Άρθρο 83 Παραγραφή

 

1. Τα πειθαρχικά παραπτώματα των λειτουργών του ΝΣΚ παραγράφονται σε πέντε (5) έτη από την τέλεσή τους. Τα πειθαρχικά παραπτώματα των περ. α΄, β΄, γ΄, ζ΄ και ιδ’ της παρ. 3 του άρθρου 82 παραγράφονται σε επτά (7) έτη από την τέλεσή τους. Η παραγραφή του κατ’ εξακολούθηση τελούμενου πειθαρχικού παραπτώματος αρχίζει από την επομένη της ημέρας που έπαυσε η τέλεσή του. Για το πειθαρχικό παράπτωμα της περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 82, η παραγραφή αρχίζει από την ημερομηνία που ο αρμόδιος πειθαρχικός προϊστάμενος έλαβε γνώση της τέλεσης της πράξης.
2. Πειθαρχικό παράπτωμα που αποτελεί συγχρόνως και ποινικό αδίκημα δεν παραγράφεται, πριν παρέλθει ο χρόνος που ορίζεται για την παραγραφή του τελευταίου. Όσο διαρκεί η ποινική διαδικασία και έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης ή αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος διακόπτεται η παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος.
3. Ο χρόνος της παραγραφής διακόπτεται από την επίδοση της πειθαρχικής αγωγής, ο χρόνος όμως της διακοπής αυτής δεν μπορεί να υπερβεί τα δυο (2) έτη και προκειμένου για τα παραπτώματα των περ. α΄, β΄, γ΄, ζ΄ και ιδ’ της παρ. 3 του άρθρου 82, τα τρία (3) έτη.
4. Η παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος διακόπτεται επίσης από την τέλεση νέου πειθαρχικού πα¬ραπτώματος, το οποίο αποσκοπεί στην απόκρυψη ή την παρεμπόδιση της πειθαρχικής δίωξης του πρώτου. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο παράπτωμα παραγράφεται όταν παραγραφεί το δεύτερο, εφόσον η παραγραφή του δεύτερου συντελείται σε χρόνο μεταγενέστερο της παραγραφής του πρώτου.
5. Δεν παραγράφεται το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο εκδόθηκε πειθαρχική απόφαση που επιβάλλει πειθαρχική ποινή σε πρώτο βαθμό.

  • 9 Ιουνίου 2021, 20:31 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Ως προς την παράγραφο 1, η Ένωση επισημαίνει πως η πρόβλεψη επταετούς παραγραφής για ορισμένα από τα πειθαρχικά παραπτώματα δεν δικαιολογείται και δεδομένης της έλλειψης αντίστοιχης διάταξης στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών προτείνει την θέσπιση πενταετούς παραγραφής σε όλα τα παραπτώματα και την συνακόλουθη απάλειψη του δεύτερου εδαφίου της ως άνω παραγράφου.
    Με βάση τα ανωτέρω προτείνεται η αναδιατύπωση της παραγράφου ως ακολούθως: «1.Τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του ΝΣΚ παραγράφονται μετά πέντε (5) έτη από την ημέρα που διαπράχτηκαν. Η παραγραφή του κατ’ εξακολούθηση τελούμενου πειθαρχικού παραπτώματος αρχίζει από την επομένη της ημέρας που έπαυσε η τέλεσή του. Για το πειθαρχικό παράπτωμα της περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 82, η παραγραφή αρχίζει από την ημερομηνία που ο αρμόδιος πειθαρχικός προϊστάμενος έλαβε γνώση της τέλεσης της πράξης».