Άρθρο 88 Κώλυμα συμμετοχής σε Πειθαρχικό Συμβούλιο

1. Δεν μπορούν να μετάσχουν σε Πειθαρχικό Συμβούλιο για την εκδίκαση ορισμένης πειθαρχικής υπόθεσης:
α) Οι λειτουργοί του ΝΣΚ κατά των οποίων στρέφεται η πειθαρχική αγωγή, β) οι συγγενείς εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριορίστως ή σε πλάγια γραμμή έως και τον τέταρτο βαθμό ή εξ αγχιστείας έως και τον τρίτο βαθμό του διωκομένου, καθώς και ο σύζυγος αυτού και το πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, γ) εκείνοι που έχουν ασκήσει την πειθαρχική δίωξη ή έχουν ενεργήσει ανάκριση στην ίδια πειθαρχική υπόθεση, δ) όσοι έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες στην ίδια υπόθεση και ε) όσοι συνδέονται με ιδιαίτερη φιλία ή βρίσκονται σε οξεία αντίθεση με τον διωκόμενο ή έχουν ιδιαίτερη σχέση με την υπόθεση που κρίνεται, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί αμφιβολία για την αμεροληψία τους.
2. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ που κωλύονται κατά τα παραπάνω, έχουν τις υποχρεώσεις του άρθρου 23 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο εφαρμόζεται ανάλογα.
3. Δεν επιτρέπεται η εξαίρεση τόσων μελών, ώστε να μην είναι δυνατή η συγκρότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου από τα λοιπά.

  • 9 Ιουνίου 2021, 21:45 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Ως προς την παράγραφο 1, η Ένωση προτείνει να προστεθεί ότι δεν μετέχουν σε δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο όσοι έχουν μετάσχει στο πρωτοβάθμια συμβούλιο, κατ’ αναλογία με τα προβλεπόμενα για τους δικαστικούς λειτουργούς.
    Ως εκ τούτου προτείνεται η αναδιατύπωση της παραγράφου ως ακολούθως: «1. Δεν μπορούν να μετάσχουν σε Πειθαρχικό Συμβούλιο για την εκδίκαση ορισμένης πειθαρχικής υπόθεσης: α) Οι λειτουργοί του ΝΣΚ κατά των οποίων στρέφεται η πειθαρχική αγωγή, β) οι συγγενείς εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριορίστως ή σε πλάγια γραμμή έως και τον τέταρτο βαθμό ή εξ αγχιστείας έως και τον τρίτο βαθμό του διωκομένου, καθώς και ο σύζυγος αυτού, γ) εκείνοι που έχουν ασκήσει την πειθαρχική δίωξη ή έχουν ενεργήσει ανάκριση στην ίδια πειθαρχική υπόθεση, δ) όσοι έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες στην ίδια υπόθεση, ε) όσοι συνδέονται με ιδιαίτερη φιλία ή βρίσκονται σε οξεία αντίθεση με τον διωκόμενο ή έχουν ιδιαίτερη σχέση με την υπόθεση που κρίνεται, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί αμφιβολία για την αμεροληψία τους και στ) όσοι έχουν μετάσχει στο πρωτοβάθμιο συμβούλιο να μπορούν να συμμετέχουν στο δευτεροβάθμιο».