Άρθρο 7 – Πρόεδρος – Αντιπρόεδροι

1. Ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για μία τετραετία, μετά από πρόταση της Ολομέλειας της Ο.Κ.Ε.. Η επιλογή του Προέδρου γίνεται από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, επαρκούς επιστημονικής κατάρτισης και ευρείας κοινωνικής αποδοχής που υποδεικνύονται ανά τετραετία από καθεμία από τις τρεις ομάδες, οι οποίες κατά το άρθρο 3 συγκροτούν την Ο.Κ.Ε. και κατά τη σειρά που αναφέρονται σε αυτό. Το προτεινόμενο πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του όλου αριθμού των μελών της Ο.Κ.Ε.. Μετά από δύο άκαρπες ψηφοφορίες μπορεί να προταθεί από την Ολομέλεια και νέος ή νέοι υποψήφιοι, και τη θέση του Προέδρου καταλαμβάνει εκείνος που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της Ολομέλειας. Ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. μπορεί να επανεκλεγεί για άλλη μία θητεία, εφόσον υποδειχθεί ως υποψήφιος από την ομάδα της οποίας είναι η σειρά και επανεκλεγεί με την ίδια παραπάνω διαδικασία και πλειοψηφία από την Ολομέλεια.

2. Για την πρόταση του υποψήφιου Προέδρου, η Ολομέλεια συνέρχεται με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών μέσα σε ένα (1) μήνα από τη συγκρότηση της Ο.Κ.Ε. σε σώμα. Για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η Ολομέλεια εκλέγει προσωρινά προεδρείο από τρία (3) μέλη που εκπροσωπούν τις τρεις ομάδες.

3. Ο Πρόεδρος είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της Ο.Κ.Ε., την οποία εκπροσωπεί δικαστικώς και εξωδίκως ενώπιον κάθε δικαστηρίου και αρχής, περιλαμβανόμενης της ανάθεσης πληρεξουσιότητας σε δικηγόρους για τη δικαστική εκπροσώπησή της ενώπιον των δικαστηρίων και γενικώς συντονίζει το έργο όλων των τακτικών οργάνων της.

Ειδικότερα, στις αρμοδιότητες του Προέδρου περιλαμβάνονται τα εξής:
α) Έχει την ευθύνη συντονισμού όλων των δράσεων της Ο.Κ.Ε.,
β) συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Προέδρων, της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Ολομέλειας και των Τμημάτων της Ολομέλειας από κοινού με τους προέδρους αυτών, καθώς και του Προεδρείου της παρ. 4 του άρθρου 9,
γ) καθορίζει την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις αιτήσεις που διατυπώνουν τα μέλη της, εγγράφει σε αυτή θέματα που προτάθηκαν από το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον των μελών της και θεωρεί τα πρακτικά της,
δ) συγκαλεί την Ολομέλεια για τη σύσταση Τμημάτων της και τον καθορισμό του αντικειμένου της αρμοδιότητάς τους,
ε) συγκαλεί τις ομάδες των εκπρόσωπων της Ο.Κ.Ε. στην Ολομέλεια για την ανάδειξη του Αντιπροέδρου από κάθε ομάδα,
στ) εισάγει στην Εκτελεστική Επιτροπή το νομοσχέδιο ή το θέμα που παρέπεμψε στην Ο.Κ.Ε. προς γνωμοδότηση το Υπουργικό Συμβούλιο, Υπουργός ή μέλη της Ολομέλειας για προετοιμασία γνώμης και μετά την έγκρισή της διαβιβάζει την προτεινόμενη γνώμη στην Ολομέλεια ή το αρμόδιο Τμήμα αυτής,
ζ) αποφασίζει για την ανάθεση υπηρεσιών, προμηθειών, έργων μέχρι του ορίου της δαπάνης που του ανάθεσε με απόφασή της η Εκτελεστική Επιτροπή και προΐσταται όλων των υπηρεσιών της Ο.Κ.Ε..

4. Η Ο.Κ.Ε. έχει τρεις αντιπροέδρους, οι οποίοι εκλέγονται από τα μέλη της ομάδας από την οποία προέρχονται για μία τετραετία. Η εκλογή απαιτεί πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του όλου αριθμού των μελών της ομάδας. Η θητεία των αντιπροέδρων δεν είναι ανανεώσιμη. Η σύγκληση των ομάδων προς εκλογή αντιπροέδρων γίνεται με ευθύνη του προέδρου της Ο.Κ.Ε..

5. Οι αντιπρόεδροι αντικαθιστούν και επικουρούν τον Πρόεδρο, όπως ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της παρ. 3 του άρθρου 9.

6. Η εκλογή των λοιπών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής γίνεται από την Ολομέλεια με μυστική ψηφοφορία.