Άρθρο 80 Προσφυγή του επιθεωρούμενου

1. Οι Εκθέσεις Επιθεώρησης θεωρούνται από τον Προϊστάμενο του Γραφείου και με επιμέλεια του Γραφείου Επιθεώρησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον Πρόεδρο του ΝΣΚ και κοινοποιούνται, επίσης ηλεκτρονικά, με αποδεικτικό επίδοσης στους επιθεωρούμενους και στη Γραμματεία του ΝΣΚ. Ο επιθεωρούμενος μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών, από την παραπάνω ηλεκτρονική επίδοση έχει δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, με ηλεκτρονική υποβολή της στη Γραμματεία του ΝΣΚ και να ζητήσει διόρθωση της έκθεσης ή διαγραφή ανάρμοστων χαρακτηρισμών ή επανάκριση, ιδίως αν η έκθεση: α) περιέχει ανακριβή περιστατικά, β) είναι αναιτιολόγητη ή περιέχει ελλιπείς ή ανακριβείς αιτιολογίες ή βρίσκεται σε αντίθεση με ειδική και αιτιολογημένη κρίση του Προϊστάμενου του επιθεωρούμενου, γ) περιέχει δυσμενείς κρίσεις και χαρακτηρισμούς που δεν δικαιολογούνται από τις διαπιστώσεις που αναφέρονται σ` αυτήν ή στηρίζονται σε στοιχεία αντικειμενικά ανακριβή.
2. Οι λειτουργοί του ΝΣΚ που εμπίπτουν στην εξαίρεση της παρ. 7 του άρθρου 79, έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν κατά της γνώμης του Νομικού Συμβούλου του Κράτους ή του Προέδρου του ΝΣΚ, εντός της προθεσμίας και ενώπιον των οργάνων που προβλέπονται στο παρόν άρθρο.
3. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο που συγκαλείται μέσα σε εύλογο χρόνο από την κατάθεση της προσφυγής, αν τα παράπονα είναι βάσιμα, προβαίνει σε διόρθωση της έκθεσης, με αιτιολογημένη απόφασή του, εκτός αν κρίνει αναγκαία την επανάληψη της επιθεώρησης, οπότε διατάσσει επανάκριση σχετικά με τους λόγους της προσφυγής από άλλο μέλος του Γραφείου Επιθεώρησης. Αν τα παράπονα κριθούν αβάσιμα, το Συμβούλιο απορρίπτει την προσφυγή με αιτιολογημένη απόφασή του. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου, οι οποίες, είτε διορθώνουν, είτε διατάσσουν επανάκριση, είτε απορρίπτουν την προσφυγή του επιθεωρούμενου, τίθενται με επιμέλεια της Γραμματείας του ΝΣΚ, στον υπηρεσιακό του φάκελο, επιδίδονται στον προσφεύγοντα ηλεκτρονικά, με αποδεικτικό επίδοσης και αντίγραφό τους διαβιβάζεται στο Γραφείο Επιθεώρησης. Η έκθεση που συντάσσεται ύστερα από επανάκριση, δεν υπόκειται σε προσφυγή και αντικαθιστά την προηγούμενη έκθεση, η οποία αποσύρεται από τον φάκελό του. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο της παρ. 1.
3. Ο Πάρεδρος του ΝΣΚ που επιθεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Επιθεώρησης ή τον αναπληρωτή του, έχει δικαίωμα μέσα στην ίδια παραπάνω αποκλειστική προθεσμία των δέκα (10) ημερών, να υποβάλει ηλεκτρονικά προσφυγή ενώπιον της Ολομέλειας του ΝΣΚ, στην περίπτωση που στην Έκθεση Επιθεώρησης δεν έχει χαρακτηριστεί «εξαίρετος» σε όλα τα κριτήρια. Η Ολομέλεια, η οποία συγκαλείται μέσα σε εύλογο χρόνο από την κατάθεση της προσφυγής, αποφασίζει για την τύχη της προσφυγής με μυστική ψηφοφορία.

  • 9 Ιουνίου 2021, 20:20 | ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΣΚ

    Ως προς την παράγραφο 1, η Ένωση επισημαίνει ότι, λόγω της κρισιμότητας της έκθεσης επιθεώρησης και την έναρξη της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας προσφυγής από την επίδοσή της, θα πρέπει να προβλεφθεί η αναστολή της προθεσμίας των 10 ημερών κατά την διάρκεια των δικαστικών διακοπών.