Άρθρο 92 Ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

1. Οι αρμόδιοι για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης μπορούν να διατάσσουν ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), όταν προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες ή σαφείς ενδείξεις για την διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος. Η εντολή διενέργειας ΕΔΕ δεν συνιστά έναρξη πειθαρχικής δίωξης.
2. Η ΕΔΕ διενεργείται από λειτουργό του ΝΣΚ, με βαθμό τουλάχιστον Παρέδρου και σε κάθε περίπτωση ανώτερου του ελεγχόμενου λειτουργού και αποσκοπεί στη συλλογή στοιχείων για τη διαπίστωση της τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος και των προσώπων που τυχόν ευθύνονται, καθώς και στη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτό έχει τελεστεί.
3. Κατά την εξέταση του ελεγχόμενου λειτουργού εφαρμόζονται ανάλογα τα άρθρα 95 και 96.
4. Η ένορκη διοικητική εξέταση ολοκληρώνεται με την υποβολή αιτιολογημένης έκθεσης προς το όργανο που τη διέταξε, μαζί με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν. Εφόσον με την έκθεση διαπιστώνεται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος από συγκεκριμένο λειτουργό, ο αρμόδιος υποχρεούται να ασκήσει πειθαρχική δίωξη.

  • 9 Ιουνίου 2021, 21:43 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Δεδομένου ότι αφενός μεν η διαδικασία της ΕΔΕ δεν προβλέπεται στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών αφετέρου δε η ratio της συγκεκριμένης ρύθμισης καλύπτεται από το προηγούμενο άρθρο 91, η Ένωση Μελών προτείνει την απάλειψη του άρθρου 92.