Άρθρο 2: Διαδικασία άσκησης αρμοδιοτήτων

1. Η γνώμη της Ο.Κ.Ε. ζητείται από το αρμόδιο κάθε φορά κυβερνητικό όργανο στο οποίο και διαβιβάζεται.

2. Η Ο.Κ.Ε. διατυπώνει τη γνώμη της μέσα σε προθεσμία που τάσσει το κυβερνητικό όργανο που ζητά την σχετική γνώμη, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών και μεγαλύτερη των είκοσι (20) ημερών από τη γνωστοποίηση σε αυτή του θέματος. Η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας των είκοσι (20) ημερών και η έλλειψη σχετικής γνώμης δεν εμποδίζουν τη λήψη σχετικής απόφασης. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου μπορεί να συντμηθεί στις δέκα (10) ημέρες.

3. Η γνώμη περιέχει ανάλυση του τιθέμενου θέματος, τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις της Ο.Κ.Ε.. Οι γνώμες γνωστοποιούνται αμελλητί στα αρμόδια υπουργεία και δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Ο.Κ.Ε..

4. Η Ο.Κ.Ε. με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την τεκμηρίωση της γνώμης της μπορεί να συστήνει ομάδες έρευνας από ειδικούς-μέλη του Μητρώου Εμπειρογνωμόνων της παρ. 5 του άρθρου 9.

5. Η Ο.Κ.Ε. συνεργάζεται απευθείας με τα αρμόδια υπουργεία ή τις επί μέρους υπηρεσίες τους, με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου συμπεριλαμβανομένων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς κοινής ωφελείας. Οι υπηρεσίες και φορείς του προηγούμενου εδαφίου υποχρεούνται να παρέχουν κάθε διαθέσιμη πληροφορία και κάθε στοιχείο που ζητείται για την τεκμηρίωση, εφόσον δεν θίγονται θέματα απορρήτου.

6. Οι εκπρόσωποι των φορέων, εφόσον καλούνται να αναπτύξουν προφορικώς τη γνώμη τους στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας ή της Εκτελεστικής Επιτροπής, υποχρεούνται να προσέλθουν σε αυτές.

7. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν άρθρο, η Ο.Κ.Ε. δύναται να συνάπτει συμβάσεις με οποιονδήποτε τρίτο.