Άρθρο 89 Πειθαρχική δίωξη – Διαδικαστικές διατάξεις

1. Η δίωξη των πειθαρχικών παραπτωμάτων γίνεται αυτεπάγγελτα με βάση τα στοιχεία που περιέρχονται σε αυτόν που είναι αρμόδιος να την ασκήσει.
2. Η προδικασία και η κύρια διαδικασία ενώπιον των Πειθαρχικών Συμβουλίων είναι μυστική.
3. Η πειθαρχική διαδικασία γίνεται ατελώς. Έξοδα δεν επιδικάζονται ούτε υπέρ, ούτε σε βάρος του διωκόμενου.
4. Περισσότερα πειθαρχικά παραπτώματα που φέρονται ότι έχουν διαπραχθεί από τον λειτουργό του ΝΣΚ, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο πειθαρχικής δίωξης με την άσκηση μιας μόνο πειθαρχικής αγωγής. Αν όμως το Πειθαρχικό Συμβούλιο κρίνει ότι η συνεκδίκαση θα προξενήσει βλάβη, διατάσσει το χωρισμό.
5. Περισσότερα πειθαρχικά παραπτώματα, για τα οποία ασκήθηκαν χωριστές πειθαρχικές αγωγές, μπορούν να συνεκδικαστούν από το πειθαρχικό συμβούλιο, εφόσον αυτό δεν προκαλεί βλάβη.
6. Όταν διώκονται περισσότεροι ως συμμέτοχοι για το ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα, η πειθαρχική δίκη γίνεται ενιαία για όλους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο για τον ανώτερο κατά βαθμό διωκόμενο.
7. Για την επίδοση κλήσεων και λοιπών εγγράφων κατά την πειθαρχική διαδικασία συντάσσεται έκθεση.
8. Τα έγγραφα προς τον διωκόμενο, επιδίδονται με δικαστικό επιμελητή ή με υπάλληλο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΝΣΚ ή αποστέλλονται με το υπηρεσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην υπηρεσιακή ηλεκτρονική διεύθυνση του διωκόμενου λειτουργού του ΝΣΚ, με απόδειξη παραλαβής τους. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής, αυτός που διενεργεί την επίδοση, συντάσσει πράξη, στην οποία βεβαιώνεται η άρνηση.

  • 9 Ιουνίου 2021, 21:49 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Ως προς την παράγραφο 8, η Ένωση επισημαίνει ότι, λόγω της βαρύνουσας σημασίας της διαδικασίας της πειθαρχικής δίωξης και για λόγους ασφαλείας και εμπιστευτικότητας, τα έγγραφα προς τον διωκόμενο δεν αρκεί να αποστέλλονται με το υπηρεσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην υπηρεσιακή ηλεκτρονική διεύθυνση του διωκόμενου και προτείνει να τηρείται η τυπική διαδικασία που προβλέπεται στην αντίστοιχη διάταξη (άρθρο 98 παρ. 7) του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στον οποίο η τελευταία παραπέμπει.
    Συνεπώς προτείνεται η αναδιατύπωση της παραγράφου ως ακολούθως:
    «8. Τα έγγραφα προς τον διωκόμενο διαβιβάζονται με εμπιστευτική αλληλογραφία στον Προϊστάμενο της υπηρεσία του, ο οποίος τα επιδίδει αυτοπροσώπως, εκτός αν ο διωκόμενος αδυνατεί ή αρνείται να τα παραλάβει, οπότε εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 155 έως 161 και 165 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

  • 9 Ιουνίου 2021, 19:03 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Η Ένωση προτείνει επίσης να προβλεφθεί η αδυναμία ηλεκτρονικής επίδοσης κάθε είδους εγγράφου κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών.

  • 9 Ιουνίου 2021, 19:14 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Προβλέπεται ηλεκτρονική επίδοση των εγγράφων που αφορούν τον πειθαρχικώς διωκόμενο (κλήση σε απολογία, απόφαση, άρθρο 89 παρ. 8, 94 παρ. 1, 95 παρ. 1, 97 παρ. 2, 99 παρ. 4), γεγονός που δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας δικαίου ως προς την τήρηση προθεσμιών και τη νόμιμη λειτουργία της πειθαρχικής διαδικασίας, η οποία αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό γεγονός για την υπηρεσιακή κατάσταση του πειθαρχικώς διωκόμενου λειτουργού Ν.Σ.Κ.