Άρθρο 91 Προκαταρκτική εξέταση

1. Ο Πρόεδρος του ΝΣΚ μπορεί να διατάσσει προκαταρκτική εξέταση, η οποία είναι άτυπη και διενεργείται, είτε από τον ίδιο, είτε, κατόπιν εντολής του, από άλλον λειτουργό του ΝΣΚ, ανώτερο κατά βαθμό ή αρχαιότερο από τον λειτουργό που αφορά η εξέταση.
2. Εκείνος που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση: α) ζητά προφορικές ή έγγραφες εξηγήσεις από τον ελεγχόμενο λειτουργό, β) μπορεί να ζητεί πληροφορίες ή τη διαβίβαση συναφών στοιχείων από κάθε αρχή, γ) μεριμνά για τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων και εξετάζει μάρτυρες, αν το κρίνει αναγκαίο.
3. Ο ελεγχόμενος δικαιούται να λάβει γνώση όλων των στοιχείων που τον αφορούν, πριν την παροχή των εξηγήσεων.
4. Για την προκαταρκτική εξέταση συντάσσεται αιτιολογημένη έκθεση. Αν ο Πρόεδρος εκτιμά, μετά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη: α) θέτει την υπόθεση στο αρχείο με αιτιολογημένη πράξη του, εφόσον εμπίπτει στην πειθαρχική του αρμοδιότητα σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 90 ή β) υποβάλλει στον Υπουργό Οικονομικών το πόρισμα, με αιτιολογημένη γνώμη για τη μη άσκηση πειθαρχικής αγωγής. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πρόεδρος μπορεί, είτε να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σύμφωνα με το άρθρο 92, είτε να ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών την άσκηση πειθαρχικής αγωγής, εφόσον συντρέχει η περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 90, είτε να την ασκήσει ο ίδιος, αν συντρέχει η περ. β’ της παρ. 1 του ίδιου άρθρου.