Άρθρο 105 Αποχώρηση από την υπηρεσία

1. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ αποχωρούν αυτοδικαίως από την υπηρεσία: α) οι Δικαστικοί Πληρεξούσιοι, οι Δικαστικοί Πληρεξούσιοι Α΄ και οι Πάρεδροι του ΝΣΚ με τη συμπλήρωση του εξηκοστού πέμπτου (65ου) έτους της ηλικίας τους, και β) οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους, οι Αντιπρόεδροι του ΝΣΚ και ο Πρόεδρος του ΝΣΚ με τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου (67ο) έτους της ηλικίας τους.
2. Εφόσον ο Πρόεδρος του ΝΣΚ συμπληρώσει τετραετή υπηρεσία στον βαθμό του Προέδρου, πριν από τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου έτους της ηλικίας του, αποχωρεί αυτοδικαίως από την Υπηρεσία, με τη συμπλήρωση της τετραετίας. Ο χρόνος που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου έτους λογίζεται ως πραγματική συντάξιμη υπηρεσία, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 90 του Συντάγματος.
3. Για την εφαρμογή των περ. α΄ και β΄ της παρ. 1, ως ημέρα συμπλήρωσης του ορίου της ηλικίας αποχώρησης θεωρείται η 30ή Ιουνίου του έτους αποχώρησης του λειτουργού του ΝΣΚ.
4. Για τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης του Προέδρου και των Αντιπροέδρων του ΝΣΚ εκδίδεται προεδρικό διάταγμα, με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, των δε λειτουργών των υπολοίπων βαθμών απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Οι παραπάνω πράξεις δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ανακοινώνονται στους λειτουργούς που αποχωρούν δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την ημερομηνία αποχώρησης.
5. Ο λειτουργός που συμπλήρωσε πραγματική υπηρεσία τουλάχιστον τριάντα (30) ετών ή αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, διατηρεί τιμητικά τον τίτλο της θέσης που κατείχε και μετά από τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης, τούτο δε αναφέρεται στην πράξη της παρ. 4. Τον τίτλο στερείται ο λειτουργός ο οποίος: α) παύθηκε οριστικά λόγω πειθαρχικού παραπτώματος ή υπηρεσιακής ανεπάρκειας και β) τιμωρήθηκε στον βαθμό εξόδου από την υπηρεσία, με πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης.
6. Από τον τίτλο αυτόν, εκπίπτει αυτοδικαίως ο λειτουργός που καταδικάστηκε αμετάκλητα για μια από τις πράξεις που αναφέρονται στην περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 38.

  • 18 Ιουνίου 2021, 16:51 | ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Η καθιέρωση ενδιάμεσου βαθμού ιεραρχίας μεταξύ Παρέδρου και Νομικού Συμβούλου του Κράτους θα οδηγούσε αυτόματα σε επιπλέον διετή παραμονή στην ενεργό υπηρεσία ευάριθμων νυν Παρέδρων, με σωρευτικά καίριες επιπτώσεις στην υπηρεσιακή εξέλιξη των νεότερων μελών του Ν.Σ.Κ., και ιδίως των Δικαστικών Πληρεξουσίων Ν.Σ.Κ.

  • 9 Ιουνίου 2021, 21:06 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Ως προς την παράγραφο 1, σύμφωνα με την πρόταση της Ένωσης περί καθιέρωσης του βαθμού του Παρέδρου Α’, προτείνεται η αναδιατύπωση της παραγράφου ως ακολούθως: «1.Οι λειτουργοί του ΝΣΚ αποχωρούν αυτοδικαίως από την υπηρεσία ….β) Με τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου (67ο) έτους της ηλικίας τους, οι Πάρεδροι Α’, οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους, οι Αντιπρόεδροι του ΝΣΚ και ο Πρόεδρος του ΝΣΚ».