33/93)
    ε)Αποθήκη ζωοτροφών – λιπασμάτων και γραφεία διοίκησης (οικοδομική άδεια 249/01 και άδεια αλλαγής χρήσης μέρους του κτιρίου από αποθήκη σε γραφεία)
    Από τα παραπάνω κτίρια, αυτά που στεγάζουν βιομηχανικές δραστηριότητες (χαμηλής όχλησης) είναι τα κτίρια α, γ, δ (ψυγείο – συσκευαστήριο φρούτων, κονσερβοποιείο ελιάς, τυποποιητήριο ελαιολάδου αντίστοιχα). Το ψυγείο – συσκευαστήριο είναι εφοδιασμένο με όλες τις απαραίτητες άδειες καθώς και με την άδεια λειτουργίας από τη Δ/νση Βιομηχανίας. Όμως τόσο το κονσερβοποιείο ελιάς όσο και το τυποποιητήριο ελαιολάδου, έχουν μεν οικοδομικές άδειες αποθηκών ελιάς και ελαιολάδου αντίστοιχα, αλλά δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να λάβουν άδεια βιομηχανικής εγκατάστασης και λειτουργίας. Σήμερα λειτουργούν με άδειες επαγγελματικών εργαστηρίων χαμηλής όχλησης, με περιορισμό ισχύος λειτουργίας. Η αιτία, σύμφωνα με τις Δ/νσεις Πολεοδομίας και Βιομηχανίας , είναι το άρθρο 8 του Π.Δ. «Περί όρων δομήσεως των οικισμών του Πηλίου» που δεν επιτρέπει βιομηχανική χρήση γης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, ( ενώ εντός σχεδίου την επιτρέπει ! ).
    3. Η μη χορήγηση αδειών λειτουργίας για όλες τις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού συγκροτήματος συντήρησης, επεξεργασίας,διαλογής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, που είναι βασικά η ίδια δραστηριότητα πάνω στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας που είναι αποκλειστικά και μόνον φρούτα ( μήλα, αχλάδια κ.α.), ελιές και ελαιόλαδο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον Συνεταιρισμό που αφορούν ποινικές ευθύνες σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος και, κυρίως, αδυναμία ένταξης σε προγράμματα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων.
    4. Να σημειωθεί ότι η οργάνωση, που είναι το στήριγμα της απασχόλησης και του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής έχει εκσυγχρονίσει το σύνολο των εγκαταστάσεων της και λειτουργεί αποδοτικά. Αυτή τη χρονική περίοδο μάλιστα τρέχει επένδυση εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού των εγκαταστάσεων της, για καλύτερη λειτουργία και προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

    Β. Κατά την άποψη μας, και εν όψει πιθανής και απαραίτητης νέας αναπροσαρμογής του Π.Δ. «Περί όρων δομήσεως των οικισμών του Πηλίου», μία ρύθμιση που θα έλυνε το πρόβλημα θα ήταν η τροποποίηση του άρθρου 8 του Π.Δ. με την προσθήκη ότι «Συνεχίζεται να εξαιρείται η δόμηση που περιγράφεται στο άρθρο 4 του Π.Δ. 24/5/85 – ΦΕΚ 270Δ – 31/5/85 (βιομηχανικές εγκαταστάσεις) εκτός από αυτή που αναφέρεται σε δραστηριότητες που αφορούν επεξεργασία (συντήρηση, μεταποίηση, διαλογή, τυποποίηση) τοπικών φυσικών προϊόντων.
    Εναλλακτικά, θα μπορούσε, στα πλαίσια του υπό διαβούλευση Σχεδίου Π.Δ., να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο οικόπεδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Β. Σποράδων, ως χώρος όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων τοπικών φυσικών προϊόντων (αγροτικές βιομηχανίες).

    Γ. Πρόθυμοι για κάθε συμπληρωματική πληροφορία και ελπίζοντας για την επίλυση του προβλήματος.

    Με τιμή

    Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

    Αλέξανδρος Σβερώνης Αναστάσιος Ψοφογιώργος
    Μηχανολόγος Μηχανικός Οικονομολόγος

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    . Ιωάννης Διανελλάκης

  • 8 Μαρτίου 2017, 17:22 | ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΜΥΛΩΝΙΔΗΣ

    Να μην επιτρέπεται η διέλευση αγωγών φυσικού αερίου από γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

  • 8 Μαρτίου 2017, 10:51 | Κώστας Μουρτζανός

    Με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού κου Σταθάκη, είχε δοθεί η δυνατότητα σε Αγρότες να εγκαταστήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σαν αυτοπαραγωγοί για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους. Μάλιστα στο άρθρο 13 του νόμου 4414 της 9/8/2016, στο άρθρο 13 αναφέρεται «Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, σταθμών μικρών ανεμογεννητριών, σταθμών βιομάζας/βιοαερίου/βιορευστών, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και σταθμών Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού. Ειδικά για αυτοπαραγωγούς που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας καθώς και για εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 874/2010 (Α΄ 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων όπως ορίζονται στο ν.3874/2010 ή και αγροτικών χρήσεων, επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους και με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.»
    Όμως με το παρόν άρθρο φαίνεται να εξαιρείται η εγκατάσταση ΑΠΕ από αγροτικές εκτάσεις και το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού στους εκπροσώπους των αγροτών την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και πως θα εφαρμοστεί ο Νόμος 4414

  • 7 Μαρτίου 2017, 21:08 | ΜΑΛΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Όχι βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε αρδευόμενες εκτάσεις και γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

  • Δεν γίνεται καμία αναφορά για συνοδές χρήσεις ως να μην επιτρέπονται.
    π.χ. Ορυχεία-Λατομεία-Εξόρυξη, που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία, η μη αναφορά σε συνοδές εγκαταστάσεις καθιστά την υπαγωγή τους στην κατηγορία αυτή, αδύνατη.

  • Λαμβάνοντας υπόψη
    α)το έγγραφο με αριθμ. πρωτ. Α.Π. 1503/26.06.2003 της Περιφέρειας Κρήτης/Γεν. Διεύθυνση Περιφέρειας/Διεύθυνση ΠΕΧΩ προς το (τότε) Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ/Γεν. Διεύθυνση Περιβάλλοντος/Διεύθυνση Χωροταξίας, σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης ΙΚΤΕΟ μέσα στα όρια της 16/81 Απόφασης ΕΣΧΟΠ όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ του ΦΕΚ 1768 Β΄/1999
    β) την απάντηση με αριθμ. πρωτ. 26.766/2003 της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με την οποία χαρακτηρίζει τα ΙΚΤΕΟ ως απλά «εργαστήρια ελέγχου» και συνεπώς κρίνεται ανεκτή η χωροθέτηση μέσα σε ζώνες αγροτικές και
    γ) ότι με βάση τα ανωτέρω κατασκευάσθηκε και λειτουργεί το ΙΚΤΕΟ της Autovision στο ν. Ηρακλείου Κρήτης
    θεωρώ ότι μπορείτε να επιτρέψετε στις ζώνες αυτές και τη δημιουργία Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ΚΤΕΟ – ΙΚΤΕΟ.

  • 7 Μαρτίου 2017, 12:37 | ΥΔΟΜ ΤΕΜΠΩΝ

    Να επιτρέποται τα ψυγεία αγροτικών προϊόντων σε όλες τις αγροτικές περιοχές.

  • 6 Μαρτίου 2017, 08:12 | Σ.Ι.

    Τί σημαίνει στις περιοχές με αγροτική χρήση που περιλαμβάνουν εκτάσεις γεωργικής γης, επιτρέπονται μόνο:…. και Ορυχεία-Λατομεία-Εξόρυξη;
    Π.χ. σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, έχουν κατασκευασθεί αρδευτικά δίκτυα από το Δημόσιο. Από τη νομοθεσία που διέπει τη διοίκηση – λειτουργία – συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, απαγορεύονται οι παραπάνω δραστηριότητες.
    Θα πρέπει να διαλευκανθεί, τί είδους ορυχεία, λατομεία και εξόρυξη μπορεί να γίνει.
    Όσο για τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας, επιτρέπεται στο 1% .

  • 5 Μαρτίου 2017, 01:11 | ΜΠΕΖΑΝΤΕ Χριστίνα

    α. Είναι αναγκαίο να συμπληρωθεί το άρθρο 15 με την ακόλουθη διευκρίνιση:
    «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται εφ΄όσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τις ειδικές διατάξεις για τις γαίες υψηλής παραγωγικότητας, όπως εκάστοτε ισχύουν».

    β. Σε συνέχεια της προτεινόμενης εισαγωγής Ειδικής Κατηγορίας Χρήσης Κτιρίων 9.2 “Επαγγελματικές δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών ή εμπορίας αγαθών ασκούμενες αποκλειστικά μέσω διαδικτύου” (βλ.σχόλιο επί του αρθ.1), είναι αναγκαία νομίζω η ακόλουθη προσθήκη στα επιτρεπόμενα μέσα στις περιοχές Γεωργικής χρήσης:

    9.2 Επαγγελματικές δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών ή εμπορίας αγαθών ασκούμενες αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, μέχρι 400 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης, συμπεριλαμβανομένης τυχόν αποθήκευσης εμπορεύσιμων αγαθών.

  • 3 Μαρτίου 2017, 13:11 | ΜΑΛΑΜΟΥΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Θα πρέπει να επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ (όχι μόνο των αγροτικών) σε περιοχές με αγροτική χρήση, ακόμα και σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, και αυτό να αναφέρεται σαφώς για να μην χωρά αμφισβήτηση από τον εκάστοτε υπάλληλο και να μη χρειάζεται διευκρίνηση από το υπουργείο

  • 3 Μαρτίου 2017, 09:46 | Σ. Μ.

    καταργούνται δηλαδή οι περιορισμοί
    «Σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί με διοικητικές πράξεις Αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, μπορούν να χορηγηθούν εγκρίσεις και άδειες δόμησης σύμφωνα με τις προγενέστερες του ανωτέρω χαρακτηρισμού διατάξεις, στα ακίνητα ή στα τμήματα των ακινήτων που είναι άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον αυτά εμπίπτουν εντός ζώνης 200μ από τον άξονα εθνικών ή επαρχιακών οδών ή εντός ζώνης 150μ από τον άξονα δημοτικών οδών». και θα ισχύσει το άρθρο

  • 2 Μαρτίου 2017, 13:27 | ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

  • 1 Μαρτίου 2017, 09:02 | ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Nα απαγορευτούν οι Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις μέσης όχλησης, στη γη υψηλής παραγωγικότητας ακόμα και αν αφορούν συσκευασία και μεταποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων.