Άρθρο 70 Αποσπάσεις

 

1. Επιτρέπεται η απόσπαση λειτουργών του ΝΣΚ από μία υπηρεσιακή μονάδα σε άλλη, με αιτιολογημένη απόφαση του Προέδρου, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση σοβαρής και επείγουσας υπηρεσιακής ανάγκης. Η διάρκεια της απόσπασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί η απόσπαση να παραταθεί για άλλους έξι (6) μήνες.
2. Κατά της απόφασης απόσπασης, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται να υποβάλει ηλεκτρονικά, σε προθεσμία τριών (3) εργασίμων ημερών από την κοινοποίησή της, αίτηση ανάκλησής της για σπουδαίο λόγο που αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης. Για την αίτηση, αποφασίζουν εντός τριημέρου ο Πρόεδρος του ΝΣΚ και οι δύο (2) αρχαιότεροι Αντιπρόεδροι του ΝΣΚ.
3. Νέα απόσπαση του ίδιου λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν περάσουν τρία (3) χρόνια από την πρώτη, ανεξάρτητα από τον βαθμό που είχε όταν αποσπάστηκε.
4. Μετά τη λήξη ή την ανάκληση της απόσπασης, ο λειτουργός του ΝΣΚ επανέρχεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά στη θέση του.
5. Λειτουργοί του ΝΣΚ, με βαθμό τουλάχιστον Δικαστικού Πληρεξουσίου Α΄, μπορούν να αποσπώνται σε Γραφείο Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού ή Υφυπουργού για εκτέλεση ειδικής υπηρεσίας, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού και μετά από γνώμη του Προέδρου του ΝΣΚ, κατά παρέκκλιση γενικών και ειδικών διατάξεων για τις αποσπάσεις που ισχύουν κάθε φορά. Η απόσπαση δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο (2) έτη και μπορεί να παραταθεί για μια ακόμη διετία.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, επιτρέπεται η απόσπαση λειτουργών του ΝΣΚ, με βαθμό τουλάχιστον Δικαστικού Πληρεξουσίου Α’ για την ανάληψη καθηκόντων στις Μόνιμες Ελληνικές Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης ή σε όργανα, οργανισμούς, μονάδες και επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και οποιουδήποτε άλλου διεθνούς οργάνου ή οργανισμού. Ο χρόνος της απόσπασης δεν μπορεί να υπερβαίνει την τριετία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο χρόνος απόσπασης μπορεί να παραταθεί για μία ακόμη διετία. Σε κάθε περίπτωση, η απόσπαση σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη στο σύνολο του υπηρεσιακού βίου του λειτουργού του ΝΣΚ και μπορεί να διακόπτεται οποτεδήποτε πριν από τη λήξη της για σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες ή για λόγους που ανάγονται σε πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του αποσπασθέντος.
7. Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια και δεν επηρεάζει δυσμενώς την υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη των λειτουργών.