Άρθρο 19 – Διοικητικά και ένδικα βοηθήματα

1. Κατά των αποφάσεων του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ,που αφορούν έγκριση διενέργειας ερευνητικών εργασιών του άρθρου 51 του ν.4442/2016 (Α’230), μπορεί να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών από την κοινοποίηση τους.
2. Κατά των αποφάσεων του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου και αφορούν σε έγκριση σύναψης σύμβασης στο πλαίσιο της μίσθωσης δια πλειοδοτικής δημοπρασίας ή παράτασης της συναφθείσας δια πλειοδοτικής δημοπρασίας σύμβασης μίσθωσης, καθώς και σε λύση συναφθείσας σύμβασης μίσθωσης μπορεί να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών από την κοινοποίηση τους.
3. Κατά των αποφάσεων της κατά τόπο αρμόδιας Επιθεώρησης του ΣΕΠΔΕΜ με τις οποίες επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα ή περιοριστικά μέτρα στην έρευνα και στην εκμετάλλευση καθώς και, η προσωρινή ή οριστική διακοπή του συνόλου ή μέρους των εργασιών έρευνας ή εκμετάλλευσης, μπορεί να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών από την κοινοποίηση ή επίδοση τους αντίστοιχα.
4. Επί των προσφυγών των παραγράφων 1 έως 3 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφαίνεται, μέσα σε τρεις (3) μήνες από την άσκησή τους. Η προθεσμία άσκησης των ανωτέρω προσφυγών κατ’ εξαίρεση, έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις περιπτώσεις που ασκούνται κατά αποφάσεων, που απορρίπτουν την παράταση μισθώσεων, καθώς και κατά των αποφάσεων επιβολής χρηματικών προστίμων.
5. Κατά των αποφάσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εκδίδονται επί των προσφυγών των παραγράφων 1 έως 3, μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου καθ΄ύλη και κατά τόπο Διοικητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.
6. Οι αποφάσεις της κατά τόπο αρμόδιας Επιθεώρησης του ΣΕΠΔΕΜ, καθώς και τα έγγραφα συστάσεων προς συμμόρφωση, που επιβάλλουν μέτρα ασφαλείας επιδίδονται στον ενδιαφερόμενο μέσω των αρμόδιων Αστυνομικών Τμημάτων. Οι αποφάσεις της κατά τόπο αρμόδιας Επιθεώρησης του ΣΕΠΔΕΜ, που επιβάλλουν πρόστιμα, καθώς και κάθε άλλη διοικητική πράξη, στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας επιβολής των ανωτέρω προστίμων, κοινοποιούνται στον ενδιαφερόμενο μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή με απόδειξη παραλαβής ή επιδίδονται με τη συνδρομή των αρμόδιων Αστυνομικών Τμημάτων, σε περίπτωση που η κοινοποίηση μέσω ταχυδρομείου αποβεί άκαρπη.
Εάν ο ενδιαφερόμενος ή ο αντίκλητός του δεν ανευρίσκονται στη διεύθυνση που έχει γνωστοποιηθεί στην αρμόδια υπηρεσία, η επίδοση γίνεται στο Γραμματέα του κατά τόπον αρμοδίου Πρωτοδικείου.