ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Άρθρο 81 Γενικές αρχές

 

1. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ διέπονται ως προς την πειθαρχική τους ευθύνη, από τις διατάξεις του παρόντος και όταν μετέχουν, λόγω της ιδιότητάς τους, σε συμβούλια και επιτροπές, ασκούν καθήκοντα ή αποσπώνται με βάση ειδικές διατάξεις.
2. Κανείς δεν διώκεται για δεύτερη φορά για το ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο μία μόνο πειθαρχική ποινή μπορεί να επιβληθεί.
3. Αν από την τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης ίσχυσαν περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται ο νόμος που ίσχυε κατά τον χρόνο της τέλεσης της πράξης ή στα κατ’ εξακολούθηση τελούμενα πειθαρχικά παραπτώματα, ο νόμος που ίσχυε κατά την τέλεση της τελευταίας πράξης ή παράλειψης.
4. Η πειθαρχική δίκη είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από την ποινική ή άλλη δίκη. Το πειθαρχικό όργανο δεσμεύεται από την κρίση που περιέχεται σε αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή σε αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα, ως προς την ύπαρξη ή ανυπαρξία των πραγματικών περιστατικών στα οποία θεμελιώνεται η πειθαρχική δίωξη.
5. Η πειθαρχική δίκη δεν επηρεάζεται από την προαγωγή, ή άλλη μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση του διωκόμενου, εκτός αν επιφέρει και μεταβολή στην αρμοδιότητα του Πειθαρχικού Συμβουλίου, οπότε η υπόθεση παραπέμπεται στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
6.Η προαγωγή του λειτουργού του ΝΣΚ δεν αίρει τον πειθαρχικό κολασμό για παράπτωμα που διέπραξε πριν από την προαγωγή του.
7. Η χάρη, η αποκατάσταση, καθώς και η άρση του ποινικά κολάσιμου της πράξης με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, ή η άρση ολικά ή μερικά των συνεπειών της ποινικής καταδίκης, δεν αίρουν το πειθαρχικά κολάσιμο της πράξης.
8. Η ποινική δίκη δεν αναστέλλει την πειθαρχική διαδικασία. Το πειθαρχικό όργανο, όμως, μπορεί με απόφασή του, η οποία είναι ελεύθερα ανακλητή, να διατάξει, για εξαιρετικούς λόγους, την αναστολή της πειθαρχικής διαδικασίας, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα (1) έτος. Αναστολή δεν επιτρέπεται σε περίπτωση που το πειθαρχικό παράπτωμα θίγει σοβαρά το κύρος της υπηρεσίας. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας έχει υποχρέωση να ανακοινώνει αμέσως στον Πρόεδρο του ΝΣΚ κάθε ποινική δίωξη που ασκείται κατά λειτουργού του ΝΣΚ. Στον Πρόεδρο του ΝΣΚ ανακοινώνεται επίσης από τον αρμόδιο Εισαγγελέα η απόφαση ή το βούλευμα με το οποίο τερματίζεται η δίωξη. Σε περίπτωση εγκλεισμού σε σωφρονιστικό κατάστημα, ο διευθυντής φυλακών γνωστοποιεί τούτο, χωρίς καθυστέρηση στον Πρόεδρο του ΝΣΚ.
9. Κανόνες και αρχές του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας εφαρμόζονται ανάλογα και στο πειθαρχικό δίκαιο, εφόσον δεν αντίκεινται στις ρυθμίσεις του παρόντος και συνάδουν με τη φύση και τον σκοπό της πειθαρχικής διαδικασίας. Εφαρμόζονται ιδίως οι κανόνες και οι αρχές που αφορούν: α) στους λόγους αποκλεισμού της υπαιτιότητας και της ικανότητας προς καταλογισμό, β) στις ελαφρυντικές ή επιβαρυντικές περιστάσεις για την επιμέτρηση της πειθαρχικής ποινής, γ) στην έμπρακτη μετάνοια, δ) στο δικαίωμα σιγής του πειθαρχικώς διωκομένου, ε) στην πραγματική και νομική πλάνη, στ) στο τεκμήριο αθωότητας του πειθαρχικά διωκομένου, ζ) στην επιείκεια υπέρ του πειθαρχικά διωκομένου, η) στην προστασία των δικαιολογημένων συμφερόντων του πειθαρχικά διωκομένου ή της υπηρεσίας, εφόσον από τις εκδηλώσεις, δυσμενείς κρίσεις και εκφράσεις του λειτουργού, δεν στοιχειοθετείται το πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για λειτουργό του ΝΣΚ συμπεριφοράς.