Άρθρο 9 – Γενικός Γραμματέας – Προσωπικό

1. Των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών της Ο.Κ.Ε. προΐσταται Γενικός Γραμματέας, τα προσόντα του οποίου καθορίζονται από τον Οργανισμό της Ο.Κ.Ε..

2. Ο Γενικός Γραμματέας προσλαμβάνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ο.Κ.Ε. μετά από δημόσια προκήρυξη στην οποία εξειδικεύονται και τα απαιτούμενα προσόντα.

3. Ο Γενικός Γραμματέας επικουρεί τον Πρόεδρο και τα λοιπά όργανα στη διοίκηση της Ο.Κ.Ε. και είναι υπεύθυνος για τη διεκπεραίωση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Η θητεία του είναι τετραετής και μπορεί να ανανεωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής μία μόνο φορά. Η θέση του είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

4. Ο Γενικός Γραμματέας μετέχει στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

5. Ο Γενικός Γραμματέας εφόσον προέρχεται από φορέα του δημόσιου τομέα επανέρχεται αυτοδικαίως μετά τη λήξη της θητείας του στη θέση που κατείχε πριν από τον διορισμό του. Αν είναι μέλος ΔΕΠ Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, του χορηγείται άδεια κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ο.Κ.Ε.. Οι αποδοχές του βαρύνουν τις πιστώσεις της Ο.Κ.Ε.. Η θητεία του λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία για όλες τις συνέπειες και κατά τη διάρκειά της δεν διακόπτεται η βαθμολογική και η μισθολογική του εξέλιξη. Αν η θέση που κατείχε ή στην οποία έχει εξελιχθεί δεν είναι κενή ή έχει καταργηθεί, επανέρχεται σε ομοιόβαθμη προσωρινή θέση του κλάδου του, που συστήνεται αυτοδικαίως και καταργείται με την αποχώρησή του από τον φορέα.
6. Το επιστημονικό προσωπικό, όπως και το διοικητικό προσωπικό της Ο.Κ.Ε. προσλαμβάνονται μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Οι θέσεις επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού είναι δυνατόν να καλύπτονται με αποσπάσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου προέλευσης και του Υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από πρόταση της Ο.Κ.Ε..