Άρθρο 99 Έφεση

1. Οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 10 είναι τελεσίδικες και εκτελούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 102. Το προηγούμενο εδάφιο ισχύει και για τις αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ή του Προέδρου του ΝΣΚ της παρ. 2 του άρθρου 87 κατά των λειτουργών του ΝΣΚ, με βαθμό τουλάχιστον Νομικού Συμβούλου του Κράτους.
2. Οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων της παρ. 3 του άρθρου 10 καθώς και οι αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ή του Προέδρου της παρ. 2 του άρθρου 87 κατά των λειτουργών του ΝΣΚ, έως και τον βαθμό του Παρέδρου, υπόκεινται σε έφεση ενώπιον της Ολομέλειας του ΝΣΚ.
3. Δικαίωμα έφεσης κατά της καταδικαστικής ή απαλλακτικής απόφασης έχουν: α) ο Υπουργός Οικονομικών και το αρμόδιο για την πειθαρχική δίωξη όργανο και β) αυτός που τιμωρήθηκε ή απαλλάχθηκε με μειωτική αιτιολογία.
4. Η έφεση ασκείται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την ηλεκτρονική επίδοση της απόφασης, με ηλεκτρονική υποβολή στη Γραμματεία της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΝΣΚ, η οποία κινεί τη διαδικασία σύγκλησης του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
5. Με την άσκηση της έφεσης, η υπόθεση μεταβιβάζεται στην Ολομέλεια ως Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να χειροτερεύσει τη θέση του διωκόμενου, αν έχει ασκήσει έφεση μόνο αυτός.
6. Η προθεσμία για την άσκηση της έφεσης και η άσκησή της αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης.
7. Ως προς τη διαδικασία ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, τα δικαιώματα του διωκόμενου, την έκδοση και επίδοση της απόφασης σ` αυτόν, ισχύουν ανάλογα όσα ορίζονται για τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια. Στο Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο δεν είναι υποχρεωτικό ο διωκόμενος να κληθεί και πάλι σε απολογία, μπορεί όμως, αν το ζητήσει, να αναπτύξει προφορικά τις απόψεις του.

  • 9 Ιουνίου 2021, 21:18 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Προς αποφυγή επαναλήψεων, ως προς την παράγραφο 4, η Ένωση επαναλαμβάνει τη θέση της, όπως διατυπώθηκε στο άρθρο 89 παρ. 8 του σχεδίου και προτείνει την επίδοση της σχετικής πράξης με εμπιστευτική αλληλογραφία.